ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για το κυνήγι της τηλεθέασης...

Είπαμε, να υπάρχει άμεση ενημέρωση. Είπαμε, ότι τέτοιο ρόλο παίζει η εικόνα, η τηλεόραση με τις δυνατότητες που έχει να μας φέρνει αμέσως και γρήγορα στην πηγή των γεγονότων, να μας αποκαλύπτει τα πάντα. Ομως, αυτό το χάλι των τηλεοπτικών καναλιών προχτές το βράδυ, μόλις "έσκασε" η είδηση για την τραγική πτώση του μοιραίου "Φάλκον", όπου λέχτηκαν τα πιο απίθανα πράγματα και μάλιστα από έμπειρους συντάκτες και στελέχη καναλιών, δεν είχε όρια. Οι ίδιοι ας καθίσουν ήρεμα κάποια στιγμή και ας δουν τον εαυτό τους σε τέτοια κατάσταση, όπου ο δημοσιογράφος παύει να είναι δημοσιογράφος και γίνεται απόλυτο γρανάζι μιας στημένης μηχανής, που λέγεται κυνήγι της "τηλεθέασης", κυνήγι του κέρδους και της δημοσιότητας...

Πλεόνασμα εσόδων και έλλειμμα αλληλεγγύης

Τη στιγμή που η κυβέρνηση μοιράζει με το σταγονόμετρο την εντελώς απαραίτητη βοήθεια στους σεισμοπαθείς, την ίδια στιγμή παρουσιάζει περήφανη ότι έχει καταφέρει να μαζέψει με τη φορομπηχτική πολιτική της πλεόνασμα 320 δισ. δρχ. μέχρι τον Αύγουστο και υπολογίζει ότι το πλεόνασμα μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 350 δισ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για φέτος η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 500-600 δισ. δρχ. από τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων και συνταξιούχων. Κι όμως δε δείχνει καμία διάθεση να "σπαταλήσει" αυτό το πλεόνασμα στα έσοδα του προϋπολογισμού για να συνδράμει όπως τους αξίζει και όπως το έχουν ανάγκη τους σεισμοπαθείς. Αντίθετα, αυτό που υπολογίζει ο Γ. Παπαντωνίου είναι να μην ξεπεράσουν φέτος τα ...20 δισ. δρχ. και τα 40 δισ. δρχ. το καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο κάτω κάτω της γραφής τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να τα κρατά ως "κομπόδεμα" ή "μπόνους" για την πλουτοκρατία και την ΟΝΕ.

Φήμες

ΦΗΜΕΣ ΕΠΙ ΦΗΜΩΝ πάλι χτες για έναν επικείμενο σεισμό στην Αταλάντη, με αφορμή διαρρέουσες πληροφορίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες από στόμα σε στόμα έκαναν... το ψίχουλο καρβέλι. Ο κόσμος, βέβαια, δικαίως ανησυχεί αφού είδε τόσο τα αποτελέσματα του πρόσφατου σεισμού όσο και την... κρατική μέριμνα.***

Ισως όμως πρέπει να αποκτήσουμε και κάποια άλλα κριτήρια εκτίμησης των πληροφοριών! Π.χ. είναι δυνατόν να ήξερε χτες ο Λαλιώτης ότι επίκειται μεγάλος σεισμός και να μη φρόντιζε να οργανώσει ένα... έκτακτο ταξιδάκι στο εξωτερικό για... θέματα του υπουργείου του; Επίσης, δε θα είχε ειδοποιήσει και τον φίλο του τον πρωθυπουργό;

***

Τέλος πάντων, ο πανικός είναι γνωστό πως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μετά το σεισμό σε τέτοιες περιπτώσεις και καλό είναι να τον αποφεύγουμε και να δρούμε ψύχραιμα και προνοητικά.

***

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που έκανε πριν... 11 χρόνια θυμήθηκε να επαναφέρει στη Βουλή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, και μιλά για υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και οικοδομών!

***

Δε λέμε, εκτιμούμε το ενδιαφέρον του για τη διασφάλιση των κατοίκων αυτής της πραγματικά πολύπαθης από σεισμούς χώρας, πλην όμως οφείλουμε να διακρίνουμε και... ένα επίσης έντονο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που προφανώς θα θησαύριζαν αν μια τέτοια ρύθμιση γινόταν νόμος του κράτους.

***

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες αυτές χαίρουν πλήρους ασυλίας. Ευελπιστούμε ότι τέτοιου είδους προτάσεις δε θα βρουν μιμητές στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία, για να λέμε και την αλήθεια, έχειελάχιστη υποχρέωση να διασφαλίζει τους πολίτες σε περιπτώσεις καταστροφών όπως σεισμοί ή πλημμύρες.

Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα πρέπει να θεωρούνται ο αστυνόμος του κόσμου. Μπορεί να βομβαρδίσαμε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να βομβαρδίσουμε και το Ντίλι". Η δήλωση ανήκει στον Ουίλιαμ Κοέν, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, και όποιος θεωρήσει ότι κρύβει έστω και ελάχιστα ψήγματα αυτοκριτικής, για την εγκληματική επιδρομή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία, κάνει μεγάλο λάθος. Απλούστατα, η αμερικανική ηγεσία προσαρμόζει και αξιοποιεί τα "ανθρώπινα δικαιώματα", στα μέτρα πάντα των δικών της συμφερόντων.

Και είμαστε, βέβαια, κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Ανατ. Τιμόρ ή οπουδήποτε αλλού, αλλά αυτό δε μειώνει στο παραμικρό την υποκριτική και απάνθρωπη στάση των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου έγινε ό,τι έγινε. Στην περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ, όπου οι μαζικές δολοφονίες, η τρομοκρατία, το χάος και η βία βασιλεύουν εδώ και κάμποσο καιρό, τα ίδια ακριβώς κριτήρια οδηγούν στην προαναφερόμενη δήλωση και όσα αυτή σημαίνει, για τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βλέπετε, την ευθύνη της κατάστασης του χάους στο Ανατ. Τιμόρ, τη φέρει η ηγεσία της Ινδονησίας, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις. Ασε, που η Ινδονησία είναι μια χώρα με 200 εκατ. κατοίκους και πλούσια σε μεταλλεύματα, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές, μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις...

Οι συνέπειες των αντιαγροτικών πολιτικών

Μια ακόμη εκτίμηση - πρόβλεψη και, ταυτόχρονα, προειδοποίηση του ΚΚΕ, που την απηύθυνε δημόσια και επανειλημμένα, από τις περασμένες δεκαετίες, επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία και εκθέσεις.

Το θέμα αφορά τη συρρίκνωση της γεωργίας και τα σχετικά στοιχεία υπάρχουν σε ειδική μελέτη του υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση αυτή, η συμμετοχή της γεωργίας στην ελληνική οικονομία, την περίοδο 1988 - '97, σημείωσε παραπέρα δραματική πτώση, κατά 30%. Το ίδιο σημαντική ήταν και η πτώση της συμμετοχής της γεωργίας στην απασχόληση. Σχετικά, δε, με τις διαφαινόμενες προοπτικές, η μελέτη σημειώνει πως η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος του μέσου όρου ηλικίας των αγροτών, προοιωνίζονται την ερήμωση της υπαίθρου και το μαρασμό της αγροτικής οικονομίας.

Χρειάζεται, μήπως, να θυμίσουμε συγκεκριμένα τι έλεγε το ΚΚΕ; Δε νομίζουμε, πως αυτό είναι αναγκαίο. Σημειώνουμε μόνο, ότι η δραματική και βαθιά ζημιογόνα αυτή πορεία - και για τους αγρότες και για τη χώρα συνολικά - δεν έγινε τυχαία. Ηταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των αντιαγροτικών κατευθύνσεων και πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

Ουδέν σχόλιον

"Τονίζεται ότι οι λαϊκές αγορές ως κοινωνικός θεσμός είναι πλήρως ταυτισμένες με τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, δημιουργώντας με τον τρόπο που λειτουργούν ευχάριστη διάθεση, συμβάλλοντας έτσι ηθικά στην τόνωση του ηθικού των κατοίκων του Λεκανοπεδίου": Από δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Από εμάς, ουδέν σχόλιον...

Πεδίο ταξικής σύγκρουσης

Μπορεί οι κυβερνώντες να ορκίζονται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που "θα" θεσμοθετηθεί για τη "νέα" οικιστική πολιτική και την αντισεισμική θωράκιση της χώρας θα είναι περισσότερο αυστηρό, αλλά καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα γίνουν έτσι. Ηδη, έχουν αρχίσει δειλά δειλά να ακούγονται φωνές, κυρίως από το χώρο των εκπροσώπων των βιομηχάνων, που αντιμετωπίζουν την αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου ως ευκαιρία για να γίνει πιο "φιλικό" προς αυτούς. Είναι πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών να μην έχουν κανέναν περιορισμό και έλεγχο και στην κατασκευή των εργοστασίων. Εξάλλου και μέχρι τώρα αγνοούσαν επιδεικτικά τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν τα εργοστάσια - γκέτο σε τάφους δεκάδων εργαζομένων.

Με άλλα λόγια, αυτό που αναδεικνύεται άλλη μια φορά είναι ότι η αντισεισμική προστασία της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία έχει εθιστεί να εκτελεί αυτόματα σχεδόν τις εντολές των αφεντικών.

Η ώρα του λαού και του αγώνα

Μεγαλύτερη ανησυχία, από τα μίζερα και ανεπαρκή μέτρα που έχει εξαγγείλει και την πορεία εφαρμογής τους, προκαλεί η προπαγανδιστική επιχείρηση που τα συνοδεύει και τα "υπερκαλύπτει". Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι περίπου "όλα πάνε καλά" και ούτε λίγο - ούτε πολύ σε λίγες βδομάδες τα προβλήματα όλα θα λυθούν! Αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουν εν χορώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εφησυχασμού και κουκουλώματος του δράματος που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες άστεγοι, τίποτα το καλό δεν προμηνύει. Στην πραγματικότητα, αυτή η στάση αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς να αποκατασταθούν πλήρως και θα περιοριστεί στα μέτρα ελεημοσύνης που έχει μέχρι τώρα εξαγγείλει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να "ξεχαστούν" όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις του σεισμού και να εξοβελιστούν στο περιθώριο της δημοσιότητας, ακριβώς γιατί εκτιμά ότι το κλίμα που διαμορφώνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώνεται δε βοηθούν τους εκλογικούς σχεδιασμούς της.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που γίνεται επιτακτικά αναγκαία η λαϊκή παρέμβαση, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των σεισμοπαθών με την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων, με στόχο να μην αφήσουν ούτε λεπτό την κυβέρνηση να τους ξεχάσει, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και μια φθηνή και ασφαλή λαϊκή κατοικία.

Ο μοιραίος

Αεροπλάνα

πέφτουνε

και η Αθήνα

"τρέμει",

τον άλλον Κώστα

λέγαμε

γρουσούζη

και γκαντέμη,

μα πιο τρανός

είναι αυτός

που 'χει τώρα

το "γκέμι"!

Α, τον

κατσικοπόδαρο,

πού βρέθηκε

εδώ πέρα;

Ξορκίστε τον,

"μαυρίστε" τον,

σαν φτάσει

η "άγια" μέρα,

να πάει

στον αγύριστο

κι ακόμη

παραπέρα!

Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ