ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προμελετημένο το έγκλημα

Θα ...μελετήσουν σε βάθος όλα τα ενδεχόμενα, λένε οι κυβερνώντες

Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΟΑ στο αεροδρόμιο των Σπάτων
Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΟΑ στο αεροδρόμιο των Σπάτων
Την τελική φάση τής καλά οργανωμένης και σχεδιασμένης επιχείρησης απαξίωσης και ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής» στους ιδιώτες ανταγωνιστές της εκτελεί η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ταυτόχρονα ότι «μελετά όλα τα δεδομένα» και «αναζητά τις καλύτερες λύσεις». Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει όλα τα επόμενα βήματα, αφού είναι ευνόητο ότι γνώριζε την απόφαση της Κομισιόν και μάλιστα τη χρησιμοποίησε προπαγανδιστικά για να υποστηρίξει το μονόδρομο των προειλημμένων αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που έγινε χτες, όσο και αυτή που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα είναι περισσότερο για τους τύπους και για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου. Ολα συνηγορούν ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει να συνεχίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και ταυτόχρονα να ξεπουλήσει κομμάτι κομμάτι την «παλαιά» «Ολυμπιακή Αεροπορία», ακριβώς όπως φέρεται να επιθυμούν οι ανταγωνιστές της ΟΑ. Ως πιο πιθανή πάντως λύση εμφανίζεται πλέον η «εκκαθάριση εν λειτουργία» εξαρχής και στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές», μαζί με την «Ολυμπιακή».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, θα «μελετηθεί σε βάθος και να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπει τη συνέχιση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής"», ενώ σηματοδοτείται η πορεία κλεισίματος της εταιρίας, αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση η προοπτική της ιδιωτικοποίησης. Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τους υποψήφιους αγοραστές για να διερευνηθούν οι προθέσεις τους.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί το ελβετικό μοντέλο της «Σουίσαιρ», δηλαδή της «διάσωσης» της «Ολυμπιακής» μέσω της σύμπραξης κρατικών τραπεζών, ιδιωτών κ.ά. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την εμπλοκή του δημοσίου στο νέο εγχείρημα, καθιστώντας έτσι σαφή την προτίμησή της σε ένα πάση θυσία ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί για τις κατηγορίες ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σπεύδοντας να χρησιμοποιήσει ως ασπίδα το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται μήπως κατηγορηθεί ότι ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα και μάλιστα με την «Aegean». «Η Πολιτεία - και κάθε Πολιτεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - οφείλει να έχει κανόνες υγιούς ανταγωνισμού», είπε και αυτό είναι όλο.

Καθόλου διασφαλισμένα δεν είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή» και ιδιαίτερα των συμβασιούχων. «Ας περιμένουμε την αναλυτική ανακοίνωση του σχεδίου» περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας για μια ακόμα φορά στη γνωστή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πλάτη για την επιβολή των κυβερνητικών αποφάσεων βάζει και ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε «δυσάρεστη, αλλά και αναπόφευκτη» την απόφαση της Κομισιόν. Ταυτόχρονα, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση «με την ψυχραιμία και τη σύνεση που τη διακρίνει θα βρει την κατάλληλη δυνατή λύση που θα είναι η πιο επιτυχής για όλους»(!). Τέλος, προκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να εξηγήσει από τη ΔΕΘ «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να ζητήσει και ένα μεγάλο συγνώμη από τον ελληνικό λαό».


ΠΑΣΟΚ
Συμφωνεί στο ξεπούλημα... «πουλώντας» συμπαράσταση

Την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Διάλογο με το ΠΑΣΟΚ ζητάει ο ΣΥΝ

Μετά από μεθοδεύσεις πολλών ετών, να ξεπουλήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Μετά από συντονισμένες ενέργειες, καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, να απαξιώσει τον εθνικό αερομεταφορέα, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε σήμερα ότι χρειάζονται «ουσιαστικές προσπάθειες», που «να αποσκοπούν στο να βρεθεί μία βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για το θέμα της "Ολυμπιακής"»...

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τους συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ, συνεχίζοντας την επιχείρηση εμπαιγμού που έχει στήσει το κόμμα της σε βάρος του ελληνικού λαού, δήλωσε ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βρεθεί μια «λύση που να ανοίγει ουσιαστικές προοπτικές» για την ΟΑ. Μια... λύση, πάντως που η ίδια απέφυγε να παρουσιάσει, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «η στιγμή για να περιγράψουμε». Το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη φιλομονοπωλιακή του πολιτική προτείνει την άμεση ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, το ξεπούλημά της δηλαδή με οποιοδήποτε τίμημα. Μετά όμως τη χτεσινή συνάντηση με τους συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ, στην οποία η Μ. Ξενογιαννακοπούλου μοίρασε απλόχερα «συμπαράσταση» στους εργαζόμενους και στους «αγώνες» τους, η περιγραφή της πρότασης του, με την οποία διαφωνούν κάθετα οι εργαζόμενοι, ήταν δύσκολο να παρουσιαστεί...

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έφτασε χτες στο σημείο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, να ισχυριστεί ότι μια «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης» δεν «αποκλείει να υπάρχει και κάποια συμμετοχή του Δημοσίου». Πρόσθεσε συγχρόνως ότι «στην πορεία για μία βιώσιμη λύση θα πρέπει να διασφαλιστεί η προοπτική των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους». Μια βιώσιμη λύση, όμως που την ενέταξε στην ενίσχυση του «ανταγωνιστικότητας» της εταιρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευαγ. Βενιζέλος που συμφώνησε με την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, αλλά όχι με «αδιαφανή» τρόπο και «στο τζάμπα», όπως προσπαθεί η κυβέρνηση.

Αλλοθι από το ΣΥΝ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο ΠΑΣΟΚ και κάνοντας ότι παραβλέπει πως αυτό συνεχίζει να στηρίζει την πορεία ξεπουλήματος της ΟΑ, καλεί τον Γ. Παπανδρέου σε «διάλογο» και «κοινή πορεία» για τη «σωτηρία» της ΟΑ.

Αξιοποιώντας αυτή την πρόταση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρήκαν την ευκαιρία χτες να καμουφλάρουν την αντεργατική τους πολιτική και να ζητήσουν ένα «διάλογο με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός «βιώνει μία αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος ενώ αρχικά ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έθιξαν τις «ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"» και τόνισε ότι «υπάρχει σημείο διαφωνίας» στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, στη συνέχεια έσπευσε να δικαιολογήσει το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος, είχαν αυτοκριτική διάθεση»...


ΒΟΥΛΗ
Καλείται ο πρόεδρος για εξηγήσεις

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής και την εμφάνιση σε αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» Π. Παπαγεωργίου.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή, ο Π. Παπαγεωργίου με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» κατήγγειλε ότι προσωπικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την απαξίωση της «Ολυμπιακής».

Σημειώνεται ότι ο διορισμένος από τη ΝΔ πρόεδρος, αναφερόμενος στους ανταγωνιστές της «Ολυμπιακής», έγραφε, ότι «δρουν και μεγαλώνουν από τις αδυναμίες της κρατικής εταιρίας, από την έλλειψη στρατηγικής και ανάπτυξης», και συμπλήρωνε ότι «απολαμβάνουν όλα τα προνόμια ευελιξίας δράσεως, που έχουν όλες οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, των οποίων οι μέτοχοι μπορούν και διαπλέκονται, χρηματοδοτούν κόμματα και υποψηφίους και κάθονται στο "ταμείο" για την είσπραξη των ποικίλων ωφελημάτων τους»...

Οι βουλευτές θεωρούν ότι το θέμα είναι μείζον και γι' αυτό ο πρόεδρος των ΟΑ πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή πριν ανακοινωθούν οι ενδεχόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρίας. Η σύγκληση της Επιτροπής, τονίζουν οι βουλευτές, είναι υποχρεωτική, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ζητείται από περισσότερα των 2/5 των μελών της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ