ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Ο κομμουνιστής που τίμησε την ιστορία

Στα 53 χρόνια από το θάνατό του

16 Ιουνίου 1945. Είναι η μέρα που ο πρωτοπόρος κομμουνιστής, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ και ανυπόταχτος αγωνιστής στην πάλη για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, για την Ελλάδα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, θα φύγει από τη ζωή. Ο θάνατός του τραγικός. Κυκλωμένος, λένε οι μαρτυρίες, από τους διώκτες του, θα δώσει ο ίδιος το τέλος με το ατομικό του περίστροφο, για να περάσει στην αιωνιότητα ως σύμβολο αντίστασης και ως επιβεβαίωση της γνωστής σε όλους μας αλήθειας, πως όσο αυτός ο λαός θα βγάζει ήρωες, τίποτα δεν πάει χαμένο, τίποτα δεν το σκεπάζει η λήθη, το όραμα θα γίνει πραγματικότητα, ο τελικός λόγος της ιστορίας θα είναι υπέρ των ανυπεράσπιστων και των αδικημένων.

Πέρασαν πενήντα τρία χρόνια από το θάνατο του Αρη, αλλά αυτός στέκει ολόρθος μπροστά μας, ζωντανός και επιβλητικός για να μας δείξει ακόμη μια φορά το δρόμο, για να μας διδάξει την ανιδιοτελή προσήλωση στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της εθνικής ανεξαρτησίας, για να μας φρονηματίσει με τη φλόγα των λόγων και των έργων του. Ισως αυτό να φοβούνταν, τότε, οι εχθροί του λαϊκού κινήματος και γι' αυτό, αν και νεκρό επιχείρησαν να τον σκυλέψουν κρεμώντας το κεφάλι του, μαζί με το κεφάλι του νεκρού πιστού του αντάρτη Τζαβέλλα στο φανοστάτη των Τρικάλων. Ισως αυτό φοβούνται και σήμερα, όσοι λιβανίζουν την εικόνα του και βρίζουν τις ιδέες του, "ανασταίνουν" τον ίδιο για να θάψουν ζωντανό το κόμμα του, το ΚΚΕ, απ' τις γραμμές του οποίου πέρασε, γαλουχήθηκε, ανδρώθηκε, διαπαιδαγωγήθηκε για να γίνει λαϊκός θρύλος.

Στις γραμμές του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος

Ο Αρης Βελουχιώτης (το πραγματικό του όνομα Θανάσης Κλάρας) γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Αυγούστου του 1905. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια γενικά εύπορη κι είχε όλες τις δυνατότητες να ακολουθήσει μια ήσυχη ζωή, χωρίς περιπέτειες. Προτίμησε να πάρει άλλο δρόμο. Να συχνοτιστεί με τις ανησυχίες της εποχής του και να δοκιμάσει να γευτεί τις περιπέτειες των πολλών και των αδικημένων. Αν και σπούδασε γεωπόνος και είχε όλα τα μέσα να ασκήσει την επιστήμη που διδάχτηκε, προτίμησε να κατέβει στην πρωτεύουσα, όπου από πολύ νωρίς εντάχθηκε στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος κι έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Στη συνέχεια θα πάει στο στρατό, για να πληρώσει την ιδεολογική και πολιτική του στράτευση περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στον πειθαρχικό ουλαμό του Καλπακίου που ήταν το φρικτότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής.

Οταν θα απολυθεί από το στρατό θα ενταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στην κομματική δουλιά, θα δουλέψει σε πολλές δύσκολες αποστολές, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην επαρχία με επιτυχία, γεγονός που οι αρχές θα το σημειώσουν θεωρώντας τον "ιδιαίτερα επικίνδυνο κομμουνιστή". Ετσι στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά θα φυλακιστεί στις φυλακές της Αίγινας και της Κέρκυρας. Με την ίδρυση του ΕΑΜ, το ΚΚΕ του εμπιστεύτηκε την αποστολή της διερεύνησης των δυνατοτήτων δημιουργίας αντάρτικου στα βουνά, ενέκρινε τις προτάσεις του και τον ανέδειξε στη θέση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

Γέννημα - θρέμμα του ΚΚΕ

Ο Κλάρας, που ως αρχιαντάρτης πήρε το ψευδώνυμο Αρης Βελουχιώτης, στηριγμένος στο ΚΚΕ, είχε τη δική του συμβολή στη νεοελληνική ιστορία και το Επος της Αντίστασης. Ξεχωρίζει ανάμεσα στους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν ιστορία, όχι γιατί υπήρξε απλώς μια ηγετική φυσιογνωμία ενός μεγαλειώδους κινήματος, αλλά γιατί υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία ενός συγκεκριμένου κινήματος με συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα. Ο Αρης ήταν κομμουνιστής, ήταν γέννημα - θρέμμα του ΚΚΕ, πιστός στρατιώτης του ακόμη κι όταν ερχόταν σε σύγκρουση με επιλογές του Κόμματος. Ακόμη κι όταν διαγράφτηκε απ' αυτό γιατί διαφώνησε με τη Βάρκιζα, δεν πολέμησε το Κόμμα. Ετσι γεννήθηκε ο Κλάρας ως Αρης Βελουχιώτης κι έτσι πέθανε. Γι' αυτό συνεχίζει ακόμη να συνεγείρει το νου και τις καρδιές των ανθρώπων.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σήμερα η συγκέντρωση με την Αλ. Παπαρήγα

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,θα μιλήσει σήμερα Τρίτη 16 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ.,σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην πλατεία του δημαρχείου,με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Στην Αχαϊα

Την Πέμπτη, 18 Ιούνη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πάτρα. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

- Στις 9.30 το πρωί στο εργοστάσιο της ΕΒΟ, στο Αίγιο.Ομιλία στους εργαζόμενους.

- Στις 12.30 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου

- Στις 9.00 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πλατεία Γεωργίου.

"902" ΤV
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τρίτη 16 Ιούνη τις εκπομπές:

"Και όμως κινείται", ώρα 20.00 μμ. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με συνδικαλιστές με θέμα: "Ιδιωτικοποιήσεις ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Τραπεζών".

"Από το Σήμερα στο Αύριο", ώρα 21.30 μμ. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με εκπροσώπους των ΟΛΜΕ, Ομοσπονδίας Γονέων, συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και ένα φοιτητή με θέμα: "Εξελίξεις στην Παιδεία".

Αύριο Τετάρτη

Αύριο Τετάρτη 17.6.98 η τηλεόραση του "902" παρουσιάζει:

Στην εκπομπή ""πό το Σήμερα στο Αύριο", ώρα 21.30 μμ, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τη Ζωή Σώκου, στέλεχος της ΕΣΑΚ, με θέμα: "Εκτίμηση των εργασιών της 86ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της Γενεύης"

Αταλάντευτα με τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κατά της κυβερνητικής τρομοκρατίας και του αντικομμουνισμού

"Ολες τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός χυδαίου αντικομμουνισμού, λασπολογίας και συκοφαντιών ενάντια στο ΚΚΕ και τα στελέχη του. Γνωστοί δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ με "ιδιαίτερη κλίση" στην υποστήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της υπονόμευσης ΟΛΩΝ των αγωνιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, στην περιοχή μας, είχαν την ευθύνη της αποσιώπησης της αλήθειας και της παρουσίασης προβοκατόρικων σχολίων, φωτογραφιών, υπότιτλων κλπ.". Τα παραπάνω υπογραμμίζει, ανάμεσα στα άλλα, με ανακοίνωσή της με αφορμή την τελευταία αντικομμουνιστική παράκρουση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία επισημαίνει ότι οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι: Επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τον πρωτοφανή αυταρχισμό, να κάμψουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων.

Ομως, τονίζεται, το λαϊκό κίνημα είναι σε θέση και δίνει, ήδη, την πρέπουσα απάντηση, ενώ η Ιστορία κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει με μελανά χρώματα όλους εκείνους που τάχθηκαν υπέρ του αντικομμουνισμού και της υπονόμευσης των αγώνων του ελληνικού λαού. Οσο για το ΚΚΕ, θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και θα στηρίζει αταλάντευτα τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ