ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μ' όλες μας τις δυνάμεις για το πιο πλατύ άνοιγμα

των τελευταίων χρόνων Βασικές εκτιμήσεις και κατευθύνσεις της ΚΕ του ΚΚΕ από τη συνεδρίασή της, με θέμα την πορεία δράσης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές

Στις 13 Μάρτη 1999 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξεταστεί η πορεία της δράσης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Η ΚΕ κατέληξε στις παρακάτω βασικές εκτιμήσεις και κατευθύνσεις για τη δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων:

1. Από το Νοέμβρη, που εγκρίθηκε το πολιτικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δουλιάς του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, μέχρι σήμερα, προστέθηκαν καινούρια στοιχεία στην πολιτική ζωή, που αυξάνουν την πολιτική σημασία των ευρωεκλογών. Πρόκειται για τα γνωστά γεγονότα που ζήσαμε και ζούμε: Την απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, τη χρησιμοποίηση της Βόρειας Ελλάδας ως ορμητήριο του πολέμου στα Βαλκάνια, το Κουρδικό και την υπόθεση Οτσαλάν, την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το σφαγιασμό των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων χάριν της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, που, ήδη, συναντά τις πρώτες δυσκολίες του. Ολα αυτά παρέχουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στον ελληνικό λαό να εξάγει σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης και για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν για το παρόν και το μέλλον από την πολιτική ενσωμάτωσης και εφαρμογής των επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ΚΕ διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις αυτές, που προκαλούν αντιστάσεις και διεργασίες στο λαό, πρέπει να συνδεθούν με τη μάχη των εκλογών, να κυριαρχήσουν, να επιδράσουν με θετικό τρόπο στην αλλαγή της διάταξης των πολιτικών δυνάμεων, στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

2. Η εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα πρέπει να υπολογίσουν ότι την περίοδο που γίνονται οι εκλογές προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, προετοιμάζεται η αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, προωθούνται νέα μέτρα σε βάρος της αγροτιάς και των ΕΒΕ. Υλοποιούνται οι σχεδιασμοί της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή: Στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη και τις "πρωτοβουλίες" που θα αναλάβουν οι ΗΠΑ για τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Η ΚΕ εκτιμά ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της πλουτοκρατίας της χώρας, θα αυξηθεί η πίεση απέναντι στο εκλογικό σώμα, με πλαστά διλήμματα του τύπου "ΟΝΕ ή χανόμαστε", "ΟΝΕ ή πόλεμος", "συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά πολεμικά προγράμματα ή απομονώνεται η Ελλάδα". Θα ξαναφέρουν πιο έντονα στην πρώτη γραμμή τους κάλπικους διαχωρισμούς "δεξιά - δημοκρατικές δυνάμεις". Ταυτόχρονα, θα αξιοποιούνται οι θέσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην ξεφύγει από ορισμένα πλαίσια, να μην περάσει το σύνορο εκείνο που τη μετατρέπει σε δύναμη αντεπίθεσης κατά της "νέας τάξης" και των "αναδιαρθρώσεων της ΕΕ". Θα αυξηθούν οι προσπάθειες εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών, που στρέφουν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, σε ανώδυνες και ανεκτές λύσεις, που διασφαλίζουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του συστήματος, ώστε να μη θιγεί η γενική γραμμή πλεύσης που ακολουθείται στη χώρα.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι κνίτες και οι κνίτισσες χρειάζεται να δώσουν στη μάχη αυτή όλες τους τις δυνάμεις. Να πραγματοποιήσουν το πιο πλατύ άνοιγμα, που έγινε στο λαό τα τελευταία χρόνια, με όπλο την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας και τη διαύγεια των προτάσεών μας για τη διέξοδο και την προοπτική.

3. Κριτήριο ψήφου για τον εργάτη, τον μικρομεσαίο, τον φτωχό αγρότη ψηφοφόρο, για τις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, για την αγωνιζόμενη νεολαία, τη διανόηση και τους ανθρώπους του πολιτισμού, που θέλουν να αντισταθούν, πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος στις επιλογές της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ, επιλογές που θίγουν τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που την οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές και σε επεμβάσεις κατά των γειτονικών μας λαών. Επομένως, κριτήριο ψήφου αποτελεί η συνολική πορεία της χώρας, ό,τι έγινε ως τώρα, και ό,τι πρόκειται να συμβεί στα επόμενα χρόνια. Κριτήριο αποτελούν οι κεντρικές και γενικές επιλογές και όχι απλά και μόνο οι χειρισμοί στο ένα ή στο άλλο ζήτημα. Τα καθημερινά προβλήματα του λαού δεν είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου νόμου, ενός κακού χειρισμού. Είναι έκφραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής.

Η ΟΝΕ έχει ως στόχο να εδραιώσει πιο βαθιά, σε όλους τους τομείς της ζωής (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, στο χώρο της Παιδείας), τη δράση των μονοπωλίων, να περάσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού τις "αξίες" του καπιταλιστικού κέρδους, την υποταγή και το ραγιαδισμό. Πάνω απ' όλα, θέλει να κάνει πιο φθηνή και πιο χειραγωγήσιμη την εργατική δύναμη, να εδραιώσει στην καθημερινή μας ζωή τους μηχανισμούς της βίας και της καταστολής. Θέλει να εθίσει το λαό να αποδέχεται αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στοχεύει, με τη στρατιωτική επέμβαση ή με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, να διασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση κεφαλαίων από όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμα σε εθνικό ή εσωτερικό πεδίο, να οργανώνει τη διανομή των αγορών και ολόκληρων περιοχών ή τις όποιες προσωρινές ισορροπίες ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Να διαμορφώνει τα σύγχρονα όπλα της αντεπανάστασης για την υποταγή των λαών.

4. Η ΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να προβληματιστούν στο κριτήριο της ψήφου, να στηρίξουν μαζικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες, παρά μόνο μια: Εντολή για ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση και συνεπή δράση. Το ΚΚΕ δίνει εγγύηση σήμερα ότι με τη διεύρυνση της δύναμής του θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της συμπαράταξης ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης που δίνει προοπτική. Δίνει εγγύηση ότι οι λαϊκοί ψήφοι θα "μείνουν στο μετερίζι της αντίστασης", δε θα διοχετευτούν, δε θα χρησιμοποιηθούν σε αντιλαϊκά σενάρια της "κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς συνεργασίας".

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι μήνυμα χειραφέτησης του λαού από τη "στρούγκα" του δικομματισμού. Σημαίνει ενίσχυση της πολιτικής δύναμης, που σήκωσε το κύριο βάρος της πραγματικής αντίστασης, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, σε όλα τα μέτωπα, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση της φλόγας του αγώνα. Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό, δε μάσησε τα λόγια του, δεν έκανε πίσω στις δυσκολίες.

Η πολιτική και εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα αν συμφωνούν στο σύνολο της πολιτικής του, αποτελεί σήμερα τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στα πελώρια προβλήματα του τόπου, στα ερωτήματα και στις αγωνίες του λαού μας.

Δίνει απάντηση στα διλήμματα που προβάλλονται, αλλά και στις ανησυχίες: Πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να συνεχίζεται η διακυβέρνηση του τόπου από το ΠΑΣΟΚ; Πώς δε θα ξαναγυρίσει ο τόπος στη διακυβέρνηση της ΝΔ; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αναπαραγωγής της ίδιας πολιτικής με τη μορφή της κεντροαριστερής η κεντροδεξιάς συνεργασίας;

Καταδίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής που όξυνε όλα τα προβλήματα του τόπου.

Καταδίκη της ΝΔ σημαίνει ότι ο λαός μας θέλει διαφορετική πολιτική και όχι απλά έναν άλλο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

Ο Συνασπισμός, παρά τη φραστική όξυνση της κριτικής του προς την κυβέρνηση, παραμένει προσκολλημένος στην πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό επίπεδο, επιμένει στο μονόδρομο της ΕΕ και στην ανοχή της δράσης του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία του ΣΥΝ με την πρόταση της κεντροαριστεράς προσφέρει σωσίβιο στην πολιτική και στο ίδιο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το ΔΗΚΚΙ, αν και επισημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν δύο όψεις της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αν και επικρίνει ορισμένες επιλογές της ΕΕ, δε διασφαλίζει με την πολιτική του πρόταση διέξοδο και απεγκλωβισμό από την κυρίαρχη πολιτική. Η πρότασή του, να προχωρήσει πρώτα η πολιτική ενοποίηση στα πλαίσια της ΕΕ και μετά η οικονομική, όχι μόνο δε βγάζει το λαό και τη χώρα από τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, προσθέτει βαριές πολιτικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής.

5. Η ΚΕ εκτιμά ότι ολοκληρώθηκε η βασική προετοιμασία των οργανώσεων για τη μάχη των εκλογών με τη συζήτηση των αποφάσεων της ΚΕ. Ξεκίνησε από τις πιο πολλές οργανώσεις η πολιτική δραστηριότητα με περιοδείες και συσκέψεις, με την Οικονομική Εξόρμηση. Η δράση του Κόμματος και οι θέσεις του έχουν διαμορφώσει ένα καλό κλίμα για το ρόλο του Κόμματος, για τη δικαίωση των προβλέψεών του. Η ΚΕ επισημαίνει ότι πρέπει ολόκληρο το Κόμμα, με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο, να προσαρμόσει τη δουλιά του στη μάχη των εκλογών, στις δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, με βάση τις εξελίξεις που ήδη ζούμε και προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

6. Καλεί την ΚΝΕ, με την πρωτοπόρα δράση της πλατιά στη νεολαία, να ενισχύσει το ριζοσπαστισμό και την πολιτικοποίησή της. Να προβάλει, μέσα από τους όρους της ζωής της, την αναγκαιότητα της λαϊκής αντεπίθεσης, της ρήξης με την πολιτική και τα κόμματα της πλουτοκρατίας (του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Να αναδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ, τη σημασία της ισχυροποίησής του, απορρίπτοντας τα νέα σενάρια κεντροδεξιού - κεντροαριστερού αποπροσανατολισμού της.

Τα καθοδηγητικά όργανα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους φίλους και στους οπαδούς, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διαφώτισης και ενημέρωσης, στις αυξημένες ανάγκες της ιδεολογικοπολιτικής πάλης. Με τον εύστοχο προγραμματισμό τους, το ζωντανό και σταθερό έλεγχο δουλιάς, τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, να συμβάλουν στο πλατύ άνοιγμα των ΚΟ στο χώρο τους.

Η ΚΕ εκτιμά ότι μεγαλύτερος κύκλος φίλων και οπαδών του Κόμματος δείχνει διάθεση να προσφέρει στην εκλογική μάχη. Επομένως, οι ΚΟ χρειάζεται να συμβάλουν στην αξιοποίησή τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δική τους πρωτοβουλία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ