ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Παρακολουθήσεις πολιτών με έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με παρακολουθήσεις πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί υπαλλήλους μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το Προσφυγικό. Επίσης ότι γίνονται φακέλωμα και καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, της δράσης, της ιδεολογικής ταυτότητας δημοσιογράφων, δικηγόρων, δημόσιων λειτουργών, παιδιών, απλών πολιτών, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες.

Επιπλέον, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΥΠ έκανε έρευνες σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με το Μεταναστευτικό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Συγκεκριμένα, σε σήμα της ΕΥΠ με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στη δημοσιογραφική ομάδα «Solomon» και ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 27 Απρίλη, το οποίο καταγράφει την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που έμενε για μήνες με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω.

Το γεγονός ότι η ΕΥΠ κάνει παρακολουθήσεις πολιτών στη χώρα επιβεβαίωσε - εμμέσως πλην σαφώς - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς, χτες, σχετικά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, είπε ότι «η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό, ένα πολύ σπουδαίο έργο - ρόλο. Το επιτελεί με πολύ μεγάλη επάρκεια (...) σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο, είτε αυτές είναι εσωτερικές απειλές είτε είναι εξωτερικές απειλές είτε είναι το οργανωμένο έγκλημα. Απειλές που, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, δεν έχουν το περιεχόμενο που είχαμε συνηθίσει παλιά. Εχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά, όπως είδαμε στον Εβρο ή όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, τώρα, με αφορμή την υγειονομική κρίση, που ορισμένοι προσπαθούν να την αξιοποιήσουν και, δυστυχώς, δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν μεγάλες απειλές για την απώλεια ζωής των συμπολιτών μας», πρόσθεσε μπερδεύοντας μήλα με πορτοκάλια στην προσπάθεια να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση σε αυτόν τον χαφιεδισμό και ανοίγοντας τόσο τη σχετική βεντάλια που να καλύπτει, σε επίπεδο προφάσεων, σχεδόν τα πάντα.

Εσπευσε να σημειώσει, τάχα ως διασφάλιση δημοκρατικότητας και ελέγχου, ότι «η ΕΥΠ εποπτεύεται στη λειτουργία της από Ανεξάρτητη Εισαγγελική Αρχή, απολύτως επιφορτισμένη με τον ρόλο αυτό», από τις αρχές που κατά βάση λειτουργούν ως φύλλο συκής για την ανεμπόδιστη δράση τέτοιων σκοτεινών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, κάλεσε «η ΕΥΠ, η δουλειά και ο ρόλος της, να μείνει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση», θυμίζοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πολλές φορές, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ είναι απολύτως στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον ενημερώνει και να απαντά σε ερωτήματά του ή σε θέματα που θέλει να μάθει απευθείας από τον ίδιο».

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Δημοσκοπήσεις - εργαλείο έντασης των διεργασιών

Με τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο έντασης των διεργασιών συνολικά στα αστικά κόμματα, συνεχίζεται η πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκέμβρη στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μία τελευταία δημοσκόπηση σε κυριακάτικη εφημερίδα άνοιξε για τα καλά την κουβέντα για το πώς επιδρούν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα καρπωθεί την κυβερνητική «φθορά» το ΚΙΝΑΛ, και, βέβαια, για το σταθερό ζητούμενο, δηλαδή με ποιον θα συγκολληθεί το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης αστικής διαχείρισης. Ρόλο που έτσι κι αλλιώς διεκδικούν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, αφού ούτε ένας απ' αυτούς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας σε συνθήκες «αναγκαίες»... Αυτό το ζήτημα ήταν και ένα από τα κεντρικά στις δημοσκοπήσεις των αστικών Μέσων Ενημέρωσης, που εκφράζοντας τα «θέλω» επιχειρηματικών πόλων θέλουν με τον τρόπο τους να εμπλακούν στην εσωκομματική διαδικασία, που επιδρά συνολικά και στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποψήφιοι σε δηλώσεις τους παίρνουν υπόψη τους και αξιοποιούν αναλόγως τα δημοσκοπικά ευρήματα, με τον Α. Λοβέρδο για παράδειγμα να λέει ότι «είμαστε μέσα στο παιχνίδι (...) Γιατί υπάρχουν ομάδες πολιτών που π.χ. από το 2010 δεν μας ξαναψήφισαν και πήγαν σε κόμματα διαμαρτυρίας ή δεν ξαναπήγαν στις κάλπες, και τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν».

Την ίδια στιγμή, μια ...τυχαία συνάντηση, σε μαγαζί στην Κρήτη, των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, που αποτυπώθηκε και σε σχετική φωτογραφία, τροφοδότησε διάφορα σενάρια. Παπανδρέου και Καστανίδης βρέθηκαν στο νησί για τις ανάγκες της προεκλογικής τους εκστρατείας. Θυμίζουμε ότι ο Χ. Καστανίδης ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ είχε στηρίξει και τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών το 2015. Επιπλέον, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου πολλοί «παπανδρεϊκοί» είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα Καστανίδη και τον είχαν στηρίξει δημόσια.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι συζητήσεις για το πώς και αν θα γίνει το «ντιμπέιτ» ανάμεσα στους 6 υποψηφίους, με την πλευρά του Γ. Παπανδρέου να αρνείται τους όρους που θέτουν οι υπόλοιποι 5, οι οποίοι την Παρασκευή έστειλαν επιστολές στην ΕΡΤ, καλώντας την να προχωρήσει τις διαδικασίες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φακέλωμα του λαού από κυβερνήσεις και κράτος

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παρακολουθήσεις πολιτών, τονίζει:

«Με αφορμή το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" για περιστατικά παρακολουθήσεων πολιτών από την ΕΥΠ, το οποίο δεν διαψεύδει η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το σοβαρό ζήτημα του φακελώματος του λαού από τις κυβερνήσεις και το κράτος, για το οποίο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων, ειδικά της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σ' αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η πανδημία.

Οσα έρχονται στο φως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά στη συνέχεια "κουκουλώνονται", όπως έγινε με τα πολλαπλά κρούσματα υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί και τιμωρηθεί οι υπαίτιοι.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές παρακολούθησης αποτελούν κρίκο σε μία μεγάλη αλυσίδα αντιδραστικών νόμων, μέτρων περιστολής των δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, κατευθύνσεων της ΕΕ κ.λπ., που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, για να επιβάλλουν "σιγή νεκροταφείου", για να υλοποιείται "διά πυρός και σιδήρου" η αντιλαϊκή πολιτική.

Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν την πολιτική αλλά ούτε και με τα κάθε φορά προσχήματα που αξιοποιούνται για την επιβολή της, να θέσει στην προμετωπίδα των αγώνων του την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Λιτόχωρου σε ορμητήριο πολέμου, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, οργανώνει η Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας, την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Λιτόχωρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για μπίζνες και άθλιες ανταλλαγές στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός για συναντήσεις με «επενδυτές» και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, ενώ σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022, όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Προηγούμενα, χτες, ο Μητσοτάκης είχε επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας M. Μάρτιν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και το Brexit, για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, με τον Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του «ταυτίζεται πλήρως με τη γραμμή της ΕΕ στο θέμα των εν λόγω συζητήσεων και είναι πλήρως αλληλέγγυα με την Ιρλανδία και τους εταίρους της» και ότι θα μεταφέρει το σχετικό μήνυμα στον Τζόνσον σήμερα.

Εξάλλου, όπως έλεγε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Τζόνσον θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον πρωθυπουργό προηγουμένως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Telegraph» να διευκρινίζει ότι «εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο, για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», σε ένα απαράδεκτο δούναι και λαβείν.

Ολη η χώρα ένα πεδίο ΝΑΤΟικών ασκήσεων

Ασκηση μικρής κλίμακας έγινε την Παρασκευή στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE) στο πλαίσιο της οποίας ήδη από τον Αύγουστο 2020 Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν για κοινή επιχειρησιακή παρουσία στην εν λόγω ζώνη, όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας.

Στην Ασκηση συμμετείχαν η Ελλάδα με τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», η Γαλλία με τη φρεγάτα «AUVERGNE», η Ιταλία με το αντιτορπιλικό «ANDREA DORIA» και η Κυπριακή Δημοκρατία με το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ» και ένα ελικόπτερο AW-139.

Επίσης την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΗ» κοντά στο Λαγκαδά η Μέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ - 21»/ «GOLDEN FLEECE-21», με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και παρατηρητών από τη Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), την Αλβανία, την Ιορδανία και την Κύπρο. Διόλου τυχαία, προς επίβλεψη των τέτοιων ΝΑΤΟικής κοπής δραστηριοτήτων, την τελική φάση παρακολούθησε ο ίδιος ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ πλοίαρχος Michael Edward Biery.

Στο μεταξύ, έως αύριο, 17/11 συνεχίζεται η άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21/OLYMPIC COOPERATION-21» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η οποία περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων αρμάτων μάχης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ