ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Ανθρώπινες χωματερές και σχολές εγκλήματος

Εκρηκτικά τα προβλήματα, ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης. Να κουκουλώσει το πρόβλημα επιχειρεί η κυβέρνηση

Σε απεργία πείνας, με κύριο αίτημα τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, βρίσκονται πάνω από 5.500 κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς οι συνθήκες κράτησης όχι απλά το σωφρονισμό των κρατουμένων δεν υπηρετούν, αλλά ούτε καν σε ανθρώπινα όντα δεν ταιριάζουν. Οι απάνθρωπες αυτές και ταπεινωτικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες είναι και η κύρια αιτία που οδήγησε τους κρατούμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία πείνας.

Το «κύμα» διαμαρτυρίας στις φυλακές, από τη στιγμή που ξέσπασε, στις αρχές του μήνα και όσο περνούν οι ημέρες, κλιμακώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των απεργών πείνας αυξάνεται καθημερινά από την ημέρα που η αποχή από το συσσίτιο μετατράπηκε σε απεργία πείνας: Από τους 3.500 στις 8 Νοέμβρη ξεπερνούν τους 5.500 μέχρι τώρα.

Ούτε μπουντρούμια του μεσαίωνα

Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των φυλακών ξεπερνά το 200%. Ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών ανέρχεται σε 7.500 θέσεις, κρατούνται περισσότεροι από 12.000, με αποτέλεσμα άνθρωποι να κοιμούνται στο πάτωμα ακόμα και μέσα σε τουαλέτες. Οπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, κελιά στον Κορυδαλλό με εσωτερική τουαλέτα που είχαν κατασκευαστεί για ένα άτομο, αυτή τη στιγμή «φιλοξενούν» τέσσερα άτομα, ενώ επισημαίνουν ακόμα και την έλλειψη πόρτας στην τουαλέτα.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των υποδίκων, των τοξικοεξαρτημένων και των αλλοδαπών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 45% των κρατουμένων για παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών είναι και οι ίδιοι τοξικοεξαρτημένοι. Αυτοί, αντί να βρίσκονται σε ειδικά κέντρα απεξάρτησης κρατουμένων, όπως αυτό στον Ελαιώνα, που υπολειτουργεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βιώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών. Απαράδεκτη αναφορικά με τα παραπάνω είναι και η αναγγελθείσα ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της απόφασης - πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ (2004/757/ΔΕΥ), που προβλέπει μειωμένες ποινές για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ουσιαστικά οδηγεί σε σταδιακή αποποινικοποίηση της διακίνησης, με δραματικές συνέπειες στην αύξηση της τοξικοεξάρτησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά της ΕΕ.

Στα κελιά συμβιώνουν χρήστες με άλλους παραβάτες, υπόδικοι με κατάδικους, ελαφροποινίτες με βαρυποινίτες, ενώ οι ασθενείς αφήνονται ουσιαστικά στην τύχη τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, φορείς του ιού του AIDS και φυματικοί συμβιώνουν δίπλα στους υπόλοιπους κρατούμενους. Στα σωφρονιστικά καταστήματα η απουσία μόνιμων ιατρικών και υγειονομικών υποδομών είναι παντελής. Το μοναδικό νοσοκομείο και ψυχιατρείο κρατουμένων στην Ελλάδα είναι στον Κορυδαλλό, υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αντί στο ΕΣΥ, ενώ δε διαθέτουν ειδικευμένους γιατρούς. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι ασκούν χρέη νοσοκόμου...

Εκτόνωση και «πασαλείμματα» από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το ...«έργο» των προκατόχων της, δεν έχει σκοπό να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα. Αντίθετα, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, φανερώνουν ότι επιχειρεί να «ξεμπερδέψει» όπως - όπως, να εκτονώσει την κατάσταση και να μεταθέσει το πρόβλημα και το κόστος του στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις οικογένειες των φυλακισμένων. Αυτό καταμαρτυρεί και η πλήρης απουσία μέτρων στήριξης των αποφυλακισμένων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα 4/5 των αποφυλακισμένων καταλήγουν ξανά στη φυλακή. Παράλληλα, οι απαραίτητες για το σωφρονισμό των κρατουμένων εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες δεν έχουν καμία θέση στις ελληνικές φυλακές. Το ίδιο και το ειδικευμένο προσωπικό, που θα συμβάλει στην ψυχοκοινωνική στήριξή τους.

Οπως πολύ εύστοχα σημείωνε ήδη από το 2007 η «Δημοκρατική Συσπείρωση», η αποφόρτωση των φυλακών είναι απαραίτητη, όμως δεν μπορεί να περιορίζεται σε βελτιωτικές προτάσεις, αλλά να συνδέεται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανένταξης των αποφυλακισμένων, με έμφαση στους ανήλικους παραβάτες.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων

Σε ανακοίνωσή του (11/11/2008), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε για την κατάσταση στις φυλακές:

«Η μαζική απεργία πείνας και η διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας φανερώνει πόσο οξυμένη και απάνθρωπη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων. Η όξυνση του προβλήματος είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Και τόνιζε ότι «οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα, εκτός από την ελευθερία τους».

Γενικότερα, το ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα των φυλακών απαιτεί:

  • Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου αριθμού υποδίκων και σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Απελευθέρωση των αλλοδαπών κρατουμένων, που παραμένουν φυλακισμένοι μέχρι να γίνει εφικτή η απέλασή τους.
  • Μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα καταστήματα κράτησης, ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ με παράλληλη αναβάθμισή του. Προσλήψεις προσωπικού, ιδίως ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Λήψη ειδικών μέτρων για τους τοξικοεξαρτημένους, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής απεξάρτησης.
  • Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των ανήλικων κρατουμένων και αποφυλακισμένων με έμφαση στην εκπαίδευση και την απεξάρτηση για όσους είναι χρήστες.
  • Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες κρατούμενες, τις ανήλικες και τις μητέρες με μικρά παιδιά.
  • Κατάργηση του ιδιότυπου αποκλεισμού των φυλακών από την εποπτεία των πολιτικών κομμάτων και των ειδικών αρχών και φορέων.
  • Στήριξη των αποφυλακισμένων. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στις φυλακές.

Το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και κυρίως τα προβλήματα των ευαίσθητων ομάδων κρατουμένων, όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι ανήλικοι, οι γυναίκες και οι υπόδικοι, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, την περασμένη Πέμπτη.

«Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, η κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, «προγραμματίζει την ανέγερση νέων φυλακών με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ»!

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Είμαστε όλοι κρατούμενοι

(όχι μόνο ...είμαστε όλοι Αμερικάνοι)

Σιγά μην την πιάσει το φιλότιμο την καπιταλιστική πολιτεία και αναλάβει τις ευθύνες. Σιγά μην παραδεχτεί πως δικό της δημιούργημα είναι οι κρατούμενοι. Πως αυτή, με τους νόμους της και τη συμπεριφορά της, με τα σχολεία της και τις συνθήκες διαβίωσης, με την εν γένει πρακτική της, αρπάζει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με τις δικές της αδυναμίες, και τη χώνει σε απαράδεκτους τάφους. Σε τάφους, που μοιάζουν με αίθουσες βασανιστηρίων, με στρατόπεδα συγκέντρωσης, που μόνο σωφρονισμό δεν προσφέρουν. Αντίθετα, δημιουργούν οργή και μίσος!

Ποιος λογικός άνθρωπος δε βλέπει πως ετούτος ο κόσμος που στοιβάζεται μέσα στους απαράδεκτους θαλάμους και στις βρώμικες τουαλέτες σαν τις σαρδέλες, που τον μεταχειρίζονται σαν ζώο, που τον εξευτελίζουν, δε γεμίζει τα στήθια του με δηλητηριασμένο θυμό; Ενα δηλητηριασμένο θυμό, που, με μαθηματική ακρίβεια, θα μετατραπεί σε βία. Μια βία, που θα έρθει να προστεθεί στον ήδη διαμορφωμένο βίαιο χαρακτήρα του. Οι φυλακές, τελικά, δε βγάζουν «σωφρονισμένους» ανθρώπους, όπως, υποτίθεται, πρέπει να κάνουν, βγάζουν θυμωμένους ανθρώπους. Ανθρώπους, που έχουν ταλαιπωρηθεί και ορκίστηκαν εκδίκηση!

Ο καθένας γνωρίζει πως και οι φυλακισμένοι είναι ταξικό πρόβλημα! Οι στατιστικές μιλάνε από μόνες τους. Το σύνολο σχεδόν των φυλακισμένων προέρχεται από το λαό. Από σημαδεμένες, από φτωχές, από αμόρφωτες οικογένειες. Από λούμπεν οικογένειες. Σχεδόν όλος ετούτος ο φυλακισμένος κόσμος γεννήθηκε με προσημείωση! Από τα πρώτα του βήματα μέχρι που τον έχωσαν στο κελί, έτρεχε πάνω σε καλά προσχεδιασμένες ράγες. Σε ράγες που τον πήραν από τη μια φυλακή και τον έχωσαν σε μιαν άλλη. Που τον πήραν από τη μια δυστυχία και τον έχωσαν σε μια δεύτερη.

Το σύνολο σχεδόν των φυλακισμένων έχουν μπει φυλακή πολύ πριν ακόμα συλληφθούν! Εχουν μπει στη φυλακή την ίδια μέρα που γεννήθηκαν. Ολο αυτό το διάστημα, από τη μέρα, δηλαδή, που γεννήθηκαν μέχρι τη μέρα που μεταφέρθηκαν στις φυλακές, ήταν το διάστημα που χρειάστηκε η μεταγωγή τους. Το διάστημα αυτό για κάποιους ήταν πολύ σύντομο (οι ανήλικοι κρατούμενοι) και για κάποιους άλλους λίγο μεγαλύτερο (μέχρι την ενηλικίωσή τους).

Κανένας, βέβαια, δεν αθωώνει τους κρατούμενους. Εχουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Και είναι πολλές. Στην πίεση που δέχτηκαν, αντέδρασαν λάθος! Αντί να κάνουν την οργή τους αγώνα, υποχώρησαν! Δεν είχαν την ευφυία, την υπομονή, τη γνώση, τη θέληση... να δώσουν τη σωστή μάχη. Στην ουσία, το έβαλαν στα πόδια. Και τρέχοντας, οπισθοχωρώντας, μπήκαν στη φυλακή. Τους έκλεισαν στη φυλακή για μικροκλοπές, για ναρκωτικά, για εκμετάλλευση γυναικών. Για εγκλήματα δηλαδή, που, τελικά, στρέφονται σε βάρος της δικής τους οικογένειας (με την ευρεία έννοια).

Ομως, στις φυλακές δε βρίσκονται μόνον οι ...ποινικοί! Την ίδια μεταχείριση, έχουν και οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες. Την ίδια μεταχείριση έχουν οι φυλακισμένοι για χρέη... Την ίδια μεταχείριση έχουν οι γυναίκες, τα παιδιά. Η πολιτεία τούς εκδικείται για δεύτερη φορά όλους.

Η ελληνική κοινωνία, πνιγμένη στα δικά της μεγάλα προβλήματα, άκουσε μιαν ακόμα κραυγή απελπισίας. Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι, από 21 φυλακές της χώρας, κατέβηκαν σε απεργία πείνας! Πράξη απελπισίας και, την ίδια στιγμή, πράξη αγώνα για αξιοπρέπεια! Οι φυλακισμένοι ενώθηκαν για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Για σεβασμό!

Αυτό που συμβαίνει στις φυλακές είναι, τελικά, και δική μας υπόθεση. Ο λαός, οι εργαζόμενοι δε συμφωνούν με την ...τρέχουσα εγκληματικότητα. Δε συμφωνούν με τη «διέξοδο» των ναρκωτικών. Ούτε με το κοινό έγκλημα. Δεν πιστεύουν σε τέτοιες αντιδράσεις. Ομως, επειδή και οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι απαιτούν ανθρώπινες φυλακές. Απαιτούν υπεύθυνες συμπεριφορές από την πολιτεία.

Ωστόσο, και για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις και για να μη συναινούμε σε φρούδες ελπίδες, ανθρωπινότερες φυλακές προϋποθέτουν εξελιγμένη ανθρώπινη κοινωνία, ανθρώπινο κοινωνικό σύστημα. Κοινωνικό σύστημα, που θα προλαβαίνει και δε θα την έχει στημένη, για να τιμωρεί! Και, μάλιστα, δύο φορές. Τη μια, όταν σε σπρώχνουν στο έγκλημα και, την άλλη, όταν σε έχουν χώσει στη φυλακή!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ