ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
Σε διαδικασία πλήρους ενσωμάτωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομικής πολιτικής επέλεξε σε αυτή τη φάση να αναβαθμίσει πολιτικά τον κύριο αντίπαλο του Σαμαρά, κομματικού εταίρου του Σόιμπλε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που ορισμένοι δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι ότι μια υπεύθυνη αριστερή δύναμη μπορεί να πρεσβεύει - και αύριο να υλοποιεί - μια αντιμνημονιακή πολιτική και ταυτόχρονα να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με τους πάντες, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και όχι των τραπεζιτών»! Η μεγάλη αυτή σοφία ανήκει στον Γ. Μπαλάφα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ («Blue Sky»).

Ας σημειώσουμε ορισμένα αυτονόητα για όλο τον υπόλοιπο κόσμο πλην του Γ. Μπαλάφα. Είναι αποκαλυπτικό - και δεν τους περιποιεί τιμή - το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται σαν αναβάθμιση μια συνάντηση με τον Σόιμπλε. Δεύτερον, αν η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αναβαθμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι τεκμήριο της αντιμνημονιακής πολιτικής του αλλά τεκμήριο εγκατάλειψής της. Ο Αλ. Τσίπρας πέρασε την πόρτα του Σόιμπλε ακριβώς επειδή πολύ πριν είχε περάσει απ' την αντιμνημονιακή ρητορεία στις δηλώσεις αποκήρυξης των μονομερών ενεργειών. Κακά τα ψέματα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική κυβέρνηση και όσα αυτή εκπροσωπεί και εκφράζει έχουν προ πολλού μεταφράσει με ακρίβεια κόμματος τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν απολύτως αντιληφθεί ότι ως δύναμη που ορέγεται τη διαχείριση του συστήματος μπορεί να κάνει και μερικές «τσιριμόνιες» στο εσωτερικό της χώρας για ευνόητους λόγους αλλά στο διά ταύτα θα συμμορφωθεί πλήρως.

Σε εξετάσεις διαχείρισης

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τις «υποκλίσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα στελέχη του που με ενθουσιασμό περιέφεραν χτες την άδεια που τους έδωσε ο Σόιμπλε να εφαρμόσουν το μνημόνιο αλλά ...με το δικό τους τρόπο, η βουλευτής του κόμματος Ζ. Κωνσταντοπούλου μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» αρνήθηκε ότι είχαν χαρακτηρίσει την Α. Μέρκελ «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην Ελλάδα και δικαιολόγησε τις καταγγελίες τους προ της άφιξής της στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα ως εξής: «Στηλιτεύτηκε όμως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πρόσκληση και η υποδοχή της κ. Μέρκελ, την ίδια στιγμή που προωθούνταν μέτρα τα οποία ήταν εξουθενωτικά και για τα οποία δεν έγινε καμία απόπειρα να μην εφαρμοστούν με αυτόν τον τρόπο, της επιβολής».

Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν ήταν αυτά καθαυτά τα μέτρα εξουθένωσης του λαού αλλά ο τρόπος που επιβλήθηκαν! Υπάρχει, δηλαδή, και τρόπος τα εξουθενωτικά αντιλαϊκά μέτρα να μην επιβάλλονται αλλά να τα διεκδικεί ο λαός από μόνος του! Αν βεβαίως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση, ατύχησε, αφού όλα συνηγορούν για το αντίθετο. Τη συνειδητή, δηλαδή, συμμετοχή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, απ' όπου πηγάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, προς όφελος των συμφερόντων της αστικής τάξης. Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει μόνος του πλέον πασχίζοντας να αποδείξει την καταλληλότητά του για τη θέση...

«Απολογισμός» υποκρισίας

«Τελικό απολογισμό των έκτακτων μέτρων προστασίας των αστέγων από το κύμα κακοκαιρίας» έκανε η δημοτική αρχή Αθήνας. Οτι η «εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων» ολοκληρώθηκε 11/1, ότι «κατά τις τέσσερις ημέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διανυκτέρευσαν στους τρεις δημοτικούς χώρους φιλοξενίας που διατέθηκαν, έως και 70 άστεγοι συμπολίτες μας», ότι «η λήψη εκτάκτων μέτρων» έγινε σε «στενή συνεργασία» με το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη σύμπραξη και ΜΚΟ. Απύθμενη υποκρισία. Ανοίγουν κάποιους χώρους μόλις (και για όσο) η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 4ο Κελσίου. Και μόλις ζεστάνει (;) λίγο τους διώχνουν... Στυλοβάτες ενός σάπιου (και σε βαθιά κρίση) συστήματος που καταρρακώνει ανθρώπινες υπάρξεις και αξίες, χωρίς καμιά μέριμνα για το τι θα κάνουν, πού θα πάνε, πώς θα επιβιώσουν οι άστεγοι κατόπιν. Η υποκρισία τους δε σταματά από μόνη της. Ο λαός να βάλει τέλος, με την οργανωμένη πάλη του, το συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεών του, επιτέλους να γίνει κυρίαρχος όλου του πλούτου που παράγει, να ανοίξει ρήγματα, δρόμο για τη δική του εξουσία.


Τα «χέρια» της ΕΕ στάζουν αίμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Γαλλία ανέλαβε ήδη δράση στο Μάλι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναμένεται να συνδράμει και η Βρετανία. Προχτές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε «τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων» στο Μάλι και επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ στην «προάσπιση της ακεραιότητας» της χώρας αυτής έναντι των επιθέσεων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

Η είδηση από μόνη της δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με διάφορα κατά καιρούς προσχήματα δε διστάζει να εξαπολύει πολέμους και να ηγείται επεμβάσεων εναντίον χωρών και λαών προκειμένου να διασφαλίσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Ούτε προκαλεί έκπληξη ο κυνισμός των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον οποίο αναγορεύουν σε «θαρραλέα δράση» την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Σημειώνουμε μόνο πως δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης! Οι αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η σχετική απόφαση εύλογες, απολύτως δικαιολογημένες, αφού τα χέρια της Ευρωένωσης στάζουν αίμα.

Ειρήνη και καπιταλισμός συνιστούν αντίφαση εν τοις όροις. Το δικαίωμα κάθε λαού να ζει ειρηνικά, να αποφασίζει ο ίδιος για την πορεία του και της χώρας του, να απολαμβάνει όλα όσα του αξίζουν, δε συμβαδίζει με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τα «κυριαρχικά δικαιώματα»

Φούντωσε ξανά τις τελευταίες μέρες η προπαγάνδα περί «υποτέλειας» της χώρας και «ξένης κατοχής», με αφορμή τη δανειακή σύμβαση που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και η οποία προβλέπει μέτρα για την εξασφάλιση των δανειστών σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανείων από την τρόικα. Ο κουρνιαχτός σηκώθηκε κυρίως από τις αυτοαποκαλούμενες «αντιμνημονιακές δυνάμεις», τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σε σύμπραξη με την κυβέρνηση, που ανταπαντά με όρκους πίστης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η προπαγάνδα τους αντικειμενικά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το λαό και κρύβει την ταξική ουσία της στρατηγικής του κεφαλαίου σε συνθήκες ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού, μέρος της οποίας είναι και η συνειδητή - εθελοντική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα που προέκυψε με τη σύμβαση δεν είναι καινούριο. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, με την ίδια ακριβώς διατύπωση, έχει περιληφθεί σε όλες τις μέχρι τώρα δανειακές συμβάσεις και προβλέπεται από το αγγλικό δίκαιο, στο οποίο υπόκεινται συμφωνίες όπως αυτή με την τρόικα. Από αυτή την άποψη, ο λαός πρέπει να προβληματιστεί διπλά για τους λόγους που τώρα σηκώνεται τέτοιος ντόρος για το θέμα. Στην ουσία του πράγματος: Παρουσιάζουν την κυβέρνηση σαν υποτελή στους ξένους δανειστές για να κρύψουν ότι η υπογραφή των μνημονίων (άρα και τα όσα προβλέπουν) είναι στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, η οποία επιδιώκει από τη μια να διασφαλίσει την παραμονή της στην ΕΕ και από την άλλη να ενισχύσει τη θέση της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, συμπράττοντας με ισχυρές μερίδες της ξένης πλουτοκρατίας.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί η συνειδητή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα μνημόνια, αλλά είναι διαχρονική. Το παράδειγμα του Αιγαίου είναι αποκαλυπτικό. Η υποχώρηση από δικαιώματα που εκπορεύονται ακόμα και από αυτό το ιμπεριαλιστικό διεθνές δίκαιο γίνεται για να μη διαταραχθεί η πολιτικοστρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, όπως αυτή την ορίζουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των χωρών που βρίσκονται ψηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, παγκόσμια και περιφερειακά. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική αστική τάξη διασφαλίζει τη θέση της στη λυκοσυμμαχία, που αποτελεί πρόσθετο εχέγγυο για τη θωράκιση της εξουσίας της και όρο για τη συμμετοχή της στη νομή της λείας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ίδια ώρα, προωθεί διευθετήσεις για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, με αποκλειστικό κριτήριο το μονοπωλιακό κέρδος.

Αλλο παράδειγμα είναι η ΕΕ. Η επιλογή της ντόπιας πλουτοκρατίας να συμμετέχει στην Ευρωένωση σημαίνει από χέρι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα διακρατικά όργανα, που εκφράζουν κατά κανόνα τα συμφέροντα των ισχυρότερων οικονομικά χωρών. Μέσα όμως από τη συμμετοχή της στην ΕΕ η ελληνική αστική τάξη φιλοδοξεί να διευρύνει την κερδοφορία της, παίρνοντας μέρος στην εξαγωγή κεφαλαίων και εκμεταλλευόμενη την ενιαία αγορά, έστω και από υποδεέστερη θέση. Προσδοκά ακόμα κέρδη από τις συμπράξεις με ξένα μονοπώλια στην Ελλάδα, τα οποία επενδύουν σε στρατηγικούς τομείς. Αρα, καμία εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με το στανιό και καμιά υποτέλεια δεν υπάρχει. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή είναι η βάση για την όποια εκχώρηση.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ