ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει το αιματοκύλισμα του μαλινέζικου λαού

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι:

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα ωμή και απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, με την ολόπλευρη πολιτική και στρατιωτική στήριξη ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. Γι' ακόμη μία φορά, όπως προβλέπουν τα νέα στρατηγικά δόγματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ψεύτικο και διάτρητο πρόσχημα της "πάταξης της τρομοκρατίας", επιστρατεύτηκε για να δικαιολογήσει τα νέα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Να συγκαλύψει τον άγριο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, για το μοίρασμα των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, που πληρώνει σήμερα ο λαός του Μάλι με αίμα και δυστυχία, όπως πριν από αυτόν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, ο παλαιστινιακός και ο συριακός λαός.

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, υπό τη "σοσιαλιστική" κυβέρνηση Ολάντ, που θα έφερνε το "νέο αέρα" στην ΕΕ, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αναβαθμισμένης ιμπεριαλιστικής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, στα γνωστά χνάρια του βρώμικου πολέμου σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας και της Λιβύης. Εδώ και χρόνια η ΕΕ έχει εκπονήσει επιθετική στρατιωτική στρατηγική για την Υποσαχάρια περιοχή, ενώ ο ΟΗΕ προετοίμαζε από πέρσι ακόμα επέμβαση για τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Οι λαοί να δυναμώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να σταματήσει το νέο αιματοκύλισμα του λαού του Μάλι. Να αποσυρθούν τώρα από το Μάλι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας, του ευρωστρατού, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν η βάση της Σούδας, το Ακτιο και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς με Λαϊκή Εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία».

Στηρίζει την επέμβαση η ΕΕ

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε με εισαγωγική ομιλία της Κάθριν Αστον, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, που υποστήριξε την επέμβαση. Την ίδια στάση κράτησαν οι ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, με χαρακτηριστική παρέμβαση του γνωστού Ντ. Κονμπετίτ, που υιοθέτησε το πρόσχημα της γαλλικής κυβέρνησης. Το οπορτουνιστικό Κόμμα Ευρωπαΐκής Αριστεράς - τα κόμματά του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταδικάζουν ανοιχτά την επέμβαση. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Γαλλικού ΚΚ, που αφού λέει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία της μαλινέζικης κυβέρνησης για τους τζιχαντιστές», κάνει λόγο για «επιχείρηση με μεγάλο ρίσκο»...

ΜΑΛΙ
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Τα γαλλικά βομβαρδιστικά με τη συνδρομή ή ανοχή και άλλων δυνάμεων και με στρατό στο έδαφος σπέρνουν το θάνατο

Οι γαλλικές δυνάμεις της χερσαίας επέμβασης σε ετοιμότητα
Οι γαλλικές δυνάμεις της χερσαίας επέμβασης σε ετοιμότητα
MΠΑΜΑΚΟ.--

Πλήθος χιλιάδων νέων προσφύγων, δεκάδες νεκρούς και τραυματίες προκαλεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι με μπροστάρηδες τους Γάλλους που βομβαρδίζουν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας». Πίσω, βεβαίως, από αυτήν την επέμβαση βρίσκονται ταγεωπολιτικά, και κυρίως οικονομικά, συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού σε μία κρίσιμη περιοχή της δυτικής Αφρικής, με τεράστιο πλούτο σε χρυσό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ουράνιο.

Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ ανακοίνωσε ήδη ότι προχωρά στο σταδιακό τριπλασιασμό των στρατιωτικών δυνάμεών της στο Μάλι. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται σε επίσκεψη, επιβεβαίωσε ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2.500 οι Γάλλοι στρατιώτες που θα μεταφερθούν και από βάσεις σε χώρες της δυτικής Αφρικής. Παράλληλα, επισπεύδεται η ανάπτυξη ένοπλης, «βοηθητικής» δύναμης 3.500 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) στο μαλινέζικο έδαφος, με τον επικεφαλής της Νιγηριανό Αμπόντου Τουρέ Σεάκα να εκτιμά πως οι πρώτες εκατοντάδες θα αναπτυχθούν σε μία βδομάδα. Πάντως, το Παρίσι, δεν αποκλείεται να ζητήσει, εκτός από τη βοήθεια που παρέχεται από άλλους συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, και στρατιώτες στο Μάλι, κάτι που προς το παρόν αρνούνται. Στο Παρίσι έφτασε ήδη το πρώτο φέρετρο με Γάλλο στρατιώτη.

«Ομόφωνη» εμφάνισε την «υποστήριξη» και «κατανόηση» του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γάλλος πρέσβης Ζ. Αρό μετά το πέρας της προχτεσινοβραδινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης. Από την πλευρά της η Ρωσία δείχνει ανοχή και «αιτιολογεί» την επέμβαση «ως απαιτούμενη από την κυβέρνηση του Μάλι» (σ.σ. κυβέρνηση προϊόν πραξικοπήματος).

Αύριο, Πέμπτη, μετά τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον Γάλλο Εξωτερικών υπουργό Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει με νόημα πως το Παρίσι «δεν έχει καμία επιθυμία να δράσει μόνο του στο Μάλι»...

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάντως, ανακοίνωσε πως, τις τελευταίες πέντε μέρες οπότε άρχισε η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, περίπου 150.000 πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες (Μαυριτανία, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο). Κάπου 200.000 άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο εντός του Μάλι. Το 90% των προσφύγων είναι τα τελευταία 24ωρα γυναικόπαιδα, που υποφέρουν όχι μόνον από τις κακουχίες των βομβαρδισμών, αλλά και από ελλείψεις τροφίμων, καθαρού νερού, φαρμάκων.

Παράλληλα, οι επιδρομές των γαλλικών βομβαρδιστικών έχουν δημιουργήσει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κάλεσμα για δράση ενάντια στο νέο πόλεμο

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με ανακοίνωσή της αφού καταγγέλλει έντονα τη στρατιωτική επέμβαση της γαλλικής «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ στο Μάλι με τη στήριξη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα και την καταστροφή της Λιβύης, η Γαλλία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές βάσεις που έχει στην Αφρική, ώστε να ενισχύει το ρόλο της στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και να υπηρετεί τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομάδων που λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (χρυσός, ουράνιο κλπ).

Αυτή η ενορχηστρωμένη διαμάχη ανάμεσα στους εμπόλεμους είναι μία ακόμα αιματηρή παράσταση στην τραυματισμένη Αφρικανική Ηπειρο, όπου ο αφρικανικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα, που έχει στόχο την προστασία των γαλλικών συμφερόντων στα ορυχεία ουρανίου που βρίσκονται στην περιοχή Τουαρέγκ της Δυτικής Αφρικανικής περιοχής, τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Μάλι και την τοποθέτηση κυβερνήσεων μαριονετών στις αφρικανικές χώρες υπηρετώντας τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και τους φτωχούς του Μάλι και των Δυτικοαφρικανικών χωρών και καταγγέλλει έντονα την ενίσχυση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή που επιδεινώνουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του λαού και έχουν ως στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που ανήκουν και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του λαού.

Τέλος, καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, πρώτα και κύρια, των εμπόλεμων χωρών, να καταδικάσουν και να δράσουν ενάντια στη συμμετοχή των κυβερνήσεών τους σ' αυτό τον πόλεμο. Η θέση κάθε συνδικαλιστικής ένωσης στο ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι κρίσιμη και αποτελεί κριτήριο για το τι είδους συνδικαλιστική οργάνωση είναι. Οι εργάτες των ιμπεριαλιστικών χωρών θα πρέπει να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη με τα αδέλφια τους σ' αυτές τις χώρες».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι σημειώνει:

«

Ακόμα μια χώρα έπεσε θύμα της αδυσώπητης επιθετικότητας του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, ειδικά του γαλλικού. Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει τη θρασύτατη, απροκάλυπτη και ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.

Επιστρατεύτηκε και πάλι, όπως θέλει η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, ο δήθεν κίνδυνος "τρομοκρατικών επιθέσεων", ώστε να συγκαλυφθεί η καπιταλιστική κρίση και ο άγριος ανταγωνισμός για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως έγινε στον πόλεμο του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Σομαλίας κ.λπ.

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, έχει και πάλι το θράσος να επικαλείται τις "δόξες" του βρώμικου πολέμου σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Το Μάλι πληρώνει σήμερα τη φαγωμάρα της Γαλλίας, της ΕΕ με τις ΗΠΑ και με τις άλλες αναδυόμενες δυνάμεις. Από πολύ πριν, η ΕΕ έχει εκπονήσει επιθετική στρατιωτική στρατηγική για την Υποσαχάρια περιοχή, ο ΟΗΕ προετοίμαζε από πέρσι ακόμα επέμβαση για τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Αυτούς τους ανταγωνισμούς έρχεται να προλάβει η γαλλική ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή. Ηδη ΝΑΤΟ και ΕΕ εκφράζουν αλληλεγγύη, ενώ ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία τρέχουν να προλάβουν.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:

  • Εξω η Γαλλία από το Μάλι.
  • Καμία εμπλοκή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του Ευρωστρατού.
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσει η βάση στη Σούδα, στο Ακτιο και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία.
  • Εξω τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με αφορμή τη στήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στην επέμβαση στο Μάλι επισημαίνει τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, που αναβαθμίσθηκε σε Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας, και καλεί το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα για να κλείσει και να φύγει από τη χώρα μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ