ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Από την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης στην Ξηρόβρυση
Από την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης στην Ξηρόβρυση
Περιοδεία στα χωριά Ξηρόβρυση, Κορομηλιά, Μεταλλικό, Χωρύγι, Π. Γυναικόστρατο και ομιλία σε συγκέντρωση στο Π. Αγιονέρι πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νομό Κιλκίς, το πρωί της Κυριακής 13/9.

Το μεσημέρι, επισκέφθηκε το Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί οι κάτοικοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Το βράδυ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Στα ηρωικά χωριά του Κιλκίς

Ηρωικά χωριά του Κιλκίς, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στους μεγάλους αγώνες του λαού, από τις μάχες ενάντια στους τσιφλικάδες, στη συνέχεια ενάντια στις δυνάμεις Κατοχής, μέχρι τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της κορυφαίας μορφής της ταξικής πάλης στη χώρα μας, με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί από την Ξηρόβρυση. Ακολούθησαν η Κορομηλιά, το Μεταλλικό, το Χωρύγι, το Παλαιό Γυναικόστρατο και το Παλαιό Αγιονέρι.

Σε κάθε χωριό, από τα μέλη, τους φίλους του ΚΚΕ, παλιούς αγωνιστές, αλλά και κατοίκους όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με χειροκροτήματα, θερμές χειραψίες, ζεστές αγκαλιές και απανωτά συνθήματα.

Στην Κορομηλιά
Στην Κορομηλιά
Ο Δ. Κουτσούμπας σε όλα τα χωριά που επισκέφθηκε απηύθυνε σύντομους χαιρετισμούς, ενώ κατέθεσε στεφάνια σε μνημεία που έχουν στηθεί στα χωριά, τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ.

Το μεσημέρι, στο Π. Αγιονέρι, έγινε η κεντρική συγκέντρωση του Κιλκίς με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα. Το «παρών» τους στη συγκέντρωση έδωσαν και οι 5 υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στο νομό.

Ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πείρα του λαού από τις διάφορες κυβερνήσεις, αυτοδύναμες μονοκομματικές ή συνεργασίας, στην πείρα του από την εμπιστοσύνη που έδειξε σε κόμματα και πρόσωπα - «σωτήρες» και απογοητεύθηκε. Σημείωσε ότι ακόμα και ονομαζόμενες «αριστερές» κυβερνήσεις θα καταλήγουν στον ίδιο και χειρότερο δρόμο των μνημονίων όταν βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο που έφερε την κρίση, τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κυβέρνηση θα προκύψει 100% μετά τις εκλογές, καθώς και ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης έχουν ήδη γραφτεί και είναι το μνημόνιο.

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι παλιότερα υποστήριξαν το ΚΚΕ και μετά έκαναν άλλες επιλογές, τους κάλεσε να στηρίξουν και πάλι το Κόμμα.

Απευθυνόμενος σε όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύθηκαν, τους κάλεσε να μην επιστρέψουν ξανά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην εγκλωβιστούν σε άλλα ίδιας κοπής κόμματα όπως είναι το Ποτάμι ή οι ΑΝΕΛ. Να μην εγκλωβιστούν σε αναχώματα της τελευταίας στιγμής ούτε να πάνε σε χαμένες άλλες επιλογές. Πολύ περισσότερο να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Χρυσή Αυγή, τη δολοφονική ναζιστική οργάνωση.

Στο Μεταλλικό, στο χώρο όπου προετοιμάζεται να γίνει μουσείο της ιστορίας και των αγώνων του χωριού
Στο Μεταλλικό, στο χώρο όπου προετοιμάζεται να γίνει μουσείο της ιστορίας και των αγώνων του χωριού
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ιδιαίτερα εδώ, από την περιοχή του Κιλκίς, με την ηρωική παράδοση, με τους μεγάλους αγώνες και πριν και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, των άλλων δημοκρατικών λαϊκών αγώνων στη συνέχεια, μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε τους φασίστες ούτε άλλα αναχώματα, τυχοδιωκτικά, καιροσκοπικά να κλέψουν την ψήφο του λαού. Να κάνουν τώρα σωστά το βήμα να ψηφίσουν αποφασιστικά την άλλη Κυριακή ΚΚΕ, για να βγει πολύ πιο δυνατό και στη Βουλή και στο λαό.

Και όπως θα λέγατε και πολλοί από εσάς "ντο θα εφτάμεν την παράν και το πολλάν τον βίον, το Κάπα Κάπα Εψιλον, ας όλεν το καλλίον"!».

Σε Ξηρόβρυση και Μεταλλικό

Στο μαρτυρικό χωριό της Ξηρόβρυσης, ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν των ηρώων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια άφησε λίγα λουλούδια στον ομαδικό τάφο που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία.

Στην Ξηρόβρυση στις 20/11/1946, συμμορία παρακρατικών και πρώην συνεργατών των Γερμανών, με επικεφαλής τους δύο πιο αιμοσταγείς οπλαρχηγούς της ΠΑΟ, τον Λαζίκ και τον Μπουντουβάκη, δολοφόνησε 47 κατοίκους, κυρίως γυναικόπαιδα, επειδή ήταν κάστρο αντίστασης κατά την Κατοχή. Πολλοί από τους δολοφονημένους προέρχονταν από τα χωριά των Κρουσίων, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά, τα οποία στις 25/10/1941 έκαψαν οι Γερμανοί και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες από 16 έως 65 χρόνων.

Στο Χωρύγι
Στο Χωρύγι
Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρόβρυσης, Π. Στεφανίδης, καλωσορίζοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ευχήθηκε στο ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο στις εκλογές και να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του και μέσα στη Βουλή για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του λαού μας.

Επίσης, του επέδωσε το κείμενο που διαβάστηκε στο πρώτο μνημόσυνο του χωριού με όλα τα γεγονότα καθώς και το ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι του χωριού, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με το οποίο ζητούν να ενταχθεί το χωριό τους στα μαρτυρικά χωριά.

Και στο Μεταλλικό, άλλο ένα από τα χωριά με σημαντική συμβολή στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Την ώρα που ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, αντήχησε δυνατά το σύνθημα «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το χώρο που προετοιμάζεται να γίνει το μουσείο της ιστορίας του χωριού και των αγώνων που έδωσαν οι κάτοικοί του, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες από τον Καύκασο το 1923. Μέσα από φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες, που αποτελούν το πρώτο αρχειακό υλικό, καταγράφονται ο αγώνας τους ενάντια στους τσιφλικάδες για να πάρουν στα χέρια τους τη γη, η συμβολή τους στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ.

Το Γυναικόστρατο δεν ήταν στο πρόγραμμα. Ωστόσο η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα «σήμανε συναγερμό» και οι κάτοικοι έσπευσαν στο καφενείο του χωριού για να τον συναντήσουν
Το Γυναικόστρατο δεν ήταν στο πρόγραμμα. Ωστόσο η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα «σήμανε συναγερμό» και οι κάτοικοι έσπευσαν στο καφενείο του χωριού για να τον συναντήσουν
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρέθηκε εκεί, «μαζί με τους απογόνους κυρίως αλλά και τους αγωνιστές της αθάνατης εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλων των μεγάλων, των ηρωικών αγώνων του λαού μας που οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έδωσαν τα καλύτερα παιδιά τους, είτε στα πεδία των μαχών είτε στα στρατοδικεία, στις εκτελέσεις, στις φυλακές, στις εξορίες.

Αυτόν τον αγώνα τιμάμε σήμερα. Θέλουμε να συνεχίσουμε. Βασικός εκφραστής, αιμοδότης αυτής της μεγάλης αντίστασης σήμερα του λαού μας, που πρέπει να κάνει ενάντια στη λαίλαπα του καπιταλισμού, ενάντια στα μνημόνια τα βάρβαρα και αντιλαϊκά που έρχονται, είναι μόνο το ΚΚΕ.

Γι' αυτό θα πρέπει μαζικά όλος ο ελληνικός λαός και εδώ από το Νομό Κιλκίς να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».


Η συγκέντρωση στο Παλιό Αγιονέρι
Η συγκέντρωση στο Παλιό Αγιονέρι

Με συγκέντρωση υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα οι κάτοικοι του χωριού Πρόχωμα Θεσσαλονίκης
Με συγκέντρωση υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα οι κάτοικοι του χωριού Πρόχωμα Θεσσαλονίκης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ