ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιμονή στη λογική του Προκρούστη
  • Η κυβέρνηση επιμένει στις περικοπές των εφημεριών που παραλύουν και καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων
  • Πρωτόγνωρη συμμετοχή - μετά από χρόνια - στην απεργία της ΕΙΝΑΠ. "Με τον αγώνα μας υπερασπίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας", τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Την ίδια ώρα που οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται "στο πόδι" και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο η κυβέρνηση - έχοντας αναγάγει σε εθνικό στόχο την ΟΝΕ - επιμένει δογματικά στην περικοπή των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων.

Δημοσίως η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα - όπως έκανε και χτες - δηλώνει ότι "στα νοσοκομεία που αιτιολογημένα προκύπτει ότι χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις, οι πιστώσεις αυτές θα καλυφθούν". Ταυτόχρονα όμως χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Κ. Γείτονας, υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και γενική γραμματέας Ιω. Πανοπούλου) σε σύσκεψη με τους προέδρους των νοσοκομείων επανέλαβε σαφώς ότι τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι δεδομένα και ότι οι αιτιολογημένες ανάγκες αφορούν τμήματα των νοσοκομείων και όχι συνολικά τις πιστώσεις των νοσοκομείων.Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε απ' τους προέδρους να του παραδώσουν μέχρι και την Πέμπτη τον ελάχιστο αριθμό εφημερευόντων γιατρών ανά τμήμα. Επίσης χτες στη σύσκεψη με τους προέδρους διευκρινίστηκε ότι στα εγκεκριμένα κονδύλια περιλαμβάνονται και οι 250.000 δραχμές των διευθυντών των νοσοκομείων για την "ευθύνη εισήγησης - κατάρτισης των εφημεριών". (Για παράδειγμα από τα 103 εκατομ. το μήνα που εγκρίθηκαν για το Κρατικό Νίκαιας τα 10 εκατομ. δραχμές είναι για το επίδομα των διευθυντών).

Ο υπουργός Κ. Γείτονας επανέλαβε και χτες ότι οι πετσοκομμένες πιστώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1.1.1998. Μέχρι τώρα οι γιατροί πληρώνονταν, όπως αποφάσισε και νομοθέτησε η κυβέρνηση,με το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο αλλά "με έναντι" μέχρι 31.7.1998. Πολλά νοσοκομεία πλήρωσαν "με έναντι", με αποτέλεσμα τώρα να έχουν εξαντλήσει τις πιστώσεις της χρονιάς για τις εφημερίες. Για παράδειγμα το Κρατικό Αθήνας πλήρωνε 200 εκατομ. το μήνα για εφημερίες. Τώρα του εγκρίθηκαν 103 εκατομ. το μήνα. Πλην όμως μέχρι τώρα πλήρωσε "με έναντι" με 200 εκατομ. και έχει υπερκαλύψει τις πιστώσεις του 1998! Επομένως όταν γίνει συμψηφισμός δεν αποκλείεται να ζητηθούν απ' τους γιατρούς επιστροφές χρημάτων.

Ακόμα με τα ίδια κονδύλια θα καλυφθούν και αυξημένες εργοδοτικές εισφορές για τους ειδικευόμενους.

Οι "διευκρινίσεις" αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσαν αντιδράσεις και απ' τους προέδρους, με σημαντικότερη εκείνη από πρόεδρο κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας.

Η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται όλες αυτές τις διαπιστώσεις με αυθαίρετα νούμερα περί αύξησης των αποδοχών των γιατρών κατά 33% τη στιγμή που αρνείται να διασφαλίσει - με όποιον τρόπο νομίζει - ότι κανένας γιατρός δε θα πάρει λιγότερα - συνολικά - χρήματα από όσα έπαιρνε την 31.12.1997.

Ακόμα φορά την κουκούλα των πλασματικών εφημεριών και απειλεί ότι δεν θα ενδώσει σ' αυτές, όταν η Ενωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) άρχισε κινητοποιήσεις απ' τον περασμένο Μάη με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών εφημεριών και να σταματήσουν οι πλασματικές εφημερίες.

Η απάντηση των νοσοκομειακών γιατρών σε αυτή την προκρούστεια λογική της κυβέρνησης δόθηκε χτες με μεγάλη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην τριήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ - που άρχισε χτες - η συμμετοχή στα νοσοκομεία αιχμής του Λεκανοπεδίου ξεπέρασε το 80%. Αύριο θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Σωτηρία,ώρα 11 πμ.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΕΙΝΑΠ έδωσε το στίγμα των απεργιακών της κινητοποιήσεων: Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια επιταχυνόμενη νομοθετική παρέμβαση και μια αλυσίδα αποφάσεων που στραγγαλίζουν τη δημόσια υγεία και πρόνοια, ανοίγοντας έτσι νέους διαδρόμους για την επιχειρηματική δραστηριότητα σ' αυτούς τους ευαίσθητους χώρους.

"Δε δεχόμαστε την μπακαλίστικη λογική με μια απομίμηση εφημεριών" τόνισε ο Στ. Τσούκαλος,γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσα να γίνουν δεκτά τα προγράμματα των εφημεριών, να αναπροσαρμοστεί η εφημερία ετοιμότητας στο 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας, καθώς και το ωρομίσθιο της εφημερίας με συνυπολογισμό του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Τέλος ζητά να ισχύσει το πακέτο των κινήτρων για τα Κέντρα Υγείας ώστε να μην υπάρξει αποστελέχωση στην επαρχία.

Καταπέλτης για την κυβέρνηση

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ είχαν κληθεί εκπρόσωποι των Επιστημονικών Επιτροπών (ΕΕ) και των Επιτροπών της ΕΙΝΑΠ ανά νοσοκομείο.

Οι τοποθετήσεις όλων ήταν καταπέλτης για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα όλοι τόνισαν ότι με τον αγώνα τους υπερασπίζονται το εναπομείναν σύστημα υγείας. Στη συνέχεια ο "Ρ" δίνει σημεία από όλες τις παρεμβάσεις.

Ηλ. Σιώρας (μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού" και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ): Δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπή των προγραμμάτων των τμημάτων. Είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα των επειγόντων, καθημερινά, όταν δεν καλύπτονται οι τωρινές ανάγκες; Στο νοσοκομείο υπάρχουν κενές 600 θέσεις νοσηλευτριών, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού είναι κλειστά 20 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και άλλα οχτώ κρεβάτια (απ' τα 14 συνολικά) στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Ζ. Γεωργοπούλου (πρόεδρος του Συλλόγου των ειδικευομένων και μέλος της ΕΕ του Κρατικού Νίκαιας): Για το πρόγραμμα των εφημεριών ασχοληθήκαμε πέντε μήνες. Εμείς προχωράμε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αποσύρουμε το προσωπικό μετά τις 22.9.1998.

Μ. Ρίζος: Δυο είναι οι πλευρές του αγώνα μας: Να μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε χρήματα στα πολυποίκιλα κυκλώματα και να υπερασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Χρειάζεται ν' απλωθεί στην κοινωνία η έκταση και η αντίδραση.

Κ. Μάτσα (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής): Η Επιστημονική Επιτροπή στο νοσοκομείο μας για πρώτη φορά - παρότι είναι επιστημονικό όργανο - με ανακοίνωσή της καλεί την Ιατρική Υπηρεσία να απεργήσει. Εμείς δε θα γίνουμε επιχείρηση συγκάλυψης της αθλιότητας που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και συμπληρώνεται με την απόφαση για τις εφημερίες.

Θ. Καραμπέλης (μέλος πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο "Μεταξά"): Δεν απεργούμε για 50 ή 100 χιλιάδες δραχμές. Ο αγώνας μας γίνεται για την περιφρούρηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας. Δε θ' ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμιση και να πάρουμε λιγότερες αποδοχές απ' την 31.12.1997.

Ν. Μανιός (πρόεδρος της ΕΕ του Παίδων Πεντέλης - πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ): Στο ερώτημα αν η εφημερία θα γίνεται με ειδικευμένους ή ειδικευόμενους γιατρούς η πολιτεία απαντά ότι θα γίνεται με ειδικευόμενους. Αυτή είναι η ουσία της απόφασης για τις περικοπές. Αυτή η λειτουργία δεν έχει όλες τις εγγυήσεις για τον ασθενή. Θα ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι σε όλη την Ευρώπη εφημερεύουν ειδικευόμενοι. Ας γίνουμε πρώτα όπως η Ευρώπη, που έχει μια νοσηλεύτρια για έναν ασθενή κι όχι για πενήντα, όπως στην Ελλάδα.

Γ. Νικολαϊδης (μέλος της πενταμελούς επιτροπής του "Ευαγγελισμού"): Υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας και εντατικοποίηση της δουλιάς. Σε λίγο τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε πτωχοκομεία.

Δ. Τσίγκας (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Αγία Ολγα"): Σίγουρα θα υπάρξει υποβάθμιση. Υπάρχει ανισότητα στην κατανομή των ειδικοτήτων.

Θ. Νησιώτης (αντικαρκινικό "Αγιοι Ανάργυροι"): Ηταν κοινή διαπίστωση στο νοσοκομείο ότι τα κονδύλια είναι πολύ περιορισμένα. Στα νοσοκομεία πρέπει να εφημερεύουν ειδικευμένοι.

Π. Κοντολέων (μαιευτήριο "Αλεξάνδρα"): Ουσιαστικά τμήματα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα ο τεχνητός νεφρός του "Αλεξάνδρα" με έναν ειδικευμένο γιατρό και ένα με ολιγόμηνη σύμβαση τι θα κάνει;

Χρ. Καλατζής (Κέντρο Υγείας Ελευσίνας Αστικού τύπου): Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 137 άτομα (το ένα τέταρτο γιατροί). Σήμερα υπάρχουν συνολικά τριάντα άτομα. Εχουμε να πληρωθούμε δυο μήνες τις εφημερίες. Τι άλλο να πει κανείς...

Νέα πενθήμερη στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή 90% στο Ηράκλειο

Νέα πενθήμερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στη Γενική Συνέλευση της Ενωσής τους (ΕΝΙΘ). Η συμμετοχή και χτες στην απεργία ξεπέρασε το 80%

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει πενθήμερη απεργία και την προηγούμενη βδομάδα. Στη χτεσινή συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει παράσταση στη διοίκηση της ΕΤ 3 γιατί, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, υπάρχει αποσιώπηση του αγώνα τους.

Μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς απεργούν και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Την Τετάρτη θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση. Επιτυχία σημείωσε και η τετράωρη στάση εργασίας (8.30 πμ - 12.30 μμ) στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων που αποφάσισε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ). Δεν έγιναν τακτικά χειρουργεία και τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η στάση εργασίας θα γίνει και σήμερα την ίδια ώρα.

Στο Ηράκλειο

Μεγαλύτερη από 90% ήταν η συμμετοχή των γιατρών του ΕΣΥ στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), χτες πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας. Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στο "Βενιζέλειο". Οι γιατροί διεκδικούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων κατά τις ώρες της εφημερίας.

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους οι γιατροί του ΕΣΥ στο ΠΕΠΑΓΝΗ ζητούν να γίνει σεβαστό το δικαίωμα, που κατά νόμο έχει η Επιστημονική Επιτροπή, να καταρτίζει το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομείων χωρίς να επηρεάζεται από εξω - επιστημονικούς παράγοντες. Καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα αυτό των Επιστημονικών Επιτροπών τοποθετώντας όριο δαπανών για τις εφημερίες. "Αν επιμείνει στην πρακτική αυτή, ας αναλάβει να περικόψει το πρόγραμμα αυτό και την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες και τα ατυχή περιστατικά που αυτό συνεπάγεται", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επίσης, ζητούν: Να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν στις πραγματοποιηθείσες εφημερίες από 1/1/1998 μέχρι 31/8/1998, όπως αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων. Να σταματήσει το υπουργείο να κατηγορεί τους γιατρούς ότι πραγματοποιούν πλασματικές εφημερίες, έναν όρο που η ίδια κυβερνητική πρακτική καθιέρωσε. "Αρμόδια να κρίνει τι είναι αναγκαία εφημερία και τι όχι, είναι η κατά νοσοκομείο Επιστημονική Επιτροπή", σημειώνουν.

Οι γιατροί του ΕΣΥ στο ΠΕΠΑΓΝΗ διαβεβαιώνουν ότι θα προστατέψουν την υγεία του λαού, καθώς σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα φροντίσουν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με ασφάλεια όλα τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν. Επίσης, ζητούν την κατανόηση ασθενών που ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν το διάστημα αυτό.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών, για σωστή κάλυψη των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό σε ημέρες εφημερίας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατανοήσει το πρόβλημα - που είναι πρόβλημα σωστής περίθαλψης των ασθενών - και να δώσει λύσει πριν διαταραχτεί σοβαρά η ήδη εύθραυστη λειτουργική ισορροπία των νοσοκομείων.

Πεντάωρη στάση στο ΕΚΑΒ

Πεντάωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (4.30 - 9.30 μμ) την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της επαγγελματικής σχολής του Κέντρου.

Λεζάντα φωτό

"Η κυβέρνηση τα 'βαλε με τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα πρόνοιας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες", τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ