ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Η ηθική ρύπανση σημαντικότερη από την "αφισο-ρύπανση"

Καταγγελία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας για τον "κώδικα δεοντολογίας"

Λίγες μέρες μετά την υπογραφή του "Κώδικα Δεοντολογίας", από το υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που αποτελεί ουσιαστικά τον προπομπό για τη φίμωση, και με τη βούλα του νόμου, του ανατρεπτικού λόγου, η καταγγελία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδή,σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4 Ιούλη, παραμένει επίκαιρη.

"Η κακή χρήση των εξουσιών των δημοτικών αρχών προκαλεί ηθική ρύπανση, πολύ σημαντικότερη από την "αφισο-ρύπανση"", δήλωσε ο Λεων. Αυδής, καθώς ο εν λόγω κώδικας θεωρεί ως ρυπογόνα τα μέσα άμεσης μετάδοσης του λόγου, όπως την αφίσα, τα αεροπανό, κλπ. Και σημείωνε τις πραγματικά ρυπογόνες μορφές πολιτικής έκφρασης: "Ο πραγματικός σκοπός των δήθεν δεοντολογικών ρυθμίσεων που προωθούνται είναι η διατήρηση των πολλαπλών ρυπάνσεων του δημοσίου βίου από τα έργα των διαχειριστών της κεντρικής και τοπικής εξουσίας".

Επιβεβαίωση του νοήματος της παραπάνω φράσης αποτέλεσε η θεματολογία της συνεδρίασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, που καλυπτόταν από προεκλογικού τύπου χαριστικές ρυθμίσεις και, συγκεκριμένα, διαγραφή χρεών. "Αν δεν είναι προεκλογικά ρουσφέτια αυτά, τότε τι είναι;", τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υποψηφίου δημάρχου. Και υπενθυμίζει πως το γεγονός αυτό οδήγησε τον Λεων. Αυδή σε αποχώρηση από τη συζήτηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

"Την ίδια ώρα - επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου - ο δήμαρχος Αθηναίων, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, συμφωνούσε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον ομόλογό του της ΕΝΑΕ, στη θέσπιση όρων κώδικα δεοντολογίας για να απαγορευτούν οι τρόποι άμεσης μετάδοσης του ανατρεπτικού λόγου. Υποκρισία ή καθαρή αλληλοϋποστήριξη συνεταίρων στην εφαρμογή της μίας και αυτής πολιτικής;".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προστασία των εργατικών κατακτήσεων

Στόχο την αποτελεσματικότητα στην οργάνωση του δήμου - ώστε να είναι ικανός για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πόλη - έχουν οι προγραμματικές θέσεις της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" για τους εργαζόμενους στο δήμο και τις δημοτικές υπηρεσίες. Η προστασία των εργατικών κατακτήσεων,για την υπεράσπιση των οποίων θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στο δήμο ο συνδυασμός του υποψηφίου δημάρχου Λεων. Αυδή,αποτελεί αναγκαίο όρο για την επίτευξη του στόχου της Συμπαράταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να εξασφαλιστεί:

  • Η κατοχύρωση της διαφάνειας σε προμήθειες, προσλήψεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, αναθέσεις και οποιαδήποτε λειτουργία που αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη ζωή των εργαζομένων στο δήμο. Να μη διέπεται από πελατειακές σχέσεις το σύστημα των προσλήψεων και των παροχών.
  • Η σύνταξη οργανογράμματος με καταγραφή των υπηρεσιακών αναγκών, των εργαζομένων σε κάθε υπηρεσία και των αποσπασμένων σε άλλες θέσεις.
  • Η κάλυψη των θέσεων εργασίας μόνον από μόνιμο προσωπικό και με βάση τις θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα.
  • Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στα εργολαβικά έργα του δήμου, με πρόβλεψη ειδικού όρου στη διακήρυξη των έργων.

Η Συμπαράταξη για την Αθήνα αποδοκιμάζει και καταγγέλλει το καθεστώς των πλασματικών υπερωριών και των αυθαίρετων κατανομών υπερωριών και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, που επιχειρείται σήμερα να τους αφαιρεθούν η μια μετά την άλλη. Ετσι, ο συνδυασμός του Λ. Αυδή αντιτίθεται "στην κατάργηση του οχταώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, όπως επιχειρείται τόσο μέσα από τα προωθούμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όσο και από το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο".

Επιδιώκουμε - τονίζεται στο πρόγραμμα δράσης του συνδυασμού - την παραγωγική αξιοποίηση του προσωπικού του δήμου, με εργασιακές σχέσεις σε συμφωνία με τις εργατικές κατακτήσεις. Γιατί οι πελατειακές σχέσεις νοθεύουν τη δημοκρατία,οδηγούν στον εκβιασμό ανθρώπων και οργάνων και δημιουργούν φαινόμενα εκφυλισμού εργαζομένων, που πρέπει να λείψουν!

Για την Ειδική Υπηρεσία του δήμου, τη λεγόμενη "Δημοτική Αστυνομία", η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", ζητά να περιοριστεί στις αρμοδιότητες που συνδέονται με τη λειτουργία της πόλης, το περιβάλλον και τη δόμηση. Να αποκλειστεί η παραχώρηση κανονιστικών αρμοδιοτήτων στην Ειδική Υπηρεσία και οι διοικητικές αρμοδιότητες να παραχωρούνται μόνο από τα Δημοτικά Συμβούλια. Να αποκλειστεί η εκτέλεση γενικότερων αστυνομικών καθηκόντων και η διασύνδεση της Ειδικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΑΥΡΙΟ: Οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Στο κέντρο της προσοχής ο εργαζόμενος άνθρωπος

Σε υπηρεσίες του δήμου περιόδευσε κλιμάκιο του συνδυασμού με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγάπιο Σαχίνη

Να αντισταθούν στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και με την ψήφο τους να την καταδικάσουν, οργανώνοντας ταυτόχρονα την αντεπίθεσή τους, ενισχύοντας το συνδυασμό "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Αντεπίθεση Τώρα",ζήτησε από τους εργαζόμενους ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης,που επισκέφθηκε χτες τις υπηρεσίες του δήμου στο Ηλεκτρολογικό και το Μηχανουργείο.

Ο Αγ. Σαχίνης, που συνοδευόταν από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Θ. Κυριακίδη και Κ. Νίτσιο,αφού τόνισε ότι ο συνδυασμός και ο ίδιος δεν έρχονται κοντά τους μόνο προεκλογικά, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν μόνιμη επαφή, συζήτησε μαζί τους τις θέσεις του συνδυασμού για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επισήμανε ότι "ο συνδυασμός "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Αντεπίθεση Τώρα" δε βλέπει το ρόλο του δήμου μόνο για τη λύση προβλημάτων, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό κλπ., αλλά πρώτα απ' όλα στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκεται ο εργαζόμενος άνθρωπος και τα προβλήματά του. Η στάση μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη τετραετία αποδεικνύει του λόγου το αληθές".

"Βρεθήκαμε δίπλα σας όταν έγινε προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί η φωτεινή σηματοδότηση του δήμου και να περάσει στη "Ζήμενς", δίπλα στο δικό σας αγώνα για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζετε με τις συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλιάς. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με περισσότερη δύναμη και μετά τις εκλογές με όποια δύναμη μας δώσετε", πρόσθεσε.

Ο Αγ. Σαχίνης τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων, παίρνονταςυπόψη την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι συμφωνούν μαζί της, θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου καθώς και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα είναι στην πρώτη γραμμή της πρακτικής τους. Αλλά και ως δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επιβαρυνθούν με περισσότερους φόρους μια που κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύουν τα χρήματα που δίνονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, το Σάββατο το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης, μαζί με υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους και τη συνοδεία εκπροσώπων του Συλλόγου Καταστηματαρχών, περιόδευσε στις κεντρικές αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, μοίρασε υλικό και συζήτησε με καταστηματάρχες και δημότες για τις θέσεις του συνδυασμού.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Πειράματα στην πλάτη των μαθητών

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να κρύψει την αδιαφορία της για τους μαθητές του Κερατσινίου, και επιθυμώντας προεκλογικά να εμφανίσει έργο ώστε να το εκμεταλλευτεί ο κυβερνητικός δήμαρχος, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έφτιαξε ούτε μια νέα αίθουσα διδασκαλίας, συμπιέζει τους μαθητές των δημοτικών σε τμήματα 30 ατόμων, ώστε, να γίνει κατορθωτή η διενέργεια μαθημάτων μόνο πρωί.

Οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοια συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών τους. Ηδη σε τέσσερα σχολεία (6ο, 16ο, 20ό και 22ο) δε γίνονται μαθήματα, και αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και στα 14 δημοτικά σχολεία που έχουν το πρόβλημα.

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τους ενδιαφερόμενους, απλώς ειδοποίησε τους διευθυντές των σχολείων για τη σύμπτυξη των μαθητών σε λιγότερα τμήματα για να επιτευχθεί η πρωινή βάρδια. Τούτο είχε και ένα άλλο αποτέλεσμα: Τη μείωση των δασκάλων. Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Παπαδοπούλου, που χθες ήταν παρούσα στη συνάντηση των γονέων με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μονή απάντηση που πήραν ήταν ότι το θέμα συζητείται στο υπουργείο.

Στην παραγωγική αξιοποίηση του προσωπικού του δήμου και στην υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων στοχεύει η Συμπαράταξη για την Αθήνα

Ο αριθμός του λογαριασμού που έχει ανοίξει στην Εμπορική Τράπεζα για τη στήριξη της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" είναι 45066827.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ