ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χιονοστιβάδα αντικατοχικών αιματηρών επιθέσεων

Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια Αμερικανών στρατιωτών σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μέρα με την ημέρα κλιμακώνονται οι αντικατοχικές επιθέσεις που λαμβάνουν διαστάσεις αιματηρής χιονοστιβάδας, με επίκεντρο την ιρακινή πρωτεύουσα και πολλές πόλεις στο Βόρειο Ιράκ. Κύριος στόχος, όπως φαίνεται, είναι στρατολογικά κέντρα, αστυνομικά τμήματα και συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 114 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στο γενικό αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας, όπου φιλοξενείται και στρατολογικό κέντρο, στην οδό Χάιφα της Βαγδάτης. Την ώρα της επίθεσης, στην περιοχή υπήρχε πλήθος κόσμου μπροστά στο στρατολογικό γραφείο, ενώ εκατοντάδες άλλοι ψώνιζαν στη γειτονική υπαίθρια αγορά. Ακολούθησε χάος και πανικός, με την πλειοψηφία του κόσμου που συγκεντρώθηκε να καταφέρεται κατά της κυβέρνησης Αλάουι και των κατοχικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους για «αδιαφορία και ανικανότητα».

Λίγες ώρες αργότερα, νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στη Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο ενός περαστικού (εκτός από τον καμικάζι). Προφανώς, στόχος ήταν ένα κομβόι αμερικανικών αυτοκινήτων. Χτες, επίσης, από έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Σχεδιασμού τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί, ενώ από επίθεση ανταρτών κατά περιπόλου σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 3.

Σε διάφορα μέρη της χώρας έγιναν αντικατοχικές επιθέσεις

Associated Press

Σε διάφορα μέρη της χώρας έγιναν αντικατοχικές επιθέσεις
Νωρίς το απόγευμα, στη Μπαακούμπα 12 Ιρακινοί αστυνομικοί και ο οδηγός του λεωφορείου που τους μετέφερε σκοτώθηκαν, όταν ένοπλοι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Στην ίδια πόλη, νωρίτερα, 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού. Επίσης, στη Μοσούλη από επίθεση ανταρτών κατά περιπόλου σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 5.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 3 Ιρακινούς συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων στο αυτοκίνητό τους στη Χίλα. Τέλος, στο Ραμάντι, βορείως της Βαγδάτης, σποραδικές, αλλά σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν όλη την ημέρα. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 22.

Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σε ισλαμική ιστοσελίδα, την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στο στρατολογικό κέντρο της οδού Χάιφα, καθώς και για την επίθεση ενόπλων στους αστυνομικούς στην Μπαακούμπα, ανέλαβε η οργάνωση «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ», η οποία, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, συνδέεται με τον Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, στέλεχος της «αλ Κάιντα». Κανείς, πάντως, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης.

Καταδίκες και υπαναχωρήσεις

Το χτεσινό μπαράζ επιθέσεων καταδίκασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, τονίζοντας ότι «τίποτε δε θα σταματήσει την πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υποστήριξε ότι «οι πύλες της κόλασης άνοιξαν στο Ιράκ» και εξέφρασε την ελπίδα να ανακτηθεί σύντομα η κυριαρχία της χώρας και να τερματιστεί η κατοχή. Την εμμονή της «μεταβατικής» κυβέρνησης «στο δρόμο της δημοκρατίας» επαναδιατύπωσε ο δοτός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ, που χτες επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, αλλά και την έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο Γκάζι αλ Γιαουάρ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία του ιρακινού λαού συντάσσεται με τη δοτή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαμήλωνε τους τόνους, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του περί απόσυρσης της τουρκικής υποστήριξης στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, αν δε σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Ταλαφάρ. Χτες, λίγο μετά την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη πόλη, ο Γκιουλ αρκέστηκε σε δηλώσεις περί «καθήκοντος παροχής βοήθειας σε όλες τις εθνότητες του Βορείου Ιράκ». Στην περιοχή, η πλειοψηφία είναι Τουρκμένοι.

Νέες αποκαλύψεις

Σειρά νέων καταγγελιών για βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, αυτή τη φορά στη Μοσούλη, άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα. Χτες, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» φιλοξενεί αποκαλυπτικό άρθρο που βασίζεται στις καταγγελίες πρώην κρατουμένων, ανάμεσά τους και αρκετοί δικηγόροι, οι οποίοι έχουν, ήδη, καταθέσει προσφυγές κατά του αμερικανικού, αλλά και του βρετανικού στρατού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ιρακινοί κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια, ξεγυμνώθηκαν και υπέστησαν απειλές σεξουαλικής κακοποίησης.


ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αρνούνται να καταθέσουν άλλοι μάρτυρες...

Ο Ρόλαντ Κιθ, απόστρατος λοχαγός, που υπηρέτησε επί 32 χρόνια τον καναδικό στρατό και το διάστημα μεταξύ του Οκτώβρη '98 έως το Μάρτη του '99 διατέλεσε επικεφαλής ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ήταν χτες ο τρίτος και τελευταίος (καθώς φαίνεται...) μάρτυρας υπεράσπισης που εξετάστηκε απ' τους διορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς. Και αυτό γιατί πλέον αρνούνται να υποβληθούν στις ερωτήσεις των διορισμένων δικηγόρων πολλές δεκάδες από τους μάρτυρες υπεράσπισης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αφαίρεση του δικαιώματος υπεράσπισης του εαυτού του απ' τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς!

Οι διορισμένοι δικηγόροι, Στίβεν Κέι και Γκίλιαν Χίγκινς, επανέλαβαν και χτες στο τριμελές προεδρείο δικαστών πως έχουν προσφύγει σε Εφετείο του δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να εξαιρεθούν απ' την υπεράσπιση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εκφράζοντας επιπλέον αδυναμία να βρουν οποιονδήποτε να καταθέσει τις επόμενες μέρες! Ως εκ τούτου ζήτησαν προσωρινά αναβολή της περαιτέρω δικαστικής διαδικασίας και την (σχετική με το συγκεκριμένο ζήτημα) απάντηση των δικαστών, που επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα...

Τέλος, οι δικηγόροι Κέι και Χίγκινς υποστήριξαν την επανάληψη διενέργειας ιατρικών εξετάσεων στον Μιλόσεβιτς από γιατρούς του δικαστηρίου της Χάγης, λέγοντας πως ενδεχομένως σήμερα να έχει βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του απ' τις 26 Ιουλίου, οπότε έγιναν οι ιατρικές εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων (βεβαρημένη κατάσταση υγείας κλπ.) χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την αφαίρεση του δικαιώματος αυτο-υπεράσπισης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

«Ο UCK έκανε προβοκάτσιες και επιθέσεις»

Ο λοχαγός ε.α. του καναδικού στρατού, Ρόλαντ Κιθ, κατέθεσε νωρίτερα χτες στη δίκη Μιλόσεβιτς πως οι μοναδικοί υπεύθυνοι για προκλήσεις και προβοκάτσιες έναντι της σερβικής αστυνομίας και του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπου τουλάχιστον αυτός υπηρετούσε, ήταν οι αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Απ' τον Οκτώβρη του '98 έως το Φλεβάρη - Μάρτη του '99, είπε ο μάρτυρας, οι μόνες προκλήσεις έγιναν απ' την πλευρά του ΟΥΤΣΕΚΑ. Σύμφωνα με τον Κιθ, οι δυνάμεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν αποπειράθηκαν ποτέ να εισέλθουν σε χωριά που κατοικούνταν ως επί το πλείστον από Κοσσοβάρους Αλβανούς και «φρουρούνταν» από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα πως ιδιαίτερα το Μάρτη του '99 η διεθνής ομάδα ελεγκτών του ΟΑΣΕ λάμβανε ολοένα και περισσότερες αναφορές για προβοκάτσιες και επιθέσεις που εξαπέλυαν οι αυτονομιστές. «Αστυνομικοί και άλλοι άνθρωποι δολοφονούνταν ή έπεφταν θύματα απαγωγής, και τότε ο γιουγκοσλαβικός στρατός ερχόταν για να υποστηρίξει το έργο της αστυνομίας» είπε ο Κιθ, καταλήγοντας πως «οι στρατιώτες καθάριζαν την περιοχή και εγκαθιστούσαν μέτρα κατά της επανεγκατάστασης των αυτονομιστών στο έδαφος»... Κατέληξε χαρακτηρίζοντας «επαγγελματικού επιπέδου» τη συνεργασία ανάμεσα σε σερβική αστυνομία και αποστολή επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παροχή βοήθειας για την επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών αμάχων που είχαν εκκενώσει τις εστίες τους στα τέλη του '98 εξαιτίας συγκρούσεων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ