ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Κλιμακώνει την πρόκληση, διορίζοντας δοτή ηγεσία στο ΚΚ Βενεζουέλας

Από την εκδήλωση της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του PCV
Από την εκδήλωση της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του PCV
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), κλιμακώνοντας την επίθεση στο ΚΚ Βενεζουέλας (PCV), μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου προχώρησε στην ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος. Η κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή το βράδυ, κατ' εντολή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, οδηγεί στον διορισμό νέας, δοτής ηγεσίας, από στελέχη του PSUV και κάποια διαγραμμένα μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας.

Το ΚΚ Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει γι' αυτό το ενδεχόμενο, ενώ 56 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, είχαν καταγγείλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μαδούρο και είχαν απαιτήσει να σταματήσουν. Οπως είχε σημειώσει το ΚΚ Βενεζουέλας, η επίθεση αυτή κλιμακώθηκε όταν το κόμμα «προχώρησε στη γραμμή αντιπαράθεσης με τις αντεργατικές, αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μαδούρο».

Μετά την απόφαση της Παρασκευής, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση με τον οποίο ενημερώνει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη για τα εξής:

«Οι δικαστές του Συνταγματικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέπεσαν σε ασυγχώρητη νομική πλάνη, κατά την αποδοχή προσφυγής που προωθείται από ομάδα πολιτών οι οποίοι δεν είναι στις τάξεις του Κόμματός μας και, ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα της αντικομμουνιστικής επίθεσης που ανέλαβε στα τέλη του 2021 ο αντιπρόεδρος του PSUV, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, ο οποίος μέσω του τηλεοπτικού του προγράμματος προώθησε ένα σενάριο μιας υποτιθέμενης διαίρεσης στις τάξεις του PCV».

Και τονίζει: «Με δεδομένες τη συνοχή και την εσωτερική ενότητα του PCV, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ηγεσία του PSUV επέλεξε να συγκαλύψει τη μαχητικότητά του και ανέθεσε σε άτομα με ρούχα και σύμβολα του Κόκκινου Πετεινού (σ.σ ένα από τα σύμβολα του PCV) να κάνει την κοινή γνώμη να πιστέψει ότι υπήρχε δυσαρέσκεια σε αυτό που ονομαζόταν "βάσεις του PCV".

Οι συντελεστές αυτής της παράστασης περιόδευσαν στη χώρα για να αναπτύξουν "συνελεύσεις", χρηματοδοτούμενες με κρατικούς πόρους, και να ανοίξουν τον δρόμο για την παρέμβαση στο παλαιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας.

Τον Μάιο αυτά τα πολιτικά υποχείρια της ηγεσίας της κυβέρνησης πραγματοποίησαν ένα ψεύτικο συνέδριο, για να καλύψουν με υποτιθέμενη νομιμότητα την αποστολή τους και να καταλάβουν με διοικητική επέμβαση το πρώτο κόμμα που ιδρύθηκε στη σύγχρονη εποχή. Τελικά, στις 10 Ιουλίου κατέθεσαν την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Και καταλήγει: «Αυτή η διαδικαστική απάτη, η οποία παραβιάζει τα πολιτικά δικαιώματα του PCV και των εργαζομένων της Βενεζουέλας, όχι μόνο δημιουργεί ένα σοβαρό προηγούμενο στην πολιτική και νομική Ιστορία της χώρας, αλλά επιπλέον εκθέτει τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του PSUV, το οποίο λανθασμένα πιστεύει ότι με αυτόν τον ελιγμό θα υποτάξει τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας».

Την Κυριακή 13 Αυγούστου, σε εκδήλωση του ΚΚ Βενεζουέλας που έγινε για τα 86 χρόνια από την πρώτη Πανεθνική του Συνδιάσκεψη, υπογραμμίστηκε πως ό,τι και να επιχειρήσει η κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να το ξεριζώσει από τον λαό. Στην ίδια εκδήλωση, πάνω από 300 εκπρόσωποι δεκάδων λαϊκών οργανώσεων της χώρας και πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Βενεζουέλας και κατήγγειλαν την αυταρχική κυβέρνηση Μαδούρο. Δεκάδες είναι επίσης τα μηνύματα στήριξης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και Νεολαίες από όλο τον κόσμο.

ΗΠΑ - ΧΑΒΑΗ
Τεράστια καταστροφή από την ανυπαρξία πρόληψης

Πλησίασαν τους 100 οι νεκροί, δεκάδες έως και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Η «επόμενη μέρα» στο καμένο από τις πυρκαγιές νησί Μάουι της Χαβάης στις ΗΠΑ βρίσκει τους χιλιάδες κατοίκους να θρηνούν τους δεκάδες (τουλάχιστον 96) συμπολίτες τους που βρήκαν φριχτό θάνατο στην πύρινη λαίλαπα της περασμένης βδομάδας. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται ή έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι, χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια. Από τη μια είναι φανερή η έλλειψη μέτρων πρόληψης, όπως και η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με μόλις 65 πυροσβέστες και μάλιστα με εκπαίδευση και μέσα για αστικές πυρκαγιές, ενώ από την άλλη δεν έγινε έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού για απομάκρυνση. Δεν πρόκειται για αβλεψίες, αλλά για το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του αστικού κράτους, που θεωρεί την πυροπροστασία κόστος.

Ο απολογισμός των νεκρών καθιστά αυτήν την πυρκαγιά τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη Χαβάη, ξεπερνώντας το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

Στο φόντο της νέας δύσκολης μάχης της επιβίωσης που ξεκινά, εντείνονται και οι έρευνες για τα αίτια πρόκλησης των καταστροφικών πυρκαγιών. Οι πρώτες ενδείξεις ενοχοποιούν την ηλεκτρική εταιρεία «Hawaiian Electric», καθώς μοιάζει ισχυρή η πιθανότητα να προκλήθηκαν σπινθήρες από κατεστραμμένες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, προειδοποίησε ότι οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς μπορεί να διαρκέσουν «βδομάδες ή ακόμα και μήνες». Πρόσθεσε δε ότι πάνω από 2.200 κτίρια - τα πιο πολλά σε κατοικημένες περιοχές - καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο δυτικό Μάουι και εκτίμησε το συνολικό κόστος των καταστροφών σε περίπου 6 δισ. δολάρια.

Τις περισσότερες καταστροφές υπέστη η ιστορική πόλη Λαχέινα, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέο φονικό ναυάγιο στη Θάλασσα της Μάγχης

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης δεν σταματά τις προσπάθειες απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με κάθε μέσο από τη Θάλασσα της Μάγχης.

Το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε στη μαύρη λίστα των ναυαγίων στη Θάλασσα της Μάγχης ακόμη μία βύθιση πλοιαρίου με μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στη Βρετανία. Το ναυάγιο έγινε ανοικτά της περιοχής Σανγκάτ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι Αφγανών μεταναστών, ενώ καταβάλλονταν για ώρες προσπάθειες για τον εντοπισμό άλλων πέντε έως 10 μεταναστών των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Οι διασωθέντες από δυνάμεις της γαλλικής ακτοφυλακής είναι 55.

Νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές απομάκρυναν από την πλωτή φορτηγίδα «Bibby Stockholm», που έχουν μετατρέψει σε μονάδα «φιλοξενίας» ανδρών μεταναστών από Αλβανία, Αφγανιστάν και χώρες της νότιας Ασίας, επειδή στο σύστημα ύδρευσης του σκάφους εντοπίστηκαν βακτήρια Legionella που προκαλούν σοβαρές πνευμονικές και άλλες λοιμώξεις όπως η «νόσος των λεγεωνάριων».

Η τριώροφη φορτηγίδα έχει 200 δωμάτια και σχεδιάζεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 500 άτομα, ενώ η διαμόρφωσή της θυμίζει περισσότερο φυλακή παρά χώρο φιλοξενίας.

Δεν είναι μόνο η Βρετανία που σκληραίνει τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Την Κυριακή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι πρότεινε τη διεξαγωγή ρατσιστικού δημοψηφίσματος με ερώτημα που κάνει απροκάλυπτα διάκριση μεταξύ μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από το Κομμουνιστικό Κόμμα

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιδραστική και αντικομμουνιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας και καλεί Κομμουνιστικά Κόμματα να σταθούν στο πλευρό του ΚΚ Βενεζουέλας με Γενικό Γραμματέα τον σύντροφο Οσκαρ Φιγκέρα και να εκφράσουν άμεσα και αποφασιστικά τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Την Παρασκευή 11 Αυγούστου, το κατάπτυστο σχέδιο απαγόρευσης του ΚΚ Βενεζουέλας, που εδώ και καιρό προωθούν το αστικό κράτος, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και το κυβερνητικό - Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), πέρασε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του. Το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) ανακοίνωσε πως κάνει δεκτή την προσφυγή της ομάδας προβοκατόρων που αποτελείται από ελάχιστα πρώην μέλη του ΚΚ και κατά βάση κρατικά/κυβερνητικά στελέχη, και διατάσσει την καθαίρεση της ηγεσίας του ΚΚ Βενεζουέλας και τον διορισμό νέας ηγεσίας από την ομάδα προβοκατόρων. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε προσπάθεια αρπαγής των γραφείων και της περιουσίας του ΚΚ, ακόμα και συλλήψεις στελεχών του.

Το ΚΚ Βενεζουέλας έχει ήδη διατρανώσει σε όλους του τόνους πως απορρίπτει την επέμβαση του αστικού κράτους στις εσωτερικές του υποθέσεις και πως θα υπερασπιστεί την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια με κάθε κόστος, ενώ καλεί ήδη σε μαζικές συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση του Κόμματος.

Το ΚΚΕ απορρίπτει απερίφραστα την απαράδεκτη, αντιδραστική και αντικομμουνιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που φέρνει σε πέρας κατά παραγγελία τις αποφάσεις της κυβέρνησης του PSUV. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη και να στηρίζει το ΚΚ Βενεζουέλας, την Κεντρική Επιτροπή, τον ΓΓ σύντροφο Οσκαρ Φιγκέρα, όλα τα μέλη του και τους αγώνες του για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού της Βενεζουέλας.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή πραξικοπηματική ενέργεια και κάθε μόρφωμα που μπορεί να εμφανιστεί με το όνομα και τα σύμβολα του ΚΚ Βενεζουέλας και θα αποτελεί μαριονέτα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και του κράτους της Βενεζουέλας.

Καλούμε τα Κομμουνιστικά Κόμματα να σταθούν στο πλευρό του ΚΚ Βενεζουέλας με Γενικό Γραμματέα τον σύντροφο Οσκαρ Φιγκέρα και να εκφράσουν άμεσα και αποφασιστικά τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη».

ΙΣΡΑΗΛ
Διορισμός γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας για τους Παλαιστίνιους

Κάθε ενδεχόμενο διπλωματικής «φυσικής αποστολής» της Σαουδικής Αραβίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για λογαριασμό των Παλαιστινίων απέρριψε το Σάββατο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την απόφαση της σαουδαραβικής μοναρχίας να αναθέσει στον πρέσβη της χώρας στην Ιορδανία Ναγίφ αλ Σουνταΐρι και καθήκοντα «γενικού προξένου στην Ιερουσαλήμ».

Ο Σουνταΐρι αμέσως μετά επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στο Αμμάν, επισημαίνοντας πως η έδρα του θα παραμένει η πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτιμήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Πρόεδρό της, Μαχμούτ Αμπάς, ως απτή ένδειξη πως παραμένει επί τάπητος το λεγόμενο «σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο» του 2002 για το Παλαιστινιακό. Επίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα δικά της συμφέροντα ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο μίας «συμφωνίας του Αβραάμ» υπό την παροχή κάποιων «εγγυήσεων» για υποτιθέμενη «επίλυση του Παλαιστινιακού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ