ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2015 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απαράδεκτη διαδικασία και βολική αντιπαράθεση

Eurokinissi

Για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί αλλά και για το επίμαχο θέμα των τροπολογιών τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χωρίς να πρωτοτυπεί, για να φέρει σε κύρωση τη νέα δανειακή σύμβαση και το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που τότε ως αντιπολίτευση το κατάγγελλε. Ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, ακριβώς γιατί θέλει να επιβάλει το τρίτο μνημόνιο και ακριβώς γι' αυτό το λόγο την καταγγέλλουμε.

Οπως επίσης, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να περάσει και απαρατήρητη μια ανούσια, άσφαιρη αλλά και βολική αντιπαράθεση για το αν το νέο μνημόνιο θα ψηφιστεί στις 5 το πρωί ή στη 1 το μεσημέρι. Και από αυτή την άποψη, πρέπει να βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του και πρέπει να οργανώσει την πάλη του, να αποκρούσει με τους αγώνες τα νέα βάρβαρα μέτρα τα οποία κυοφορεί αυτό το νέο μνημόνιο.

Σχετικά με τις τροπολογίες, εμείς θα επαναλάβουμε την τοποθέτηση την οποία κάναμε και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι οι τροπολογίες αυτές είναι τροπολογίες - λαιμητόμος για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και λοιπά δικαιώματα, γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να αποσυρθούν από την κυβέρνηση και βεβαίως να μην εισαχθούν στη Βουλή για συζήτηση. Εμείς, στα πλαίσια αυτά, θα καταθέσουμε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων αλλά και επί των τροπολογιών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Φέραμε μνημόνιο γιατί παλέψαμε για τα δίκια του λαού!

Eurokinissi

Να αιτιολογήσει γιατί το νέο τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερο από τα προηγούμενα, προσπάθησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Και επιπλέον, περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους «η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή» που προέκυψε από «την πάλη για τα δίκια του λαού, για τα δίκια του κόσμου της εργασίας». Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να δικαιολογήσει το αντιλαϊκό μνημόνιο με κάλπικα διλήμματα και τη γνωστή επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική φιλολαϊκή διέξοδος.

Στέλνοντας το μήνυμα στους διαφωνούντες εντός του κόμματός του, είπε: «Το δίλημμα δεν ήταν "ευρώ ή δραχμή". Το πραγματικό δίλημμα ήταν "μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή". Σε κάτι που επιμένει ακόμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, για να μην επιτευχθεί συμφωνία. Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει». Και αναφερόμενος στους της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε: «Ζήτησα εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση δεν είναι η καταγγελία. Θυμίζω - πρόσθεσε - ότι η επιλογή να μην προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία, δηλαδή μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν επιλογή της στιγμής. Δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική διακήρυξη. Ούτε το 62% του δημοψηφίσματος σήμαινε "ναι" στη δραχμή».

Με περίσσιο θράσος, παρουσίασε το μνημόνιο - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους ως αποτέλεσμα διεκδίκησης «των δίκιων του λαού, με ευθύνη απέναντι στον κόσμο της εργασίας, στα λαϊκά στρώματα. Αυτοί που είχαν το βιος τους στις ελληνικές τράπεζες και όχι σε ξένες τράπεζες ή σε off shore. Εάν υπάρχει κάτι καλύτερο, ας μας το εξηγήσει».

Τέλος, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του μνημονίου έναντι των προηγούμενων μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για καπιταλιστική ανάπτυξη, που περνά βέβαια από τα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.

ΑΝΕΛ
Στράφηκαν «παντού» για τα συμφέροντα των αστών

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, τασσόμενος υπέρ του τρίτου μνημονίου και των βασικών προταγμάτων του, τάχθηκε υπέρ της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρώντας να πείσει ότι αυτό θα γίνει σε όφελος της ζωής των στελεχών και των οικογενειών τους.

Για δε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση στράφηκε προηγούμενα «και σε ανατολή και σε δύση», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι επεχείρησε να στήσει κολεγιές με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς διασφάλιση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, διασφάλιση της χρηματοδότησής της.

Τέλος, εστίασε σε ζητήματα διαφθοράς, φαινόμενα σήψης που γεννά το σύστημα που κι ο ίδιος και η κυβέρνησή του πιστά υπηρετούν, για να εμφανίσει τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως καλύτερους διαχειριστές από τους προηγούμενους και υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος...

ΠΑΣΟΚ
Ψήφισε και «το πιο σκληρό» από τα τρία μνημόνια

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, χαρακτήρισε το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «το πιο σκληρό» από τα τρία μνημόνια κι «επαχθέστατη συμφωνία». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για ψέματα προεκλογικά και ανικανότητα στις διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» μετεκλογικά. Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, επικέντρωσε την επίθεσή της προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι όλα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα φέρουν τη δική του υπογραφή.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το μνημόνιο, αποδεχόμενο την «αναγκαιότητα» του προγράμματος και το χαρακτήρισε ως την «τελευταία ευκαιρία για τη χώρα». Χαρακτήρισε, δε, τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στο τρίτο μνημόνιο ως διασφάλιση της πορείας της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Εξ ου και κάλεσε να ολοκληρωθεί άμεσα η επαναχρηματοδότηση της χώρας, ουσιαστικά η αποκατάσταση γραμμών χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων. Ζήτησε, τέλος, να σταματήσουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον ως την πρώτη «αξιολόγηση» από τους «εταίρους», που τοποθετείται προς Οκτώβρη - Νοέμβρη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καλεί τον Τσίπρα να κυβερνήσει

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, με βάση τα όσα έγιναν στη συζήτηση επί του τρίτου μνημονίου στην Ολομέλεια της Βουλής και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, μίλησε για πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινοβουλίου, αλλά διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ με τη στάση της δε θα επιτρέψει τη «διάλυση της χώρας», σηματοδοτώντας ευθύς εξαρχής τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου «να κρατήσει την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ».

Ζήτησε, βέβαια, από τον πρωθυπουργό να βρει λύση για το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα υπερψηφίζονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ξόρκισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα χαθούν δύο με δυόμιση μήνες από την περίοδο που είναι κρίσιμη - όπως είπε - για την ανόρθωση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε τον πρωθυπουργό Δευτερα πρωί να κλείσει το θέμα, προκηρύσσοντας ακόμα και εκλογές, αν αυτό κρίνει ο Τσίπρας ότι χρειάζεται. Αλλωστε, επέμεινε ότι «η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη, πρέπει να κυβερνηθεί», ξορκίζοντας τη λεγόμενη ανασφάλεια στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με τις συνέπειες που έχει και στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Τόνισε ότι η ΝΔ προχωρά στη σύσταση ομάδων εργασίας που θα αναλύσουν το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προανήγγειλε ότι στη ΔΕΘ η ΝΔ θα παρουσιάσει ένα «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», το οποίο κάλεσε εκ των προτέρων τον Τσίπρα να το αποδεχτεί και να το προωθήσουν από κοινού στους «εταίρους».

Εμφανίστηκε και υπέρμαχος της αγροτιάς, ότι τάχα θα προτείνει μέτρα υπεράσπισής τους, ενώ με το μνημόνιο 3 που υπερψήφισε η ΝΔ, τους ισοπεδώνει...

Απάντηση στα φασιστοειδή

Απάντηση στους χρυσαυγίτες που κατήγγειλαν το ΚΚΕ επειδή στη Διάσκεψη των Προέδρων ψήφισε «παρών» σχετικά με το θέμα του πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το αντιλαϊκό μνημόνιο, έδωσε χτες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Τα φασιστοειδή ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι με αυτή τη στάση, το ΚΚΕ θα μπορούσε να μπλοκάρει το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του, επισήμανε τα εξής: «Με περίσσιο θράσος, το θράσος που τους το έχει δώσει και η κυβερνητική πολιτική αλλά και ενέργειες άλλων θεσμικών παραγόντων όπως της προέδρου της Βουλής, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, μετατρέποντας το ψέμα σε επιστήμη. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει". Το πρόβλημα για τους χρυσαυγίτες ποιο ήταν δηλαδή; Αν θα ψηφιστεί το μνημόνιο στις 7 το πρωί ή στη 1 το μεσημέρι. Τέτοιοι "γιαλαντζί" αντιμνημονιακοί είναι. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει να τους πάρει χαμπάρι ο λαός ότι όχι μόνο είναι εγκληματική οργάνωση και μακρύ χέρι του συστήματος, αλλά και ταυτόχρονα ξεπληρώνουν και λογαριασμούς στην κυβέρνηση. Γιατί το μοναδικό κόμμα το οποίο αντιτάχθηκε στο να επαναλειτουργήσει η Βουλή και να συζητηθεί το μνημόνιο ήταν το ΚΚΕ. Ο Λαγός από τη Διάσκεψη των Προέδρων την έκανε ...λαγός».

ΠΟΤΑΜΙ
Ζητά ρόλο στην πολιτική που χτυπά το λαό

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επισείοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από ΕΕ και ευρώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα και πολιτικαντισμό όπου επιδόθηκε, ώστε να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση. Τόνισε ότι η χώρα δε θα έχει μέλλον εκτός ευρώ και εντόπισε δυνατότητες που υπάρχουν στο τρίτο μνημόνιο για «να χτίσουν μια νέα πατρίδα». Εξ ου και είπε ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, θεωρώντας την ως την «τελευταία ευκαιρία». Παραπέρα, ζήτησε νέες κυβερνητικές συνεργασίες, νέο εκλογικό νόμο, μείωση του μπόνους εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα, «μικρότερο κι αποτελεσματικότερο Δημόσιο», αστικούς εκσυγχρονισμούς, με άξονα την ανάγκη τους να αναθερμάνουν την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ