ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς

Την περασμένη βδομάδα η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει πιο συγκεκριμένα τις θέσεις της για το Κυπριακό. Η δημοσιοποίηση αυτή έγινε με συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχεισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μακρίδης στις 7 του Αυγούστου στην τουρκική εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ. Οπως είναι γνωστό, ο αρχεισαγγελέας είναι μέλος της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις απ' ευθείας συνομιλίες.

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μακρίδης τονίζει ότι υπάρχει η ανάγκη σήμερα να ακυρωθεί το Σύνταγμα του 1960 και να γίνει ένα νέο Σύνταγμα, όπως είναι η πρόταση της κυπριακής πλευράς. Το Σύνταγμα αυτό θα συμπεριλάβει τις νέες ρυθμίσεις, που θα γίνουν μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και την τάξη της νέας κυβέρνησης της χώρας. Η κυπριακή πλευρά, προσθέτει ο κ. Μακρίδης, προτείνει τη λύση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Δηλαδή, η ομοσπονδία Κύπρου θα αποτελείται από δυο ομόσπονδα τμήματα. Η μια θα είναι η ελληνοκυπριακή ομοσπονδιακή περιοχή και η άλλη η τουρκοκυπριακή, με αρμοδιότητες, καθεστώτα, υποχρεώσεις, ευθύνες και καθήκοντα οπωσδήποτε ίδια και για τις δυο περιοχές.

Οι δυο κοινότητες θα λάβουν μέρος σε κάθε είδους κυβέρνηση και η συμμετοχή καθεμιάς θα είναι αποτελεσματική. Οσον αφορά στα Δικαστήρια, είπε ο κ. Μακρίδης, θα υπάρχουν δυο Ανώτατα Δικαστήρια, εκ των οποίων το ένα θα ασχολείται με τα συνταγματικά θέματα και το άλλο με άλλα θέματα και με δικαστές που θα είναι σ' αυτά αριθμητικά ίσοι, ενώ θα υπάρχουν παράλληλα και τρεις ουδέτεροι δικαστές. Κανένας απ' αυτούς δε θα προέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα ή τη Βρετανία.

Οσον αφορά στα εκτελεστικά όργανα, όπως γίνεται σε όλες τις ομοσπονδίες, έτσι και στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχουν δύο. Το ένα από αυτά είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα δημιουργηθεί ανάλογα με την αριθμητική δομή των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και το άλλο είναι η Ανώτατη Βουλή, στην οποία ο αριθμός εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων θα είναι 50 - 50.

Για το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση της κυπριακής πλευράς, όπως την ανέπτυξε ο κ. Μακρίδης, η τουρκική πλευρά θα εκπροσωπείται με σημαντικό αριθμό, αλλά δεν μπορεί να είναι σε ίσο αριθμό με την ελληνική πλευρά.

Τελειώνοντας τη σημαντική συνέντευξή του, ο αρχεισαγγελέας της Κύπρου τονίζει ότι μια κυπριακή ομοσπονδία, που θα συσταθεί θα είναι μια ομοσπονδία, της οποίας η κεντρική κυβέρνηση θα έχει τις λιγότερες αρμοδιότητες. Γι' αυτόν το λόγο, υπογράμμισε ο κ. Μακρίδης, θα είναι μεγάλο κρίμα εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί μέχρι το Νοέμβρη.

ΓΡΑΜΜΟΣ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους «μαχητές της λευτεριάς» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Αυγούστου η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο «Χάρο» Κοτύλης Γράμμου.

ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Τιμούν τη γυναίκα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και οι Κομμουνιστές του Αγ. Βασιλείου Κυνουρίας συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή, 18 Αυγούστου του 2002, στις 11.30 το πρωί, στο Ηρώον του χωριού Αγ. Βασιλείου για να τιμήσουν την προσφορά της γυναίκας στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 010.82.34.296.

Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει στις 17 και 18 Αυγούστου διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, για τους εκτελεσμένους πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στο ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, τον Αύγουστο του 1944. Το Σάββατο 17 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου και Κυριακή 18 Αυγούστου στις 10 π.μ. στην πλατεία Οσίας Ξένης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ