ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ελληνιστής και η άμαξα

Μια από τις κορυφαίες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου θα παρουσιαστεί απόψε από την ΕΤ - 1 στις 23.30. Πρόκειται για τη δημιουργία του Τζον Φορντ "Ταχυδρομική άμαξα", που γυρίστηκε στα 1939 και φαίνεται ότι αντέχει στο χρόνο. Δυνατοί οι τροχοί της άμαξας και σταθεροί οι άξονές της θα γυρνούν συνεχώς και θα φωτογραφίζουν τον εσωτερικό - καλά κρυμμένο - κόσμο εκείνων που την επιβαίνουν. Αυτό το κλασικό γουέστερν με την εξαιρετική σκηνοθεσία, που το διακρίνει η απλότητα, δεν είναι μονάχα ένα επικό γουέστερν, αλλά μια ιστορία που ψυχογραφεί τους ήρωες. Στην ταχυδρομική άμαξα για το Λορντμπέργκ συνωστίζονται εντελώς διαφορετικά πρόσωπα: Ενας νεαρός κατηγορούμενος για φόνο, μια πόρνη, ένας πλασιέ, ένας τραπεζίτης, μια έγκυος σύζυγος αξιωματικού, ένας χαρτοπαίχτης και ένας αλκοολικός γιατρός. Η περιοχή που διασχίζουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γι' αυτό και τους συνοδεύουν τμήματα ιππικού, τα οποία υποχρεώνονται κάποια στιγμή να τους εγκαταλείψουν. Ομως, οι ήρωες του Φορντ, οι ταξιδιώτες επιμένουν - για διαφορετικό λόγο ο καθένας - να συνεχίσουν το ταξίδι τους για να βρεθούν στη Γη της Επαγγελίας. Το ταξίδι και οι δυσκολίες θα κάνουν τις μάσκες να πέσουν για να αποκαλυφθούν τα αληθινά τους πρόσωπα. Με τον Τζον Γουέιν.

Από το SEVEN X στις 21.15 "η Ενέδρα" του Λιούις Αλεν με τον Φρανκ Σινάτρα στο ρόλο του κακού! Τρεις δολοφόνοι κρατούν ομήρους τους ενοίκους ενός σπιτιού, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό να δολοφονήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η ταινία γυρίστηκε στα 1954 και για την εποχή εκείνη θεωρήθηκε ασυνήθιστη. Αν και ο Λίνκολν είχε ήδη δολοφονηθεί, αλλά είχε ξεχαστεί. Επειτα από εννιά χρόνια, θα δολοφονηθεί ο Κένεντι.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ - δυστυχώς αργά - στις 02.40 "Ο Μπάστερ Ελληνιστής" του Εντουαρντ Σέιτζουικ. Ενας καθηγητής Ελληνικών, που νομίζει ότι κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία, χρηματοδοτεί μια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ με την ελπίδα ότι κάνει κάτι καλό, κάτι μεγάλο, ότι με λίγα λόγια πρόκειται για μια αρχαία ελληνική τραγωδία. Ομως, στην πραγματικότητα δε συμβαίνει τίποτε απ' όλα αυτά, παρά μονάχα μέσα στο ευφάνταστο μυαλό του καθηγητή. Του ελληνιστή, που ούτε περιουσία κληρονόμησε, αλλά ούτε και η παράσταση την οποίαν χρηματοδοτεί έχει κάτι κοινό με αρχαία τραγωδία. Με τον εξαιρετικό αγέλαστο κωμικό Μπάστερ Κίτον.

Από το STAR στις 01.45 "Οι γκρινιάρηδες" του Χέμπερτ Ρος.

Δυο "ιερά τέρατα" της 7ης Τέχνης ενώνουν τις δυνάμεις τους σ' αυτήν την κωμωδία του θεατρικού συγγραφέα ΝιλΣάιμον. Ο Γουόλτερ Ματάου και ο Τζορτζ Μπερν, που γι' αυτή του την ερμηνεία τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ.

Ταξιδεύοντας

Καιρός για ένα ταξιδάκι. Αλλωστε, οι περισσότεροι έφυγαν και κανείς δε γνωρίζει πότε σκοπεύουν να επιστρέψουν. Αλλά κι εμείς θα φύγουμε και θα πάμε στην Πύλο... Συμφωνείτε;

Η ΝΕΤ στις 11 το πρωί παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Πύλος - Ναυρίνο".Μια στεριανή νησιώτικη πολιτεία στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, μια πόλη στο Ιόνιο, θα επισκεφτούμε. Μια πόλη που στη θάλασσά της έγινε η περίφημη ναυμαχία, η πιο σημαντική ενέργεια των Μεγάλων Δυνάμεων για τη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους. Η Πύλος, εκεί που η ιστορία πορεύεται με αναμνήσεις από τα χρόνια της Τρωικής Εκστρατείας, μας περιμένει. Τα ανάκτορα του Νηλέα και του σοφού Νέστορα, τα φράγκικα κάστρα που αγναντεύουν τα γαλάζια νερά, που ξυπνούν τις ιστορίες, τους θρύλους και τους μύθους και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του ταξιδιώτη. Το δικό μας βλέμμα. Και με τη... βοήθεια της ΕΤ-3 στις 22.00 θα πεταχτούμε μέχρι την "Κεντρική Μακεδονία".Μια σειρά 12 εκπομπών ξεκινά σήμερα για να μας μεταφέρει στο Νομό Κιλκίς.Θα δούμε την όμορφη Δοϊράνη των συνόρων, τα εντυπωσιακά σπήλαια, τα αρχαία νεκροταφεία, τα βυζαντινά μοναστήρια και τις ιστορικές μνήμες θα ζήσουμε. Θα θαυμάσουμε το εξαιρετικό επιβλητικό τοπίο και επιτέλους θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε το Πάικο. Η σκηνοθεσία είναι του Χασάν Καϊντέρ Μπαξ.

Ο Μπάστερ Κίτον σε μια σκηνή από την ταινία "Ο Μπάστερ Ελληνιστής" (ΑΝΤΕΝΝΑ 02.40)..!

Τι γίνεται στις θάλασσες;

Μια ενδιαφέρουσα οικολογική συζήτηση θα προκαλέσει η ΕΤ-1 στη 01.00, μια εκπομπή που θα δώσει το βήμα σε οικολογικές οργανώσεις για να εκθέσουν τις σκέψεις τους και για να απαντήσουν σε μερικά ερωτηματικά που απασχολούν τους περισσότερους. Γιατί παραπονιούνται οι ψαράδες; Ποιοι σκοτώνουν τα δελφίνια, τι γίνεται με τους δυναμίτες; Στη συζήτηση, την οποία συντονίζει η Βάσω Κανελλοπούλου, συμμετέχουν οι Δημήτρης Καραβέλας από το "Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση", ο Γιάννης Παυλόπουλος από την "Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών", ο Νίκος Χαραλαμπίδης από την "Γκρίνπις" και ο Βαγγέλης Στογιάννης από το περιοδικό "Νέα Οικολογία". Στην εκπομπή παρεμβαίνουν, τέλος, ψαράδες και λιμενικοί. Η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Χρυσοβέργη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ