ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 1999
Σελ. /35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Θρίαμβοι και... καμπανάκια

Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα των εφημερίδων. Οι μεν φιλικά προσκείμενες προς τη ΝΔ εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τίτλους όπως "Θρίαμβος", "Μεγάλη νίκη της ΝΔ", "Γαλάζια γίνεται η Ελλάδα", οι δε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ήταν συγκρατημένες με κοινό παρονομαστή στους τίτλους τους τις λέξεις "μήνυμα" και"σήμα". Εξαίρεση αποτέλεσε η "Αυριανή" η οποία εκτιμά ότι "Νίκησε ο Σημίτης".

Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στην πρώτη σελίδα με τον κεντρικό τίτλο της σχολιάζει το αποτέλεσμα: "Σαφής νίκη της ΝΔ - ελπίζει το ΠΑΣΟΚ".Στον πλάγιο τίτλο επισημαίνει: "Το διπολικό σύστημα διατηρεί, σχεδόν αμείωτη, την ισχύ του".Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρει: "Η ΝΔ πέτυχε σαφέστατη νίκη στη μάχη των ευρωεκλογών και νιώθει ασφαλής από τη διαφορά 3 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων που εξασφαλίζει έναντι του κυβερνώντος κόμματος, αν και το ποσοστό αυτό υστερεί εκείνου των εθνικών εκλογών του 1996. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, που είδε να χάνει σχεδόν το 20% της δύναμής του και να υποχωρεί στο 33%, θέλει να πιστεύει ότι διασώθηκε και ελπίζει ότι με τις προσαρμογές στην πολιτική του θα καταφέρει να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα".

Ακολουθεί ξεχωριστό κομμάτι με τον τίτλο "Σημαντικά τα κέρδη των μικρών",όπου σημειώνεται: "Ο δικομματισμός δεν ηττήθηκε όπως ανέμεναν οι "μικροί" της πολιτικής σκηνής, αλλά τα κέρδη των μικρότερων ήταν σημαντικά.Το ΚΚΕ, που επένδυσε στην αντιπολεμική ρητορική, φαίνεται να αποκόμισε τα περισσότερα,ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 8,41% (σ.σ. μέχρι την ώρα εκείνη), ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα που υποδέχτηκε τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ και ανέβασε το ποσοστό του στο 6,70%. Ο Συνασπισμός "κόλλησε" στα όρια του 5%, χάνοντας ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς τον κ. Σημίτη, η Πολιτική Ανοιξη έχασε προς τη Νέα Δημοκρατία και έμεινε στο 2,24, ενώ οι Φιλελεύθεροι του κ. Μάνου στην πρώτη τους εμφάνιση κέρδισαν μόλις το 1,61% του εκλογικού σώματος".

Στις εσωτερικές σελίδες η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" όσον αφορά το ΚΚΕ εκτιμά: "Η στρατηγική του ΚΚΕ να απευθυνθεί στον κόσμο που δυσανασχετεί με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και που δυσφορεί με την κυβερνητική πολιτική, καθώς και η τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης - ένας εναντίον όλων και σε οξείς τόνους - εκρίθη ιδιαίτερα αποδοτική. Και για αυτό θα συνεχιστεί. Και αναμένεται ότι θα εκφραστεί πρώτα απ' όλα στους μαζικούς χώρους, καθώς και στο αντιπολεμικό κλίμα το οποίο θα βαραίνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το προσεχές διάστημα".

Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" βγήκε με κεντρικό τίτλο "ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ της Νέας Δημοκρατίας".Και σημειώνει: "Με αφετηρία το +3,3% μπήκε σε τροχιά εξουσίας. Για πρώτη φορά κέρδισε εκλογές μετά από 9 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί δεν έχασε τη νομή της εξουσίας. Θρίαμβος για ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ. Σε υψηλά επίπεδα η αποχή. Ωρα επιστροφής για Μάνο - Σαμαρά. Θρίαμβος της κεντροδεξιάς σε όλη της Ευρώπη". Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες αφού γίνεται λόγος για "καθαρή νίκη της ΝΔ" και επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα "αποτελεί αφετηρία για το νέο ξεκίνημα που οραματίζεται η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής", σημειώνεται ότι "ο ελληνικός λαός έδωσε με την ψήφο του την ώθηση, ίσως όχι με την ένταση που ορισμένοι στη Ρηγίλλης ανέμεναν. Επίσης γίνεται λόγος για επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κ. Καραμανλή.

Η "Αυριανή" δίνει τη δική της εκδοχή στο εκλογικό αποτέλεσμα και προσπαθεί να επαναφέρει σκηνικό του "βρώμικου '89". Κεντρικός τίτλος της εφημερίδας η εκτίμηση "Νίκησε ο Σημίτης".Οπως διαπιστώνει "Η Δεξιά συγκέντρωσε λιγότερους ψήφους απ' ό,τι στις προηγούμενες ευρωεκλογές". Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό σημειώνει: "Πάλεψε μόνος εναντίον της ανίερης συμμαχίας των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης και χωρίς τη βοήθεια εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών". Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι "Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες" και σημειώνει: "Δημοψήφισμα ή μη το χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε σαφώς πως η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ακολουθούμενη υπό τον Κ. Σημίτη κυβερνητική πολιτική, διαψεύδοντας ανομολόγητες και μη επιδιώξεις κυρίως εκ μέρους της ΝΔ, που ήθελαν τη χώρα να εισέρχεται από σήμερα σε μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδο στην αυγή του 2000". Η ίδια εφημερίδα μιλάει για "βαθιές διορθωτικές τομές" που ζητούν στη Χ. Τρικούπη και κάνει λόγο για "ανασχηματισμό".

Το "ΝΕΑ" εκπέμπουν για το ΠΑΣΟΚ το "Σήμα κινδύνου",όπως είναι και ο ομώνυμος κεντρικός τίτλος της εφημερίδας. Και εξηγούν: "Σήμα κινδύνου ενόψει των εθνικών εκλογών αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς το κυβερνών κόμμα βρέθηκε καθαρά πίσω από τη ΝΔ. Ενίσχυσαν τη θέση τους το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ". Στο εσωτερικό ρεπορτάζ σημειώνεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια το ΠΑΣΟΚ χάνει την πρωτιά. "Πολυσήμαντο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, αποτελεί το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη και σοβαρή προειδοποίηση από το εκλογικό σώμα, χωρίς όμως αυτή να αποτελεί και αμφισβήτηση της λαϊκής εντολής που είχε λάβει το Σεπτέμβριο του 1996". Οπως εκτιμάται ότι η "δραματική μείωση" του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί καινούρια δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό, καθώς "το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει οπαδούς προς όλες σχεδόν τις παρατάξεις της Αριστεράς και ειδικά προς το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ. Απώλειες που ερμηνεύονται ως άρνηση στήριξης του κόμματος από τους παραδοσιακούς, κοινωνικούς, συμμάχους του". Στις στήλη "ΡΙΠΕΣ" της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι το μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ λέει πως "και δυσαρέσκεια υπάρχει και απομάκρυνση ενός τμήματος τουλάχιστον των παραδοσιακών ψηφοφόρων του" και σημειώνει ότι "χρειάζεται να επανεκτιμήσει την πολιτική του για τους επόμενους μήνες".

Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και το "ΕΘΝΟΣ" στους κεντρικούς τους τίτλους έχουν ως κοινό παρονομαστή την αναφορά στην Αριστερά. "Από αριστερά το μήνυμα" γράφει η πρώτη, που επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω 3 μονάδες από τη ΝΔ και ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Το "ΕΘΝΟΣ" έχει τον τίτλο "Σήμα από αριστερά".Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" εκτιμά: "Διαφορετική είναι η πολιτική εικόνα της χώρας μετά τα αποτελέσματα των χτεσινών ευρωεκλογών και αλλαγμένος εμφανίζεται ο πολιτικός χάρτης. Η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα, για πρώτη φορά σε εκλογές ύστερα από 9 χρόνια, αλλά το μήνυμα των χθεσινών εκλογών προέρχεται από τα αριστερά. Το ΚΚΕ αύξησε σημαντικά τη δύναμή του, τόσο έναντι των βουλευτικών εκλογών του 1996 όσο και έναντι των ευρωεκλογών του 1994 και έδειξε ότι σταθεροποιείται ως τρίτο κόμμα". Στο κείμενο αναφέρεται και η άποψη της "Ε" όπου επισημαίνεται ότι "το ΠΑΣΟΚ έπεσε για πρώτη φορά μετά το 1981 σε τόσο χαμηλό εκλογικό ποσοστό, χωρίς, πάντως, μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ".

Η "ΕΞΟΥΣΙΑ" με τον κεντρικό της τίτλο εκτιμά πως πρόκειται για "Ανοιχτό αποτέλεσμα για εθνικές εκλογές" και σημειώνει "μεγάλοι κερδισμένοι ΝΔ - ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ". Κάνει λόγο για "ικανό προβάδισμα" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και "ήττα σωτηρίας" στο κυβερνών κόμμα. Επισημαίνει ακόμα ότι "στο χώρο των κομμάτων της Αριστεράς κυριάρχησε το ΚΚΕ με σημαντική άνοδο της δύναμής του, ακολουθούμενο από το ΔΗΚΚΙ και "τραυματισμένο" το Συνασπισμό. Στο δε κύριο άρθρο της η ίδια εφημερίδα αναφέρει: "Η σαφής άνοδος των κομμάτων που τοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς αποτελεί την πιστοποίηση του ελλείμματος των κοινωνικών σελίδων στην πρωθυπουργική ατζέντα".

Το "ΒΗΜΑ" εμφανίζεται να τηρεί ίσες αποστάσεις, μεταθέτει το όλο ζήτημα στους "Εννέα κρίσιμους μήνες",που είναι και ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας, και κάνει λόγο για "Ψήφο διαμαρτυρίας που απαιτεί αλλαγή πολιτικής".Εκτιμά ότι "όλοι... ενίκησαν: η ΝΔ πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ κάπως καλύτερα από τις προβλέψεις, τα μικρά κόμματα αύξησαν τη δύναμή τους, αλλά το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει". Επίσης σημειώνει ότι για το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης. Για το ΚΚΕ αναφέρει: "Στα μικρότερα κόμματα νικητής ήταν το ΚΚΕ, στο οποίο προσέφερε ψήφους ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Στην Αθήνα ο Κλίντον;

Τις στενές σχέσεις της με τα... αφεντικά στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Τη μέρα των εκλογών ο υπουργός Τύπου "αποκάλυψε" ότι ο Πρόεδρος Κλίντον τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον ευχαριστήσει για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία.

Από χτες, άρχισε να (επαν) εμφανίζεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Βέβαια, η πιθανή επίσκεψη Κλίντον έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, καθώς έχει προγραμματιστεί να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη. Με την ευκαιρία αυτή, ο Μπ. Κλίντον πιθανότατα θα επισκεφτεί τη Λευκωσία και την Αθήνα, αν βέβαια οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι έχουν αποδώσει καρπούς και έχουν προετοιμάσει κάποια συμφωνία που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ