ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΝΑΤΟική με βούλα

Οταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκιζε τα ρούχα του» ότι αυτή δεν είχε «καμία σχέση» με το ΝΑΤΟ, ότι απλά «έκλεινε» το ονοματολογικό ως διμερή εκκρεμότητα και άφηνε πίσω τούς αλυτρωτισμούς, διαμορφώνοντας ένα νέο «πρότυπο» για όλα τα Βαλκάνια. Ω του θαύματος, τώρα μαθαίνουμε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η Συμφωνία είναι ΝΑΤΟική... Αυτό είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, ότι οι Πρέσπες «είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Κάλεσε μάλιστα «σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες» για τη «διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας». Αλλά και ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες». Ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, τέλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». ΝΑΤΟική με τη βούλα λοιπόν η Συμφωνία... Γι' αυτό τώρα με ένα στόμα - μια φωνή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί στέλνουν «αυστηρές προειδοποιήσεις» για την εφαρμογή της, ανεξάρτητα από το τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα για να ψαρεύουν σε θολά νερά. Οσο για τις συμφωνίες - «πρότυπο» των ΝΑΤΟικών και τα περί «ασφάλειας και σταθερότητας», αυτή «ζει και βασιλεύει» απ' άκρη σ' άκρη στα Βαλκάνια: Από το Κόσοβο και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μέχρι τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τις σχέσεις Βουλγαρίας - Β. Μακεδονίας.

Νέος γύρος

Παράλληλα με τα Ελληνοτουρκικά, στροφές ανεβάζει και το Κυπριακό, με τους εμπλεκόμενους να δηλώνουν σε «ετοιμότητα» για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας τις πρώτες επαφές, η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ δήλωσε πως «η Ελλάδα έδειξε προθυμία και δέσμευση να δουλέψει για την εξεύρεση μιας λύσης», η δε Τουρκία σκοπεύει «να ακούσει με ανοικτό μυαλό». Οπως γράφτηκε, Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης, ώστε Χριστοδουλίδης και Τατάρ να κουβεντιάσουν τις απόψεις τους με την απεσταλμένη του ΟΗΕ. Από τη μεριά του, πριν υποδεχτεί στην Αγκυρα τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωνε με νόημα ότι «η Ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά συνεργασίας». Επανέφερε μάλιστα την πρόταση για «ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς», με τη «σύγκληση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας «να αναλάβει την ευθύνη για μια μόνιμη λύση» στο Κυπριακό, που για την Αγκυρα ισοδυναμεί με παγίωση της διχοτόμησης. Καθόλου τυχαία, την περίοδο αυτή πυκνώνουν ξανά οι διεθνείς πιέσεις για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που χάνονται ή μένουν ανεκμετάλλευτες στην Κύπρο και στην Ανατ. Μεσόγειο, όσο δεν ρυθμίζονται οι «όροι συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως στα Ελληνοτουρκικά, έτσι κι εδώ, οι μπίζνες για τα κέρδη των ομίλων και τα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα είναι το άλογο που τραβάει το κάρο της όποιας «λύσης» με ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα, η οποία θα επικυρώνει τη διχοτόμηση, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κανένα...

Δεν φτάνει που τους έστειλε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση ζητάει από τους πλημμυροπαθείς να της πουν και «ευχαριστώ» με ψήφο στις ευρωεκλογές! Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, που πήγε στη Λάρισα με κυβερνητική αποστολή να «μαζέψει» τη δυσαρέσκεια. «Αλίμονο αν η Θεσσαλία δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης, διακονεύοντας συγχωροχάρτι για την αντιπλημμυρική γύμνια της Θεσσαλίας, που το 2020 πνίγηκε με τον «Ιανό», το 2022 με τον «Διομήδη» και το 2023 με τον «Ντάνιελ» και τον «Elias». Ενδιάμεσα, το 2021, χτυπήθηκε από σεισμό και ο κόσμος σε Δαμάσι και άλλα χωριά έκλεισε τρία χρόνια σε κοντέινερ! Αλλες είναι βέβαια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Θεσσαλία και δεν κρύβονται. Για παράδειγμα, στα σβέλτα ψήφισε την ιδιωτικοποίηση του νερού με την ΟΔΥΘ ΑΕ, στο τσακ μπαμ έστησε το ευρω-στρατηγείο στην 1η Στρατιά για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά και στο πι και φι βγαίνουν οι άδειες στους ομίλους για εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών. Αλίμονο λοιπόν αν νομίζει η κυβέρνηση ότι οι πλημμυροπαθείς τρώνε το κουτόχορτο που τους σερβίρει.

... συγχωροχάρτι!

Είπε και κάτι ακόμα ο υπουργός Οικονομικών: Να στείλουμε στις Βρυξέλλες «ανθρώπους που θα μπορέσουν πράγματι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών μας». Προφανώς σαν αυτούς που δεν άφησαν ...αψήφιστη καμία αναθεώρηση της ΚΑΠ, με τα γνωστά αποτελέσματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Πονηρός ο υπουργός, αλλά μάταιος ο κόπος του. Οι αγρότες, που ξέρουν πλέον καλά να αναγνωρίζουν τους εχθρούς από τους φίλους, θα τους δώσουν και στην κάλπη την απάντηση που πρέπει, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην ΚΑΠ, στην ΕΕ και στα κόμματά της, οι οποίες συγκλόνισαν για άλλη μια χρονιά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας».

1786 Γεννιέται ο οπλαρχηγός επαναστάτης του 1821 (και μέλος της Φιλικής Εταιρίας) Δημήτριος Πλαπούτας.

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκακόφ.

1919 Υστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία, τρία χρόνια αργότερα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1928 Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας φτάνει τα 6.204.684 άτομα. Ο πληθυσμός της Αθήνας ανέρχεται σε 452.919 άτομα, του Πειραιά σε 251.328 και της Θεσσαλονίκης σε 236.524 άτομα. Ο αστικός πληθυσμός ανέρχεται στο 33% και ο αγροτικός στο 67%. Επί του συνολικού πληθυσμού το ποσοστό των τελείως αγράμματων φτάνει το 50,2%. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 2.603.533 άτομα. Με τη γεωργία ασχολούνται 1.293.398, την κτηνοτροφία 1.460.700 άτομα. Οι εργάτες ανέρχονται σε 686.552.

1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος «και συνεπώς δύνανται ελευθέρως να προσελθώσιν εις οποιαδήποτε τοποθέτησιν χωρίς να γεννάται δι' αυτούς κίνδυνος ότι θα θεωρηθή αυτό σαν τεκμήριο πλουτισμού».

1950 Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον εμφύλιο, δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ).

1955 Υπογράφεται Συνθήκη από τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με την οποία η Αυστρία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος (έως τότε ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοχής, όπως και η Γερμανία).

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.

1970 Πραγματοποιείται στο Παρίσι Σύσκεψη 18 Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η σύσκεψη πήρε μέτρα για το δυνάμωμα της υποστήριξης του αγώνα των λαών του Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης εναντίον της αμερικανικής επέμβασης.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15-20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

1991 Η Εντίτ Κρεσόν ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας. Αναγκάζεται ωστόσο να παραιτηθεί έναν χρόνο αργότερα λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε εκλογικά με τον καταποντισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ