ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων του κλάδου

«Κατεβασμένα ρολά» για μια ακόμα φορά από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης των οικοδόμων, των δασεργατών, των ανέργων χωρίς δικαίωμα επιδότησης και των άλλων εργαζομένων στις Κατασκευές, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των οικοδόμων μένουν εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς εργάζονται με μεροκάματο στην ιδιωτική οικοδομή, χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αλλά και στις τεχνικές εταιρείες, όταν το έργο σταματά με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, οι εργαζόμενοι δεν περνάνε σε αναστολή σύμβασης, αλλά σε άδεια άνευ αποδοχών. Τέλος, πολλοί οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα απλώθηκαν πανό από το Συνδικάτο και από μέλη του Παραρτήματος Καλλιθέας του Συνδικάτου. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα των οικοδόμων, των δασεργατών και των άλλων εργαζομένων του κλάδου εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο μαζί με το υπουργείο Εργασίας θα συναποφασίσουν τι θα γίνει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακολούθησε η παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, όπου για πολλοστή φορά ειπώθηκε στους εργαζόμενους ότι... «λείπουν όλοι, δεν είναι κανένας μέσα». Είναι η πάγια απάντηση στα δεκάδες αιτήματα συνδικάτων αυτό τον καιρό για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οπως επισημαίνουν σε κοινό δελτίου Τύπου η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, «παρότι υπήρχε σχετική ενημέρωση, γραπτή και τηλεφωνική, ουδείς εμφανίστηκε να απαντήσει στα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου. Στην κυριολεξία, το υπουργείο Εργασίας έχει "κατεβάσει ρολά". Δεν υπήρξε ούτε ένας υπεύθυνος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για να ακούσει τα προβλήματα των οικοδόμων και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας. Καταγγέλλουμε αυτήν τη στάση του υπουργείου και του υπουργού Εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την απουσία των υπουργών της. Οφείλει μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις για τους εργαζόμενους και τους ανέργους των Κατασκευών.

Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε "μπαλάκι" ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους κυβερνώντες να δίνουν υποσχέσεις από τις τηλεοράσεις χωρίς να υπάρχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους απλούς εργάτες στις Κατασκευές.

Τους προειδοποιούμε να μη λογαριάζουν και να μην ποντάρουν ότι μπορούν να παραποιούν με τις δηλώσεις τους την πραγματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι, ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους οικοδόμους.

Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές ξέρουν από πρώτο χέρι ότι για να προστατεύσουν τη ζωή τους πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα δίπλα στην Ομοσπονδία τους. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Με την πάλη μας θα μετρήσουμε αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δυναμώνουμε τις παρεμβάσεις μας, διεκδικούμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αρχικά στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στην Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με το πανό που άπλωσε μπροστά στο υπουργείο, διαμήνυσε ότι «Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε καραντίνα» και μεταξύ άλλων απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, οικονομική στήριξη και στους οικοδόμους που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.

Στη συνέχεια στη συνάντηση με την Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ, οι συνδικαλιστές παρουσίασαν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς τα οποία αναδείχθηκαν και μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποίησε το Συνδικάτο το προηγούμενο διάστημα και απαίτησαν ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ με ελέγχους για την τήρηση των μέτρων στους εργασιακούς χώρους. Επιπλέον, απαίτησαν να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Απαίτησαν μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Θυροκολλήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας οι υπογραφές 2.500 εργαζομένων

Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους. Κανένας μόνος του. Μαζί δυνατοί».

Τα παραπάνω αναγράφονταν στο πανό των σωματείων εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Αντιπροσωπείες από τα προεδρεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού πραγματοποίησαν τη συμβολική κινητοποίηση προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτήν αλλά πιθανόν και την επόμενη σεζόν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισήμαναν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιτέχνες οι Δημήτρης Αντωνιάδης και Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδροι του ΣΕΗ και του ΠΜΣ, αντίστοιχα. Ο κλάδος των ηθοποιών είναι ...στον αέρα, αναφέρει ο Δ. Αντωνιάδης. «Η πανδημία μάς βρήκε σε μια φάση όπου με αποδεδειγμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας καλυπτόταν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, συμβάσεις της μιας και των δύο ημερών... Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ηθοποιοί δεν δικαιούνται το 800άρι της κυβέρνησης. Ακόμα και στις μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις η απουσία διασφαλισμένων εργασιακών δικαιωμάτων μέσω Συλλογικής Σύμβασης, όπως υπήρχε παλιότερα και όριζε τη σεζόν, οδηγεί αυτήν τη στιγμή πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε ανακοινωμένες παραστάσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, να μην μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα ακριβώς επειδή η εργοδοσία τούς απασχολούσε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Σε αυτές τις συνθήκες δεν παραγνωρίζουμε την οριακή κατάσταση που έχουν βρεθεί πολλές θεατρικές ομάδες, αλλά και οι μικροί θιασάρχες».

Ο Β. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Το επίδομα των 800 ευρώ λίγοι καταφέρνουν να το πάρουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου το τελευταίο μεροκάματο ήταν το Φλεβάρη και το επόμενο για κάποιους το καλοκαίρι και για τους περισσότερους τον Οκτώβρη, αν όλα πάνε καλά. Δεινή είναι και η θέση των μουσικών σε ξενοδοχεία στα νησιά, που δεν ξέρουν καν πότε θα ξεκινήσουν. Αντίστοιχα, πλήττεται και το κομμάτι των εργαζομένων της καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα των δήμων, της ΕΡΤ κ.λπ. που αρκετοί πια είναι συμβασιούχοι και πραγματικά δεν προβλέπεται από πουθενά καμιά ενίσχυση. Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τους εργαζόμενους ωρομίσθιους ή ορισμένου χρόνου σε ΝΠΙΔ, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, που βρίσκονται "στον αέρα"».

Για ακόμη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου δεν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων, ώστε να παραλάβει τα αιτήματα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τα σωματεία θυροκόλλησαν τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από εργαζόμενους στο χώρο, με το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΠΕ

Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, διεκδικώντας ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι τόσο στην πανδημία του κορονοϊού όσο και στην επίθεση της εργοδοσίας. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια, στην οποία έθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων του.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Εντατικούς, καθημερινούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αμεση ανταπόκριση στα αιτήματα και τις καταγγελίες συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού. Εδώ και τώρα, άμεση ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών. Σταμάτημα όλων των εργασιών σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κοινή διαμαρτυρία στις 22 Απρίλη

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 22/4, στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες και Συνδικάτα των δύο κλάδων καταγγέλλουν τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κυβερνητικά μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων, τονίζεται, «αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αυτοί αποκτούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς και το "έκτακτο" νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της "κοινωνικής προσφοράς" και της "μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε" απέναντι στην πανδημία».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο κλάδων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ