ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Εξω οι επιχειρηματίες από τα νοσοκομεία, το Παιδοογκολογικό ανήκει στον λαό!

Σήμερα, στις 11.30 π.μ., η κινητοποίηση στη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»
«Να μην ξεπουληθεί το Παιδοογκολογικό. Η οργή και η αγανάκτησή μας να γίνουν αγώνας»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καλώντας στη σημερινή παναττική στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου και την πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητιέται το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα της χώρας.

Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ και τη ΔΗΠΑΚ συνδικαλιστές στο «Αγία Σοφία» και οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο «Π. και Α. Κυριακού», κρέμασαν τις προηγούμενες μέρες πανό στο κεντρικό κτίριο προσωπικού του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και συμβολικά κάλυψαν τις κεντρικές ταμπέλες της ογκολογικής πτέρυγας.

«Το Παιδοογκολογικό ανήκει στον λαό, έξω οι επιχειρηματίες από τα νοσοκομεία, πλουτίζουν στις πλάτες μας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», ανέγραφε το πανό, ενώ με το «Δεν χαρίζεται» και «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» κάλυψαν συμβολικά τις κεντρικές ταμπέλες της ογκολογικής πτέρυγας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του «Αγ. Σοφία».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επιχειρεί να αντιστρέψει την οργή των εργαζομένων και των γονιών για την εμπορευματοποίηση αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου, επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «αναβάθμισης» και «ευελιξίας» για «να μπορεί να προσελκύει ιδιώτες». Οπως ξεκαθάρισε, «μπορεί να παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες όταν έχουμε μορφές νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (...) Αυτή τη μορφή εμείς θέλουμε να την πάμε σε πάρα πολλά νοσοκομεία που έχουν τέτοιες αναφορές».

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Παιδοογκολογικό Τμήμα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καταδικάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση. «Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που ρίχνει στον "Καιάδα" τις πιο ευάλωτες ομάδες, τους καρκινοπαθείς, ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος για το κράτος και τις θυσιάζει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ίδια εγκληματική πολιτική που αφαίρεσε τη ζωή από δεκάδες νέα παιδιά στα Τέμπη», σημειώνει η ΟΓΕ.

Μόνιμα τα εγκληματικά «μπαλώματα»

Ενδεικτικά της «αναβάθμισης», για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, είναι τα όσα καταγγέλλει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία» για την απαράδεκτη κατάσταση υποστελέχωσης του ΩΡΛ Τμήματος του ΓΝΠΑ «Π. & Α. Κυριακού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο τμήμα 2 μόνιμοι επιμελητές Β' - εκ των οποίων η μία προς παραίτηση - και ένας επικουρικός, ενώ είναι αποσπασμένη μια ιατρός στο «Αγία Σοφία». Πρόκειται για ελλείψεις - αποτέλεσμα των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης αφού προέκυψαν μετά τη λήξη σύμβασης δύο επικουρικών ιατρών και την παραίτηση του διευθυντή, φέρνοντας σε κατάσταση εξουθένωσης τους εναπομείναντες γιατρούς.

Η Επιτροπή τονίζει ότι «οι ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων!». Μάλιστα, παρά τις συνεχείς επιστολές του παραιτηθέντος διευθυντή για την ανάγκη στελέχωσης του τμήματος, και εν γνώσει της διοίκησης, της ΥΠΕ και του υπουργείου, δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση για την κάλυψη των θέσεων.

Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η κυβέρνηση προχωρά σε μπαλώματα, με συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα ΩΡΛ των Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και Πεντέλης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία και εκείνων των τμημάτων.

«Η θέση μας είναι σαφής! Καμία μετακίνηση προσωπικού, το ιατρικό προσωπικό να υπηρετεί στη θέση του, όποια κενά προκύπτουν (που δεν προκύπτουν ξαφνικά) να προκηρύσσονται άμεσα οι θέσεις τους με κατεπείγουσα μορφή», σημειώνει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να βγουν συμπληρωματικές προκηρύξεις που να ζητάνε όλες τις οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού.

«Για εμάς, για τους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς τους, για την επιστήμη για την οποία έχουμε αφιερώσει σχεδόν τη ζωή μας αυτή η πολιτική είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη. Οι ελλείψεις δεν μπορούν να κουκουλωθούν με μπαλώματα! Δεν θα γίνουμε μπαλάκι να καλύπτουμε τα κενά που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει! Δεν θα πάμε βήμα πίσω, μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες!», τονίζει η 5μελής Επιτροπή.

Απλήρωτοι και χωρίς δικαιώματα οι συμβασιούχοι στην Υγεία

Απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Ιανουαρίου, ούτε το επίδομα Χριστουγέννων, αν και ρητώς προβλέπεται στη σύμβασή τους.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ή να αναγκάζονται να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους ακόμα και για τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης προς την εργασία τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, περιορισμούς στην αποζημίωση εργασίας νυχτερινής και σε Κυριακές και αργίες.

Ετσι, χιλιάδες εργαζόμενοι που είτε παραμένουν στο πρόγραμμα είτε έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με άλλη εργασιακή σχέση (μόνιμοι ή επικουρικοί) στερούνται ακόμα και τη μισθολογική εξέλιξη που αντιστοιχεί στα έτη προϋπηρεσίας τους.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, σε εργαζόμενους», καταγγέλλει για τα παραπάνω το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Και σημειώνει ότι «η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με εργαζόμενους με πετσοκομμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, εντάσσεται στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.

Γι' αυτό διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία, ακόμα και την περίοδο της επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 72.986 τον Δεκέμβριο 2022). Γι' αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων».

Το Σωματείο απαιτεί να καταβάλλεται η μισθοδοσία κάθε μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ στο Δημόσιο να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία και την προϋπηρεσία τους. Να αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Να χορηγηθούν αναδρομικά επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις. Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ σε μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55 - 67 ετών και Πρόγραμμα Προεργασίας Ανέργων Νέων 18 - 29 ετών).

Αρση των μέτρων για την πανδημία

«Λήξη σφυρίζει» και φέτος, πιστή στο ραντεβού της, ενόψει της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση για την πανδημία Covid-19. Ετσι, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση και των τελευταίων μέτρων, με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που αίρονται είναι και η ειδική 5ήμερη αναρρωτική άδεια για τους εργαζόμενους που διαγιγνώσκονται με κορονοϊό.

Οσο για τις ευάλωτες ομάδες, συστήνεται η ίδια συνταγή της ατομικής ευθύνης: Τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, επικαιροποιημένος εμβολιασμός και λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο!

Σε δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία Παίδων και των συλλόγων γονέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος των Νοσοκομείων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού".

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα! Ενα νομοσχέδιο που χαρίζει τον πιο ευαίσθητο τομέα της Παιδιατρικής Υγείας σε ιδιώτες, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, που ανατρέπει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Αναβάθμιση των υπηρεσιών θα έρθει μόνο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων, πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ