ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προετοιμάζεται το παζάρι για τα «δύσκολα»

INTIME NEWS

Τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρκικά ετοιμάζουν στην κυβέρνηση, συνεχίζοντας το εφ' όλης της ύλης παζάρι, όπως επιταχύνεται υπό ευρωατλαντική εποπτεία, με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου για τις μπίζνες του κεφαλαίου, αλλά και την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εν μέσω κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, είπε σχετικά ότι «με την Τουρκία δεν είναι μία εύκολη συζήτηση και το αντιλαμβανόμαστε όλοι», ωστόσο «οφείλουμε να συζητούμε. Οφείλουμε να έχουμε έναν διαβουλευτικό τόνο», αφού «μέσω της παραγωγικής συζήτησης μπορεί να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα», «οι διαφορές να μην παράγουν κρίση» «και, εφόσον μπορέσουμε, να συζητήσουμε και τα δύσκολα».

Στον απόηχο και όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα, στον δεύτερο γύρο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου» με επικεφαλής των δυο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο Γεραπετρίτης έλεγε χτες ότι «η εντολή που έχουμε λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους δύο ηγέτες, τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, είναι να προχωρήσουμε, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στο να συζητήσουμε για τα μείζονα θέματά μας», προσδιορίζοντας ως τέτοια την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Είναι μία συζήτηση η οποία κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει», επέμεινε ο Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «θα πρέπει να έχουμε την τόλμη να δούμε και τα μείζονα, και ο χρονισμός είναι σημαντικός. Νομίζω ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να μπορούμε να συζητούμε χωρίς ακρότητες και χωρίς οξύτητες ακόμη και για τα σύνθετα ζητήματα», όπως είπε, αναδεικνύοντας την πρεμούρα τους να προχωρήσουν επώδυνους συμβιβασμούς και διευθετήσεις.

Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ο διάλογος με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν «θα συνεχίσει», αφού «έχει λάβει κι εκείνος εντολή να συζητάει όλα τα ζητήματα», επιβεβαιώνοντας δηλαδή πως όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι από την τουρκική αστική τάξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε και ότι με τον Φιντάν θα έχουν συζήτηση και πιθανόν συνάντηση πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Μάιο στην Αγκυρα. «Η πεποίθησή μου σήμερα είναι ότι βαδίζουμε σε έναν σχετικά καλό δρόμο. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία και τη συνθετότητα να διαχειριστούμε σε λίγους μήνες ζητήματα τα οποία είναι χρονίζοντα αφενός και αφετέρου στο παρελθόν έχουν παραγάγει μείζονες κρίσεις», πρόσθεσε ο Γεραπετρίτης, δείχνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν σε βάθος.

Αλλωστε, μέχρι τον Μάη θα μεσολαβήσει ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15/4, στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες, που στρώνουν έδαφος στις διευθετήσεις, όπως και η επόμενη συνάντηση, στις 22/4, στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, ο Γεραπετρίτης έκανε την εκτίμηση ότι «στην παρούσα συγκυρία εμφανίζεται μια πολύ καλή ευκαιρία το Κυπριακό να ανέβει και πάλι στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ και να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση», βάζοντας ως «μείζον» «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ενδιαφερόμενοι και να συζητήσουν για το μέλλον της Κύπρου» με πλαίσιο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο Κάιρο την Κυριακή

Παραπέρα, στην ευρύτερη αναταραχή που συνταράσσει την περιοχή, συνέπεια ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ξεχώρισε την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «έχει μια τεράστια οικονομική ζημιά από τα γεγονότα. Μόνο αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει μια μείωση εσόδων της τάξης του 35% από τις διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ, που καταλαβαίνετε ότι είναι ο βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος της Αιγύπτου, άρα καταλαβαίνουμε ότι είναι στα πρόθυρα πολλαπλών κρίσεων». Είπε, ότι το Κάιρο λαμβάνει ήδη «σημαντική βοήθεια» από το ΔΝΤ, «θα λάβει όμως και μια πολύ σημαντική βοήθεια και από την ΕΕ», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει πρωτοστατήσει στη χορήγηση της βοήθειας, όπως είπε ο Γεραπετρίτης.

Εξ ου και την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, προκειμένου να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμ. Σίσι, σε μια επίσκεψη που επισήμως «συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την ΕΕ». Μητσοτάκης και Σίσι θα έχουν και διμερή συνάντηση.

Ο Γεραπετρίτης έλεγε χτες σχετικά ότι υπάρχουν γεωστρατηγικά ζητήματα που συνδέουν Ελλάδα και Αίγυπτο, όπως και σημαντικά ενεργειακά σχέδια, ενώ θίγοντας και το Μεταναστευτικό, είπε ότι «η αύξηση αυτή των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη αφορά κυρίως Αιγύπτιους», λέγοντας πως έχουν γίνει ενέργειες «έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα», στη λογική του ανοιγοκλεισίματος της κάνουλας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνό εργατικό δυναμικό.

Στο μεταξύ, για «περίοδο κατά την οποία εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Αρκτουρκ χτες. Πρόσθεσε ότι «δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», ενώ αναφερόμενος στην προσεχή συνάντηση - προγραμματισμένη για τις 22 Απρίλη - είπε ότι «από την άποψη αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Κατέληξε δε ότι «οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», χωρίς βέβαια να παραβλέψει πως «διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ