ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Φόρουμ υπεράσπισης των εφοπλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε συγχορδία ακτοπλόοι εφοπλιστές, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Ελλάδας (ΗΑΤΤΑ), ξενοδόχοι και άλλοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, τώρα που ανοίγει η θερινή περίοδος και θα αποκαλυφθεί πλήρως το χάλι που έχει φέρει η φιλοεφοπλιστική πολιτική τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, παίρνουν τα μέτρα τους για να... προλάβουν αντιδράσεις. Εχουν «βάλει μπρος» για την ιδεολογική χειραγώγηση των ναυτεργατών, των νησιωτών, των επιβατών, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Επιχειρούν να πείσουν ότι «η ακτοπλοΐα είναι δουλιά των ακτοπλοϊκών εταιρειών» και μόνο, και ότι ο «ρόλος του κράτους είναι η παροχή κατάλληλων κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία», στην προκειμένη περίπτωση στους εφοπλιστές. Κίνητρα που έχουν να κάνουν με «γενναίες επιδοτήσεις», την κατάργηση της «10μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης» των ναυτεργατών, την κατάργηση «των υποχρεωτικών οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων», την πλήρη κατάργηση ακόμα και της απαγόρευσης απόπλου όταν έχει κακοκαιρία! Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στα φόρουμ και τις ημερίδες που διοργανώνονται αυτή την περίοδο και στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΗΑΤΤΑ.

Μάλιστα, προσανατολίζονται και στη σύσταση «φορέα θεσμοθετημένου», που θα παρεμβαίνει προς την «πολιτεία» με προτάσεις «για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του δικτύου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών». Ομως δε θα τους περάσει. Αργά ή γρήγορα, ναυτεργάτες, νησιώτες, όλοι οι εργαζόμενοι, με τη συγκρότηση του δικού τους μετώπου, θα επιβάλουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού και θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στα παράσιτα...

Ανταγωνισμός και... προστασία

Για «ισχυρή συμμαχία πολιτείας, κοινωνικών εταίρων και κάθε πολίτη» έκανε λόγο στο χτεσινό του μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από ζητήματα προστασίας καταναλωτή.

Λες και οι εργαζόμενοι, εκείνοι που θησαυρίζουν λεηλατώντας καθημερινά το εισόδημά τους και η κυβέρνηση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τελευταίων, έχουν κοινούς στόχους! Στο ίδιο μοτίβο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση η πολιτική της «προστασίας» των καταναλωτών περνά μέσα από την ...«ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Πώς τώρα γίνεται να επικαλούνται την πολιτική που αποτελεί το πρόσχημα για την επιβολή κάθε αντιλαϊκού μέτρου, ως την πολιτική που προστατεύει τους καταναλωτές, αυτό μόνο οι θιασώτες της κεφαλαιοκρατίας και του εκμεταλλευτικού συστήματος, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το καταλαβαίνουν. Για τους εργαζόμενους η «ενίσχυση του ανταγωνισμού», έχει πλέον ταυτιστεί με το «πάτημα» κάθε λαϊκής κατάχτησης...

Τα μεγάλα διλήμματα

Το 1ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του Κόσμου θα γίνει στις 11 και 12 Μάη 2007 στην Αθήνα και στους Δελφούς, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Οργανωτική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι η «αναβίωση του θεσμού θα δράσει καταλυτικά στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης, ομαλής και ειρηνικής πανανθρώπινης κοινωνίας».

Τα συνέδριο είναι αφιερωμένο στην καρδιαγγειακή χειρουργική και εφτά διάσημοι καρδιοχειρουργοί θα μοιραστούν, όπως αναφέρθηκε, με το κοινό τη «σοφία» τους, όσον αφορά τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τα διλήμματα του σύγχρονου κόσμου.

Σίγουρα η σοφία από τα επιστημονικά επιτεύγματα αποτελεί εφόδιο για την κοινωνική πρόοδο και την ευεργεσία του ανθρώπου. Συνάμα όμως τα επιτεύγματα αυτά έγιναν και μέσο της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας, από το οποίο οι επιχειρήσεις αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καμαρώνοντας τις μετοχές τους στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.

Είναι και αυτό ένα από τα μεγάλα διλήμματα της εποχής και σίγουρα η γνώμη των «σοφών» - αν το προσεγγίσουν - θα παρουσιάσει ενδιαφέρον...

«Μεταλλαγμένα» κέρδη...

Μπροστά στα κέρδη των πολυεθνικών καθόλου σημασία δεν έχει η υγεία των καταναλωτών και η ασφάλεια συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος. Ο λόγος για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη σπουδή του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών να χορηγεί άδειες κυκλοφορίας τους, άκριτα, χωρίς να έχει προηγηθεί σε βάθος επιστημονική μελέτη περί των συνεπειών από τη χρήση και καλλιέργειά τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει την κυκλοφορία του «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού με την επωνυμία «ΜΟΝ - 860» για κατανάλωση τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα ως ζωοτροφή, θεωρώντας ότι είναι «απολύτως ασφαλές». Πρόσφατη έρευνα όμως που διενέργησαν γενετικοί επιστήμονες του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν, δείχνει ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού από πειραματόζωα έχει ως αποτέλεσμα την παρουσίαση τοξικότητας στα εντόσθια των ζώων. Οι ερευνητές μάλιστα κατηγόρησαν ευθέως την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία «Monsanto» ότι δεν έκανε συστηματική έρευνα πάνω στο προϊόν και ακόμη χειρότερα απέκρυψε πολύ σημαντικά στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές. Απλώς επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι κυκλοφορεί ελεύθερα στην ΕΕ από τον Αύγουστο του 2005...


Τα ... ιδιωτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΝΤΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι κοινό ανάμεσα στη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Βλ. Πούτιν, και στην Παιδεία, για την οποία θα διαδηλώσουν σήμερα ξανά οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί.

Και ο αγωγός του φυσικού αερίου και τα πανεπιστήμια οδηγούνται ταχύτατα προς τους ιδιώτες, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν στην κατεύθυνση αυτή και να τσακώνονται για τα ...διαδικαστικά του πράγματος.

Επίσης, και τα δύο (η Παιδεία και το φυσικό αέριο) θα έπρεπε να διατίθενται και να αξιοποιούνται προς όφελος του ελληνικού λαού. Οχι να τρίβουν ήδη τα χέρια τους από ικανοποίηση οι γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι - παράσιτα για τα κέρδη που θα αποκομίσουν.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ «αλλάξει» το νόμο - πλαίσιο εάν γίνει κυβέρνηση. Επιμένει σε αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου και το διατυμπανίζει. Ετσι του είπανε φαίνεται οι επικοινωνιολόγοι του...

Μόνο που είδαμε τις ...αλλαγές που πρότεινε στη Βουλή γι' αυτό το νομοθέτημα. Ηταν τέτοιες που οδήγησαν την Μαριέττα Γιαννάκου να συμπεράνει ότι το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Είπαμε - όσο κι αν προσπαθούν να την εξαφανίσουν - ο λαός έχει κρίση και βλέπει τι γίνεται.

ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ έχουν ονομάσει τη σημερινή. Είναι μάλλον η μόνη ιδιότητα που θα ήθελαν να διαθέτουμε. Να καταναλώνουμε όσα μας πουλάνε, όποτε θέλουν, όσο θέλουν και με τους ρυθμούς που θέλουν.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα προϊόντα που βλέπουμε στις βιτρίνες και τα σούπερ μάρκετ. Για όλα ισχύει...

Από την «ιδεολογία του καναπέ» που «πουλάνε» οι τηλεοράσεις, έως την πολιτική αποχαύνωση που μας πλασάρουν τα κόμματα του δικομματισμού και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αγωγός εκβιασμών «στιλ Πιουριφόι»!

Δηλαδή, μετά από όσα είπε προχτές ο Αμερικανός πρέσβης, ο Τσαρλς Ρις, τι να υποθέσουμε; Οτι ο Πολύδωρας και ο Πάγκαλος, γνωστοί φύλακες της νομιμότητας, θα τον κηρύξουν ...«έκνομο»; Γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, η συμφωνία την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, και η οποία έρχεται να προστεθεί στα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ περί μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», αυτή η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εκτός από χαρακτήρα «υψηλής πολιτικής», όπως διαφημίζεται, θα προσλάβει και κοινοβουλευτική επικύρωση. Επομένως, όταν βγαίνει ο Ρις και περίπου ξεκαθαρίζει πως οι Αμερικανοί θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην προωθηθεί η συμφωνία, κι αν προωθηθεί θα τη «σαμποτάρουν» για να την καταστήσουν ανενεργό, τι έχει να πει η κυβέρνηση; Μπας και θα τον καταγγείλει για προσπάθεια «κατάλυσης της νομιμότητας»;

Να σας πούμε εμείς τι θα κάνει: Θα βάλει την ουρά στα σκέλια. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αμερικανός πρέσβης επέδειξε προχτές εκείνη την κυνική ωμότητα στην οποία ειδικεύονται οι «Πιουριφόι» του είδους του. Ασκησε ανοιχτό εκβιασμό τασσόμενος ενάντια στη συμφωνία και λέγοντας ότι οι Αμερικανοί δέχονται μόνο το νότιο άξονα, αλλά μόνο εφόσον περάσει από αυτό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν τη λειτουργία του αν και εφόσον στη δεύτερη φάση περάσει από τον αγωγό ιρανικό αέριο (και με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι πρώτα θα τα βρουν οι ΗΠΑ με το Ιράν). Και, εν πάση περιπτώσει, η μόνη ...παραχώρηση που έκανε είναι ότι η χώρα του θα δεχτεί τον αγωγό, εφόσον από αυτόν διοχετευτούν και πετρέλαια από το Καζαχστάν, τα οποία έχει αγοράσει η αμερικανική πολυεθνική «Chevron»...

Δε μας έπιασε ο πόνος για τις δυσκολίες όσον αφορά στην «κονόμα» που συναντούν στις μεταξύ τους σχέσεις το αμερικανικό με το ρωσικό και το ελληνικό κεφάλαιο. Απλώς, μέσα από την καταγραφή του επεμβατικού ρόλου των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, με αφορμή τον αγωγό, εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε και το οποίο αναδεικνύεται περίτρανα είναι ότι αυτές οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων, εκείνο που εξασφαλίζουν είναι το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου, όσον αφορά στη χώρα μας στα πλαίσια αυτών των οξύτατων αντιθέσεων.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτή την υπόθεση, η οποία εκείνο που εξασφαλίζει είναι αμύθητα κέρδη στις πολυεθνικές και στους εγχώριους συνεργάτες τους. Ομως, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια υπόθεση - την υπόθεση ενέργεια - με όρους ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Γεγονός που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι λαοί το πληρώνουν πολύ ακριβά. Και τούτο γιατί στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που προωθούνται αυτές οι πολιτικές, δε συνιστούν «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας. Αν συνιστούν «αναβάθμιση» είναι μόνο των μεγαλοκεφαλαιούχων. Στο λαό εκείνο που απομένει είναι η αναβάθμιση των κινδύνων, από τη μια, και των ανοιχτών επεμβάσεων και εκβιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων, από την άλλη.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ