ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πού βρίσκεται το θέμα των «Γερμανικών Επανορθώσεων»;

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. πρωθυπουργό, με θέμα τις «Γερμανικές Επανορθώσεις», κατέθεσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο κείμενο της Ερώτησης αυτής, πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αν και πέρασαν 64 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα με μεγάλες οικονομικές, ηθικές και εθνικές διαστάσεις και καμία πολιτική σκοπιμότητα δε δικαιολογεί απραξία και ολιγωρία.

Είναι βαριές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, γιατί έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το μεγάλο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Γερμανία οφείλει:

  • Την επιστροφή του Αναγκαστικού (με την επιβολή των όπλων) Δανείου που σύναψε με την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων σε τιμές του 1944.
  • Το ποσό των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τιμές του 1946, που υποχρεώθηκε από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει ως επανορθώσεις για τις ζημιές που προξένησε στην ελληνική οικονομία.
  • Να αποζημιώσει τα θύματα για τις ζημιές που υπέστησαν και
  • Να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε από την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Πού βρίσκεται το όλο ζήτημα;
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να επιστραφούν τα σημαντικά αυτά ποσά (που σε σημερινές τιμές είναι πολλαπλάσια), να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και να αποζημιωθούν όλα τα θύματα;

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
«Νίπτουν τας χείρας των» οι αρμόδιοι

Δήλωσαν άγνοια λέγοντας ότι δεν έδωσαν καμιά έγκριση

Η ανοχή δεν είναι εμπλοκή. Πίσω από αυτή τη λογική προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες τους, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και τα αρμόδια στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ανοχή που επέδειξαν στην πρωτοβουλία κάποιων εκπαιδευτικών να μεταφέρουν μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης για να παρελάσουν, ανήμερα 25 Μάρτη, στους Ευζώνους του Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Θυμίζουμε ότι η παρέλαση των μαθητών στους Ευζώνους οργανώνεται με πρωτοβουλία του διευθυντή του 49ου Δημοτικού Σχολείου, Τ. Μεντεσίδη, και του δασκάλου του 50ού Δημοτικού Σχολείου Κ. Σαμοΐλη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευζώνων.

Ο υφυπουργός Α. Λυκουρέτζος δήλωσε ότι ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, οπότε ποτέ δε δόθηκε έγκριση. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση του προϊσταμένου του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Α. Καψάλη: «Η υπηρεσία μας ουδεμία έγκριση έχει εκδώσει για τη μετάβαση οποιουδήποτε δημοτικού σχολείου στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται το δημοσίευμα». Μάλιστα χτες, ο διευθυντής του 50ού Δημοτικού Σχολείου Χ. Αρζόγλου θα ενημέρωνε τους γονείς ότι το σχολείο δεν έχει καμία εμπλοκή.

Προκληθείς να τοποθετηθεί στην ουσία της πρωτοβουλίας, ο υφυπουργός Παιδείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι μαθητές των σχολείων και ιδιαίτερα των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης».

Περιοδεία στα δύο σχολεία πραγματοποίησε, χτες, ο Γιάννης Δελής, αντιπρόεδρος του 5ου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συζητήσει με τους δασκάλους. Οπως σημείωσε, πρέπει υψωθεί ένα τείχος αντίστασης απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες που στοχεύουν να καλλιεργήσουν κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού. Και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαζικών φορέων και της διοίκησης να βάλουν φρένο σε τέτοιες ενέργειες.

Σχολιάζοντας τη στάση της διοίκησης, προϊστάμενων, διεύθυνσης, γραφείων κλπ., ο Γ. Δελής σημείωσε ότι πρόκειται για «ένοχη σιωπή». Γιατί, όπως εξήγησε, όσο και αν παρουσιάζεται ως προσωπική πρωτοβουλία κάποιων εκπαιδευτικών, έγινε στη διάρκεια του σχολείου, μέσα στο σχολείο. Και «ένας δάσκαλος επηρεάζει πάρα πολύ τους μαθητές. Και ρόλος του είναι να καλλιεργεί στους μαθητές, σε αυτές τις πολύ ευαίσθητες ηλικίες, όχι τη μισαλλοδοξία και το μίσος απέναντι στους γείτονές μας, αλλά τη συναδέλφωση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους λαούς».

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα 17 Μάρτη και ώρα 1 μ.μ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
  • Την Τρίτη 18 Μάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη 1 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ στο λαό», στην AULA (αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τον Ναζίμ Χικμέτ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Τούρκο αγωνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Την εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ).

Με την εκδήλωση επιδιώκεται να αναδειχτούν πλευρές της συμβολής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κομμουνιστικού Κινήματος γενικότερα, στην προοδευτική λογοτεχνία, στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ταυτόχρονα, να προβληθεί η διεθνιστική δράση του ΚΚΕ, η συμβολή του στην ανάπτυξη των αγώνων με ταξικό περιεχόμενο, στην ανάπτυξη του αγώνα των εργαζομένων, των λαών ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από εκπρόσωπο της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Επίσης θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του ΤΚΡ και της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί καλλιτεχνικά από μουσικά συγκροτήματα της Νεολαίας του ΤΚΡ και της ΚΝΕ, ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρικό δρώμενο.

Παράδειγμα προς μίμηση

Η αποκάλυψη από το «Ρ» της υπόθεσης με την «επιστράτευση» μικρών μαθητών από σχολεία της Θεσσαλονίκης για να συμμετέχουν σε εθνικιστική παρέλαση στα σύνορα, δικαιολογημένα προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και υποχρέωσε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό δε θα γινόταν αν ένας γονιός -αναγνώστης μας - δεν είχε την ετοιμότητα, αμέσως, μόλις το έμαθε, να ενημερώσει την εφημερίδα μας στέλνοντας και τα πειστήρια (την «υπεύθυνη δήλωση»). Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση που δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι αναγνώστες του «Ρ», οι σύντροφοι, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος να έχουν την ετοιμότητα να ενημερώνουν την εφημερίδα μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, έτσι ώστε η παρέμβασή μας να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3) ανακοινώνει στους φίλους και τις φίλες του ότι μετά την ανακαίνισή του θα λειτουργεί κανονικά από τη Δευτέρα 17 Μάρτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ