ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αναμέτρηση με την απεργοσπασία και τις απειλές

Εν μέσω μηνύσεων, μηχανισμών και εισαγγελικών παρεμβάσεων, συνεχίζουν σήμερα και αύριο την απεργία τους

Την αναγκαιότητα ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ να συντονιστεί με τους υπόλοιπους κλάδους, υιοθετώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους και αντιπαλεύουν στο σύνολό της την αντιασφαλιστική επίθεση, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις, δίνοντας και χτες πρωτοπόρα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στους ΟΤΑ, που συνεχίστηκε για όγδοη μέρα.

Αυτήν την αναγκαιότητα, να ατσαλωθεί και να γενικευτεί ο αγώνας, ανέδειξε και η χτεσινή ανοιχτή απεργοσπασία της ΠΟΠ ΟΤΑ, της Ομοσπονδίας που καλύπτει την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας. Σε συνεδρίαση του ΔΣ και μετά από συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Απασχόλησης στο πλαίσιο της χθεσινής απεργίας, η πλειοψηφία της ΠΟΠ ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Στην απόφαση αντιτάχθηκε η παράταξη της ΔΑΣ, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για ανοιχτή απεργοσπασία και απροκάλυπτη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής.

Το απόγευμα, τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας με στόχο να ξεφορτώσουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, την οποία έσπευσαν να περιφρουρήσουν απεργοί εργαζόμενοι, που με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζουν σήμερα και αύριο την κινητοποίηση. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης. Στο σημείο είχαν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και μέχρι αργά το βράδυ αναμένονταν τα πρώτα απορριμματοφόρα.

Στο μεταξύ, μετά τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε προχτές η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής για τα μικροεπεισόδια έξω από το υπουργείο Απασχόλησης την περασμένη Τρίτη, ήρθε χτες και η Εισαγγελία Ηρακλείου να συνδράμει την επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών, καθώς παρήγγειλε επείγουσα διοικητική εξέταση για το θέμα των σκουπιδιών και την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος ετοιμάζεται σήμερα να καθοδηγήσει ο ίδιος τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, καθώς ανακοίνωσε ότι στις 6.30 το πρωί θα πάει στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καλώντας με νόημα την αστυνομία να μη στείλει αστυνομικές δυνάμεις! Οι απεργοί εργαζόμενοι ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν, ενώ ήδη από προχτές κατήγγειλαν την «επιστράτευση» των εκατοντάδων υπό ομηρία εργαζομένων που απασχολεί ο Δήμος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο πλαίσιο της απεργοσπασίας, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει μετατρέψει σε χωματερή μέχρι και τα νεκροταφεία, διότι λόγω της απεργίας των εργαζομένων εκεί, η χωματερή δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών.

Την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι δήμαρχοι του δικομματισμού, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς απεργοσπασίας που έχουν στήσει. Οπως κατήγγειλε χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου ο Σ. Παπανικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, δήμοι όπως αυτός του Θερμαϊκού, της Νεάπολης και της Θέρμης πετούν τα σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Πολλοί οι «πρόθυμοι» για την υπονόμευση του αγώνα

Νέα απόπειρα ποινικοποίησης της απεργίας από τη ΔΕΗ και τους μεγαλοεργοδότες. Πλαγιοκόπηση του αγώνα και η θέση περί «ιδιαιτεροτήτων» του ασφαλιστικού της ΔΕΗ

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή πορεία προς τα δικαστήρια
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή πορεία προς τα δικαστήρια
Τις έντονες και συντονισμένες πιέσεις που ασκούν τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση, μεγαλοεργοδότες και ΜΜΕ για να τερματιστεί η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ συμπλήρωσε χτες, νέα αίτηση που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας για να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων. Μάλιστα, η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε ελάχιστες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της μήνυσης στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Απαντώντας οι απεργοί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα γινόταν η δίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκε - μεταξύ άλλων - ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα, στις 12 μ.μ., ενώ με απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ η απεργία συνεχίζεται.

Με δήλωσή του, ο Ηλίας Σταμέλλος, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι παραπομπές στα δικαστήρια εκφράζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες». Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη στάση της πλειοψηφίας και την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης από τη ΔΑΚΕ, σημείωσε:

«Οι φωνές για ιδιαιτερότητες του ασφαλιστικού, πρέπει τώρα να σταματήσουν. Χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και την κυβερνητική παράταξη στη ΔΕΗ, προκειμένου να υπονομεύσουν τον αγώνα. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κυβερνητική πολιτική, να απαντήσουν στα αντιασφαλιστικά σχέδια, να απαντήσουν στις δικαστικές παρεμβάσεις, σε όποιους και με όποιον τρόπο υπονομεύουν τον αγώνα, με την ενότητά τους, απαιτώντας μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το ΠΑΜΕ, τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους αγώνες τους».

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα πήγε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς εναντίον της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Μετά την κατάθεσή του, ο επικεφαλής των εμποροβιομηχάνων και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέλειψε να προκαλέσει για άλλη μια φορά, ισχυριζόμενος ότι «γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων στις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ είναι η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ».

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των απεργών της ΔΕΗ κατέθεσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, συνεχίζοντας στο δρόμο που άνοιξε καθ' υπόδειξη της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Την ενέργεια αυτή καταγγέλλει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, αλλά και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Διπλή κινητοποίηση την Τρίτη και την Τετάρτη

Σε 24ωρη απεργία, την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μάρτη, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 42 απολυμένων συναδέλφων τους και την επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο της απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο συγκρότημα διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με απόφαση του σωματείου θα συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 19 Μάρτη, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του συγκροτήματος, αφού εκπαίδευσε αμισθί και για 2,5 μήνες σε κανονικό 8ωρο τους 42 εργαζόμενους, στη συνέχεια τους προσέλαβε με σύμβαση ορισμένου χρόνου τριών μηνών (δοκιμαστική). Ωστόσο, και αντί η εργοδοσία να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με τη λήξη τους, απέλυσε και τους 42 εργαζόμενους!

Κλιμακώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Πορεία στο υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησαν χτες οι τραπεζοϋπάλληλοι (φώτο), στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό. Στις 17 και 18 του Μάρτη, οι εργαζόμενοι του κλάδου προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία, ενώ έχουν πάρει απόφαση και για συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της επόμενης Τετάρτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ