ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γυναίκες αντισταθείτε!

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιεί στις 10, 11 και 12 Μάρτη το 6ο Συνέδριό της, θίγοντας θέματα επίκαιρα όσο ποτέ: Ανεργία, πολιτιστική υποβάθμιση, ΜΜΕ, πορνεία, βία και βιασμός, ναρκωτικά, δημογραφικό πρόβλημα και πολλά άλλα ακόμη

Η ανεργία των γυναικών και η επιστροφή τους στους "παραδοσιακούς" ρόλους, η τραγική θέση της Ελληνίδας γυναίκας στην επαρχία, η πορνεία, που στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις "σύγχρονου σκλαβοπάζαρου", ο βιασμός που εξακολουθεί να είναι θέμα "ταμπού" για την κοινωνία μας, το δημογραφικό, η φτωχή παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα συζητηθούν στο 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).Ενα συνέδριο - θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως 12 Μάρτη - που φιλοδοξεί όχι μόνο να θίξει τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης Ελληνίδας, αλλά και να δώσει σ' αυτά διεξόδους. Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι και το σύνθημα του Συνεδρίου: "Γυναίκες αντισταθείτε"...

Η ανεργία χτυπά πρώτα τις γυναίκες

"Η πρώτη προϋπόθεση για τη γυναικεία ισοτιμία, χειραφέτηση και απελευθέρωση είναι η οικονομική ανεξαρτησία", τονίζει η ΟΓΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του 1991, οι γυναίκες στη χώρας μας αποτελούν το 67,1% του συνόλου των ανέργων, το 68,4% των μακράς διαρκείας ανέργων και μόλις το 35,7% του εργατικού δυναμικού. Ο τριπλασιασμός της ανεργίας των γυναικών έναντι αυτής των ανδρών συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση παραδοσιακών κλάδων, όπου ασχολούνται κύρια γυναίκες (κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός) και φυσικά με τη σαρωτική αποβιομηχάνιση της χώρας. Σ' αυτά τα ποσοστά βέβαια πρέπει να προστεθούν και οι γυναίκες που θέλουν να εργαστούν, αλλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα. Στις ηλικίες 20 - 50 ετών ο αριθμός αυτός φτάνει τις 900.000! Στο συνέδριο της ΟΓΕ θα θιχτεί ακόμα η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι "άτυπες" ή "ευέλικτες" μορφές εργασίας, όπου η εργασιακή σχέση δεν προστατεύεται από την εργασιακή νομοθεσία, η επιστροφή των γυναικών στους "παραδοσιακούς" ρόλους, αλλά και η εκμετάλλευση των 200.000 και πλέον γυναικών που εργάζονται στο φασόν.

Οι "παραδοσιακοί" ρόλοι

"Αυτή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θεσμοθέτησε τη μαζική επιστροφή των γυναικών στους "παραδοσιακούς" ρόλους, μέσα από αυτές τις μορφές εργασίας, στο όνομα μάλιστα των "ίσων" ευκαιριών. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δε χωράει τις γυναίκες, αυτές οι μορφές εργασίας που κύρια προσφέρονται με απλοχεριά στις γυναίκες δεν είναι προϊόν ανάπτυξης, αλλά ευελιξία των οικονομικά ισχυρών", επισημαίνει η ΟΓΕ και προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Τη μείωση των ωρών εργασίας και για τα δύο φύλα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή και επαρκώς αμειβόμενη εργασία για όλους τους εργαζόμενους.
  • Την καταγραφή επακριβώς των μερικά απασχολούμενων, των "άτυπων" και"ευέλικτων" μορφών εργασίας και το καθεστώς που τις διέπει.
  • Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην ασφάλιση, σύνταξη, επιδόματα, άδειες των μερικά απασχολούμενων και αυστηρές ποινές στους παραβάτες εργοδότες. Επίσης καινούριο νομικό πλαίσιο για τη μητρότητα και εξασφάλιση βασικών συνθηκών πρόληψης, υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις εργαζόμενες.
  • Να μετρηθούν με ειδική ερώτηση στις στατιστικές έρευνες οι γυναίκες που δηλώνουν "οικιακά" και να περιλαμβάνονται στις όποιες πολιτικές χαράσσονται για την ανεργία.
Χειρότερα στην ύπαιθρο

Για τη "γυναίκα της υπαίθρου μπροστά στο 2000" η ΟΓΕ παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβρη του 1993 στη θεσσαλική ύπαιθρο. Από αυτή την έρευνα προκύπτει ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού έχουν τάσεις φυγής, το 15% είναι άνεργες, το 70% αναλφάβητες, το 28% ανασφάλιστες, στον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθούν μόνο τηλεόραση ή ραδιόφωνο, ενώ η κυρίαρχη αντίληψή τους είναι ότι "προορισμός της γυναίκας είναι ο γάμος και τα παιδιά".μόνη λύση είναι η συνειδητοποίηση από τις γυναίκες αυτής της κατάστασης, η συσπείρωση, η κινητοποίηση και η αντίστασή τους μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους γονέων, εκπολιτιστικούς και άλλους φορείς και ιδιαίτερα μέσα από τους φορείς του γυναικείου κινήματος", υπογραμμίζει η ΟΓΕ.

Πορνεία, βία και "βιασμός" από τα ΜΜΕ

Πλατεία Βάθης, Μεταξουργείο, Κουμουνδούρου, Πλατεία Βικτωρίας μέχρι πρόσφατα. Τώρα όλα αυτά μαζί με ινστιτούτα αισθητικής, σαλόνια μασάζ, "καλλιτεχνικά" γραφεία, κρουαζιέρες, ροζ γραφεία ευρέσεως "εργασίας", ροζ τηλέφωνα, ροζ διαφημίσεις και τηλεπάρτι. Στο ελληνικό παζάρι, τονίζει η ΟΓΕ, η εμπορία γυναικών διέπει την καθημερινή ζωή όλο και περισσότερο ενισχυόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ροζ βιομηχανία. Το άπλωμα της φτώχειας στο γυναικείο πληθυσμό, αλλά και η μαζική είσοδος των χιλιάδων προσφύγων εγκλωβίζει στα κυκλώματα φτηνό ντόπιο και εισαγόμενο εμπόρευμα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ανατριχιαστικά πράγματα.

Στην Αθήνα, αλλά και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, σε περίεργα "σκυλάδικα" αλλά και μέσω ατζέντηδων, ο καθένας μπορεί να αγοράσει όσο - όσο γυναίκες για ένα ή περισσότερα βράδια. Η τηλεφωνική αισθησιακή επικοινωνία, δηλαδή η πορνο - ομιλία έχει φτάσει στα όρια της υστερίας. Πεντακόσιες και πλέον εταιρίες προσφέρουν ερωτικές ιστορίες παρασύροντας, κυρίως νέους ή μοναχικά άτομα. Η διαφημιστική καμπάνια των εταιριών αυτών στην Ελλάδα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο τον μήνα. Δυόμισι εκατομμύρια (!) έφτασε ο τηλεφωνικός λογαριασμός τριμελούς οικογένειας στο Περιστέρι. "Φαινόμενο μιας κοινωνίας που μεταλλάσσεται, αφού σταμάτησε να επικοινωνεί", χαρακτηρίζει αυτή την εικόνα η ΟΓΕ, καταγγέλλοντας τον "στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης που αφήνει ασύδοτους όλους αυτούς τους μηχανισμούς στο όνομα της "ελευθερίας"".

Θέμα "ταμπού" ο βιασμός

Παράλληλα, στο συνέδριο θα αναπτυχθεί και το θέμα "ταμπού" της ελληνικής κοινωνίας: Ο βιασμός. Υπολογίζεται ότι στους 100 βιασμούς, μόνο οι 15 - 20 γίνονται γνωστοί στην αστυνομία, ενώ πολύ λιγότεροι φτάνουν στα δικαστήρια. Αυτό, τονίζει η ΟΓΕ, οφείλεται στην ντροπή, στη σεμνοτυφία, την αμηχανία και τον κοινωνικό διασυρμό μπροστά στους γείτονες, τους συγγενείς, τους φίλους. Οσο για το μύθο ότι ο βιασμός προκαλείται από τη γυναίκα, επιστημονική έρευνα τον καταρρίπτει, αφού αποδεικνύει ότι το 70% των βιασμών είχαν επιμελώς προσχεδιαστεί, ενώ στον ομαδικό βιασμό ο σχεδιασμός φτάνει το 90%!

Το δικό τους ρόλο σ' όλα αυτά έχουν παίξει και τα ΜΜΕ, που η ΟΓΕ τα χαρακτηρίζει "Μέσα Μαζικής Συσκότισης",Μέσα υποβάθμισης της νοημοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελλείμματα πνευματικής καλλιέργειας, πολιτιστικής αναβάθμισης και σεβασμού στη γυναικεία προσωπικότητα. Η Ομοσπονδία απαιτεί κώδικα δεοντολογίας που θα προστατεύει την προσωπικότητα του ατόμου και θα περιορίζει την ασυδοσία που υπάρχει στο όνομα του κέρδους και της σκοπιμότητας, επιβάλλοντας κυρώσεις όπου χρειάζεται και όταν πρέπει. Επίσης ζητά την ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων του γυναικείου κινήματος στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Ο πολιτισμός και η παιδεία δεν ιδιωτικοποιούνται

Πολιτισμός είναι η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία όλων των λαών, η αλληλεγγύη, η στοργή, η ισοτιμία των δύο φύλων. Ο πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένος με την παιδεία, είναι το άλφα και το ωμέγα της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι το παρελθόν, το σήμερα, το μέλλον.

"Δυστυχώς όμως σήμερα ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός συνθλίβεται ανάμεσα στο λαϊκισμό και τον ελιτισμό, διαφθείροντας έτσι πολιτιστικά, αλλά και ηθικά το λαό μας. Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο μας, ο πολιτισμός μας παραδίνεται στα χέρια των λίγων, αλλά οικονομικά ισχυρών",επισημαίνει η ΟΓΕ. Ο πολιτισμός, θα τονιστεί στο 6ο Συνέδριο της ΟΓΕ, είναι σήμερα παραδομένος κυριολεκτικά στην εμπορευματοποίηση, στον τζόγο, στην οπτικοακουστική λαγνεία, στη "σκυλάδικη κουλτούρα", στα γήπεδα. Από την άλλη με πολυνομοσχέδια το κράτος εκχωρεί βασικές πτυχές του πολιτισμού: Μουσεία, αρχαιότητες, κρατικές σκηνές, Μέγαρο Μουσικής (με καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας). Πρώτα θύματα αυτής της υποβάθμισης είναι οι γυναίκες - ο γυναικείος αναλφαβητισμός κατέχει τα πρωτεία, ενώ η γυναικεία προσωπικότητα και το γυναικείο σώμα αποτελούν τα βασικά εργαλεία της υποκουλτούρας - και στόχος "η αποχαύνωση, η αγκύλωση και η ακινητοποίηση από κάθε κοινωνική δράση και διεκδίκηση".

Η ΟΓΕ ζητά αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να παίξει τον καθοριστικό της ρόλο για την πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας και αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τουλάχιστον στο 15%.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο Συνέδριο της ΟΓΕ θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την προστασία του, τον οικογενειακό προγραμματισμό, το δημογραφικό πρόβλημα, την κοινωνική πολιτική, τα ναρκωτικά και την ειρήνη.

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ