ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Οι λαοί στο πόδι

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση στη Μελβούρνη

Associated Press

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση στη Μελβούρνη
ΤΟΚΙΟ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΜΑΝΙΛΑ - ΑΜΜΑΝ - ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ.-- Ξεκίνησαν χτες σε διάφορα σημεία του κόσμου οι τεράστιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που θα κορυφωθούν σήμερα, παγκόσμια μέρα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στη Μελβούρνη, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδειξη της λαϊκής θέλησης, περισσότεροι από 200.000 Αυστραλοί απάντησαν στο κάλεσμα εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών και άλλων οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει δει η χώρα από τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ. Η διαδήλωση ξεκίνησε υπό τους ήχους σειρήνων, συμβολίζοντας τις αεροπορικές επιθέσεις που θα πλήξουν τον ιρακινό λαό, για να καταλήξει έξω από το κτίριο της Κρατικής Βιβλιοθήκης, όπου ακολούθησαν δηλώσεις από πολιτικούς που αντιτίθενται στον πόλεμο. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μπους και του πολέμου για το πετρέλαιο, που σχεδιάζει, ενώ καταδίκασαν και την αυστραλιανή κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ (ένθερμου υποστηρικτή της αμερικανικής στάσης), που έχει ήδη στείλει 2.000 Αυστραλούς στρατιώτες στον Κόλπο για να προετοιμαστούν για την επίθεση.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ασιατικής ηπείρου. Χαρακτηριστικά, χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν στους δρόμους του Τόκιο, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πικέτες κατά του πολέμου. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 10.000 Φιλιππινέζοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα, φωνάζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ο μεγαλύτερος ιμπεριαλιστής και ο Νο 1 τρομοκράτης». Οι διαδηλωτές καταδίκασαν και τη στάση της πρωθυπουργού Γκλόρια Αρόγιο, που και αυτή στηρίζει τη στάση των ΗΠΑ. Στη Σρι Λάνκα, η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και να παραδώσουν αίτηση κατά του πολέμου. Αντιπολεμική πορεία επίσης πραγματοποίησαν και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακαά, κοντά στο Αμμάν στην Ιορδανία.

Πάντως, το αντιπολεμικό κύμα ξεκίνησε και στην Ευρώπη, αφού περίπου 5.000 Γερμανοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντόρτμουντ, αλλά και στη Ρωσία εκατοντάδες διαδήλωσαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία στην Αγ. Πετρούπολη.

Σήμερα το μήνυμα των λαών αναμένεται να είναι ακόμα πιο ηχηρό, αφού σε περισσότερες από 50 χώρες θα λάβουν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Αναλυτικά, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ, στη Χιλή, στον Καναδά, στην Κούβα, στον Ισημερινό, στη Γουατεμάλα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Τζαμάικα, στο Μεξικό, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Ουρουγουάη.

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην ΠΓΔΜ, στη μικρή Μάλτα, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Ουκρανία.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Χονγκ - Κονγκ (Κίνα), στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Πακιστάν, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αφρικανική ήπειρο. Στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική, αλλά και στη Ρουάντα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απαγορεύουν αντιπολεμική διαδήλωση επιτρέπουν νεο-ναζιστική

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Το Μητροπολιτικό Δικαστήριο της Βουδαπέστης απέρριψε το αίτημα της ένωσης 100 διαφορετικών οργανώσεων, «Πολίτες για την Ειρήνη», να πραγματοποιήσει μεγάλη αντιπολεμική πορεία στους δρόμους της πόλης στις 15 Φλεβάρη. Την ίδια ώρα οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε νεο-ναζιστική οργάνωση να πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ίδια ημέρα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αρχική απόφαση της αστυνομίας που απέρριπτε το αίτημα των διαδηλωτών, με τη δικαιολογία ότι η πορεία «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων», αφού οι διαδηλωτές «θα βρίσκονται στο δρόμο και όχι στα πεζοδρόμια»... Από την άλλη πλευρά η νεο-ναζιστική οργάνωση «Αίμα και Τιμή», στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως», αναμένεται να κηρυχτεί παράνομη εξαιτίας της αντι-συνταγματικής ναζιστικής προπαγάνδας της!

Η υπουργός Εσωτερικών, Μόνικα Λάμπερθ, αρνήθηκε ότι η απόφαση ήταν πολιτική, αλλά εκπρόσωποι των οργανωτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση και έκαναν λόγο για «καταφανέστατη παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι υπέρ μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, ενώ έχει ήδη επιτρέψει στους Αμερικανούς να εκπαιδεύσουν 3.000 Αμερικανο-ιρακινούς πράκτορες στη βάση Τάσζαρ. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού πάντως είναι κατά του πολέμου (περίπου 70%), οπότε γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να περάσει ανώδυνα για αυτήν και για τους συμμάχους της η 15 Φλεβάρη.

Μια άλλη, πιο μικρή, πορεία έχει πάρει το «πράσινο φως» για τη 15 Φλεβάρη, ενώ οι «Πολίτες για την Ειρήνη» έχουν καταθέσει εκ νέου αίτηση.

«Αποστάσεις» Ουάσιγκτον - Αγκυρας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον είκοσι δισ. δολάρια είναι η «απόσταση» ανάμεσα στο τουρκικό αίτημα για παροχή βοήθειας ύψους 25 δισ. δολαρίων, που φέρεται να ήγειρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Η αμερικανική πλευρά, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θεώρησε το αίτημα «εκτός πραγματικότητας». Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Τζον Τέιλορ, υφυπουργός Θησαυροφυλακίου, και ο Αλί Μπαμπατζάν, υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Γκιουλ, δεν αναφέρθηκε οριστικό αποτέλεσμα. Η τουρκική διανδρία αναμενόταν να συναντηθεί, αργότερα χτες, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε ότι οι Τούρκοι απεσταλμένοι «θέλουν χρήματα, όσο το δυνατόν περισσότερα» ως αντάλλαγμα για την τουρκική συμμετοχή. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές επιφυλάσσονταν σχετικά με την πιθανή κατάληξη σε συμφωνία ως σήμερα Σάββατο - που ο Γιακίς αναχωρεί από την αμερικανική πρωτεύουσα. Η τουρκική Βουλή αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία για το θέμα της διέλευσης αμερικανικών στρατευμάτων και της χρήσης τουρκικού εδάφους μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν χτες ότι ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει να εκπαιδεύει κάπου 2.000 Κούρδους - οι οποίοι, στο παρελθόν, είχαν συμμετάσχει στις μάχες κατά του ΡΚΚ (νυν KADEK) - ως «οδηγούς» του σε μια πιθανή εισβολή στο Ιράκ, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση έχει καλέσει την Αγκυρα να μην κάνει.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου και συνέλαβαν τουλάχιστον 45 εξ αυτών, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Αγωνία και προσπάθειες επιβίωσης

ΚΑΪΡΟ.--

Αναστάτωση και αμηχανία επικρατούσε, χτες, στον αραβικό κόσμο ενώ άρχιζε η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε έκκληση για πραγματοποίηση αραβικής συνόδου κορυφής, στις 22 του μηνός, με αποκλειστικό θέμα, όπως διαρρεόταν από πολλούς διπλωμάτες, τα περιθώρια αντίδρασης των αραβικών ηγεσιών μετά από την, ολοένα και πιθανότερη, επίθεση κατά του Ιράκ.

Σήμερα και αύριο, συνεδριάζουν, εκτάκτως, οι Αραβες ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια, επισήμως, να καταλήξουν σε τρόπους αποτροπής του πολέμου. Παρ' όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία της αραβικής κοινής γνώμης μοιάζει πεπεισμένη ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και εκτιμά ότι η απόφαση έχει ληφθεί από την Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό. Η λαϊκή οργή στις αραβικές χώρες μοιάζει έτοιμη να ξεχειλίσει με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ηγεσίες τους και, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, το πιθανότερο θέμα συζήτησης όλων των έκτακτων συνόδων που καλούνται είναι η εξεύρεση τρόπων χειρισμού αυτής της οργής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ