ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Αποφάσισαν αγωνιστική κινητοποίηση οι παραγωγοί

Από τη σύσκεψη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων
Από τη σύσκεψη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων
Στο δρόμο του αγώνα, με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία, βγαίνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας. Σε σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» Νάουσας, στα γραφεία του στον Κοπανό, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκε η ανάγκη, η επιτυχία της συγκέντρωσης να γίνει υπόθεση όλων των Συντονιστικών των Αγροτικών Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών, να γίνει υπόθεση του κάθε αγρότη. Και ταυτόχρονα να προχωρήσει ο συντονισμός της δράσης με τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές της χώρας που πλήττονται εξίσου.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Αγροτικών Μπλόκων. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στους δύο νομούς.

Μαζικά συμμετείχαν οι αγρότες από χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας, οι οποίοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας των προβλημάτων στην απορρόφηση της παραγωγής τους, των ανεκτίμητων ακόμα καταστροφών που υπέστησαν στις παραγωγές που θεωρούν με βεβαιότητα ότι δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και των εξευτελιστικών τιμών που παίρνουν από τους εμπόρους - εξαγωγείς και τους βιομήχανους μεταποιητές.

Σημείωσαν ότι με το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία, που αποτελεί την κύρια αγορά απορρόφησης των φρούτων τους τα τελευταία χρόνια, έρχεται να δοθεί άλλο ένα σαρωτικό χτύπημα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τώρα μένουν αδιάθετα τα ροδάκινα, θα ακολουθήσουν όμως και άλλες παραγωγές, όπως τα μήλα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι φράουλες κλπ., καθώς η Ρωσία απορροφά σημαντικό μέρος (περίπου το 40%) της ελληνικής φρουτοπαραγωγής.

Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη στάση της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, το εμπάργκο της Ρωσίας ήρθε ως αντίμετρο στις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλαν ΕΕ - ΗΠΑ και σημείωσαν ότι πρέπει η χώρα μας να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Εισηγητικά, ο Αλέκος Ουγγρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι μεγάλοι χαμένοι είμαστε εμείς και έχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από τη βουβή αγανάκτηση, από την απόγνωση που μας έχει κυριεύσει. Με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα να οργανώσουμε τον αγώνα και να παλέψουμε για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά μας για το 2014, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να ενεργοποιήσουν το περιβόητο ταμείο κρίσεων της ΕΕ. Να πάρουν άμεσα μέτρα για απορρόφηση (σε νοσοκομεία, στρατό, κατασκηνώσεις, ιδρύματα κλπ.) των αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων και να αποζημιώσουν τους αγρότες με τιμές που να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και συνολικά του λαού μας».

Ο Ρίζος Μαρούδας ενημέρωσε ότι την επόμενη Τρίτη προγραμματίζεται σύσκεψη στην Αγιά καθώς οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των μήλων και των ακτινιδίων. Οπως είπε, στην Αγιά παράγεται το 40% της ελληνικής παραγωγής μήλων και το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν απορροφάται από τη Ρωσία, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σημαντικό θα είναι το πλήγμα που θα υποστούν οι αγρότες της περιοχής.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας καθώς και τα αιτήματα είναι κοινά. Πρόσθεσε ότι ο αγώνας για άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών θα πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στη νέα ΚΑΠ που λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν τι κερδίζουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και τι χάνουν.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες για την Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην ΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας, ξεκαθάρισε όμως ότι οι αγρότες δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτε αν δεν αγωνιστούν οι ίδιοι. «Θέλει αγώνα, θέλει αντίσταση, θέλει να σηκωθεί κεφάλι, να απαιτήσετε τα λεφτά τα οποία έχετε δώσει στην ΕΕ και στα ταμεία της γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, για αποζημιώσεις», είπε.

Τόνισε ότι «η αγροτιά σήμερα καλείται να πληρώσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θέλησαν να μπάσουν τις πολυεθνικές τους στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές γύρω από τη Ρωσία.

Τις επόμενες μέρες η ΕΕ ετοιμάζεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα αντίμετρα.

Είναι κρίσιμο ζήτημα τι θα γίνει με τις αγορές, καθώς υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να κλείσουν για δεκαετίες για τα προϊόντα της χώρας μας, αφού θα έχουν πλέον διεισδύσει προϊόντα άλλων χωρών».

Ανοίγοντας τη βεντάλια για το τι θα ακολουθήσει, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή συζητάνε στην ΕΕ πώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία και θα βρουν αλλού πηγές Ενέργειας. Στήνουν το εξής: Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουν ότι θα προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών. Ετσι θα πάρουν οι ευρωπαϊκές χώρες Ενέργεια από την Αμερική και οι ΗΠΑ θα βάλουν τα δικά τους προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Το πρώτο προϊόν που θέλουν να βάλουν μέσα είναι τα αγροτικά, τα μεταλλαγμένα. Αυτό θα σημάνει νέο ισχυρό χτύπημα για τους αγρότες της χώρας μας.

Το παιχνίδι, λοιπόν, είναι στημένο από παλιά και το εμπάργκο διευκολύνει τους σχεδιασμούς τους να αποτελειώσουν τη φτωχή αγροτιά».


ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
«Ταφόπλακα» στις ζωές μας το εμπάργκο

Στη Βουλή μεταφέρει με Αναφορά που κατέθεσε το ΚΚΕ τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Πέλλας, που ζητά να διαχωρίσει η κυβέρνηση τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για το 2014 καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων.

Οι παραγωγοί αναφέρουν στο σχετικό κείμενό τους:

Θέλουμε την κυβέρνησή στο πλευρό μας και όχι ταυτισμένη με τις πολιτικές ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι φρουτοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας βιώνουμε φέτος σίγουρα τη χειρότερη χρονιά μας τα τελευταία χρόνια. Τα γεγονότα με το σταμάτημα των εξαγωγών των προϊόντων μας στην κύρια χώρα προορισμού τους, στη Ρωσία, μας έχει οδηγήσει σε αναβρασμό και αγανάκτηση.

Είχαμε επισημάνει με προηγούμενη επιστολή μας στο συντοπίτη μας υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα απανωτά χτυπήματα που δεχόμαστε τη φετινή χρονιά από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές απέναντι στην αγροτιά της χώρας μας (ανύπαρκτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2013, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από εμπόρους - εξαγωγείς, χαράτσια δηλώσεων ΟΣΔΕ, χαράτσια ΕΛΓΑ χωρίς εναέρια αντιχαλαζική προστασία, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξοντωτική φορολογία κλπ.).

Η ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία σε αντίποινα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του εμπάργκο από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, έρχεται σαν «ταφόπλακα» για το αναμενόμενο εισόδημα επιβίωσης για τις οικογένειές μας. Είχαν προηγηθεί οι απανωτές καταστροφές από τις θεομηνίες, που έχουμε αρνητικές εμπειρίες για το δίκαιο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη εκτίμηση και πληρωμή τους και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά το χειμώνα που έρχεται.

Η ταύτιση της κυβέρνησης με τα σχέδια της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι από τα συμφέροντα της αγροτικής μας παραγωγής και των αγροτών μας.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση:

Αμεση συνάντηση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Nα διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, αλλιώς οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων θα φαντάζουν όνειρο.

Να βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα στη συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για το 2014.

Να πάρει μέτρα απορρόφησης της ροδακινοπαραγωγής, που βρίσκεται σε συγκομιδή και να μεριμνήσει για τις συγκομιδές που ακολουθούν (μήλα, σταφύλια, ακτινίδια κ.ά.).

Να διατεθούν οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, με κρατική παρέμβαση και αποζημιώνοντας με εμπορικές τιμές τους παραγωγούς, σε στρατό, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ.α.

Καλούμε τους συναδέλφους μας των αγωνιστικών Αγροτικών Μπλόκων της Πέλλας, σε συντονισμό με τους συναδέλφους της Ημαθίας και άλλων φρουτοπαραγωγικών νομών, να διεκδικήσουμε δυναμικά την απορρόφηση της παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσης για μας και τις οικογένειές μας από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ