ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν για το Ασφαλιστικό στις 19 Ιούνη

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο

Πυκνώνουν οι δραστηριότητες των συνδικάτων και των συνταξιουχικών ενώσεων για την προετοιμασία και την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, για την υπεράσπιση των συντάξεων και το Ασφαλιστικό. Μια εικόνα για την προετοιμασία της κινητοποίησης από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, δίνει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Σταύρος Λίτσας:

«Η διοίκηση του Συνδικάτου συνεδρίασε έγκαιρα και έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Δεν μείναμε, βέβαια, σε αυτό. Τα Παραρτήματα του Συνδικάτου πραγματοποιούν τις δικές τους συνεδριάσεις, αλλά και πιο πλατιές συσκέψεις. Σε αυτές η συζήτηση γίνεται με άξονα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά, ως ζήτημα που αφορά εργαζόμενους και ανέργους, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία οικοδόμους. Παράλληλα, γίνονται εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μέσα από τις οποίες στοχεύουμε όχι απλά να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, αλλά να οργανωθεί η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Οι οικοδόμοι έχουν μια σειρά λόγους να δώσουν δυναμικό "παρών" στις 19 Ιούνη. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη ανεργία στον κλάδο, με τους περισσότερους να κολλάνε 10-15 ένσημα το χρόνο, σε συνδυασμό με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, απειλούν να τους στερήσουν τη σύνταξη. Αντίστοιχα, πλήγμα αποτελούν και οι περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις, αφού πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο τα εργατικά "ατυχήματα", οι επαγγελματικές ασθένειες, η καταπόνηση γενικά του οργανισμού από τις συνθήκες δουλειάς, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά τέτοιων συντάξεων».

Το Συνδικάτο καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 5.30 μ.μ. Επίσης, το ΕΚ Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 4.30 μ.μ., από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων. Τέλος, στη συγκέντρωση συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κοραή (στάση μετρό Πανεπιστήμιο). Συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό διοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου και η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Φορέων, την Πέμπτη 19 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καταδικάζουν την καταστολή ενάντια στις καθαρίστριες

Η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται

Από την επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες, την Πέμπτη, έξω από το ΥΠΟΙΚ

Eurokinissi

Από την επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες, την Πέμπτη, έξω από το ΥΠΟΙΚ
Την επίθεση της κυβέρνησης στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών καταδικάζουν σωματεία και μαζικοί φορείς. Οι καθαρίστριες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας. Υστερα από το νέο χτύπημα που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ την περασμένη Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας για χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της οποίας εργαζόμενοι από το Δημόσιο πήγαν στο χώρο της κινητοποίησης των καθαριστριών.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συμπαραστεκόμαστε στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών και καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει το κρυφτό με τις διάφορες ανασταλτικού χαρακτήρα δικαστικές αποφάσεις και να προχωρήσει άμεσα στην επαναπρόσληψή τους».

«Για ακόμη μια φορά η δικαιοσύνη δείχνει το ταξικό της πρόσωπο, καθώς αυτό που κυριαρχεί στις αποφάσεις της είναι η στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του και με τις εντολές της ΕΕ», σχολιάζουν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά. Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας επισημαίνει ότι ο αγώνας κάθε εργαζόμενου ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Την καταστολή ενάντια στις καθαρίστριες καταγγέλλει και η ΟΓΕ: «Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και τη στήριξή τους στο δίκαιο αίτημά τους. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι θα το διεκδικήσουμε με τον καθημερινό μας αγώνα, θα το κερδίσουμε με την οργάνωση και την πάλη μας κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κόντρα στην καταστολή και τους μηχανισμούς με τους οποίους προσπαθούν να την επιβάλουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑ
Πληρώθηκαν οι απολυμένες από εργολάβο

Ικανοποιήθηκαν ορισμένα από τα αιτήματα των καθαριστριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων κ.ά. Συγκεκριμένα, ο ένας από τους δύο εργολάβους, που είχαν αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο, κατέβαλε χτες στην πλειοψηφία των περίπου 80 καθαριστριών που απασχολούσε τα δεδουλευμένα επτά μηνών, τις αποζημιώσεις απόλυσης και τα επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι ο εργολάβος αυτός αποχώρησε από το έργο και απέλυσε όλες τις καθαρίστριες. Για το λόγο αυτό, το σύνολο των καθαριστριών θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους απευθείας από το Πανεπιστήμιο. Συνολικά, τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Να φύγουν οι εργολάβοι από τους δημόσιους χώρους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να ακυρωθούν τώρα όλες οι απολύσεις, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις των συνταξιούχων για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • Ομόνοια: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πελοπόννησος, Νησιά.
  • Σύνταγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Δημόσιο, Επισιτισμός, ΟΑΕΕ, Λαύριο, Λούτσα, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΤΑΕ, Σωματείο Εφημεριδοπωλών.
  • Κάνιγγος: Αθήνα, Πειραιάς, Αγ. Παρασκευή, Αιγάλεω, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Νίκαια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος, ΝΑΤ, ΟΣΕ.

Αντίστοιχα, η προσυγκέντρωση συνδικάτων, μαζικών φορέων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας και Λαϊκών Επιτροπών έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Οι βασικές διεκδικήσεις

Σε ό,τι αφορά τις βασικές διεκδικήσεις, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στάθηκαν στα εξής:

  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2010. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων 2084/92, 3655/08, 3863-3865/10, 4046-4050/12. Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών. Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης 50 ενσήμων για τη θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από τη δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ. Αμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ