ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Κόλαση για τον λαό και παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Εναν ατέλειωτο «Γολγοθά» ακρίβειας συνεχίζουν να ανηφορίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με τις τιμές της Ενέργειας να έχουν τετραπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, συμπαρασύροντας έτσι το σύνολο των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών. Αυτό το μαρτύριο δεν δείχνει να τελειώνει, μιας και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση ή και χειροτέρευση της κατάστασης το υπόλοιπο 2022 και το 2023.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, μεταφορές και τρόφιμα εμφανίζουν διψήφια ποσοστά αύξησης, ροκανίζοντας μισθούς και συντάξεις και φέρνοντας στο χείλος της απόλυτης φτώχειας χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικά τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός τον Απρίλη ξεπέρασε το 10% κι ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, καθιστώντας αδύνατο να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι τιμές σε ψωμί, λευκό και κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικότερα στο σύνολο των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Παράλληλα, την προηγούμενη βδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οποίο ήρθε να βάλει «επιστημονική σφραγίδα» στη ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων από τα μονοπώλια της Ενέργειας. Οταν όλο το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ψευτοαντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των «υπερκερδών» των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ ήρθε με την... επιστημονική της μεθοδολογία να αποδείξει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν «υπερκέρδη» και τα... ψιλοποσά που έδωσε στη δημοσιότητα με την υποψία του «πρόσθετου κέρδους», αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ για να επιβεβαιώσει το δικό της αφήγημα ότι «για όλα φταίει ο πόλεμος». Αποσιωπώντας με αυτόν τον τρόπο την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ.

Ασήκωτες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον φετινό Απρίλη ο πληθωρισμός απογειώθηκε στο 10,2% σε ετήσια βάση, με νέο άλμα κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα. Πρόκειται για τον 12ο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου, και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυξήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης διαμορφώθηκαν ως εξής:

10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά 10%, κρέατα 14,1%, γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%, έλαια και λίπη 22%, νωπά φρούτα 8,6%, λαχανικά 13,8%, ψάρια 3,2%, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά 3,4%, λοιπά τρόφιμα 5,6%, καφέ - κακάο - τσάι 7,1%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων 3,8%.

35,2% στην ομάδα Στέγαση, κυρίως λόγω αύξησης σε ενοίκια κατοικιών 0,9%, ηλεκτρισμό 88,8%, φυσικό αέριο 122,6%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στερεά καύσιμα 5,3%.

15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 29%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο 17,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 15,8%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 8,9%, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 4,7%.

4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 4,1%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 3,1%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 4,4%.

1,2% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών σε κινηματογράφους - θέατρα 13,9%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 5%, πακέτο διακοπών 6,7%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 2,7%.

3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια λόγω των ανατιμήσεων σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία 3,3%, ξενοδοχεία - μοτέλ 16,1%.

Παράλληλα, εκρηκτική είναι και η επιτάχυνση του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται τον Απρίλη σε σχέση με τον Μάρτη σε ποσοστό 2,1%. Μεταξύ άλλων, η άνοδος του πληθωρισμού στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έφτασε στο 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και στο 4% στην ομάδα Στέγαση.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού αν εξεταστούν συνδυαστικά με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική μπορούν να δείξουν την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, στο 12μηνο του 2021 το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησε κατά 5,9%, την ίδια στιγμή που η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ /συνολική απασχόληση) ενισχύθηκε κατά 7,8%. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, «εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη της παραγωγικότητας και σημαντική η υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Επομένως, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση»...

Παράλληλα, κι ενώ το εργατικό εισόδημα συνθλίβεται, τεράστια επίθεση δέχονται τα εισοδήματα των φτωχομεσαίων αγροτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το κόστος παραγωγής στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα (τιμές εισροών, εκροών) τον περασμένο Φλεβάρη, καταγράφεται αύξηση κατά 20,3% του γενικού δείκτη εισροών (κόστος παραγωγής), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εμφανίζονται στα αναλώσιμα (23,4%), στην Ενέργεια (43%), στα λιπάσματα (31,9%) και τις ζωοτροφές (19,9%). Αντίστοιχα ο γενικός δείκτης εκροών (τιμές παραγωγού) εμφανίζει μια οριακή αύξηση κατά 1,7%, που σημαίνει ότι μέσα στο 12μηνο υπάρχει μια μείωση αγροτικού εισοδήματος κατά 21,7%, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους κτηνοτρόφους αφού ειδικά στα κρέατα ο δείκτης εκροών εμφανίζει μείωση κατά 2%. Οπως προκύπτει, ξανά το ενεργειακό κόστος αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης του κόστους παραγωγής και στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, όπως επίσης και βασικό παράγοντα μείωσης του αγροτικού εισοδήματος.

...αλλά τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Μπορεί τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να βιώνουν τον εφιάλτη της ακρίβειας, ωστόσο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κυριολεκτικά πλουτίζουν. Πριν από μερικές μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών για το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, οι 133 από τις συνολικά 145 εισηγμένες εταιρείες είχαν ενοποιημένο κύκλο εργασιών 78,757 δισ. ευρώ, έναντι ενοποιημένου κύκλου εργασιών 62,828 δισ. ευρώ το 2020 (αύξηση 25,35%). Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,453 δισ. ευρώ και από ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους 840,319 εκατ. ευρώ το 2020. Από τις 133 εισηγμένες οι 101 είχαν καθαρά κέρδη το 2021, ενώ 30 εισηγμένες επέστρεψαν σε κέρδη το 2021, από ζημιές το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος γι' αυτό το τρελό πάρτι κερδών αποδίδεται στη μείωση του κόστους για το εργατικό δυναμικό, μιας και οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει, σε συνδυασμό με τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης, που φρόντισαν τα τελευταία χρόνια από κοινού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Ο όμιλος «Μυτιληναίος» (με επιχειρηματική δραστηριότητα σε αλουμίνιο, κατασκευές, Ενέργεια κ.α.) είχε τζίρο 2,664 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 40% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, από 315 εκατ., και καθαρά κέρδη στα 162 εκατ. ευρώ, από 129 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+26%).

Ο όμιλος ΟΤΕ για το σύνολο της χρονιάς είδε τα έσοδά του την περασμένη χρονιά να αυξάνονται κατά 3,4%, φτάνοντας στα 3,368 δισ. ευρώ, και τα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 1,296 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,9% συγκριτικά με το 2020. Παράλληλα, θα χορηγηθεί και μέρισμα στους μετόχους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η «Motor Oil» είχε συνολικό τζίρο 10,2 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ το 2020, αύξηση 68%, ενώ τα κέρδη EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 202 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα των μετόχων έφτασε συνολικά τα 99,704 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ δεν δημοσίευσαν σύνολο εισπράξεων, ωστόσο τα καθαρά κέρδη, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, έφτασαν τα 341 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA τα 401 εκατ., αυξημένα κατά 21% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Μεγάλη άνοδο, 37,26%, κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου «Revoil» το 2021, κλείνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 5,01 εκατ. ευρώ, έναντι 3,65 εκατ. το 2020.

Ο όμιλος «Viohalco» είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 5,375 δισ. ευρώ, έναντι 3,85 δισ. ευρώ το 2020, και κέρδη EBITDA 514 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το 2020, και ενοποιημένα κέρδη 276 εκατ. ευρώ.

Πολύ ψηλά κινήθηκε και ο ΟΠΑΠ, που παρουσίασε καθαρά έσοδα 1,538 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,2%, και καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ, από 205,2 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένα κατά 26,4%.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέγραψε συνολικό τζίρο 1,14 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 323,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 49,9 εκατ. ευρώ, ενώ προωθεί επενδύσεις συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.

Ληστεία στην Ενέργεια με... επιστημονική μεθοδολογία

Το ενεργειακό κόστος παραμένει βασικός παράγοντας απομύζησης του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος. Οπως από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, κύρια αιτία για τις αυξήσεις στην Ενέργεια αποτελεί η πολιτική της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και των ληστρικών φόρων που πολλαπλασιάζουν την τελική τιμή ρεύματος και άλλων ενεργειακών προϊόντων, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν η «απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» και η αντικατάστασή του με το πανάκριβο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την περασμένη βδομάδα, τα πράγματα έγιναν «βολικά» για όλους όσοι θέλουν να συνεχιστεί η αποπροσανατολιστική κουβέντα.

Ετσι, το πόρισμα έρχεται να νομιμοποιήσει την καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα και τη χώρα ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, αφού, σύμφωνα με αυτό, προέκυψε ότι τα «υπερκέρδη» των εταιρειών υπολογίζονται περί τα 590 εκατ. ευρώ... Από αυτό το ποσό θα αφαιρεθούν οι... εκπτώσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες στους πελάτες τους, ύψους μεταξύ 5% και 20%, και ό,τι απομείνει θα φορολογηθεί με 90%. Το ποσό που θα προκύψει στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει το νέο κυβερνητικό σχέδιο για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρισμού μετά την τυπική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλη, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Με απλά λόγια, από τα 591 εκατ. ευρώ πρώτα θα αφαιρεθούν ποσοστά από 5% έως 20%, αναλόγως των «εκπτώσεων» που υποτίθεται ότι έδινε η κάθε εταιρεία, ό,τι απομείνει θα φορολογηθεί με 90% και το ποσό που θα προκύψει, θα επιστραφεί στη συνέχεια ξανά στις εταιρείες, στο πλαίσιο του «νέου μηχανισμού αποζημίωσης» που ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη ΡΑΕ αλλά και με... ενδιάμεσες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ομίλων.


Φ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ