ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοίγουν αλλά με ... εισιτήριο που θα οδηγήσει ξανά σε συνωστισμό

Οι απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού του περασμένου Σαββατοκύριακου αναμένεται να επαναληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού οι λουόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τσουχτερό εισιτήριο για να μπουν στις οργανωμένες πλαζ των επιχειρηματιών

Αυτή η κατάσταση επικρατούσε στον Αλιμο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δίπλα στην άδεια ιδιωτική παραλία (πάνω), εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται (φωτ. από την ιστοσελίδα «notia.gr»)
Αυτή η κατάσταση επικρατούσε στον Αλιμο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δίπλα στην άδεια ιδιωτική παραλία (πάνω), εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται (φωτ. από την ιστοσελίδα «notia.gr»)
Το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις παραλίες της Αττικής, εξαιτίας της απόλυτα φυσιολογικής επίσκεψης χιλιάδων εργαζομένων λόγω της ζέστης, αναμένεται να επαναληφθεί. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες που τις διαχειρίζονται επιχειρηματίες, ωστόσο, όποιος θέλει να μπει, θα πληρώνει το «τσουχτερό» εισιτήριο στην είσοδο. Λογικά λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες που πρέπει να πληρώσουν ακόμα και 20 ή 30 ευρώ μόνο για την είσοδό τους, αναγκάζονται να στριμωχτούν στα «ελεύθερα» τμήματα των παραλιών.

Από τον Αλιμο μέχρι και τη Βουλιαγμένη, αλλά και σε άλλες παραλίες της Νότιας και Ανατολικής Αττικής, οι εικόνες με ανθρώπους να συνωστίζονται στις ελεύθερες παραλίες, την ίδια στιγμή που ακριβώς δίπλα βρίσκονταν κλειδωμένες οι παραλίες που διαχειρίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι, ήταν κυριολεκτικά απαράδεκτες, με ευθύνη της κυβέρνησης. Στον Αλιμο, στη Βούλα, στη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη υπήρξαν και αντιδράσεις κατοίκων. Οι εικόνες αυτές οδήγησαν επιστήμονες - λοιμωξιολόγους να πουν πως πρέπει να ανοίξουν οι ιδιωτικές παραλίες. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης την περασμένη Κυριακή προχώρησε σε παρέμβαση για το θέμα, ζητώντας να ανοίξουν οι ιδιωτικές πλαζ, χωρίς εισιτήριο.

Ετσι λοιπόν, χτες, η κυβέρνηση, μέσω της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε το «άνοιγμα μεν» αλλά τη διατήρηση της πληρωμής εισόδου στις πλαζ. Αν δει κάποιος τους τιμοκαταλόγους, θα πειστεί για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την ανάγκη να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση. Πιο αναλυτικά, το περσινό καλοκαίρι οι τιμές σε ιδιωτικές πλαζ για είσοδο το Σαββατοκύριακο είχαν ως εξής: Σε ιδιωτική πλαζ στον Αλιμο 6 ευρώ το άτομο. Στη Βάρκιζα 6 ευρώ, στη Βουλιαγμένη 5 ευρώ, στη Βούλα 6 ευρώ, στο Καβούρι 16 ευρώ, στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι 25 ευρώ, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» 32 ευρώ και για τα παιδιά 16 ευρώ. Επιπλέον, σε κάποιες παραλίες δεν υπάρχει είσοδος, αλλά η παραχώρηση σε επιχειρηματίες έχει άλλες ...επιπτώσεις στην τσέπη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δηλαδή, στο Σούνιο η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά το σετ για ομπρέλα - ξαπλώστρα είναι 25 ευρώ! Και στο Λαγονήσι σε άλλη παραλία το σετ έχει κόστος 12 ευρώ.

Κατά συνέπεια, ποια εργατική οικογένεια μπορεί να επισκεφτεί αυτές τις πλαζ, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση από τις «ελεύθερες» παραλίες; Για το συγκεκριμένο καθεστώς την απόλυτη ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που παραχώρησαν - και συνεχίζουν να το κάνουν - παραλίες σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των δήμων που προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση ελεύθερων τμημάτων των παραλιών, με το αιτιολογικό της εξεύρεσης εσόδων, χαρατσώνοντας όμως τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ρόλο των δήμων, αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης παραλιών στους δήμους. Και μάλιστα, αυτό είχε διαφημιστεί από την τότε κυβέρνηση ως «ικανοποίηση ενός αιτήματος δεκαετιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ομως, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησαν τις παραλίες με την προϋπόθεση οι δήμοι να τις παραχωρήσουν σε επιχειρηματίες. Και μάλιστα, η κυβέρνηση ζήτησε και ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα των μισθώσεων!

Οι όροι λειτουργίας των πλαζ των επιχειρηματιών

Οπως ανακοίνωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας:

«Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away). Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους. Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες - καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες χωρίς επιβάρυνση του λαού

Σχόλιο με το οποίο ζητά να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες χωρίς επιβάρυνση του λαού εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας:

«Η κατάσταση που επικρατεί, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, με τον κόσμο να συνωστίζεται στις ελάχιστες ελεύθερες ακόμη παραλίες, τη στιγμή που οι μεγάλες ιδιωτικές παραμένουν κλειστές, είναι απαράδεκτη. Είναι προφανές ότι η αυτονόητη ανάγκη για αναψυχή, με συνθήκες ασφάλειας, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί όταν παραμένουν κλειστές για το λαό οι ιδιωτικοποιημένες παραλίες, αλλά κι όταν η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με πανάκριβο εισιτήριο.

Γι' αυτόν το λόγο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους δήμους, οφείλει να εξασφαλίσει όχι μόνο να ανοίξουν οι παραλίες, αλλά αυτό να γίνεται με ελεύθερη είσοδο, προκειμένου και τα φαινόμενα συνωστισμού να αποφευχθούν και το δικαίωμα του λαού να εξασφαλιστεί».

Απόσυρση αντισηπτικών

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των αντισηπτικών «Anty Clean» και «Total Care» αποφάσισε ο ΕΟΦ, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι εγκεκριμένα από τον οργανισμό.

Θετικοί στον κορονοϊό δύο μετανάστες

Θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν δύο μετανάστες που μπήκαν στη Λέσβο από την Τουρκία στις 6/5. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι τα κρούσματα δεν βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, καθώς ήδη, από την 1/5, όσοι μετανάστες και πρόσφυγες εισέρχονται στα ελληνικά νησιά δεν εισάγονται στα ΚΥΤ, αλλά σε ειδικές δομές καραντίνας. Στη Δυτική Λέσβο η δομή βρίσκεται σε χώρο που νοίκιασε το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεννόηση με το δήμο Δυτικής Λέσβου, στην παραλία Εφταλού, κοντά στον Μόλυβο. Σε κατ' οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 25 κάτοικοι του νησιού και 2 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που χαρακτηρίστηκαν «στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ