ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Το δράμα των απροστάτευτων λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται

Μαζικοί τάφοι για τους απόκληρους ενός απάνθρωπου συστήματος
Μαζικοί τάφοι για τους απόκληρους ενός απάνθρωπου συστήματος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δράμα του αμερικανικού λαού, λόγω παντελούς έλλειψης δημόσιου συστήματος Υγείας και μη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συνεχίζεται. Χιλιάδες νεκροί εξακολουθούν να καταγράφονται και ειδικά στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, οι οποίες έχουν περισσότερους από τους μισούς από τους πάνω από 22.000 θανάτους σε σύνολο άνω των 560.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το γύρο του κόσμου έκαναν δραματικές εικόνες από χώρο μαζικής ταφής δεκάδων θυμάτων του κορονοϊού, οι οποίες καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησάκι Χαρτ της Ν. Υόρκης, όπου εδώ και 150 χρόνια θάβονται σε μαζικούς ή ανώνυμους τάφους άστεγοι, φυλακισμένοι, άκληροι και άνθρωποι μοναχικοί που δεν τους αναζήτησε κανείς. Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται επίσης σε χιλιάδες γηροκομεία των ΗΠΑ, όπου η πανδημία «θέρισε», κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 3.600 ηλικιωμένους...

Η δραματική κατάσταση πλέον δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία, αλλά κυριαρχεί και στις κατάμεστες από κόσμο τράπεζες τροφίμων σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς το «lockdown», δηλαδή το αναγκαστικό κλείσιμο εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, έχει γονατίσει εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, που έχουν μείνει άνεργες και χωρίς εισόδημα. Οι επιταγές για τα επιδόματα ανέργων που έχει υποσχεθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένουν «αόρατες», λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ πολλοί άνεργοι ή μετανάστες δουλεύουν «μαύρα», χωρίς χαρτιά, Ασφάλιση και δικαίωμα στο επίδομα. Στο Σαν Αντόνιο, για παράδειγμα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, το Σαββατοκύριακο χιλιάδες οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων σχημάτισαν τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων για να προμηθευτούν τα βασικά.

Η «πανδημία» της ανεργίας πλέον απλώνεται ραγδαία. Αν κανείς αθροίσει τις αιτήσεις ανεργίας της τελευταίας βδομάδας του Μάρτη και των δύο βδομάδων του Απρίλη, προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και είναι στην αβεβαιότητα αν μετά την πανδημία του κορονοϊού μπορέσουν να την ανακτήσουν. Ηδη οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας μόνο μέσα στον Απρίλη, που σημαίνει ότι έως το τέλος του χρόνου θα προστεθούν και άλλα εκατομμύρια στον «εφεδρικό στρατό» του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με αυτήν τη βαρβαρότητα που βιώνουν όσοι βγαίνουν στην ανεργία, οι εργαζόμενοι στα τεράστια μονοπώλια του εμπορίου του διαδικτύου («Amazon» κ.λπ.), των εφοδιαστικών αλυσίδων, των σούπερ μάρκετ βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και είναι τις περισσότερες φορές χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Ειδικά για αυτά τα μέσα γίνεται πόλεμος. Η Γερμανία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με «πειρατικό τρόπο» άλλαξαν αποστολή κινεζικού φορτίου με μάσκες σε αεροσκάφος στην Ταϊλάνδη, που προορίζονταν για τη γερμανική αστυνομία και άλλες χώρες στην Ευρώπη, ώστε αυτό να κατευθυνθεί στις ΗΠΑ. Επίσης στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, μάσκες και αντισηπτικά έχουν γίνει αντικείμενο μεγάλης αισχροκέρδειας σε βάρος των απλών ανθρώπων.

Ανησυχία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπους και σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας από τις αρχές Μάη, καθώς η πρώτη καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο απειλείται με μία από τις χειρότερες υφέσεις εδώ και έναν αιώνα. Οι κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών είναι επιφυλακτικοί μπροστά σε ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Την Κυριακή, πάντως, ένας από τους στενούς συμβούλους της κυβέρνησης Τραμπ για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ο δρ. Αντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ άργησε να πάρει μέτρα καραντίνας τα οποία είχαν προταθεί από τον περασμένο Φλεβάρη. Ο Τραμπ, από την άλλη, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο, αλλά επέμεινε ότι ήταν ο πρώτος που απαγόρευσε τα ταξίδια προς την Κίνα λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, αργότερα χτες το απόγευμα αναπαρήγαγε ανάρτηση στο «Τουίτερ» που τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Φάουτσι από τη θέση συμβούλου στο Λευκό Οίκο...

Ανάλογη ανησυχία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου εκφράζεται και στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεδιάσκεψη με υπουργούς Οικονομικών, κάλεσε άπαντες «να νιώσουν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα καθορίσει την ταχύτητα και την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης». Βεβαίως, αυτό που αναμένεται είναι ένα σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι για το ποιο καπιταλιστικό κράτος θα έχει τη λιγότερη χασούρα, όπου το μόνο δεδομένο τους είναι ότι και πάλι θα στείλουν το λογαριασμό στους λαούς.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΠΑ
Να σταματήσουν όλες οι κυρώσεις κατά άλλων χωρών

Καμπάνια ενάντια στις κυρώσεις και τις στρατιωτικές επεμβάσεις
Καμπάνια ενάντια στις κυρώσεις και τις στρατιωτικές επεμβάσεις
Με επιστολή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ΟΗΕ το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ (μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης) καλεί σε διεθνή διαμαρτυρία για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά άλλων χωρών, όπως και ο ΟΗΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην επιστολή σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η παγκόσμια διάδοση του COVID-19 έδειξε την παράνομη και ανήθικη πρακτική της επιβολής μονομερών καταναγκαστικών μέτρων (οικονομικών κυρώσεων) από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι άνω των τριάντα εθνών. Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον εκείνων των εθνών είχε ήδη οδηγήσει σε αδιανόητο πόνο του λαού στα στοχευόμενα έθνη, ακόμη και πριν από την πανδημία του COVID-19.

Με την καταστροφή της παγκόσμιας πανδημίας, οι χώρες-στόχοι - ιδίως η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Ζιμπάμπουε - δυσκολεύονται να προστατεύσουν και να σώσουν τη ζωή των πολιτών τους ενόψει της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Και καταλήγει:« η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί τώρα το γεγονός ότι την κοινή γνώμη απασχολεί η πανδημία για να εντείνει τις στρατιωτικές της ενέργειες εναντίον των στοχευόμενων κρατών. Αυξάνει τις απειλές εναντίον του Ιράν και της Συρίας, συμμετέχοντας σε μια σιωπηρή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και απέστειλε τα ναυτικά πολεμικά πλοία στις ακτές της Βενεζουέλας απαιτώντας τη συνολική παράδοση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο ένα παγκόσμιο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας μπορεί να σταματήσει αυτές τις πολιτικές και ενέργειες κατά της ανθρωπότητας.

Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο (https://uspeacecouncil.org) για να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και προς τα Ηνωμένα Εθνη, προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Εχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Οι κυρώσεις σκοτώνουν!».

ΡΩΣΙΑ
Τεράστια εισροή ασθενών στα νοσοκομεία

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν τα ασθενοφόρα έξω από τα νοσοκομεία της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ.--

Μια «τεράστια εισροή ασθενών με κορονοϊό» έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στα νοσοκομεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρει το Κρεμλίνο, καθώς ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Ρωσία ξεπερνά τις 2.000 ημερησίως τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα, χτες είχαν καταγραφεί 2.558 νέα κρούσματα σε 24 ώρες και συνολικά ξεπέρασαν τις 18.000.

Το Σάββατο φωτογραφίες σε ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ έδειχναν ασθενοφόρα να σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από νοσοκομεία της πρωτεύουσας που δέχονται ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ένας οδηγός ασθενοφόρου δήλωσε ότι περίμενε 15 ώρες έξω από το νοσοκομείο για να αφήσει ένα ύποπτο κρούσμα.

«Η κατάσταση τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη - αλλά κυρίως στη Μόσχα - είναι πολύ έντονη επειδή ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει τεράστια εισροή ασθενών. Βλέπουμε νοσοκομεία στη Μόσχα που δουλεύουν εξαιρετικά έντονα, σε ηρωικές συνθήκες και κατάσταση έκτακτης ανάγκης», παρά την καραντίνα εδώ και δυο βδομάδες, συμπλήρωσε.

Ως απόρροια της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, οι υπηρεσίες Υγείας που ήταν διευρυμένες, σύγχρονες και δωρεάν για όλους, «ξηλώθηκαν» και ιδιωτικοποιήθηκαν, όπως φαίνεται και από τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει περίπου 95.000 νοσοκομειακά κρεβάτια μέχρι τα τέλη Απρίλη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο.

«Εχουμε αναδιαμορφώσει κάποιες κλίνες. Μέχρι το τέλος του μήνα, σχεδόν 95.000 νοσοκομειακά κρεβάτια συνολικά θα πρέπει να είναι έτοιμα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ανασχηματισμένων νοσοκομειακών κρεβατιών που χρησιμοποιούνταν για άλλους τύπους ιατρικής νοσηλείας νωρίτερα. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης λειτουργεί υπό συνθήκες στρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σημαντική αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

Τους 1.198 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία, όπου οι ρυθμοί εξάπλωσης επίσης μεγαλώνουν. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 56.956.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ξαφνικά 48ωρη απαγόρευση καθολικής κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική για τον τρόπο που αυτή τέθηκε σε εφαρμογή. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε μετά την ανακοίνωση ότι η απόφαση «δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ) δεν είχαμε ειδοποιηθεί για αυτή την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Οποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό».

Μετά από τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εσωτερικών - που μέχρι τώρα θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν - Σουλεϊμάν Σοϊλού υπέβαλε την παραίτησή του, που ωστόσο η τουρκική προεδρία δεν έκανε δεκτή. Στο κείμενο της παραίτησής του ο Σοϊλού ανέφερε ότι η απόφαση «ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ηταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει». Σε άλλες του δηλώσεις αναγνώρισε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε πολύ βιαστικά.

Από τη μεριά της, η τουρκική προεδρία, που ανακοίνωσε ότι δεν έκανε δεκτή την απόφαση, υπενθύμισε ότι ο Σοϊλού ανέλαβε καθήκοντα υπουργού αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και «έχει κερδίσει την εκτίμηση του έθνους μας για το επιτυχημένο έργο του έως σήμερα» και ότι «ο αποφασιστικός αγώνας του (...) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα τρομοκρατικών οργανώσεων να εξαπολύουν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας».

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι ο Σοϊλού παραιτήθηκε για να σώσει τον Πρόεδρο Ερντογάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ