ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κραυγή αγωνίας για το «τσουνάμι» πλειστηριασμών χτυπημένων κατοικιών

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στηρίζει τον αγώνα τους να σώσουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να βγάλουν δεύτερη χρονιά στα κοντέινερ και απειλούνται να χάσουν τα χτυπημένα σπίτια τους
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να βγάλουν δεύτερη χρονιά στα κοντέινερ και απειλούνται να χάσουν τα χτυπημένα σπίτια τους
Δεν έχουν τέλος οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι. Με τους σεισμόπληκτους κατοίκους να κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική κατοικία που έχουν. Κάθε μήνα η περιοχή μετράει δεκάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών που είναι χτυπημένα από τον σεισμό (κόκκινα - πράσινα) και έχουν πέσει στα νύχια των «κορακιών», που διαχειρίζονται τα στεγαστικά που είχαν πάρει οι ιδιοκτήτες τους που βρέθηκαν στον δρόμο.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», συνεχώς γνωστοποιούνται νέες περιπτώσεις σεισμόπληκτων ακινήτων που μάλιστα αποτελούν πρώτη κατοικία.

«Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες εξ αυτών, με τη μία να αφορά πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά, άνεργο πατέρα και μέλος της οικογένειας με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ηδη έχει βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο της οικογένειας, ενώ αυτή τη στιγμή απειλείται η πρώτη και η μοναδική κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν τα μέλη της οικογένειας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που επιδόθηκε σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο ηλικίας 75 ετών, με σύζυγο καρκινοπαθή. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών».

Ο Σύλλογος σημειώνει πως «ήδη από τις 8 Μάρτη του περασμένου έτους είχε επισημάνει όσα τώρα "ήρθαν", "όταν είχαν επιδοθεί τα πρώτα κατασχετήρια, στις 10/07/2023 και στις 20 Νοεμβρίου 2023, καταθέτοντας τον ενιαίο συγκεντρωτικό πίνακα των 55 κατασχετηρίων που αφορούσαν τον δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον όμορο σεισμόπληκτο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων. Η έντονη ανησυχία αποτυπώθηκε και στο υπόμνημα που επιδόθηκε στη ΓΓ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 27/3/2023, εκφράζοντας τους φόβους ότι σύντομα τα κατασχετήρια θα γίνουν πλειστηριασμοί. Την ίδια απέλπιδα κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης διατυπώσαμε και στη δημόσια ανοιχτή επιστολή μας προς τον κ. πρωθυπουργό στις 18/4/2023. Στο ίδιο μήκος κύματος βρισκόταν και η επιστολή μας που στάλθηκε στις 6/3/2024 και ζητούσαμε την αναστολή πλειστηριασμών σεισμόπληκτων, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε μόνο ένα και μοναδικό εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών».

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης: Να παγώσουν τώρα οι πλειστηριασμοί

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης σημειώνει: «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", ως εκλεγμένοι κομμουνιστές στην Τοπική Διοίκηση, δηλώνουμε ότι δεν λογαριάζουμε τους νόμους του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους που αρπάζουν τα σπίτια του λαού, τους νόμους που διώκουν όποιον αγωνίζεται για να σώσει το βιος του. Ο μόνος δρόμος για να σωθούν τα σπίτια των σεισμόπληκτων, συνολικά του λαού, είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Ο λαός της περιοχής, συνολικά ο λαός της Κρήτης, να αντιταχθεί σε αυτή την αθλιότητα των πλειστηριασμών. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων της περιοχής.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών σε βάρος των σεισμόπληκτων λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων, των συνταξιούχων.
  • Να ακυρωθεί κάθε πράξη που αφαιρεί την ιδιοκτησία από τις λαϊκές οικογένειες. Να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
  • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες».
ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ
Πυκνώνουν οι καραβιές των προσφύγων - Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Ακόμα μια καραβιά προσφύγων κατέφθασε χτες στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Συγκεκριμένα, 91 άτομα εντοπίστηκαν το πρωί, από τους οποίους 28 μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων. Οι υπόλοιποι 63 αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Οι ξεριζωμένοι που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στα νότια παράλια της Κρήτης ξεπερνάνε τους 300.

Κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν μετανάστες, πίσω από το Τελωνείο, στο λιμάνι της Σούδας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν να διαβιώσουν οι 124 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 23 ανήλικα ασυνόδευτα αγόρια, μια μητέρα με τα τρία παιδιά της, ένας καρδιοπαθής και ένας κωφάλαλος.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης: Αμεση λύση για τη στέγαση των ξεριζωμένων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης με Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να βρεθεί άμεσα λύση για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην Κρήτη σε ανθρώπινες συνθήκες και για την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Στην Επερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός της Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων και οι μαζικοί φορείς δείχνουν αδιάκοπα την αλληλεγγύη τους για τους μετανάστες - πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων και το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή σταματάει βίαια στις ακτές του νησιού μας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο από αυτούς που έχουν την ευθύνη: Το υπουργείο Μετανάστευσης, την Περιφέρεια και τους δήμους, προκειμένου να εξασφαλιστούν ο γρήγορος απεγκλωβισμός και οι κατάλληλοι χώροι προσωρινής διαμονής και ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το θέμα των συνθηκών κράτησης το έχουμε θέσει πολλές φορές ως "Λαϊκή Συσπείρωση" μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και στη Βουλή με Ερωτήσεις του ΚΚΕ.

Οι καραβιές θα συνεχίσουν να έρχονται και φέτος και τα επόμενα χρόνια, μετά τα διαδραματιζόμενα και στη Μέση Ανατολή. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να δείχνει αδιαφορία για το συνεχιζόμενο μαρτύριο των ξεριζωμένων, από πολέμους και φτώχεια. Αυτή η στάση είναι απάνθρωπη».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο περιφερειάρχης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε:

  • Με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη συνεργασία Περιφέρειας και δήμων της Κρήτης να βρεθούν αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Για την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζονται (ιατρική παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό, επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19, μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για τα παιδιά, κ.τ.λ.), με τη στελέχωση των δομών της ΠΦΥ και των νοσοκομείων της Κρήτης, όπως άλλωστε είναι αίτημα του λαού της Κρήτης.
  • Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στις Συνθήκες του Δουβλίνου και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Να γίνουν πράξη - χωρίς άλλη καθυστέρηση - όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα - μεταναστόπουλα με κρατική ευθύνη και χωρίς την εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ κ.λπ.
ΔΙΚΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στοιχεία για τα πογκρόμ κατά μεταναστών

Ολοκληρώθηκε χτες η κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκάκη στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη δικάσιμο. Ο μάρτυρας, και χτες, κατέθεσε στο δικαστήριο όσα απορρέουν από την πολύχρονη δημοσιογραφική του έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, επαναλαμβάνοντας ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση και δεν είναι κόμμα...». Αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, την ιεραρχία, την απόλυτη πειθαρχία, τα τάγματα εφόδου και τις επιθέσεις. Να σημειωθεί επίσης ότι μεταξύ άλλων ακούστηκε στη δίκη και η ομιλία του αρχηγού Μιχαλολιάκου στο ξενοδοχείο «Κρυστάλ» το 2012. Οπως τόνισε ο μάρτυρας: «Ο Μιχαλολιάκος ομολογεί μια εδραιωμένη πρακτική, ότι όποιος περνούσε έξω από τα γραφεία τους, τον χτυπούσαν». Στην προηγούμενη δικάσιμο ξεκίνησε να καταθέτει και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο μάρτυρας που ερευνά δημοσιογραφικά τη δράση της Χρυσής Αυγής από το 2010 αναφέρθηκε στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης σε μετανάστη τον Οκτώβρη του 2010.

Δίνοντας το στίγμα της περιοχής μίλησε για συνθήματα «Ελλάς ή Τέφρα», για κλειστά ρολά μαγαζιών αλλοδαπών κ.ά. και συνέχισε αναφέροντας ένα περιστατικό: «Ακούστηκε ένα σφύριγμα και ομάδα 10 νεαρών κόλλησε στα στόρια ενός καταστήματος έναν μετανάστη, τον είχαν στριμώξει και τον χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές, έτρεξε, τον κυνήγησαν, ένας τον κλώτσησε από πίσω και χτύπησε σε έναν καθρέφτη αυτοκινήτου...». Οταν εμφανίστηκε ο Παναγιώταρος, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έσπασε ο καθρέφτης τού είπε «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο». Μάλιστα, όταν πήγε αργότερα με συνάδελφό του να φωτογραφίσει το σημείο της επίθεσης για το ρεπορτάζ, εμφανίστηκε πάλι ο Παναγιώταρος μαζί με έναν άλλον, και αφού του είπαν ότι είναι δημοσιογράφοι, ξεκίνησε σε μορφή παραληρήματος να λέει για τους μετανάστες ρατσιστικά σχόλια, ότι «μόλις η Χρυσή Αυγή εκλέξει δημοτικό σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ και θα καθαρίσουμε και την πλατεία Βικτωρίας και Αττικής, θα την καθαρίσουμε όπως τον Αγ. Παντελεήμονα».

ΕΣΗΕΜ-Θ
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση δημοσιογράφου από αστυνομικούς

Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλει τη στοχοποίηση - και μάλιστα ονομαστικά - του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αποδοκιμάζει τα όσα έγραψε ο δημοσιογράφος σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν αστυνομικοί στις 28 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας. Ο δημοσιογράφος απειλείται ακόμα και με αγωγή!

Θυμίζουμε ότι τη μέρα εκείνη, δημοσιογράφοι δέχτηκαν για μία ακόμα φορά επίθεση από αστυνομικούς, την ώρα που κάλυπταν τις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής απεργίας, παρά το γεγονός ότι δήλωναν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα. «Η στοχοποίηση δημοσιογράφων, και μάλιστα από όργανα της πολιτείας που έχουν υποχρέωση να τους διευκολύνουν στο έργο τους, είναι πρακτική που εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους στην ενημέρωση», αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ και ζητάει να ανακληθεί και να αποσυρθεί η ανακοίνωση που στοχοποιεί τον δημοσιογράφο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ