ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΗ
Σε 63 πόλεις την ερχόμενη Τρίτη

Κορυφώνονται τις μέρες που απομένουν οι εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων

Σε 63 πόλεις όλης της χώρας θα διαδηλώσουν την ερχόμενη Τρίτη 17 Μάρτη χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, παλεύοντας για να μην φορτωθούν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, για να βγει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Στην Αθήνα, οι εξορμήσεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες με βάση το παρακάτω πρόγραμμα: Σάββατο 14 Μάρτη: ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καλλιθέας, Εμπορικό Κέντρο Γλυφάδας. Κυριακή: Σύσκεψη εργαζομένων στα ΧΟΝΤΟΣ (γραφεία ΣΕΑ) και του ΚΑΡΦΟΥΡ (γραφεία σωματείου). Δευτέρα: Δήμος Ιλίου, ΕΟΤ Πειραιώς, Κεντρικό ΥΠΕΧΩΔΕ (Χαριλάου Τρικούπη), Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Κηφισίας), ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου), ΑΜΣΤΕΛ, ΔΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ (Περιστέρι), ΒΙΑΝΕΞ 1 και 2, ΤΖΕΝΕΦΑΡΜ, ΝΤΙΟΡ, ΕΛΠΕΝ, ΦΑΜΑΡ, ΙΦΕΤ, ΜΠΕΡΓΚΕΡ, ΝΙΒΕΑ, ΣΥΝΦΑ, ΒΙΑΝ, ΑΛΦΑ ΦΑΡΜ, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ, ΚΛΕΒΑ, ΣΑΜΠΛΗΣ, ΛΕΟ. Τρίτη: Δήμος Καλλιθέας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ και της απεργίας, στελέχη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με μέλη των τοπικών Συνδικάτων, θα περιοδεύσουν σήμερα στα μεγάλα έργα της Πάτρας και αύριο στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Στις 15 Μάρτη προγραμματίζεται περιφερειακή σύσκεψη στελεχών της Ομοσπονδίας στις περιοχές Κρήτης (ΕΚ Ηρακλείου), Δ. Ελλάδας (ΕΚ Πρέβεζας), Πελοποννήσου (ΕΚ Πάτρας) και Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου της Θεσσαλονίκης. Τέλος, στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θεματοφύλακας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Κυνικός εμφανίστηκε χτες ο Π. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση με Μπαγκλαντέζους εργάτες και το ΠΑΜΕ

Από τη μαζική κινητοποίηση μεταναστών από το Μπανγκλαντέζ το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα
Από τη μαζική κινητοποίηση μεταναστών από το Μπανγκλαντέζ το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα
Με αφοπλιστικό κυνισμό ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε χτες ότι η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών θα συνεχιστεί, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπανγκλαντές. «"Θα πάρεις ό,τι σου δίνω. Αλλιώς θα έρθει ο αστυνομικός", αυτό αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που είναι παράνομοι» επισήμαναν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, καταγγέλλοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα νέα μέτρα που προωθούνται κατ' εντολή της (όπως η απέλαση όσων μεταναστών εργαζομένων δεν έχουν χαρτιά νομιμότητας). «Τα νέα μέτρα που λαμβάνονται θα εγκλωβίσουν τους μετανάστες ακόμα περισσότερο στα διάφορα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Γιγαντώνεται η μαύρη εργασία, οι περισσότεροι δουλεύουν ανασφάλιστοι» τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Από τη μεριά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2004 οδήγησαν στη νομιμοποίηση 294.000 μεταναστών, συμπληρώνοντας ότι άλλος νόμος μαζικής νομιμοποίησης «δεν μπορεί να βγει και δε θα βγει». Σημειώνοντας ότι αυτό ορίζει το Σύμφωνο Μετανάστευσης που υπογράφτηκε στην ΕΕ, επιστράτευσε την επιχειρηματολογία με την οποία το κεφάλαιο επιδιώκει να διασπάσει την εργατική τάξη και να κρύψει τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης. «Ο λόγος είναι απλός - εξήγησε ο υπουργός - είναι σα να λες "ελάτε παράνομα στην Ελλάδα"». Και συμπλήρωσε προκλητικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ν' αντέξει κι άλλα εργατικά χέρια.

Συμμετέχοντας στη συνάντηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη κατήγγειλε συν τοις άλλοις την αστυνομική και κρατική τρομοκρατία που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ως συστατικό στοιχείο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η ίδια η συνάντηση έγινε μετά από την αποφασιστικότητα με την οποία το περασμένο Σάββατο Μπαγκλαντέζοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής, δίνοντας δυναμική απάντηση και στο κλίμα τρομοκρατίας που ακόμα μια φορά θέλησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τους εμποδίσει με δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με το ΠΑΜΕ για να σπάσουν οι απειλές

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πυκνώσουν τις γραμμές του σωματείου και να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη, αλλά και στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσει ο κλάδος έξω από το ΙΚΑ στις 16 Μάρτη, απευθύνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με ψήφισμα της πρόσφατης Συνέλευσής του. Καλεί σε συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία στο όνομα της κρίσης. Οπως σημειώνει, μόνο το 2007 οι 795 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν κέρδη 82 εκατ. ευρώ και τζίρο 2,58 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,34% σε σχέση με το 2006. Τα αυξανόμενα αυτά κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων αποτυπώνονται και στους κύκλος εργασιών ορισμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Κέρκυρας κατά το 2007. Σύμφωνα με έρευνα της STAND BANK, τα ξενοδοχεία παρουσίασαν τα εξής κέρδη: «MARBELLA», 6.317.620 ευρώ, «DAFNILA» 5.824.068 ευρώ, «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ» 5.816.900 ευρώ, «ΤΖΕΛΙΝΑ» 5.198.094 ευρώ, «ΚΟΡΦΟΥ ΠΑΛΛΑΣ» 4.359.911ευρώ, «CORFU HOLIDAY PALACE» 4.312.972 ευρώ.

ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Μονόδρομος ο συντονισμένος αγώνας

Μπροστά μας, έχουμε ανοιχτά πολλά μέτωπα, για την υπεράσπιση του εργατικού εισοδήματος, της εργασίας με πλήρη δικαιώματα, των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η Ομοσπονδία ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, με σχεδιασμένη δράσης στον κλάδο, αλλά και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, μέσα από το ΠΑΜΕ, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα, τους ενόχους αλλά και τη διέξοδο. Αυτό το διάστημα, έχουμε μπροστά μας τη μάχη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αιτήματα των οποίων η ικανοποίηση είναι άμεση ανάγκη, όπως: 1.400 ευρώ βασικός μισθός. 53 ευρώ βασικό μεροκάματο. 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο. Παλεύουμε για την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια κάνει την παρουσία του και στον κλάδο του Φαρμάκου. Αιτήματα για την προστασία της μητρότητας, για αναγνώριση ειδικοτήτων και άλλα.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο αφορά το Ασφαλιστικό. Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σηματοδοτούν την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χαρακτηριστικές είναι οι συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά για το επικουρικό ταμείο του κλάδου, το ΤΕΑΥΦΕ, με μείωση των συντάξεων που θα φτάνει μέχρι και 80%. Κινδυνεύει το εφάπαξ, η απονομή των συντάξεων από 6 μήνες που ήταν πριν την ψήφιση του νόμου, σήμερα ξεπερνά τον ένα χρόνο. Και βέβαια, παραμένουμε πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να φορτώσει τις συνέπειες στους εργάτες, με απολύσεις, διαθεσιμότητες κτλ.

Στον αντίποδα της πάλης που δίνει η Ομοσπονδία και οι ταξικές δυνάμεις, βρίσκονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που εκφράζουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σε αγαστή συνεργασία με κυβέρνηση και εργοδότες υπονομεύουν τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά. Η αποφασιστική ενίσχυση του αγώνα το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, είναι μονόδρομος. Εξίσου, επιτακτικό είναι να δυναμώσει ο συντονισμός της δράσης με τα υπόλοιπα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, μέσα και από άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


Ζωή ΣΩΚΟΥ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν καθοριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, στις 5.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, Υγεία), εργαζόμενοι και φορείς νοτίων συνοικιών και Α' Αθήνας.
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι ανατολικών, βορείων, νοτιοανατολικών και βορειανατολικών συνοικιών.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι νοτιοδυτικών, δυτικών και βορειοδυτικών συνοικιών.
  • Χαυτεία: Φοιτητές - σπουδαστές.
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Διαδηλώνουν με τους εργαζόμενους

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να ενώσουν τα βήματά τους με τους εργαζόμενους και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και η Συντονιστική Επιτροπή ΕΒΕ, με καθημερινές εξορμήσεις που πραγματοποιεί στα καταστήματα του κέντρου και των περιφερειακών Δήμων. Στα συλλαλητήρια καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ