ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή των ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό

Η Νότια Κορέα ήταν ο πρώτος σταθμός της νέας περιοδείας Κέρι στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Κίνα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αμερικανού και του Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αμερικανού και του Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ
ΣΕΟΥΛ.--

Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδιώκει εκείνους τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς που θα δώσουν ώθηση στη δράση των αμερικανικών μονοπωλίων σε Ασία και Ειρηνικό ξεκίνησε χτες η νέα (πέμπτη μέσα σ' ένα χρόνο) περιοδεία του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη Νοτιοανατολική Ασία, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή τον Απρίλη.

Ο Κέρι έφτασε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας και σε κοινή συνέντευξη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δε θα δεχτούν τη ΛΔ Κορέας ποτέ ως «πυρηνική δύναμη». Χωρίς να παραλείψει να... χαιρετίσει τις επίσημες επαφές ΛΔ Κορέας - Νότιας Κορέας σημείωσε ότι θα ζητήσει από την Κίνα «να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», για να πιέσει την Πιονγιάνγκ στην υλοποίηση των «διεθνών της δεσμεύσεων».

Ο Κέρι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν καμία «διάρρηξη» στις σχέσεις των «εταίρων» τους στην περιοχή (καθώς αυτή θα αδυνατίσει ενδεχόμενα την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών στην περιοχή), καλώντας Σεούλ και Τόκιο «να αφήσουν πίσω τους την ιστορία» και να μειώσουν τις (μεταξύ τους) εντάσεις, εξασφαλίζοντας «τριμερή συνεργασία» και για να αντιμετωπιστεί η «βορειοκορεατική απειλή».

Από τη μεριά του, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ Γιουν Μπιγιούνγκ-Σε δήλωσε ότι «είμαστε πλήρως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη που θα προκύψει από τα ανάμεικτα σήματα της Βόρειας Κορέας, ακόμα κι αν συνεχιστεί η "επίθεση γοητείας"». Ενώ, αναφερόμενος σε πρόσφατες κινήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης που ενόχλησαν τη Σεούλ (π.χ. επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι), δήλωσε ότι όσο αυτές συνεχίζονται «θα είναι δύσκολο να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών». Ο Κέρι είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γουέν - Χι.

Σήμερα, ο Κέρι αναμένεται να βρεθεί στην Κίνα και αύριο στην Ινδονησία. Η περιοδεία του προγραμματίστηκε σε μία περίοδο που Κίνα και Ιαπωνία (αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή) «ανταλλάσσουν» σχεδόν καθημερινά κατηγορίες για εκατέρωθεν παραβίαση των συμφερόντων και της κυριαρχίας τους στις πλούσιες ενεργειακά (και όχι μόνο) περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας. Αξιωματούχος που ταξιδεύει στη διπλωματική αποστολή με τον Κέρι έκανε λόγο στο «Ρόιτερς» για «διασπαστικές και αποσταθεροποιητικές κινήσεις», στις οποίες προχωρά η Κίνα. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από αναλύσεις σε διεθνή ΜΜΕ, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν «πλήρως» την Ιαπωνία, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους διεθνώς. Αφ' ενός, γιατί οι συμβιβασμοί και οι αντιθέσεις συνυπάρχουν πάντα στις σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αφ' ετέρου γιατί κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο προστατεύει πρώτα απ' όλα τα «δικά του» συμφέροντα και οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα δεν αποκλείεται να τον φέρουν «απέναντι» ακόμα και με το στενότερο «φίλο» του.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τζάμπα εργάτες για το κεφάλαιο

Οι άνεργοι νέοι της Αυστραλίας που λαμβάνουν το επίδομα της ανεργίας θα υποχρεωθούν, βάσει νόμου που επεξεργάζεται η Φιλελεύθερη Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση Αμποττ, να εργάζονται τζάμπα, εθελοντικά, σύμφωνα με την έκφρασή της.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις δημαρχίες να στρατολογήσουν «εθελοντές» από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας, για να απασχολούνται σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στη συλλογή των σκουπιδιών, στη συντήρηση πάρκων και σε οίκους ευγηρίας.

Επίσης, ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κυβέρνησης Αμποττ, Κέβιν Αντριους, την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι το σύστημα κοινωνικής Πρόνοιας της Αυστραλίας τελεί υπό αναθεώρηση, σε ό,τι αφορά στα επιδόματα ανεργίας και ανικανότητας. Οπως ανακοινώθηκε, θα σταματήσει η χορήγηση του επιδόματος ανικανότητας σε πολλούς νέους, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι που παίρνουν τέτοια επιδόματα θα στέλνονται στην επαρχία για εργασία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο κατά 20%. Τον περασμένο Νοέμβρη, από τα 805.000 άτομα που λάμβαναν το επίδομα ανεργίας τα 224.812 είναι πάνω από ένα χρόνο άνεργοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Σοβαρές καταστροφές από διαδοχικές χιονοθύελλες έχουν υποστεί γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων με κόστος ζημιών που ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ, ανακοίνωσε χτες ο Βλάντιμιρ Μαούκο, εκπρόσωπος της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία, SODO.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προς την Ουάσιγκτον κινήθηκε χτες το νέο σύστημα σφοδρής χιονοθύελλας που μαστίζει το τελευταίο διήμερο τις Βορειοανατολικές και Νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, παραλύοντας τις μεταφορές, αναστέλλοντας την ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ακόμη ένα μαζικό τάφο με πάνω από 12 πτώματα ανακάλυψαν χτες δυνάμεις της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έξω από στρατόπεδο που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ», που είχαν ανατρέψει την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βίαια επεισόδια μεταξύ των μελών της Κάτω Βουλής της Ινδίας σημειώθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου για τη διαίρεση του νότιου ομόσπονδου κρατιδίου Αντρα Πραντές, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κρατίδιο με την ονομασία Τελανγκάνα. Ενας βουλευτής έφτασε να χρησιμοποιήσει σπρέι πιπεριού, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πρώτες βοήθειες για τρεις άλλους. Η δημιουργία του σχετικού κρατιδίου αποτελεί βασικό ζήτημα στην ενδοαστική αντιπαράθεση στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια.

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Στο θάνατο 11 αστυνομικών και τον τραυματισμό 47 ακόμα οδήγησε η έκρηξη βαν με παγιδευμένη βόμβα χτες στο Καράτσι του Πακιστάν, λίγες μέρες μετά την έναρξη επαφών μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν για να καταρτιστεί «οδικός χάρτης» που θα επιτρέψει την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνετρίβη χτες από πυρά αυτονομιστών που δρουν στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης ελικόπτερο του στρατού της Λιβύης, με αποτέλεσμα το θάνατο και των οκτώ επιβαινόντων.

ΣΟΦΙΑ.-- Αρση του μπλόκου που είχαν στήσει μικρομεσαίες μεταφορικές εταιρείες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα έγινε χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντανιέλα Μπόμπεβα δήλωσε πως η βουλγαρική πλευρά δέχτηκε το αίτημα να παραχωρήσει εφάπαξ τις μισές άδειες για διαδρομές τράνζιτ μέσω της βουλγαρικής επικράτειας, ενώ η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να εγκρίνει εκ νέου τις άδειες των Βουλγάρων μεταφορέων, οι οποίες ακυρώθηκαν στις 31 Γενάρη μονομερώς με απόφαση της Αγκυρας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 15.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Περισσότεροι από 70 πολίτες, γυναίκες και άνδρες, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες την περίοδο μεταξύ των τελών Γενάρη και των αρχών Φλεβάρη στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κυρίως από ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Monusco).

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με δακρυγόνα διέλυσαν χτες αστυνομικοί στο Ναϊρόμπι διαδήλωση αντιπολιτευόμενων υποστηρικτών την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, εκτοξεύει κατηγορίες κατά των ΗΠΑ ότι επιχειρούν την ανατροπή της κυβέρνησής του. Χτες μάλιστα η κυβερνητική συμβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει για εξηγήσεις εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας «αρωγής» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, USAID, σχετικά με σχέδια για ανατροπή της κυβέρνησης με τη στρατολόγηση ακτιβιστών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταστολή μαζικής διαδήλωσης φτωχών αγροτών

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μαζική διαδήλωση και πορεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη χιλιάδες αγρότες μέλη του «Κινήματος των Εργαζομένων στην Αγροτική παραγωγή χωρίς γη» (Movimiento Sem Tierra) σε μία προσπάθεια να στιγματίσουν την ανυπαρξία προόδου σε θέματα αγροτικής μεταρρύθμισης, λόγω των παρεμβάσεων κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών αγροχημικών και γεωργικών υβριδίων, και να στηλιτεύσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ σε ζητήματα που αφορούν την αγροτιά. Η πορεία κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο και πέρασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια.

Οταν οι αγρότες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο αντιμετώπισαν την επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 διαδηλωτές. Κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε ότι θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος τις επόμενες ώρες.

Το «Κίνημα των χωρίς γη» όπως έχει γίνει παγκόσμια γνωστό κλείνει φέτος 30 χρόνια δράσης και διεκδίκησης ουσιαστικής αγροτικής μεταρρύθμισης ώστε να δοθεί σε ακτήμονες δίχως δικαιώματα ιδιοκτησίας γης ένα μέρος από τις τεράστιες, εύφορες εκτάσεις που λυμαίνονται μεγαλοτσιφλικάδες και πολυεθνικές.

Η διαδήλωση στην πρωτεύουσα έγινε στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου του MST που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη.

Η επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, της - υποτίθεται - αριστερής κυβέρνησης της Βραζιλίας, σημειώνεται μικρό διάστημα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο εναντίον της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του υπέρογκου κόστους της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που γίνεται φέτος το καλοκαίρι (Ιούνη έως Ιούλη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ