ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πληρώνουν ακριβά για «υπηρεσίες εκπαίδευσης» τα ελληνικά νοικοκυριά

Το χέρι βαθιά στην τσέπη βάζει η λαϊκή οικογένεια, την οποία η αντιεκπαιδευτική πολιτική έχει παραδώσει σαν πελάτη στις επιχειρήσεις που πουλούν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι και μετά το λύκειο. Αφού, πέρα από τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, από την τσέπη του γονιού με το πετσοκομμένο εισόδημα περνούν επίσης σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη, δίδακτρα μεταπτυχιακών, ΙΕΚ και Κολεγίων, σχολικές εκδρομές και πολλά άλλα. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία του ΚΑΝΕΠ, το 2013 το σύνολο των πληρωμένων (μέχρι 30/9/2013) Δημοσίων Δαπανών για την εκπαίδευση ήταν 5,5 δισ. Την περίοδο 2008-2013 οι συγκεκριμένες δαπάνες μειώνονται κατά 28,3% (ή 2,2 δισ. ευρώ) με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -6,4%. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 προϋπολογίζεται για την εκπαίδευση το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 7,9% έναντι του αντίστοιχου του 2013.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες εκπαίδευσης, από το 2004 μέχρι και τον Ιούλη του 2010 (ήδη ενάμισι χρόνο εντός οικονομικής κρίσης) οι δαπάνες για υπηρεσίες εκπαίδευσης καταγράφουν σταθερή ετήσια αύξηση κατά περίπου 4,6% και διαμορφώθηκαν για το 2010 σε 5,6 δισ. ευρώ (συνολική αύξηση της περιόδου κατά 27,3%). Για το 2013 ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Ανά εκπαιδευτική βαθμίδα οι δαπάνες των νοικοκυριών επιμερίζονται ως εξής:

  • Σε 380 εκ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα και τροφεία βρεφονηπιακών ή παιδικών σταθμών και ιδιωτικά Νηπιαγωγεία).
  • Σε 603 εκ. ευρώ για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (41% για δίδακτρα σε ιδιωτικά και 8,4% για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, 48,3% για ξένες γλώσσες και 1,5% για εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  • Σε 1,7 δισ. ευρώ για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (15,1% για δίδακτρα σε ιδιωτικά, 56,9% για φροντιστήρια ή/και ιδιαίτερα, 26,4% για ξένες γλώσσες και 1,6% για εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  • Σε 138 εκ. ευρώ για τη Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ΙΕΚ - ΚΜΕ - Κολέγια (99,1% για δίδακτρα σε ιδιωτικά και 0,9% για εκδρομές/ εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  • Σε 1,5 δισ. ευρώ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση (7,3% για δίδακτρα σε Μεταπτυχιακά, 0,4% για φροντιστήρια, 76,7% για δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα, 15,3% για δαπάνες σπουδών σε άλλη χώρα και 0,3% για εκδρομές).

Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 2000 διατηρείται σταθερό στα επίπεδα 6,3% έως 6,5% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία τιμή της περιόδου να σημειώνεται το 2008-09 και 2009-10 (6,7%).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολικά κτίρια μισθωμένα, παλιά και ακατάλληλα

Σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση εντοπίζονται σε σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης, τη στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά φέρνει επιτακτικά στην επιφάνεια το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Η Ενωση Γονέων Ηρακλείου συνέλεξε και δημοσιοποιεί συγκεκριμένα στοιχεία, ζητώντας άμεσα μέτρα.

Η Ενωση Γονέων λέει ότι 19 σχολεία του Δήμου θα έχουν σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση σεισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: 12ο Νηπιαγωγείο (διατηρητέο, χτισμένο πριν το 1955), 21ο Νηπιαγωγείο (κτίριο του 1935), 53ο Νηπιαγωγείο (προκάτ), Νηπιαγωγείο Κ. Ασιτών (δεν υπάρχει άδεια και είναι κτίριο του 1959 περίπου), 11ο Δημοτικό (το κτίριο είναι κατά πληροφορίες κατασκευής 1927 και δεν υπάρχει άδεια), 16ο Δημοτικό (κτίριο του 1965), 19ο Δημοτικό (δεν έχει άδεια) και 5ο Γυμνάσιο (δεν έχει άδεια).

Ακόμα, το 80% και πάνω των νηπιαγωγείων είναι σε μισθωμένα κτίρια που δεν πληρούν στις περισσότερες περιπτώσεις, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών.

Επιπλέον, από την εικόνα που έχει συλλέξει (και εξακολουθεί να συλλέγει) η Ενωση, προκύπτουν τα εξής:

Στο 5ο Γυμνάσιο, 130 μαθητές κάνουν μάθημα στην αποθήκη χωρίς φως, με την πόρτα να ανοίγει προς τα μέσα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στο φυλάκιο του σχολικού φύλακα.

Το 3ο ΕΠΑΛ Αλικαρνασσού στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο, με σοβαρούς κινδύνους, το οποίο ανήκει στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, η εκτίμηση στο επιχειρησιακό τετραετές πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, ευθέως μιλά για θύματα σε περίπτωση σεισμού.

Δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες του ΕΕΕΕΚ Αϊ - Γιάννη είναι σε κοντέινερ, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Το 3ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, μετά από πρόχειρο μακροσκοπικό έλεγχο, κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά μαθητών σε άλλο σχολείο.

Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Σταυρακίων στεγάζονται σε κτίριο κατασκευής του 1930, στατικά ανεπαρκές, με φαινόμενα υγρασίας, ακατάλληλου αύλειου χώρου, αίθουσες μικρές και ακατάλληλες. Η μία εξ αυτών ήταν αποθήκη δίπλα στον καυστήρα.

Στα συστεγαζόμενα 1ο - 3ο Νηπιαγωγεία Γαζίου εντοπίζεται στατικό - λειτουργικό πρόβλημα.

Η Ενωση αναφέρεται σε παλαιότερη έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καρύδη (2008), ο οποίος διενήργησε αυτοψία στα σχολεία του Νομού από την οποία προκύπτουν παρατηρήσεις για περίπου 220 σχολικά κτίρια και συγκροτήματα. Πολλά εξ αυτών, είναι κατασκευής των αρχών του προηγούμενου αιώνα και πάντως προ του έτους 1958, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν άμεσης επέμβασης, ενίσχυσης και συντήρησης.

Επίσης, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, τα κτίρια των 20 παιδικών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου είναι ανεπαρκή, δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, ενώ υπάρχει σταθμός που λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας, χωρίς αυλή.

Διαμαρτυρία για τη στέγαση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Από παλιότερη σχετική κινητοποίηση
Από παλιότερη σχετική κινητοποίηση
Με την απαίτηση να μη μείνει κανένας φοιτητής - από όσους έχουν κάνει αίτηση - εκτός φοιτητικής εστίας, κινητοποιούνται σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Οι Επιτροπές του ΜΑΣ θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, γιατί τα διαθέσιμα δωμάτια στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου είναι μόλις 120, τη στιγμή που οι πρωτοετείς φοιτητές είναι 1.632 και οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι 350! Παράλληλα, οι φοιτητές που έκαναν πέρσι αίτηση για δωμάτιο στην εστία, αλλά δεν πήραν τελικά δωμάτιο, είναι 250.

Το ΜΑΣ απαιτεί να συνεδριάσει η Εφορεία της Λέσχης και να φροντίσει να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο, ενώ σε περίπτωση που μείνουν φοιτητές χωρίς δωμάτιο, να νοικιαστούν ξενοδοχεία ή να τους δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου. Παράλληλα καταθέτει και μια σειρά άλλα αιτήματα συνολικά για το θέμα της στέγασης στο ίδρυμα, στην κατεύθυνση της κάλυψης των διευρυμένων αναγκών των φοιτητών.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Παρατημένη και υποβαθμισμένη η σπουδαστική εστία

Τον προσανατολισμό για ολοκληρωτική κατάργηση οποιουδήποτε ίχνους δικαιώματος και μέριμνας έχει απομείνει στους χιλιάδες σπουδαστές επιβεβαιώνει η κατάσταση που διαμορφώνεται και δρομολογείται στη σπουδαστική εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Μια σπουδαστική εστία - και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα - η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τη Διοίκηση του ΤΕΙ και το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Με τους προϋπολογισμούς να πετσοκόβονται κάθε φορά όλο και περισσότερο, με «κουρεμένα» πλέον τα αποθεματικά των ΑΕΙ, οι συνέπειες είναι καταστροφικές, με την κατάσταση στο ΤΕΙ Χαλκίδας να έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Οι καυστήρες της Εστίας δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα μέσα στο καταχείμωνο οι σπουδαστές να κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό.

Η θέρμανση έχει εξελιχθεί σε άγνωστη λέξη, με τα καλοριφέρ να μην ανοίγουν παρά για 1-2 ώρες καθημερινά.

Τα ασανσέρ έχουν πλέον καταργηθεί, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για τη συντήρησή τους.

Το ίντερνετ που κατακτήθηκε μετά από προσπάθειες χρόνων του Συλλόγου Οικότροφων Εστίας Χαλκίδας, πλέον δε λειτουργεί και οι σπουδαστές εν μέσω εξεταστικής δεν έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες πληροφορίες για τα μαθήματά τους.

Τα στεγνωτήρια που κι αυτά μπορούν να θεωρηθούν «κατάκτηση» των οικότροφων, είναι χαλασμένα με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόλις 3 για 408 σπουδαστές.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας καλεί όλους τους σπουδαστές, τη νεολαία, την τοπική κοινότητα, να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική που ασκείται και που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, ενώ παράλληλα διεκδικεί:

  • Ανέγερση νέας εστίας στην περιοχή, που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος, χωρίς νοίκια και ιδιώτες. Επινοικίαση ξενοδοχείων και δωματίων στην περιοχή μέχρι τότε.
  • Επισκευή και ανακαίνιση της υπάρχουσας Εστίας με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης.
  • Δημοσιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στην Εστία.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους έκαναν αίτηση στέγασης και δεν έγιναν δεκτοί.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ. σε όλους τους φοιτητές.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ