ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παναττικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο

Αγωνιστικό προσκλητήριο για την Πέμπτη στις 10 πμ στην Κάνιγγος από τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ακολουθούν περιφερειακές κινητοποιήσεις και κλιμάκωση σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων απαντούν οι συνταξιούχοι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας και στην επίθεση που ξεδιπλώνεται ενάντια σε ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Σαν πρώτο βήμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 16 Οκτώβρη, παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος.Επίσης προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα περιφερειακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα, ενώ η Συντονιστική καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη.

Η Συντονιστική επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι "το τελευταίο διάστημα εντάθηκε η κινδυνολογία και ο πόλεμος νεύρων στους συνταξιούχους και εργαζόμενους για το ασφαλιστικό, από κυβέρνηση, τους διάφορους καλοπληρωμένους τεχνοκράτες Σπράου, Τίνιο και άλλους, καθώς και τις προτάσεις - υποδείξεις των διεθνών αντιδραστικών οικονομικών οργανισμών ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μεγαλοεργοδοσία".

Σημειώνει ότι η κινδυνολογία αυτή έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ώστε να δεχτούν τα σκληρά μέτρα και υπογραμμίζει πως "γράφτηκαν πολλά για το τι πρέπει να γίνει για τη "σωτηρία" του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 για άνδρες - γυναίκες, κατάργηση του θεσμού των βαρέων, επανάκριση των αναπηρικών συντάξεων, αυστηριοποίηση των προϋποθέσεων, συγχώνευση των Ταμείων σε 3-4. Επίσης αύξηση του εργασιακού χρόνου για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, υπολογισμό της σύνταξης από πενταετία που είναι σήμερα επί όλου του ασφαλιστικού βίου, κάτι που μειώνει δραστικά τις συντάξεις".

Επισημαίνει ότι άμεσα η κυβέρνηση προχωρεί στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 2.084 και υπογραμμίζει πως "υπολογίζουμε ότι με αυτό, πάνω από 750.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από 6.000 μέχρι 70.000 δραχμές".

Σημειώνει ότι "όλοι αυτοί που κάνουν αυτές τις προτάσεις, αποφεύγουν συστηματικά να πουν τις αιτίες και τι έφταιξε που έφτασαν τα Ταμεία μας σ' αυτή την κατάσταση και φυσικά αρνούνται να κάνουν δεκτές τις προτάσεις τις δικές μας και του συνδικαλιστικού κινήματος". Επισημαίνοντας ότι την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις με την αντιασφαλιστική πολιτική που ακολούθησαν, τονίζει ότι "απορρίπτουμε την κινδυνολογία" και προειδοποιεί πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Πανοικοδομική απεργία σήμερα

Στις 9.30π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική συγκέντρωση. Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση και την αντιασφαλιστική καταιγίδα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας

Στο γνώριμο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν ξανά σήμερα οι οικοδόμοι, πραγματοποιώντας 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. "Ολοι στον αγώνα δυνατά και αποφασιστικά για την προάσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας", τονίζεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μας δήλωσε σχετικά: "Ο κλάδος μας, το τελευταίο διάστημα, δέχεται έντονη επίθεση απ' την κυβέρνηση. Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να δώσει λύσεις, αλλά, αντίθετα, οδηγεί με την πολιτική της σε νέα όξυνσή τους. Είναι χαρακτηριστικό εδώ, ο πειρατικός τρόπος με τον οποίο ψήφισε κατακαλόκαιρο το άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες. Με αυτό μειώνει κατά 50% τις ελάχιστα υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους οικοδόμους στις αγροτικές περιοχές. Με αυτό το άρθρο δίνει καθοριστικό χτύπημα στον νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων, αλλά και στο ΙΚΑ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις κατακτήσεις μας και θα το καταργήσουμε στην πράξη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαιτούν για κάθε μέρα εργασίας, ένα ένσημο".

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι "ένα απ' τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο είναι επίσης η ανεργία. Το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για τα έργα που θα γίνουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα μειώσουν τάχα την ανεργία. Πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξει κάποια ανακούφιση, αλλά αφορά μόνο ορισμένες περιοχές και για λίγο χρονικό διάστημα. Εμείς απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως και μέτρα για την επιβίωση των ανέργων. Εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι και τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται, καθώς οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι ανύπαρκτες, ενώ η κυβέρνηση, με την αδιαφορία της, τροφοδοτεί την ασυδοσία των εργοδοτών. Το πρόβλημα της "μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών διαιωνίζεται, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια είναι και η κατάργηση του χειμερινού βοηθήματος. Οι επισημάνσεις της κυβέρνησης πως "η χρονιά που έρχεται θα είναι πιο δύσκολη", προοιωνίζονται ότι η επίθεση στα δικαιώματά μας θα ενταθεί".

Ο Α. Ζαζόπουλος τονίζει πως "οι οικοδόμοι είναι αποφασισμένοι να αποκρούσουν δυναμικά αυτή την επίθεση. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και εκτός απ' την αυριανή (σημ. σημερινή) απεργία, συμμετέχουμε στην πανεργατικήστις 23 Οκτώβρη, ενώ έχουμε αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη ".

- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποιεί συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια θα επιδοθεί στον δήμαρχο Πάτρας και στον νομάρχη Αχαϊας ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που προωθούνται.

Εμμονή του ΥΕΝ στα εξοντωτικά μέτρα

Την εμμονή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησής του και την αποδοχή του εξοντωτικού κανονισμού 3577/92 που σπάει το καμποτάζ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους Ελληνες ναυτεργάτες και τα συμφέροντα της χώρας, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο ΥΕΝ με θέμα το καμποτάζ, παρουσία αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ευρωβουλευτών.

Τα δύο σωματεία αναφέρουν ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που διαμορφώθηκε η "Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" αντιπάλεψαν την ουσία και τον αντιναυτεργατικό χαρακτήρα της. Οι συνέπειες από την πολιτική αυτή ήταν τραγικές για τους Ελληνες αλλά και για τους κοινοτικούς ναυτεργάτες.

"Η εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνεται, για την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων και στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, έχει καταδικαστεί από το σύνολο του ναυτεργατικού κινήματος με αλλεπάλληλες αποφάσεις Συνεδρίων και Γενικών Συμβουλίων της ΠΝΟ".

"Καλούμε - υπογραμμίζεται τέλος - όλους τους ναυτεργάτες οργανωμένα να παρέμβουν για τη σύγκληση ανοιχτής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο: Ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ και του Κανονισμού 3577/92. Μέτρα για την άμεση απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας".

Συγκέντρωση στη Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον "Οίκο Ναύτου" Χίου πραγματοποίησαν χτες συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτικοί με τις οικογένειές τους μετά από πρόσκληση των συνταξιουχικών σωματείων ΝΑΤ Χίου,για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο ψήφισμά τους τα συνταξιουχικά σωματεία καταγγέλλουν όλους τους υπεύθυνους, γιατί οι έντονες διαμαρτυρίες τους για επίλυση των οξυμένων προβλημάτων αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται με απάνθρωπη αδιαφορία, κοινωνική αναλγησία και ψεύδη περί σπατάλης, τα τελευταία εφτά χρόνια.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα σε διάφορες περιοχές της χώρας,μετά από απόφαση της κλαδικής Ομοσπονδίας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στο θέατρο "Ακάδημος" και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τη διατήρηση της 20ετίας για τη χορήγηση του εφάπαξ χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης και αποχώρησης από το επάγγελμα (από 1/1/98 το εφάπαξ θα χορηγείται στη συνταξιοδότηση). Τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης. Τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΤΑΞΥ και την επέκτασή του σε όλη τη χώρα. Τη μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακά απασχολούμενων. Την αύξηση της επιδότησης ανεργίας και της χρονικής της διάρκειας κ. ά.

Το Θριάσιο δεν αντέχει άλλη ανεργία

Τετράωρη πανεργατική στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Πανεργατική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο,διεκδικώντας μέτρα κατά της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, καθώς και επίλυση οξυμένων ασφαλιστικών και εργασιακών προβλημάτων. Να "δώσουν σωστό περιεχόμενο και προοπτική στην κινητοποίηση, συμμετέχοντας μαζικά", καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θριάσιου.

Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί την τελευταία δεκαετία στην περιοχή - που συγκέντρωνε κάποτε το ένα τρίτο της βαριάς και ελαφριάς βιομηχανίας - σαν αποτέλεσμα της πολιτικής βιομηχανικής συρρίκνωσης και των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεκάδες επιχειρήσεις συρρικνώνονται ή οδηγούνται στο κλείσιμο, ενώ ταυτόχρονα στο στόχαστρο έχουν μπει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει πως "η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων, στο συντονισμό και τη δράση τους με άλλα δοκιμαζόμενα στρώματα, σε ένα μέτωπο που να βαρά στην καρδιά του προβλήματος και στα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση". Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, να απαιτήσουν να αποχωρήσουν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ