ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
Επένδυση

Ενας από τους φανατικούς πολέμιους των εργατικών αγώνων, που βγάζει σπυράκια ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «απεργία», έγραψε τις προάλλες για τους εκπαιδευτικούς ότι «πολεμούν την προσπάθεια του κράτους να εκσυγχρονισθεί και να καθιερώσει διαδικασίες ελέγχου της απόδοσης των επενδύσεών του». Για ποιον εκσυγχρονισμό μιλάει όμως και για ποια επένδυση; Είναι εκσυγχρονισμός το σχολείο της ανταγωνιστικότητας και των δεξιοτήτων, που θα ζητιανεύει από χορηγούς για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, που θα κοιτάει τους γονείς στην τσέπη και θα προσφέρει διαφοροποιημένη εκπαίδευση με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια; 'Η μήπως είναι επένδυση τα χιλιάδες κενά που αναπαράγονται κάθε χρόνο, τα κοντέινερ και οι άθλιες υποδομές, τα 25άρια τμήματα και οι περιπλανώμενοι αναπληρωτές, οι μισθοί των «τρεις κι εξήντα» των δασκάλων και καθηγητών; Στην εποχή μας, που η επιστημονική γνώση καλπάζει, πραγματικός εκσυγχρονισμός είναι ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, όπως κάνουν με τους νόμους τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Γι' αυτό η πραγματική επένδυση στην Εκπαίδευση είναι οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, για δουλειά με αξιοπρέπεια και μόρφωση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

«Ομπρέλα»...

Τα «εγκαίνια» άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής στη χώρα, του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) γίνονται την ερχόμενη Τρίτη στα Χανιά. Αποστολή του είναι «να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό, αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα)». Σημειωτέον, όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, «η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν ένας βασικός στόχος στην αμυντική πολιτική της ΝΑΤΟικής συμμαχίας», καθώς όπως εξήγησε, δείχνοντας και προς τα πού στρέφονται οι κάννες, «υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, όπως η Κίνα, που έχει αναπτύξει πολύ προηγμένα, υπερηχητικά πλέον συστήματα πυραύλων, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται από το οπλοστάσιο το ΝΑΤΟικό ή χωρών που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουν αντιπαρατεθεί στην αυξανόμενη στρατιωτική κινεζική ισχύ».

... κινδύνων

Πράγματι, η IAMD είναι βασικό στοιχείο της δομής ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Στις σχετικές «κατευθυντήριες» γραμμές, το λεγόμενο NATO IAMD προβάλλεται ως «μια ουσιαστική, συνεχής αποστολή σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης, η οποία διαφυλάσσει και προστατεύει το έδαφος της Συμμαχίας, τους πληθυσμούς και τις δυνάμεις ενάντια σε αεροπορικές και πυραυλικές απειλές και επιθέσεις». Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτής της δομής του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, «στο στόμα του λύκου», προκειμένου να καλύψει το κενό αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων που κινούνται προς τον Ειρηνικό. Πρόκειται δηλαδή για μια συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και σ' αυτόν τον τομέα του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, που απλώνει «ομπρέλα» νέων κινδύνων και όχι ασφάλειας πάνω από τη χώρα και τον λαό.

Ευθυγράμμιση

Την ώρα που εκατοντάδες νέοι ξεροστάλιαζαν στη βροχή, περιμένοντας στις ουρές για να παρακολουθήσουν διά ζώσης τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της «Pfizer» στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός δήλωνε πως οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ θα αποτελέσουν την «καρδιά του έμψυχου δυναμικού» της πολυεθνικής, που έχει «σκάσει» από κέρδη με το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και τα δύο αυτά πανεπιστήμια «συνεργάζονται» με τον επιχειρηματικό όμιλο σε σταθερή βάση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού κολοσσού δήλωσε επίσης χαρούμενος που τα επενδυτικά τους σχέδια είναι «απολύτως ευθυγραμμισμένα με τις προτεραιότητες και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας». Κομμάτι αυτής της στρατηγικής, που υπηρετούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, είναι η προώθηση του «πανεπιστημίου της αγοράς». Και μιας και μιλάμε για φαρμακοβιομηχανία, αξίζει να δούμε πώς μεταφράζεται αυτό για το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, που χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από αστικά ΜΜΕ, καθώς λειτούργησε φέτος το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα: Η κρατική χρηματοδότηση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε «ελεύθερη πτώση», από 750.000 ευρώ το 2009 σε μόλις 70.000 (!) το 2018. Πώς καλύπτονται το κενό και οι τεράστιες ανάγκες; Με χορηγίες, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, ερευνητικά προγράμματα. Και, βέβαια, με τους φοιτητές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και άλλα αναγκαία υλικά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1916 Οι σιδηροδρομικοί του Λαρισαϊκού πραγματοποιούν μεγάλη και πετυχημένη απεργία.

1933 Η ναζιστική Γερμανία ανακοινώνει την αποχώρησή της από την Κοινωνία των Εθνών.

1944 Δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.

1947 Για την ενίσχυση των αστικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του ΔΣΕ αποφασίζεται η συγκρότηση 40 ταγμάτων Εθνοφρουράς, συγχρηματοδοτούμενα εξίσου από την ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ.

1948 Τμήματα της 2ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού μπαίνουν στον Δομοκό.

1964 Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αμερικανός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων.

1964 Ο Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρείται και στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγεται ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1973 Λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιείται στα Μέγαρα εναντίον των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που αποφάσισε η χούντα, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων, τα οποία προγραμμάτιζαν βιομηχανικές επενδύσεις. Πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία με το σύνθημα «Αυτή η γη είναι δική μας» και απαιτούν, υπό τους ήχους των πένθιμων κωδωνοκρουσιών, ματαίωση των συμβάσεων για τη δημιουργία διυλιστηρίου και άλλων μονάδων.

1974 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδικό εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνταχθούν με τον ΟΗΕ.

1990 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Λέοναρντ Μπέρνσταϊν.

1994 Απονέμεται από κοινού στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ το Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται όμως για μια ειρήνη που ακόμα δεν έχει έρθει για τον Παλαιστινιακό λαό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org