ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"
Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ
  • Σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος αντέδρασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προχώρησε χτες ο Θ. Πάγκαλος
  • Η δήλωση "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου αποτελεί πλέον αφορμή για την έναρξη του νέου γύρου της "δελφινομαχίας"

Τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαστάσεις στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, προσλαμβάνει το θέμα του "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου, καθώς οι δελφίνοι, με πρώτους τους Θ. Πάγκαλο και Κ. Σημίτη,έσπευσαν να γράψουν νέες υποθήκες στην κούρσα διαδοχής.

Με τις χτεσινές δηλώσεις τους τα μέλη της κίνησης των "4", επιχείρησαν αφ' ενός να επιρρίψουν εξ' ολοκλήρου το κόστος και τη φθορά στον ίδιο τον Α. Παπανδρέου και, από την άλλη, ανέλαβαν να προφυλάξουν δήθεν το ΠΑΣΟΚ από το "διασυρμό", επιφυλάσσοντας για τον εαυτό τους ρόλο τιμητή.

Η εσωκομματική διαμάχη πέρασε χτες από φάση έντασης, καθώς ο πρωθυπουργός και τα νομιμόφρονα στελέχη αντέδρασαν έντονα και οργανώνουν την αντεπίθεσή τους.

Ο Θ. Πάγκαλος,στη συνέντευξή του χτες στο "Φλας", επέρριψε αρχικά τις ευθύνες για το θέμα που προκλήθηκε στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι "ο Παπανδρέου υφίσταται τις συνέπειες μιας πολύ κακής και κουτής παρέμβασης διαφόρων ανθρώπων που τον περιβάλλουν", και ζήτησε να τους αποπέμψει. Στη συνέχεια μέμφθηκε τον πρωθυπουργό για το πρότυπο συμπεριφοράς που εκπέμπει στο λαό, γιατί σε μια περίοδο λιτότητας "επιλέγει να χτίσει ένα πολυτελές σπίτι σε ένα χώρο που ζουν οι πλούσιοι, στην Εκάλη, με χρήματα που δεν έχει".

Προχώρησε, όμως, ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού δεν είναι πειστικό: "Και μόνο για τους τόκους, συμπλήρωσε, που οφείλει στον κ. Χάλαγκ ο πρωθυπουργός θέλει ποσά που υπερβαίνουν τη βουλευτική του αποζημίωση, που αν δεν κάνω λάθος είναι το μόνο του εισόδημα". Δηλώνοντας "δυστυχισμένος" που λέει όλα αυτά, συνέχισε θέτοντας θέμα νομοθετικής ρύθμισης της δωροληψίας: "Διότι η δωροληψία είναι ένα μέσον το οποίον - είμαι δυστυχέστατος σας λέω - το υποδεικνύει προς τους πολίτες όλη αυτή η διαδικασία που παρακολουθούμε, για να καταργηθεί το "πόθεν έσχες". Διότι ο καθένας μπορεί να πει και εγώ μπορώ να πω μεθαύριο ότι ο φίλος μου ο τάδε μου δάνεισε 50 εκατομμύρια".

Ακάθεκτος έθεσε και ζήτημα δεοντολογίας για τους υπουργούς δανειστές: "Θεωρώ ότι υπάρχει ένα δεοντολογικό πρόβλημα αν όλοι οι φίλοι του πρωθυπουργού είναι υπουργοί και αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο για αυτή τους την ιδιότητα, για την υπουργική ιδιότητα δηλαδή". Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή στο '89". "Δεν υπάρχει ούτε '89, ούτε μπορεί να υπάρξει '89, και αυτά τα πράγματα είναι εκ του πονηρού".

Ο Θ. Πάγκαλος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλου,κατηγορώντας την ομάδα του ότι δρα στα όρια του παραδεκτού, υποδεικνύοντας νομάρχες, αποκλείοντας στελέχη που δεν αρέσουν κ.ά. "Αυτή η γάγγραινα των γραφειοκρατών της Χ. Τρικούπη, είναι θανάσιμος κίνδυνος για την ενότητα και για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ". Κατηγόρησε, επίσης, τη Χ. Τρικούπη για "πλήρη υπονόμευσή" του στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών.

Προς ενίσχυση του Θ. Πάγκαλου προσέτρεξε, σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης,ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Το "πόθεν έσχες" αφορά τον πρωθυπουργό, συμπλήρωσε με νόημα.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Πάγκαλου προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση αρκετών υπουργών (Γ. Παπανδρέου, Κ. Κουλούρης κ.ά.) και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.Ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου,απάντησε στις δηλώσεις Πάγκαλου, διά στόματος Ε. Βενιζέλου: "Ο κ. Πάγκαλος βιάστηκε δυστυχώς να βγάλει συμπεράσματα και να απευθύνει εύκολα μαθήματα στον Α. Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί το πολιτικό πλαίσιο όλης αυτής της ιστορίας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Θ. Πάγκαλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι δεν "υπάρχει τίποτα σχετικό". Ωστόσο, από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη αναφερόταν χτες ότι καλύπτονται από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση του κόμματος. "Θύμιζαν", επίσης, ότι ισχύει η πρόσφατη ανακοίνωση πως ο Θ. Πάγκαλος σε ορισμένα θέματα δεν ταυτίζεται με τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι κύκλοι, αν και χαρακτήριζαν "προκλητική" τη συμπεριφορά του, έλεγαν ότι αυτή τη στιγμή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Θ. Πάγκαλου τον καθιστά "ήρωα".

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι αν και χτες υπήρχαν φήμες για συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Πάγκαλου (πληροφορίες έλεγαν ότι είχε προσδιοριστεί προ ημερών), τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Οσον αφορά την πλευρά του Θ. Πάγκαλου, πληροφορίες τον φέρουν να δηλώνει ότι θα συνεχίσει την τακτική του "με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ΠΑΣΟΚ". Μεθόδευση που τίποτα δεν αποκλείει επανεκτίμηση των σκέψεων σχετικά με τη μη λήψη μέτρων εναντίον του.

Λάβρος κατά Πάγκαλου εμφανίστηκε ο Ε. Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανώριμο, ενώ τον προειδοποίησε να μην εμφανιστεί στις γειτονιές.

Τα ΜΜΕ πήραν το "μύνημα" και υπάκουσαν

"Αντιδράσεις" του Τύπου για την υπόθεση "ΠΡΟΦΙΛ" - Γ. Κουρή

Το "μήνυμα" που δόθηκε "από ψηλά" με την προχτεσινή ματαίωση της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ", δηλαδή η υπόγεια "εντολή" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ελήφθη από το σύνολο σχεδόν του Τύπου. Σε αγαστή θα 'λεγε κανείς συνεργασία και συντονισμό οι περισσότερες "φιλοκυβερνητικές" και "αντιπολιτευτικές" εφημερίδες - εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων - έπνιξαν το θέμα ή το υποβάθμισαν. Από την άλλη κάποιοι "σήκωσαν τους τόνους" με στόχο τον αποπροσανατολισμό ή τη δρομολόγηση κάποιων εξελίξεων. "Διαβάζοντας" το σύνολο του χτεσινού Τύπου, σημειώνουμε:

Εκτενή κάλυψη του θέματος είχαν μόνο η "Αυριανή" (όπως αναμενόταν) και ο "Αδέσμευτος Τύπος". Η "Αυριανή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δικτατορία από τη Μιμή" και υπέρτιτλο "Επέβαλε στον "ΑΝΤΕΝΝΑ" να κόψει την αποκαλυπτική εκπομπή του Γιώργου Κουρή στο "ΠΡΟΦΙΛ" του Πάνου Παναγιωτόπουλου", περιλαμβάνει εκτενή ρεπορτάζ για το συμβάν και τις παραμέτρους του, καθώς και δηλώσεις πολιτικών για τη ματαίωση της εκπομπής.

Ο "Αδέσμευτος Τύπος" με πρωτοσέλιδο "ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ. Δέρνουν - Κλέβουν - Λογοκρίνουν" και δισέλιδο ρεπορτάζ για τα γεγονότα, γνώμες και απόψεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σχόλια και γνώμες. Από κει και πέρα...

***

Η "Απογευματινή" στα "ψιλά" της πρώτης σελίδας της αναφέρει "ΑΝΤΕΝΝΑ: Γιατί κόπηκε χτες το ΠΡΟΦΙΛ". Σε άρθρο του Χρ. Πασαλάρη στη δεύτερη σελίδα, αφού απλώς αναφέρεται το γεγονός σε συνδυασμό με την υπόθεση του "πόθεν εσχες", εγκαλείται ο "Ριζοσπάστης" επειδή ως αριστερή αντιπολίτευση ήταν "ψυχρός" στις "ουδέτερες" αναφορές του και δεν "άρπαξε το θέμα (σ.σ. του πόθεν έσχες) από τα... αχαμνά ως όφειλε". Μετά από αυτά ο αναγνώστης που περιμένει "καυτά ρεπορτάζ" για το θέμα στη σελίδα 8 βλέπει την "Απογευματινή" να αναπαράγει την ανακοίνωση του "ΑΝΤΕΝΝΑ" χωρίς το παραμικρό σχόλιο επί του θέματος. Μίλησε κανείς για παρεμβάσεις και "αδέσμευτη" πληροφόρηση;

Ο "Ελεύθερος Τύπος" περνά κι αυτός το θέμα στα "ψιλά" της πρώτης σελίδας με υπότιτλο "Τι λέει ο ΑΝΤ-1 για το κομμένο "Προφίλ"". Το ρεπορτάζ στη σελίδα 11 στηρίζεται στην ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ με λίγες αναφορές στην επίθεση κατά της Δ. Βεργιοπούλου και τη ματαίωση ανάλογης εκπομπής του Γ. Τράγκα.

Στην "Ελευθεροτυπία" που ασχολείται με την υπόθεση ΧΑΛΑΚ υπάρχει μια πρόταση στην πρώτη σελίδα που μιλά για "Εξηγήσεις "Αντέννα" για το κόψιμο εκπομπής με θέμα τη βίλα". Στη σελίδα 7 υπάρχει άχρωμο ρεπορτάζ με τίτλο "Θρίλερ με το "Προφίλ" του "Αντέννα"" το οποίο στηρίζεται στην ανακοίνωση και περιλαμβάνει μόνο την αντίδραση του Κ. Πυλαρινού, ενώ σε διπλανή στήλη υπάρχει θέμα που σχεδόν διαμαρτύρεται για το κόψιμο της εκπομπής του Γ. Τράγκα αφού το περιεχόμενό της - όπως το περιγράφει - δε θα δημιουργούσε τριβές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στα "ΝΕΑ" δεν υπάρχει αναφορά στην πρώτη σελίδα. Το ρεπορτάζ τής σελίδας 9 κινείται στα πλαίσια της γενικής "γραμμής" που έχει επιβληθεί, στηριγμένο στην ανακοίνωση του "Αντέννα".

Από τη "γραμμή" αυτή δεν ξεφεύγει το "ΕΘΝΟΣ",το οποίο, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην πρώτη σελίδα του, φιλοξενεί στα... βάθη της σελίδας 11 την ανακοίνωση του "Αντέννα" και "καθαρίζει" με το θέμα.

Η "Αυγή" κάνει μια λιτή άχρωμη αναφορά στο θέμα σε μονόστηλο τής δεύτερης σελίδας με τίτλο "ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ Κόπηκε το "Προφίλ" με το Γ. Κουρή".

***

Οσοι από τους αναγνώστες της "Καθημερινής" διαβάζουν τις ραδιοτηλεοπτικές σελίδες της θα είδαν στα βάθη της σελίδας 17 έναν απρόσωπο τίτλο (που θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε) "Ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ". Οσοι το πρόσεξαν θα διάβασαν ατόφια την ανακοίνωση, η οποία είναι και η μόνη αναφορά της εφημερίδας στο θέμα.

Τέλος, εύγλωττη είναι η "λαλίστατη" σιωπή της "Νίκης" και του "Λόγου".Οι δύο εφημερίδες όχι μόνο δεν αναφέρουν λέξη για το συμβάν, αλλά αντίθετα μιλούν για "Ολομέτωπη επίθεση κατά Ανδρέα από τον εσμό των μεγαλοσυμφερόντων" και "ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΑ+ΔΚΙΜΟΥ με λάσπη και υλικά του "βρόμικου '89"" ("Λόγος"). Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα ρεπορτάζ της "Νίκης" που μιλούν για "Μέρες του '89", θεωρώντας ότι βρίσκεται "Στο στόχαστρο ξανά ο Αντρέας" και πως "Ο λαός καταδικάζει τους λασπολόγους". Για όποιον δεν κατάλαβε αρκεί μια ματιά στην πρώτη σελίδα όπου υπό τον πηχυαίο τίτλο "ΒΡΟΜΙΚΟ '95 Στόχος και πάλι ο Ανδρέας" παρουσιάζεται πρωτοσέλιδο της "Αυριανής".

***

Η κοινή αυτή στάση των "ανεξάρτητων", "ακομμάτιστων" και "υπεράνω συμφερόντων" εφημερίδων κάθε πολιτικής απόχρωσης, δείχνει πεντακάθαρα ποια συμφέροντα αυτές υπηρετούν, σε ποιους προσβλέπουν και πόσο "αδέσμευτη" και "ανεξάρτητη" είναι η "ενημέρωση" που παρέχουν.Δείχνει δηλαδή την ταξικότητα της καναλιζαρισμένης "είδησης" που υπηρετεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικού συστήματος, προστατεύοντας τους πρωταγωνιστές του ακόμα κι αν αυτοί θεωρούνται "πολιτικοί αντίπαλοι". Δείχνει ακριβώς ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά όχι αυτές που μας "δείχνουν": Οτι ο κόσμος "πρέπει" να μαθαίνει "ειδήσεις" που δε βλάπτουν το σύστημα ή τους κατά καιρούς εκφραστές του. "Πρέπει" όμως να μένει στο σκοτάδι για ό,τι θα μπορούσε να τον αφυπνίσει και να του αποκαλύψει πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των "παραδοσιακών αντιπάλων" γιατί απλούστατα "οι διαχωριστικές γραμμές" τους αποσκοπούν στον εγκλωβισμό του κόσμου σ' αυτό το σύστημα με τη συλλογή οπαδών από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Αραγε, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα "πολιτικών" και ΜΜΕ; Υπάρχουν αμφιβολίες για την υποκρισία αυτού που λέγεται πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων και των συγκροτημάτων Τύπου που τάχα υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλο; Υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που δεν αντιλαμβάνονται ενάντια σε ποιους πρέπει να στρέψουν την κριτική και την αντίστασή τους;

Ζ.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ολα "αυτονόητα" (!)

Να υποβαθμίσει και να κλείσει όπως όπως το θέμα για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αντιμετώπισε με περισσή έπαρση και αλαζονεία ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το ακανθώδες αυτό θέμα.

Ο εκπρόσωπος εξόρκισε άλλη μια φορά το θόρυβο που έχει προκληθεί, επισείοντας το "πολιτικό πλαίσιο αυτής της ιστορίας", παραπέμποντας στη δήλωσή του για "προσπάθεια αναβίωσης του νοσηρού κλίματος του '89".

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, θεώρησε ως αυτονόητη τη δεοντολογική και νομική συμμόρφωση του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα απαντώντας στις επικρίσεις, που εκφράστηκαν και από τον Θ. Πάγκαλο, για το αν είναι δεοντολογικά, και όχι απλά νομικά, σωστή η ενέργεια του πρωθυπουργού να δανείζεται από υπουργούς, ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε ερμηνεία ότι για να είναι κάποιος υπουργός, πρέπει να είναι φίλος του πρωθυπουργού, δήλωσε: "Αυτό είναι μια ορθολογική ερμηνεία, η οποία είναι αυτονόητη" (!).

Σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ο νόμος δεν επιτρέπει τη σύναψη άτοκων δανείων, ο Ε. Βενιζέλος, αν και δε γνώριζε, όπως αναγνώρισε τις σχετικές διατάξεις, δήλωσε ότι πρέπει να θεωρείται "δεδομένη και αυτονόητη η συμμόρφωση στην κείμενη νομοθεσία".

Προχωρώντας σε μια επίδειξη νομικών γνώσεων, ο εκπρόσωπος αμφισβήτησε τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να γνωρίζουν αν ο "μυστηριώδης" Τζ. Χάλαγκ - ο οποίος παραμένει πάντα φίλος του πρωθυπουργού όπως επανέλαβε - έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. "Κάνατε ρεπορτάζ σε όλες τις Εισαγγελίες και σε όλα τα Πρωτοδικεία, σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια;", απάντησε με θριαμβευτικό ύφος, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει να έχει υποβληθεί κάποια μήνυση από τον Τζ. Χάλαγκ.

Την άποψη ότι ο θεσμός του "πόθεν έσχες" πάσχει και ότι δεν έχει γίνει ποτέ ουσιαστικός έλεγχος εξέφρασε ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας στον "Αντέννα".

"Σταυροφορία" από Εβερτ

Μείζον θέμα της πολιτικής ζωής αναδεικνύει ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ το θέμα με το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες, επιχειρώντας να καρπωθεί τη φθορά και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως "πολέμιος της διαφθοράς" και υπερασπιστής της ηθικής στην πολιτική ζωή.

Με οργισμένο ύφος και σκληρές εκφράσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, επιτέθηκε κατά του Α. Παπανδρέου ενώ απείλησε με πρόταση μομφής τον αντιπρόεδρο της Βουλής και σύσταση για εξεταστική επιτροπή.

Χαρακτήρισε το θέμα με το πόθεν έσχες του Α. Παπανδρέου κατ' εξοχήν ηθικό και πολιτικό, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά και οι πράξεις του πρωθυπουργού δε θίγουν μόνο τον ίδιο αλλά το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. "Ο κ. Παπανδρέου", είπε, "διασύρει διεθνώς τη χώρα και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή του τόπου".

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του κόμματός του, έκφρασε την ελπίδα ότι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για το πόθεν έσχες θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και θα στείλει στη δικαιοσύνη το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, το δικό του και όσων έχουν διατελέσει υπουργοί. Αν δε γίνει αυτό, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου της Βουλής και θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δε θα φτάσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης γιατί "δε θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Παπανδρέου να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ".

Στη σταυροφορία του υπέρ της ηθικής, ο Μ. Εβερτ δε δίστασε να... νουθετήσει τους εκδότες και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ γιατί υποβαθμίζουν το θέμα. "Δεν είναι δυνατόν", δήλωσε "αγανακτισμένος", "να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και να λέει ότι "δανείστηκα από τους υφισταμένους μου, δανείστηκα από ένα αλλοδαπό, δανείστηκα χωρίς τόκους για να καλύψω μια δαπάνη" και να λέμε ότι δε συμβαίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο".

  • Απαντώντας στον Μ. Εβερτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος, δήλωσε: "οι προσπάθειες του κ. Εβερτ αρχίζουν να γίνονται αντάξιες του προκατόχου του, την περίοδο του 1989. Οι επίγονοι όμως, εμφανίζονται ως κακέκτυπα ιδίως όταν αντιγράφουν καταδικασμένες μεθόδους".
Χειρουργήθηκε η Δ. Λιάνη - Παπανδρέου

Στο μαιευτήριο "Μητέρα" εισήχθη νωρίς χτες το απόγευμα, η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου και υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη, πριν δύο περίπου βδομάδες, χειρουργική επέμβαση στο στήθος. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, υποβλήθηκε σε επέμβαση μαστού λόγω αποτιτανώσεων. Οπως εξήγησε γιατρός της κλινικής, ο οργανισμός παράγει ασβέστιο προκειμένου να επουλώσει βλάβη που υπάρχει στο μαστό. Με την επέμβαση αφαιρείται το τμήμα του μαστού που εμπεριέχει τη βλάβη και το ασβέστιο. Από ταχεία βιοψία που έγινε, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κάτι σοβαρό. Ωστόσο, θα γίνει και ιστολογική εξέταση. Στις 10 περίπου το βράδυ την ασθενή επισκέφτηκαν ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου,ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης,ενώ παρών από νωρίς ήταν και ο υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός.Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του είπε στους δημοσιογράφους πως η επέμβαση ήταν προγραμματισμένη και πως όλα πήγαν καλά.

Νόμιμη, κατά τους εισαγγελείς, η συλλογή Μητσοτάκη

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση της αρχαιολογικής συλλογής του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, μετά από δικαστική έρευνα που κράτησε περίπου ένα χρόνο. Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης Γ. Φωτάκης και Ν. Τζουλάκης, αντίστοιχα, έκριναν ότι η συλλογή είναι απολύτως νόμιμη και συνεπώς η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί. Η σχετική έρευνα διατάχθηκε ύστερα από αίτημα της εκλιπούσης υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη τον περσινό Γενάρη στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Μ. Βασιλάκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ