ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Σωματείου

Μαζική κινητοποίηση χτες στη διοίκηση του Πανεπιστημίου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ
Με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων εκπροσωπώντας τα σωματεία τους.

Κατήγγειλαν ότι η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και της εταιρείας που έχει την εργολαβία του τεχνικού συνεργείου να μην ανανεώσουν τη σύμβαση του προέδρου του Σωματείου έχει στόχο το δικαίωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εκατοντάδων εργαζομένων - υπολογίζονται σε περίπου 500 - στις εργολαβίες του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην επιβολή σιγής νεκροταφείου μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών.

Επιβεβαιώθηκε αυτό και στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, όταν ο αρμόδιος αντιπρύτανης, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με το Σωματείο, με την παρελκυστική του τακτική, τελικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για επιστροφή του απολυμένου στην εργασία.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εργολαβικών ΑΠΘ, την 1η του Γενάρη, ενημερώθηκε από τον εργολάβο ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΑΠΘ αποφασίστηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του, χωρίς καμία αιτιολογία. Η αιτία είναι προφανής, ότι προσπαθούσε να οργανώσει τους εργολαβικούς και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου.

Ετσι, αν και η απόφαση του δικαστηρίου τον ορίζει πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, η εργοδοσία και η διοίκηση του ΑΠΘ αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό πλαίσιο και ειδικά τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία των συνδικαλιστών, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση.

Στο πλευρό των εργολαβικών βρέθηκαν συνάδελφοί τους από μια σειρά σωματείων που με αποφάσεις τους καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική δίωξη και απαιτούν άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου προέδρου και άλλων εργαζομένων που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΜΑΚ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΜΑΘ, οι Α', Β', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο, ο ΣΕΦΙΕ, το ΣΕΤΕΠΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στη Σίτιση στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κ. Μακεδονίας, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το ΣΕΜΛΑ και το Συνδικάτο Οικοδόμων και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής, Νομικής, Πολιτικού, Ιστορικού, ΜΜΕ, Ιατρικής.

Κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Στο μεταξύ, συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), ετοιμάζουν νέες μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, Νίκου Τζανετή, η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, και την Τετάρτη 19 Γενάρη συγκέντρωση των σωματείων στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συλλαλητήριο - μήνυμα ενάντια στις 8 εκδικητικές απολύσεις στο ΚΤΕΛ

Καταγγελία για τις προβοκάτσιες της Διοίκησης της εταιρείας

Την αισχρή προσπάθεια της Διοίκησης του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, που σε δημόσια ανακοίνωσή της στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί να συσχετίσει βανδαλισμούς που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε λεωφορεία της επιχείρησης, με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την πάλη του να παρθούν πίσω οι 8 απολύσεις εργαζομένων (με τις 2 πιο πρόσφατες να αφορούν και συνδικαλιστές), καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η Διοίκηση του ΚΤΕΛ ΑΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις 8 απολύσεις (οι δυο τελευταίες κατά συνδικαλιστών χτες) επιδίδεται σε απαράδεκτες, προκλητικές και προβοκατόρικες δηλώσεις, ότι οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν στα λεωφορεία της επιχείρησης τις προηγούμενες μέρες, συνδέονται με τους εργαζόμενους!».

Δίνοντας απάντηση στις συκοφαντίες, σημειώνει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ταυτίζεται με τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι τελευταίοι βανδαλισμοί, αντιθέτως, τέτοιου είδους ενέργειες χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, να το σπιλώσουν», υπογραμμίζοντας πως «η συκοφαντία και η προβοκάτσια είναι χαρακτηριστικό τους. Ο αγώνας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις εργαζομένων από τα ΚΤΕΛ και να υπάρχει συγκοινωνία στο νησί είναι πέρα για πέρα δίκαιος».

Χτες, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο στο νησί, όπου καταγγέλθηκαν οι ενέργειες του ΚΤΕΛ και η επιχειρούμενη προβοκάτσια της Διοίκησή τους, με απαίτηση να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Βουρδέρης, στάθηκε στους νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για τέτοιου είδους ενέργειες, με τελευταίο τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Μουζάκης, ταμίας του συνδικαλιστικού φορέα και γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, που κοινοποίησαν και τη δική του απόλυση, στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί με την υποβάθμιση των τοπικών συγκοινωνιών, την ίδια στιγμή που η ΚΤΕΛ ΑΕ χρόνια έπαιρνε και παίρνει επιδότηση για «δρομολόγια άγονης γραμμής».

Κύμα αλληλεγγύης

Απέναντι στις ενέργειες του ΚΤΕΛ και κατά των απολύσεων των εργαζομένων έχει εκφραστεί κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τις προβοκάτσιες και απαιτούν «την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του ΚΤΕΛ Ζακύνθου».

Το κείμενο υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και τα εργατικά συνδικάτα: Οικοδόμων Πάτρας, Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Μετάλλου Πάτρας, Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, Εργαζομένων Ιδρυμάτων Ιδιωτικής Υγείας Αχαΐας, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάτρας, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Πάτρας, Εργαζομένων ΕΛΠΑΚ, Εργαζομένων Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, Τύπου - Χάρτου Αχαΐας, Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, Εργαζομένων Πράκτικερ (Πάτρας), Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Οικοδόμων Αγρινίου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αγρινίου, Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας, Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων Ηλείας. Επίσης στη Ζάκυνθο τα σωματεία: Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Χρηματοπιστωτικού και Συνταξιούχων.

Στο πλευρό των απολυμένων το ΚΚΕ

Για το θέμα των απολύσεων και των συγκοινωνιών στο νησί, κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Παπαναστάση.

Αύριο επίσης, θα βρεθεί στη Ζάκυνθο ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και στις 2 μ.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, το σωματείο των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ και τους απολυμένους, ενώ στις 3 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων

Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» από συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος.

Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας τονίζει πως η προκλητική απόφαση της εταιρείας στα «Πετρέλαια Καβάλας» να απολύσει 24 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, «αποτελεί απευθείας επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα εργατικά δικαιώματα», μεταφέροντας παράλληλα μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους.

«Με το πρόσχημα της πανδημίας οι κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο επιβάλλουν μέτρα που περιορίζουν και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων που αποκτήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν την ανάγκη για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της εντατικοποίησης των ταξικών μας αγώνων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις επιθέσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ καταδικάζει τον αυταρχισμό και τις απειλές της εταιρείας και απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Αποφάσεις στήριξης των απολυμένων έχουν πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Φωκίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου Καβάλας, Συνταξιούχων ΒΦΛ και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, η Ενωση Συνταξιούχων Γλυφάδας και γύρω Δήμων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Με μειώσεις μισθών ξεκίνησε η νέα χρονιά

Τις μειώσεις μισθών που επιβάλλει η εργοδοσία της «ΔΕΛΤΑ» στους εργαζόμενους καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. «Την ώρα που η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού 13 ευρώ μεικτά, η εργοδοσία φέρνει μειώσεις 170 ευρώ για όσους είναι πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά! Αποδεικνύεται ότι από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία δουλεύουν για τη μείωση του μέσου μισθού των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει ακόμα ότι η εργοδοσία επικαλείται προκλητικά την αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, για να δικαιολογήσει το ψαλίδισμα των μισθών, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι «δεν έχουν να ζεστάνουν το σπίτι τους λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές στην Ενέργεια», ενώ ταλανίζονται από την ακρίβεια και στερούνται ακόμα και βασικά αγαθά.

Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, είτε αναγκάστηκαν να υπογράψουν μείωση μισθού κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, είτε δεν έχουν βρεθεί σε αυτή τη φάση στο στόχαστρο της επίθεσης, να απαντήσουν οργανωμένα στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. «Οσο η εργοδοσία βλέπει ότι μπορεί να προχωράει τα σχέδιά της χωρίς αντιδράσεις τόσο ανοίγει η όρεξή της. Αύριο μπορεί να μπουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο στόχαστρό της», τονίζει. Διεκδικεί: Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις μειώσεις μισθών. Καμία σκέψη για νέες μειώσεις. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και προστασία των εργαζομένων από την πανδημία.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Αύριο η παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ, μπροστά στις αρχαιρεσίες της Ενωσης (27 - 31 Γενάρη), καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Διευκρινίζεται ότι για την είσοδο στο κτίριο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου τριμήνου από τους συμμετέχοντες και ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τις 5.30 μ.μ. μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα για rapid test στην είσοδο της ΕΣΗΕΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org