ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2017
Σελ. /24
Η «ενεργειακή φτώχεια» και η «λύση»

Ποια απελευθέρωση της Ενέργειας και ποια εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα; Ποια ιδιωτικοποίηση και ποια αξιοποίηση των ενεργειακών υποδομών και αποθεμάτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου; Τίποτα από τα παραπάνω δεν φταίει για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης σύμφωνα με την «Αυγή», που χτες επικαλέστηκε την αυθεντία της «Greenpeace». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ρίζα του προβλήματος είναι ότι «περίπου 4.600.000 κατοικίες διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια οικογένειες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης...»! Ποια είναι, λοιπόν, η λύση για τα λαϊκά νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ψύχους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και που, με τον εφιάλτη των λογαριασμών, σκέφτονται ακόμα και το θερμοσίφωνο να ανάψουν; Προφανώς, όχι η δραστική μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και η κατάργηση της φορομπηξίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης» των κτιρίων, που η «Greenpeace» καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει αποφασιστικά. Δεν φτάνουν, δηλαδή, οι παροχές στους βιομηχάνους με φτηνό ρεύμα ή αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά η «Αυγή» (μέσω «Greenpeace») προτείνει και νέες επιδοτήσεις με κρατικό χρήμα σε κατασκευαστικούς ομίλους, για να γίνουν θερμομονώσεις και να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις λαϊκές κατοικίες...

Φτιάχνουν φτηνούς εργάτες...

Τον υπερδιπλασιασμό της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβρη από το 2011 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, στον ικανό προς εργασία πληθυσμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,2% τον Οκτώβρη του 2011 και από τότε μέσα από συνεχείς αυξήσεις έφθασε στο 19,3% τον Οκτώβρη του 2016. Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικιακές ομάδες 15 - 24 και 25 - 34 παραμένουν τα υψηλότερα (44,2% και 29,7%, αντίστοιχα) αλλά έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 15 - 24 είχε φτάσει το 57,3% το 2012 και στην ομάδα 25 - 34 στο 36,7% το 2013.

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τους αντεργατικούς νόμους που προώθησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια. Η μείωση της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 έγινε μετά τη μεγάλη μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 και το σπάσιμό του σε δύο κατηγορίες, έως 25 ετών και πάνω από 25 ετών, με την πρώτη κατηγορία εργατών να γίνεται ακόμα πιο φθηνή. Παράλληλα, η συνολική μείωση της ανεργίας στις ηλικίες 15 - 34 σε αντίθεση με τη συνεχή αύξησή της στις ηλικίες 55 - 64 δείχνει ότι το κεφάλαιο πετά στο δρόμο εργατικό δυναμικό με δικαιώματα, όπως οι τριετίες που ανεβάζουν το ύψος του μισθού.

... για ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι εργοδότες διαλέγουν τους πιο φτηνούς εργάτες. Γι' αυτό προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία και απολύουν τους πιο ηλικιωμένους και, επίσης, προτιμάνε όσους είναι κάτω των 25 ετών που είναι φτηνότεροι.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά το χτύπημα των μισθών και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η ανεργία σε κάθε ηλικιακή ομάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (ξεπερνά τους 1,1 εκατ. ανέργους), δείχνοντας ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνά μέσα από το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία.

Ετοιμάζεται για νέους ρόλους

Με αναφορές στις σχέσεις της Ελλάδας με βαλκανικές χώρες συνδύασε τις δηλώσεις του για το Κυπριακό, από τη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, παραλλήλισε τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο Κυπριακό, με τον τρόπο που χειρίζεται τις διαφορές της με την Αλβανία και τα Σκόπια. Είπε ο Ν. Κοτζιάς: «Το λέω αυτό, γιατί με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τα θέματα που συνδέονται με τους βόρειους γείτονές μας, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουμε μακρόχρονες στρατηγικές και έχουμε θέσει θέματα στην ημερήσια διάταξη (...) Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή, γιατί τα αδρανή προβλήματα συσσωρεύουν και άλλα προβλήματα, δεν λύνουν ζητήματα. Πρέπει - εφόσον η θέλησή μας και η γνώση μας υπάρχει - να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία ακόμα περισσότερο προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος». Θυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η οποία εσχάτως δηλώνει «μετανιωμένη» που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία πληθαίνουν τις αναφορές και την παρουσία τους στα Βαλκάνια, ενώ δεν λείπει και η καλλιέργεια κλίματος που θα δικαιολογούσε διάφορες «προληπτικές» παρεμβάσεις, όπως η προβολή της δράσης πυρήνων «τζιχαντιστών» στην Αλβανία. Τι δείχνουν όλα αυτά; Αν μη τι άλλο, ότι αυξάνεται γενικά το ενδιαφέρον ισχυρών και ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα Βαλκάνια. Και ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο για διάφορες «διευθετήσεις»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντκγσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον «αρχιτέκτονα» του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σ' όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε, καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org