ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ

Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης
Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης
Μετά την εισηγητική τοποθέτηση, έγιναν παρεμβάσεις από στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιστημονικούς φορείς. Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικής Πολιτικής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, επιταχύνθηκε από το 2010 και μετά, ένα πολιτικό σχέδιο που λαμβάνει την τελική μορφή του με τη σημερινή πρόταση της κυβέρνησης.

Αυτό που εμφανίζεται σαν εναλλακτική πρόταση είναι οι ευσεβείς πόθοι όλων των κυβερνήσεων από το 2010, η άμεση εφαρμογή του νόμου 3863. Αυτό που δεν κατάφεραν τότε να υλοποιήσουν, πρόσθεσε, αναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση, πέρα από τις όποιες επιμέρους παραλλαγές, που κι αυτές είναι προς το χειρότερο.

Με την πρόταση, εξήγησε, γίνεται τριχοτόμηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σε «βασική σύνταξη», η μόνη εγγυημένη, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις, η «ανταποδοτική», για την οποία όμως η κρατική εγγύηση είναι κενό γράμμα και μια «προσωπική διαφορά», η οποία επαφίεται στην αξιοπιστία των κυβερνήσεων (!).

«Εκτίμηση δική μας είναι ότι αυτή η προσωπική διαφορά δε θα καταβληθεί» είπε ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε ότι η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα υπερ-ταμείο ουσιαστικά καταργεί τον κοινωνικό της χαρακτήρα και ανοίγει το δρόμο στην επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση. «Θεωρούμε ότι το ΠΑΜΕ είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα, καλούμε τα ταξικά συνδικάτα και τους συλλόγους των συνταξιούχων να στηρίξουν και τις δικές μας κινητοποιήσεις», κατέληξε.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Απόστρατων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τόσα χρόνια μας έκλειναν το μάτι ότι είμαστε οι "χαϊδεμένοι" του συστήματος, κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο λαό. Ομως, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μας πλήττουν τα ίδια προβλήματα με τους εργαζόμενους και τους άλλους συνταξιούχους.

Είμαστε θύματα της ίδιας βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Κόντρα στους εφησυχασμούς, λέμε να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα Ταμεία, δηλαδή το κράτος και το κεφάλαιο. Να βγούμε ενωμένοι στο δρόμο να τους σταματήσουμε».

Το 60% σε ελαστικές μορφές εργασίας

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ, παρατήρησε ότι το ΠΑΜΕ διαχρονικά και μόνιμα «φωνάζει» για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντίθετα, η συγκυβέρνηση, ενώ «φωνάζει» διαρκώς ότι δε θα κάνει καμία υποχώρηση και ότι αναζητά τρόπους για να μη γίνουν παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις, μέσα σε έξι μήνες έχει ήδη αποδεχτεί την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση του οργανικού ποσού στις κατώτερες συντάξεις και επιπλέον έχει αποδεχτεί τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για τη δημιουργία ενός υπερ-ταμείου, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα λυθούν τα προβλήματα. Εφερε για παράδειγμα τον ΕΟΠΥΥ, που συγχωνεύτηκε και έχει προβλήματα οφειλών και δικαιωμάτων, όπως και το ΕΤΕΑ, το οποίο «ενώ συγχωνεύτηκαν τα Ταμεία, είναι ελλειμματικό και δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του».

Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την απαράδεκτη - όπως είπε - κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΙΚΑ για την αδήλωτη εργασία. Το 2015, 27 άτομα σε όλη τη χώρα έκοψαν 80 εκατ. ευρώ πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία. Στην αγορά εργασίας η κατάσταση είναι χειρότερη από ζούγκλα. Το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, δυο - τρεις ώρες τη μέρα, μια φορά τη βδομάδα, αλλά πάντα οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες.

Τέλος, υπογράμμισε πως με το Αρθρο 61 του σχεδίου της κυβέρνησης προβλέπεται η ίδρυση μιας ΑΕ για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ταμείων. Η εταιρεία αυτή «μπορεί να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, όπως ενδεικτικά να εκμισθώνει τα ακίνητα που διοικεί και διαχειρίζεται και να παραχωρεί τη χρήση τους έναντι ανταλλάγματος ή άνευ ανταλλάγματος στις ανάγκες του Δημοσίου. Και να εκποιεί μέρος των ακινήτων». Δηλαδή, παρατήρησε, η ΑΕ θα διαχειρίζεται ως ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ την ακίνητη περιουσία, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας!

«Θέλουμε να είμαστε μαζί σε αυτή τη δύσκολη μάχη που λέγεται Ασφαλιστικό, γιατί πραγματικά είναι η "τελική λύση", χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο», είπε καταλήγοντας ο συνδικαλιστής.

Πλήρης απεμπλοκή του κράτους

Ο Παναγιώτης Παλιούρας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΓΑ, κατέθεσε τη βεβαιότητά του ότι αυτή δε θα είναι η τελευταία παρέμβαση στο Ασφαλιστικό και ότι η έλλειψη αξιοπιστίας που εμπεδώνεται, θα οδηγήσει τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα, να προσπαθήσουν να αποσυρθούν από το σύστημα, να πάνε στη μαύρη εργασία.

Αναφορικά με τον ΟΓΑ, επιβεβαίωσε ότι μιλάμε για διπλάσιες και τριπλάσιες αυξήσεις εισφορών των αγροτών. Ο ΟΓΑ χρησιμοποιείται σαν ναυαρχίδα της κυβερνητικής προπαγάνδας, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλαδή, ενώ εξαιρούταν από το νόμο Κουτρουμάνη - Λοβέρδου, τώρα όχι. Την ίδια ώρα, όμως, οι αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 1998.

Ο νέος ΕΦΚΑ θα είναι μια νέα χαώδης κατάσταση, είπε. Επιπλέον, εκτός από τις αυξήσεις των εισφορών, γίνεται μια νέα κλοπή των αποθεματικών. Υπάρχει ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας - σαν τον ΟΕΚ που καταργήθηκε - ο οποίος έχει ακόμη κάποια λίγα αποθεματικά. Αυτά αντιστοιχούν αποκλειστικά σε εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, οι αγρότες, όλοι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, μεταφέρονται στον καινούργιο φορέα και χάνονται, πάνε στο νέο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι το κράτος βγαίνει εντελώς από τη χρηματοδότηση του συστήματος, δεν υπάρχει πουθενά εισφορά κράτους στο νομοσχέδιο. «Πλήρης απεμπλοκή του κράτους με την εξαίρεση της λεγόμενης "εθνικής σύνταξης"», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του συνδικαλιστή.

Δυσβάσταχτα βάρη σε επαγγελματικές ομάδες

Ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, τόνισε πως πολλοί μηχανικοί ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ και στον ΟΑΕΕ και έφερε το εξής παράδειγμα: Ενας μηχανικός που τελειώνει τη σχολή του και δουλεύει κόβοντας 12.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ το μήνα φορολογητέο εισόδημα, μέχρι σήμερα έδινε για την ασφάλισή του 2.070 ευρώ. Αν ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, θα δίνει 4.600 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τους πιο παλιούς εργαζόμενους και για τους ανέργους. Για τους τελευταίους οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 2.800 ευρώ το χρόνο, άσχετα που δεν έχουν δουλειά. Ο δρόμος, δηλαδή, είναι είτε μετανάστευση, είτε εντελώς μαύρη εργασία, είτε στα «κοράκια» της ιδιωτικής ασφάλισης. Τέλος, αναφέρθηκε στην κλοπή των αποθεματικών και του δικού τους Ταμείου.

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος στη Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, είπε πως κυρίως οι φτωχοί, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με μικρά και μεσαία εισοδήματα, είναι στο στόχαστρο του νομοσχεδίου. Η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολόγηση, θα ανεβάσει τη συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων δικηγόρων σε πάνω από 65% του εισοδήματός τους, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Είναι βέβαιο, είπε, ότι μεγάλο μέρος των δικηγόρων θα εκτοπιστεί βίαια από το επάγγελμα, προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που θα επικρατήσουν στο χώρο των Νομικών Υπηρεσιών. Κάλεσε, τέλος, σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 μ. με πορεία στη Βουλή, ενώ οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή διαρκείας από τις δίκες.

Ο Μανώλης Ραλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συσπειρωθούν όλοι κάτω από τα αιτήματα για επιστροφή των κλεμμένων από το κράτος από το 1950, λέγοντας ότι μόνο μέσα στη «μνημονιακή περίοδο» χάθηκαν 33 δισ. ευρώ. Να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο, που κάνουν προσπάθεια να απεμπλακούν από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προέβλεπε η «Λευκή Βίβλος» από τη δεκαετία του '90.

Συντονισμός και ενότητα πάλης

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου του «Ευαγγελισμού» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στο χτύπημα τόσο των αυτοαπασχολούμενων όσο και των νοσοκομειακών γιατρών, που θα φτάσουν να πάρουν λίγο παραπάνω από τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», αν την πάρουν κι αυτή. Επίσης, υπογράμμισε την προοπτική κατάργησης κι αυτού του πενιχρού επιδόματος για βαριά κι ανθυγιεινή εργασία. Τέλος, αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας που τείνουν να κυριαρχήσουν και στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο στον «Ευαγγελισμό», όπως τόνισε, εργάζονται με ελαστικές μορφές 180 εργαζόμενοι.

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, σημείωσε πως με το νέο σχέδιο ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για να γίνει η Κοινωνική Ασφάλιση καθαρά ατομική υπόθεση. Φτωχοποιεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, που μαζί με τη φορολογία θα πρέπει να καταβάλλουν το 65% του συνολικού εισοδήματός τους. Εκατοντάδες χιλιάδες θα βάλουν λουκέτο, θα αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματίες και η καταστροφή τους θα ανοίξει νέες αγορές για τα μονοπώλια.

Ηδη, είπε, η κατάστασή τους είναι τραγική, καθώς χιλιάδες είναι αντιμέτωποι με χρέη σε Ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, δυσκολεύονται ακόμη και ένα πιάτο φαΐ να πάνε στην οικογένειά τους.

Τέλος, ο Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, επισήμανε πως ο συντονισμός και η ενότητα πάλης πέφτει πάνω στα ταξικά συνδικάτα και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν «για να ανατρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο. Εχετε ακούσει τη θεωρία πως ο ορυκτός πλούτος της χώρας θα χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Παραμύθια. Ολα τα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα έπαιρναν, αυτοί θα τα πάρουν και πάλι...», σημείωσε μεταξύ άλλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ