ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απαιτεί άμεση καταγραφή των ζημιών στη φυτική παραγωγή και αποζημιώσεις στο 100%

Καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική διεκδίκηση και μαζική συμμετοχή στα μπλόκα στις 23 Γενάρη

Μεταξύ των μεγάλων ζημιών στη φυτική παραγωγή, ιδιαίτερο ήταν το πλήγμα στα εσπεριδοειδή

Eurokinissi

Μεταξύ των μεγάλων ζημιών στη φυτική παραγωγή, ιδιαίτερο ήταν το πλήγμα στα εσπεριδοειδή
Ανακοίνωση για τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στη φυτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση καταγραφή των ζημιών αλλά και την πλήρη αποζημίωση των αγροτών. Περιλαμβάνοντας και αυτές τις διεκδικήσεις στο πλαίσιο πάλης, καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στα μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχει ως εξής:

«Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο που προκαλούν ο χιονιάς και ο παγετός, ενώ η κακοκαιρία των ημερών έχει πλήξει βαριά και την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα.

Σε πολλές περιπτώσεις - για παράδειγμα, για τις ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα στο φυτικό κεφάλαιο - δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι. Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και εκβιάζουν, δηλώνοντας δημόσια ότι αν θέλουν ν' αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ' αυτόν τον τρόπο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις, είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με την πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει κάθε χρόνο για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ μικρό κι αν εξαντληθεί σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.

Αγωνιστική διεκδίκηση για έγκαιρες αποζημιώσεις στο σύνολο των ζημιών

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις - όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα - αλλά αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι' αυτό το κόψιμο φταίει το... μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους "θεσμούς", το αποφάσισε και ο ίδιος μαζί με άλλους 221 βουλευτές το ψήφισαν στη Βουλή.

2ον: Να αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τις καιρικές αιτίες και τις νόσους.

3ον: Να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν - κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως - φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από "αετονύχηδες" οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν' ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες σ' όλη τη χώρα, να βγουν στα μπλόκα στις 23 Γενάρη, όπου, με τη στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, μια μάχη για την επιβίωσή μας».


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα περιοδείες και συσκέψεις ενημέρωσης και συντονισμού από κλιμάκια του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στο στήσιμο ισχυρών μπλόκων στις 23 Γενάρη, σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκει ανταπόκριση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, των εντεινόμενων προετοιμασιών για τις 23 Γενάρη, στην περιοχή της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στο Λούρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Χτες, αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Ωρωπό, ενώ σήμερα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Κρανιά και αύριο στις 11 π.μ. στο χωριό Πέτρα. Ανάλογες συσκέψεις και ενημερωτικές περιοδείες προγραμματίζονται και για τις επόμενες μέρες, μέχρι και το στήσιμο του μπλόκου στο Λούρο, στις 23 Γενάρη.

Στην Αιγιάλεια έχει γίνει σειρά περιοδειών στα χωριά της περιοχής όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με αντικείμενο την προετοιμασία και τη μαζική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στην Εθνική Οδό. Σήμερα Παρασκευή, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας, απ' όπου στη συνέχεια θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο. Επίσης, οι αγωνιστικές δυνάμεις των αγροτών της περιοχής καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Αγροτικό Σύλλογο «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενημερωτικές συσκέψεις επίσης διοργανώνονται στην Ηλεία, στο χωριό Ελαιώνας τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη και στο Λατίφη Αμαλιάδας, εκεί όπου θα στηθεί στις 23 Γενάρη και το μπλόκο της περιοχής.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και οι άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας, η οποία προετοιμάζεται για το στήσιμο του μπλόκου στη Γέφυρα της Αρτας (με ραντεβού στις 10 π.μ., στις 23 Γενάρη), σε ανακοίνωσή της για τις σοβαρές καταστροφές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την πρόσφατη κακοκαιρία απαιτεί την άμεση αποζημίωση των αγροτοκτηνοτρόφων στο 100% των ζημιών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η κακοκαιρία έπληξε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές - αλιευτικές εγκαταστάσεις στο νομό. Τονίζει, μάλιστα, ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε εσπεριδοειδή και δενδροκαλλιέργειες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι λόγω της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα πολλά αντιπαγετικά να μη λειτουργήσουν»...

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» σε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν στο 100% οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, για τις καταστροφές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

«Ο καθημερινός αγώνας πρόσβασης στις στάνες, οι συνέπειες από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα αιγοπρόβατα που βρίσκονται στην περίοδο γέννας, η ακρίβεια και η έλλειψη ζωοτροφών, ο πολυήμερος αποκλεισμός των χωριών από τα αστικά κέντρα, απειλούν για άλλη μια φορά με αφανισμό τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της περιοχής», τονίζει στην ανακοίνωσή της και καλεί την κυβέρνηση, τον υπουργό, την Περιφέρεια και τους δήμους να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και στήριξης των κτηνοτρόφων του Εβρου.

Σχετική Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.


Οι πραγματικοί στόχοι πίσω από τη συνάντηση Αποστόλου - συνεταιριστικών ενώσεων

Δήλωση του Ρ. Μαρούδα για την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους διαφόρων μεγάλων συνεταιριστικών ενώσεων

Τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους διαφόρων Συνεταιριστικών Ενώσεων και τις σκοπιμότητες αυτών των κινήσεων της κυβέρνησης σχολιάζει με δήλωσή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αναλυτικά, επισημαίνει τα εξής: «Σ' ένα διάλειμμα των καθημερινών, σχεδόν, εμφανίσεών του στα ΜΜΕ, όπου, εκτοξεύοντας απανωτά ψέματα και απατηλές υποσχέσεις, επιχειρεί να βάλει εμπόδια στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που κλιμακώνεται με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ' όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους 30 μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων συνεταιρισμών και ομάδων μεγαλοπαραγωγών που συμφωνούν απολύτως για το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών με τον νέο νόμο, ο οποίος θα προωθεί παραπέρα την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και την κερδοφορία, αφού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξελίξει τους νέους συνεταιρισμούς σε "μεγάλα εμπορικά σχήματα και διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά κλάδο". Απόδειξη και η παρουσία στη συνάντηση εκπροσώπου της πτηνοτροφίας "Πίνδος", μιας καθαρά καπιταλιστικής επιχείρησης, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες "εκπροσωπούν στην πράξη τη συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη".

Βεβαίως, πολλές από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση βρίσκονται "μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας", καθώς είναι χρεωμένες "μέχρι το λαιμό", με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων για τους συνεταιρισμούς, αλλά και των διοικήσεών τους που την εφάρμοζαν. Τώρα δίνουν "μάχη επιβίωσης" με τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους, ενώ κάποιοι τραβιούνται και στα δικαστήρια.

Το γιατί ο υπουργός συναντήθηκε τώρα με εκπροσώπους αυτών των συνεταιρισμών σχετίζεται και με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να στηριχθούν και να ενισχυθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, οι "νέοι" συνεταιρισμοί, αλλά και με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στήνοντας "νέους μηχανισμούς" με "παλιά υλικά" - οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - κι εκεί αποσκοπούν και οι προσπάθειες για συγκρότηση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σχετίζεται, όμως, και με τη συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν ό,τι μπορούν για ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και το λαό από τα πραγματικά αγροτικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα και η ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους, πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σ' αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org