ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με απαράδεκτο ψήφισμα απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις κατά της Κούβας

Τη νέα άθλια μεθόδευση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε μία ακόμα άθλια μεθόδευση εναντίον της Κούβας και του λαού της προχώρησε προχθές το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας απαράδεκτο ψήφισμα με το οποίο απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Κούβας.

Το επίμαχο ψήφισμα «σχετικά με την κατάσταση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας ΕΕ - Κούβας», βάζοντας μπροστά το γνωστό πρόσχημα - πολυεργαλείο της ΕΕ περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναπαράγει όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εναντίον της Κούβας και της κυβέρνησής της.

Χαρακτηριστικό μάλιστα του υποκριτικού ...καημού του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες του κουβανικού λαού είναι το γεγονός ότι το ψήφισμα φτάνει στο σημείο να «ξεπλύνει» ξεδιάντροπα τον δολοφονικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1961, με πρόκληση ζημιών άνω των 140 δισ. δολαρίων, αναφέροντας προκλητικά ότι «το κουβανικό καθεστώς κατηγορεί το εμπάργκο των ΗΠΑ για όλα τα οικονομικά προβλήματα της νήσου, ενώ τα επίπεδα φτώχειας στην Κούβα είναι αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας του οικονομικού και παραγωγικού της συστήματος».

«Προσπερνώντας» το γεγονός ότι ακριβώς χάρη στον δρόμο που έχει διαλέξει ο λαός της Κούβας έχει πετύχει να κατοχυρώσει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις κόντρα σε αυτήν την επίθεση, το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται να σιγοντάρει την αντικουβανική εκστρατεία: Επικαλούμενο τη «ρήτρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συμφωνία ΕΕ - Κούβας, καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ «να εφαρμόσει τις διατάξεις του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (νόμος Magnitsky της ΕΕ)» και να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Κούβας, εναντίον του Προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ και άλλων στελεχών της κουβανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνέλευσης της Κούβας απορρίπτει σθεναρά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα», ενώ αναδεικνύει επίσης τον υποκριτικό χαρακτήρα της νέας μεθόδευσης της ΕΕ και τη νέα προσπάθεια παρέμβασης στην Κούβα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τη νέα άθλια ευρωενωσιακή μεθόδευση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δήλωσή της όπου επισημαίνει:

«Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ καταγγέλλουμε στους λαούς του κόσμου τη νέα απαράδεκτη μεθόδευση του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος της Κούβας.

Αποδεικνύεται ξανά, και με αυτό το ψήφισμα, ότι διαχρονικός στόχος της ΕΕ είναι να υπονομεύσει τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού.

Σε αυτό αποσκοπεί και η απαίτηση του σημερινού (σ.σ. 12/7) ψηφίσματος να εφαρμοστούν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του λαού της Κούβας. Ενός λαού που για πάνω από 6 δεκαετίες υποφέρει από τον εγκληματικό αποκλεισμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του, από τις εκατοντάδες κυρώσεις που υποσκάπτουν τα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις της Επανάστασης, στερούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Εκφράζουμε τη μαχητική αλληλεγγύη μας με την Κούβα και τον λαό της. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού, όλων των κυρώσεων και μέτρων σε βάρος της Κούβας, για την αναγνώριση του δικαιώματος του κουβανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Τις νέες απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Κούβας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ.

«Το νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλιμακώνει την προσπάθεια της ΕΕ να επιτεθεί και να υπονομεύσει τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού, ενός λαού που για περισσότερες από 6 δεκαετίες υποφέρει από τον εγκληματικό αποκλεισμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του», αναφέρει το ΠΑΜΕ, ενώ προσθέτει ότι «ταυτόχρονα αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο βρώμικος και υποκριτικός ρόλος των οργάνων του ιμπεριαλισμού μέσα στα συνδικάτα, της ITUC και της ETUC, που υποκριτικά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, υποστηρίζουν στην πράξη τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ κατά του κουβανικού λαού και τον δολοφονικό αποκλεισμό».

Και καταλήγει: «Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, στέκονται σταθερά στο πλευρό του κουβανικού λαού και των συνδικάτων του, της ηρωικής CTC. Ενισχύουμε τον αγώνα για την άμεση άρση του αποκλεισμού, όλων των κυρώσεων και μέτρων κατά της Κούβας, για την αναγνώριση του δικαιώματος του κουβανικού λαού να καθορίζει μόνος του το μέλλον του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Νέα διεθνής «ειρηνευτική» σύνοδος στο Κάιρο

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν
Από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν
Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο, χθες πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο μία νέα διεθνής «ειρηνευτική» συνάντηση, αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η συνάντηση είχε τη μορφή της Συνόδου Κορυφής των 7 γειτονικών με το Σουδάν χωρών (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Ερυθραία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβύη), ενώ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη σύνοδο του λεγόμενου Κουαρτέτου της IGAD για το Σουδάν (IGAD: Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, περιφερειακή ένωση κρατών της Ανατολικής Αφρικής), που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αντίς Αμπέμπα.

Το κοινό ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης στο Κάιρο καλεί σε «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου», ενώ τονίζει την «ανάγκη τερματισμού των εξωτερικών παρεμβάσεων στην κρίση», επισημαίνοντας ότι «τέτοιες παρεμβάσεις παρατείνουν τη σύγκρουση και εμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της κλιμάκωσης».

Οι 7 ηγέτες συμφώνησαν μεταξύ άλλων «να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στο Σουδάν μέσω των εδαφών γειτονικών κρατών».

Ανακοινώνεται επίσης ότι «θα σχηματιστεί ένας υπουργικός μηχανισμός που θα αποτελείται από υπουργούς Εξωτερικών των γειτονικών με το Σουδάν κρατών» ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειες για την «επίλυση» της σύγκρουσης, σε ένα πλαίσιο διαλόγου με όλες τις σουδανικές δυνάμεις. Ο υπουργικός μηχανισμός θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στην πρωτεύουσα του Τσαντ.

Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο του Καΐρου δεν λείπουν οι αντιθέσεις, μεταξύ άλλων για τους όρους αυτής της «επίλυσης». Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Α. Αχμέντ τόνισε ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ενωσης και της IGAD, διαφορετικά κινδυνεύει «να παρατείνει την κρίση».

Σχετική επισήμανση συμπεριλήφθηκε στο τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο, ωστόσο, σε αντίθεση με την κοινή ανακοίνωση της συνόδου της IGAD στην Αντίς Αμπέμπα, δεν γίνεται λόγος για πιθανή ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Στο μεταξύ, πριν την έναρξη της χθεσινής συνόδου οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας πραγματοποίησαν ξεχωριστή συνάντηση, επιχειρώντας να βρουν έναν συμβιβασμό στην έντονη αντιπαράθεση των δύο πλευρών για το γιγάντιο φράγμα που κατασκεύασε η Αιθιοπία στον Γαλάζιο Νείλο. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα καθυστερήσει την τέταρτη πλήρωση του φράγματος, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν αρκετό νερό το Σουδάν και η Αίγυπτος. Κοινή ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνάντηση ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν έκτακτες διαπραγματεύσεις με θέμα την οριστικοποίηση μια συμφωνίας για το φράγμα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο του Καΐρου δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων στο Σουδάν, ενώ ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, χαιρέτισε τα αποτελέσματά της.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο της IGAD στην Αιθιοπία είχε συμμετάσχει εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Στήριξης (RSF) του Μ. Ντάγκαλο, ενώ παρότι ταξίδεψε στην Αντίς Αμπέμπα αντιπροσωπεία της πλευράς του Μπουρχάν, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση, διαφωνώντας με το γεγονός ότι προήδρευε ο Κενυάτης Πρόεδρος Γ. Ρούτο, τον οποίο κατηγορεί ότι στηρίζει τις RSF.

Στο μεταξύ αυξάνεται συνεχώς ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης για τον λαό του Σουδάν. Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Απρίλη - ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος - ενώ περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 87 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της φυλής Μασαλίτ, βρέθηκαν θαμμένοι σε ομαδικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ. Ανέφερε δε πως διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες ότι για το έγκλημα αυτό ευθύνονται οι RSF και συμμαχικές με αυτές δυνάμεις.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές Βούτσιτς με πρέσβεις Κίνας - Ρωσίας

Τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο ζήτησε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, σε χωριστές συναντήσεις που είχε χτες με την πρέσβειρα της Κίνας Τσεν Μπο και τον πρέσβη της Ρωσίας, Μπ. Χαρτσενκο.

Μεταξύ άλλων ο Βούτσιτς τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι του Κοσόβου «απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και ότι η Σερβία θέλει να ενημερώσει «ολόκληρο το παγκόσμιο κοινό» σχετικά με τις «απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι συναντήσεις του Βούτσιτς έγιναν μετά και τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στοχοποιώντας την «ενίσχυση της ρωσικής επιρροής» στην περιοχή, αυτήν τη φορά εναντίον του επικεφαλής των σερβικών Μυστικών Υπηρεσιών, Αλ. Βουλίν, σταθερού συμμάχου του Βούτσιτς για χρόνια σε κυβερνητικά σχήματα και υποστηρικτή της διατήρησης στενών σχέσεων με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και οι πιέσεις που ασκούν ΗΠΑ και ΕΕ στην Πρίστινα για αποκλιμάκωση, επιδρούν και στις ενδοαστικές αντιθέσεις μέσα στο Κόσοβο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, σημειώθηκε ένταση στη βουλή του προτεκτοράτου, με διαπληκτισμούς και χειροδικίες κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος ύψωσαν τους τόνους της κριτικής κατά της κυβέρνησης Κούρτι, για «πλήγμα» στις σχέσεις με τη Δύση, ενώ το κόμμα τους ζητά και πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και φέρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να έχουν παρασκηνιακές επαφές με στελέχη του κόμματος «Σερβική Λίστα».

Ευρωπαϊκές «προειδοποιήσεις» στα Σκόπια

Την άμεση επίσπευση της συνταγματικής αναθεώρησης που απαιτεί η επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ ζήτησε χτες από τα Σκόπια ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ, τον οποίο συνόδευαν οι ΥΠΕΞ Τσεχίας και Σλοβακίας.

Σε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι, ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και πρόσθεσε ότι «η αναβολή της έγκρισης των συνταγματικών τροπολογιών σημαίνει αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ». Και κατέληξε «προειδοποιώντας»: «Εάν δεν αποδεχτείτε τις συνταγματικές τροποποιήσεις και δεν συνεχίσετε τον ευρωπαϊκό δρόμο, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης».

Θυμίζουμε πως για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία ωστόσο δεν διαθέτουν η κυβέρνηση Κοβάτσεφκσι και οι σύμμαχοί της.

Πρόσφατα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, διέκοψε κάθε συνομιλία με την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «λήξαν» οποιοδήποτε θέμα αφορά την αναθεώρηση και ζητώντας πάλι πρόωρες εκλογές.

Επίμαχο ζήτημα της αναμενόμενης αναθεώρησης είναι η αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα, κάτι που συμφωνήθηκε πέρυσι με τη Σόφια μετά και από μεσολάβηση των Βρυξελλών, ώστε να αρθεί το βουλγάρικο βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ