ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σε θέσεις μάχης τα σωματεία ενάντια στον «καύσωνα» της εργοδοτικής ασυδοσίας

Επαρκές και μόνιμο πλαίσιο μέτρων για τη θερμική καταπόνηση απαίτησε χτες συνδικαλιστική αντιπροσωπεία από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Την απαίτηση των εργατικών σωματείων να ληφθούν επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα προέβαλε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού και το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Α. Στρατινάκη, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα, όπως: Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού και άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς με καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα εγκύκλιος του υπουργείου θέτει ως όριο τους 40 βαθμούς για τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, εκτός από τις εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το όριο είναι 38 βαθμοί, κάτι που σημαίνει σοβαρούς κινδύνους για μια σειρά από επαγγέλματα.

Επίσης, τα σωματεία απαιτούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 38 βαθμούς, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού. Αδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Ακόμα, απαίτησαν να μην αφήνεται στη θέληση του εργοδότη η εφαρμογή των μέτρων αλλά αυτά να επιβάλλονται από το κράτος. Τέλος, ζήτησαν τα μέτρα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με την έκδοση εγκυκλίων.

Από την πλευρά της, και ως αποτέλεσμα της πίεσης των αγωνιστικών παρεμβάσεων, η γενική γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι σήμερα, Πέμπτη, και ενώ ήδη ψήνονται οι χώροι δουλειάς, πρόκειται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που θα έχει μονιμότερο χαρακτήρα. Βέβαια, αμφίβολο παραμένει το κατά πόσο επαρκή θα είναι τα μέτρα που θα εμπεριέχει και, κυρίως, το αν και πώς θα εφαρμόζονται στην πράξη, με δεδομένη τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης και υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Στη Νάουσα, μετά από δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν οι εργασίες στο σκάμμα της εταιρείας ΑΒΑΞ, όπου τοποθετείται αγωγός φυσικού αερίου.

Οι εργαζόμενοι εργάζονταν με 40 και 43 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που αποτυπωνόταν στο θερμόμετρο που κρατούσε χαρακτηριστικά στο χέρι του ο πρόεδρος του ΕΚ Ημαθίας. Πραγματοποιήθηκε άμεση παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας και επιτόπου δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες. Εξέλιξη που υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν να πρέπει να εργάζονται ρισκάροντας τη ζωή τους, κάτω από αυτές τις συνθήκες καύσωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων έκανε παρέμβαση στο εργοτάξιο του Flyover, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας απέναντι στο κύμα καύσωνα, αφού η εργοδοσία ανάγκαζε τους οικοδόμους να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου διασφαλίστηκαν: Ομπρέλες και χώροι σκίασης για την ανάπαυση των εργαζομένων. Επαρκές δροσερό νερό και διανομή του μέσα σε παγούρια. Πιο συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας. Περιορισμός των βαρέων εργασιών.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες έχει άμεσες συνέπειες όπως η καταπόνηση, η αφυδάτωση, η θερμοπληξία, η αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων κ.ο.κ., όπως και επίδραση σε χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχουν εργαζόμενοι.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα δικά τους χέρια, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, να καταγγέλλουν περιστατικά αυθαιρεσίας.

Ανεπαρκή τα μέτρα που περιλαμβάνει η εγκύκλιος

Ανεπαρκή και προσωρινού χαρακτήρα χαρακτηρίζει τα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τον καύσωνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η εγκύκλιος «δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Μεταξύ άλλων: «Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν "πιαστούν" οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38οC και 40οC). Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο/μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού, εφόσον η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 42οC».

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξής τους, λόγω των καιρικών συνθηκών, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

«Ολες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων. Υπουργείο και εργοδοσία σε κάθε άλλη περίπτωση φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστα συμβάντα σε σχέση με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων», τονίζει. Καλεί τα συνδικάτα της δύναμής της να βρεθούν αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς για να επιβάλουν μαζί με τους εργαζόμενους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παρεμβάσεις σωματείων και συνδικαλιστών

Να μη γίνει καμία εξωτερική εργασία τις ώρες που ο υδράργυρος θα βρίσκεται «στο κόκκινο» σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, δημόσιες υπηρεσίες, διεκδικεί το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Καλεί κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που θα δεχθεί πίεση για παροχή εξωτερικής εργασίας μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες, να επικοινωνήσει άμεσα με το Σωματείο και να καταγγείλει κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Παρέμβαση στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακού Εργου απαιτώντας μέτρα προστασίας για τις μέρες του καύσωνα έκανε την Τρίτη η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. «Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε την ίδια κατάσταση», υπογραμμίζει. Καταγγέλλει ότι σε πολλές αφετηρίες δεν υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι αναμονής ούτε δροσερό πόσιμο νερό, ενώ η εντατικοποίηση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων. Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ διεκδικεί οι οδηγοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.λπ.) να κάνουν χρήση της διάταξης για πλήρη αποχή από την εργασία, όσο επικρατούν συνθήκες καύσωνα, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου. Τονίζει επίσης την ανάγκη να καταργηθεί η διακεκομμένη βάρδια όσο διαρκούν οι συνθήκες καύσωνα, για να μη βρίσκονται οι εργαζόμενοι 12 ώρες στον δρόμο.

Τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αμαξοστάσια του δήμου καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες αυτές γίνονται ακόμα πιο αφόρητες λόγω του καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα, το αμαξοστάσιο του Ολυμπιακού Σταδίου δεν έχει τουαλέτα, εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει ρεύμα, ενώ ούτε στο αμαξοστάσιο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος.

Την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καταγγέλλει επίσης η ΔΑΣ. Θυμίζει ότι εδώ και μέρες έχει στείλει έγγραφο προς τον δήμαρχο, με το οποίο επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, εξειδικευμένα ανά χώρο εργασίας.

«Μέχρι στιγμής κανένα μέτρο προστασίας δεν έχουν πάρει, ειδικά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Καμιά οδηγία δεν έχει δοθεί σε προϊσταμένους, εργοδηγούς, σε επόπτες και επιστάτες. Ούτε καν την εγκύκλιο του υπουργείου δεν έστειλαν στους χώρους δουλειάς. Πού να μιλήσουμε για εξειδίκευση των μέτρων ανά χώρο εργασίας και ειδικότητα», καταγγέλλει η ΔΑΣ. «Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ότι οι εργαζόμενοι της μεσημεριανής βάρδιας της καθαριότητας εξακολουθούν σε αυτές τις συνθήκες να πιάνουν δουλειά στις 1 και 2 το μεσημέρι!», σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Βράζουν» θάλαμοι, αντίξοες συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους

Με συνεχείς παρεμβάσεις τις δύο προηγούμενες μέρες στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», το Σωματείο Εργαζομένων απαίτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς, λόγω του καύσωνα.

Εξαιτίας μάλιστα της αδράνειας της διοίκησης το Σωματείο προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ με παρέμβαση μελών του ΔΣ έγινε κατορθωτό να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τα πλυντήρια - στεγνωτήρια όπου καταγράφηκε θερμοκρασία πάνω από 58 βαθμούς(!), αλλά και από άλλους χώρους, όπως οι κουζίνες, με ελάχιστη θερμοκρασία τους 45 βαθμούς. Σταμάτησαν επίσης τις οικοδομικές εργασίες σε ταράτσες και άλλους υπαίθριους χώρους μετά τις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν θάλαμοι ασθενών που πραγματικά «βράζουν», λόγω βλάβης στον κλιματισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβαρυμένη υγεία των νοσηλευόμενων, παρότι η διοίκηση ήταν ενήμερη εδώ και μέρες για τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, δυστυχώς υπήρξαν περιστατικά εργαζομένων που οδηγήθηκαν στα Επείγοντα λόγω θερμικής καταπόνησης.

Σήμερα το ΣΕΝΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, αν η διοίκηση συνεχίσει την ανάλγητη τακτική της που βάζει ευθέως σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από το κύμα καύσωνα σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων απ' τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, ιδιαίτερα στους τόπους δουλειάς, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι εξάντλησης και σε όλες τις συνθήκες, που σε συνδυασμό με τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης για 10 και 13 ώρες εργασίας, δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι η ανεπαρκής εγκύκλιος του υπ. Εργασίας επιτρέπει την εργασία ακόμη και σε τεχνικά και οικοδομικά έργα σε θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς, ενώ περιορίζεται σε "συστάσεις - ευχολόγια" προς την εργοδοσία, χωρίς καν τη δυνατότητα ελέγχου των όποιων μέτρων από την υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη των μέτρων προστασίας που διεκδικούν δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτεί με ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενους χώρους ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.ά.».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ