ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέα κάθοδο στην Αθήνα υπερασπίζονται τη δουλειά, τη ζωή και τον τόπο τους

Την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», ετοιμάζονται να διατρανώσουν ξανά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με νέα κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους για «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν οι ίδιοι το δίκιο τους, το δικαίωμα στην εργασία, τα χωριά τους που ερημώνουν.

«Συνήγοροι υπεράσπισης της εργασίας μας είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές μας. Μάρτυρες υπεράσπισης η αλληλεγγύη της εργατιάς της χώρας μας. Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε, δεν θα αφήσουμε να ερημώσει ο τόπος μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Σωματεία στην αφίσα - κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Τρίτης 18 Ιούνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κατά των απολύσεών τους.

Δίπλα τους και σε αυτήν τη νέα μεγάλη μάχη ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι θα έχουν τις οικογένειές τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία και όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν μαζί τους για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας καλεί σε ξεσηκωμό τον λαό της Λοκρίδας και μαζική κάθοδο στην Αθήνα, ενώ παράλληλα καλεί τα συνδικάτα της Αττικής να δείξουν για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους. Μάλιστα, χτες, Τετάρτη, παρουσία αρκετών εργαζομένων συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου καθορίζοντας τις λεπτομέρειες για τη νέα κινητοποίηση, όπως μεταξύ άλλων τη δρομολόγηση λεωφορείων για τη μετακίνηση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από: Οικισμό Λάρυμνας στις 7 π.μ., παραλία Λάρυμνας στις 7.05 π.μ., Μαλεσίνα στις 7.10 π.μ., Αη Γιάννη στις 7 π.μ., Κόκκινο στις 7.05 π.μ., Ακραίφνιο στις 7.20 π.μ., Κάστρο στις 7.25 π.μ., Αταλάντη στις 7 π.μ., Τραγάνα στις 7.15 π.μ.

Πρόσκληση στα υπουργεία για άμεση επίσκεψη στο εργοστάσιο

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, την οποία κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό, απευθύνει πρόσκληση άμεσης επίσκεψης στον χώρο του εργοστασίου προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση και τους σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και για πρόκληση βιομηχανικού ατυχήματος, που θα προκύψουν από την απόλυση και την απομάκρυνση των εργαζομένων.

Θυμίζει επίσης τη φωτιά που προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα στον χώρο του εργοστασίου, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην παρουσία και την έγκαιρη επέμβαση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει. Και σημειώνουν:

«Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτήν τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα διασφαλίζουν την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος».

Σε αυτήν τη βάση το Σωματείο καλεί τα υπουργεία να ορίσουν ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι την έντονη ανησυχία για την εγκατάλειψη του ταινιόδρομου μεταφοράς μεταλλεύματος από τα μεταλλεία στο λιμάνι φόρτωσης εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής του σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς, αλλά και διαμόρφωση συνθηκών που θα δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσής της εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών του.

Νέα 24ωρη απεργία αύριο στα Μεταλλεία Χαλκιδικής

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, απαιτώντας από την εργοδοσία να αφήσει τις επικίνδυνες αντεργατικές και παράνομες προτάσεις για κατάργηση του 8ωρου και των επίσημων αργιών και να υπογράψει ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα.

Χθες πραγματοποίησαν με επιτυχία την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει, ενώ προκήρυξαν νέα 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή και απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το πρωί στην πύλη του εργοταξίου στις Σκουριές.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους εκβιασμούς, αλλά και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που θέλει να επιβάλει 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο. Κάτω από την πίεση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, η εργοδοσία εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες με αναθεωρημένη πρόταση για 10,5 ώρες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του 8ωρου και των επίσημων αργιών, και διεκδικούν την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Διαδηλώνουν με όλη τους τη δύναμη ότι η κατάργηση του 8ωρου θα οδηγήσει ζωές εργατών στον θάνατο, μέσα από την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Ρητή δέσμευση της εργοδοσίας για άμεση έναρξη των συζητήσεων

Διαπραγματεύσεις ύστερα από 18 μέρες απεργίας

Μαζική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ΑΒΑΞ πραγματοποίησαν χτες οι εργατοτεχνίτες που δουλεύουν στα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό, παίρνοντας τη δέσμευση από την εργοδοσία ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τα αιτήματά τους, που είναι η αύξηση των μισθών και μέτρα για την υγεία και ασφάλεια.

Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της 18ης μέρας των απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Στη διάρκειά της εκπρόσωπος της εργοδοσίας συναντήθηκε με τους απεργούς, παραλαμβάνοντας το σχετικό υπόμνημά τους, ενώ δεσμεύθηκε μπροστά τους ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση.

Από σήμερα, Πέμπτη 13 Ιούνη, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν με ψηλά το κεφάλι στα πόστα τους, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν κατά πλειοψηφία στην τελευταία Γενική Συνέλευσή τους για προσωρινή διακοπή της απεργίας, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι παραμένουν σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί, όπως ειπώθηκε, η απεργία θα λήξει όταν θα υπογραφούν οι αυξήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουν στο υπόμνημα που επέδωσαν στην εργοδοσία: «Για μας λήξη της απεργίας και της αγωνιστικής μας επιφυλακής θα σημάνει με την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την υπογραφή νέας Σύμβασης με αυξήσεις».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ