ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Με δύο ταχύτητες η Εκκλησία

Με δύο ταχύτητες κινείται η Ιεραρχία γύρω από το θέμα της διαμάχης που έχει ανακύψει με την κυβέρνηση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητας. Αφ' ενός μεν, συνεχίζονται και εντείνονται οι προετοιμασίες για τα δύο συλλαλητήρια ή «λαϊκές συνάξεις», όπως ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος να τα αποκαλούν, αύριο στη Θεσσαλονίκη και την άλλη Τετάρτη στην Αθήνα. Αφ' ετέρου, σημειώνονται νέα κρούσματα αποστασιοποίησης μητροπολιτών από τις επιλογές της ηγεσίας της Εκκλησίας και ειδικότερα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος, με διάφορες δηλώσεις του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος ήρθε, με επιστολή του, να εκφράσει δημόσια τη διαφοροποίησή του απέναντι στη γραμμή Χριστόδουλου, τασσόμενος και αυτός κατά των συλλαλητηρίων, μετά τους μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμο και Ζακύνθου Χρυσόστομο. Ο Ιωαννίνων κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο ότι προσπαθεί να παγιδεύσει το πλήρωμα της Εκκλησίας και χαρακτηρίζει ως πολιτικοποιημένες τις εκδηλώσεις. Επίσης αναφέρει ότι «ουδένα συμβουλεύω να πάει και ουδένα αποτρέπω να πάει στα συλλαλητήρια». Για να προσθέσει: «Και αν ακόμη υπήρχε, που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει, θέμα επιβολής μιας άποψης της Εκκλησίας στην πολιτεία, δεν πιστεύω ότι ο τρόπος για την Εκκλησία είναι η κάθοδος στο δρόμο. Είναι πολιτική αντιμετώπισις». Και επανέλαβε ότι «το θέμα, το τι θα ζητήσει η πολιτεία να περιέχεται σε ένα δελτίο ταυτότητας, όταν πρόκειται για δικό της έγγραφο, δεν μπορεί άλλος να της το καθορίζει».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θέλησε με το κυριακάτικο κήρυγμά του και τα όσα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, ν' απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν και ζήτησε από την κυβέρνηση το πάγωμα του θέματος των ταυτοτήτων, όπως είχε γίνει το 1987 με το νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία. Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, ο οποίος είχε πει ότι το συλλαλητήριο είναι «αντικυβερνητική διαδήλωση πολιτικού χαρακτήρα», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή αντιπαλότητα με την πολιτεία. Για να σημειώσει ότι η Εκκλησία κάνει ειρηνικές «λαοσυνάξεις» και όχι πολιτικές συγκεντρώσεις και ζήτησε από τους πιστούς που θα πάρουν μέρος να μην κρατάνε εικόνες και σταυρούς, γιατί τότε θα επικεντρώσουν εκεί το ενδιαφέρον τους τα μέσα ενημέρωσης, «για να συκοφαντήσουν τον αγώνα της Εκκλησίας, ότι δήθεν είμαστε σαν τους Χομεϊνήδες ή ότι είμαστε φανατικοί ή οπισθοδρομικοί».

Την Κυριακή διαβάστηκε στις εκκλησίες και η «ποιμαντορική εγκύκλιος» - κάλεσμα της Ιεραρχίας προς τους πιστούς για τα συλλαλητήρια, στην οποία αναφέρεται ότι οι ταυτότητες ανήκουν στην αρμοδιότητα της πολιτείας. Ωστόσο, το κείμενο της εγκυκλίου αυτής δε διαβάστηκε στους χώρους ευθύνης των μητροπόλεων Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, ενώ ο μητροπολίτης Θηβών επιφυλάχτηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχιεπίσκοπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης απέστειλε επιστολές στους αρχηγούς όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ζητώντας τους να σταθούν στο πλευρό της ελληνικής Εκκλησίας.

Αύριο στην πλατεία Αριστοτέλους

Με μόνο σύμβολο την ελληνική σημαία, χωρίς σταυρούς και εικόνες, αλλά και χωρίς πανό με συνθήματα, θα γίνει αύριο η «λαοσύναξη» στην Πλατεία Αριστοτέλους, δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος. Διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε αίτημα της Εκκλησίας για παραίτηση του υπουργού Μ. Σταθόπουλου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι διανοούμενοι δε θέλουν να μείνει τίποτα από την Εκκλησία στο δημόσιο βίο». Τέλος, είπε ότι η συγκέντρωση θα περιφρουρείται από την αστυνομία και ανθρώπους της Εκκλησίας, ενώ δε θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις και πορείες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνονται οι «διαρθρωτικές αλλαγές»
  • Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών
  • Επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα συνιστά η ΕΕ

Σε συντονισμό των επόμενων κινήσεών της για την ταχύτερη επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών της στη δημόσια διοίκηση προχωρά η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα υπό τη Β. Παπανδρέου η κυβερνητική Επιτροπή Θεσμών με τη συμμετοχή επτά υπουργών, προκειμένου να διαμορφώσει τις οριστικές θέσεις της κυβέρνησης ενόψει των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ, που ξεκινούν πιθανότατα την Πέμπτη.

Στην ατζέντα της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης υπάρχουν οι κυριότερες κυβερνητικές επιλογές που έχουν στόχο να καταστήσουν την κρατική μηχανή περισσότερο αποτελεσματική και ευέλικτη για την κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στην ελαστικοποίηση του ωραρίου και στην κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου, η υπηρεσία Αμεσης Παρέμβασης (ένα ακόμα σώμα κομάντος της κυβέρνησης που θα ξεκινήσει τη δράση του από εφορίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.), ο προγραμματισμός των προσλήψεων με δεδομένη τη θέση της υπουργού για αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού υπέρ των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και στο σύστημα προσλήψεων, η κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων, κ. ά.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις οδηγίες της ΕΕ, η οποία προωθεί με επιμονή διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο δράσης της Κομισιόν, που αποκάλυψε χτες η «Απογευματινή», μεταξύ των οδηγιών της ΕΕ περιλαμβάνονται: Η δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης στο στενό δημόσιο τομέα στο πλαίσιο ενός ευέλικτου ωραρίου, η αναμόρφωση των οργανισμών των υπουργείων ώστε να γίνεται περισσότερο ευέλικτη η λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν συνιστά και τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων! Ακόμα προτείνεται η αναμόρφωση του ισχύοντος προσοντολογίου για τη δημιουργία νέου τύπου υπαλλήλων, οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξένη γλώσσα. Στο ίδιο σχέδιο της Κομισιόν για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας με την αύξηση των ωρών εργασίας σε συγκεκριμένες περιόδους και τη μείωσή τους σε άλλες, δηλαδή στην επιβολή του «απασχολήσιμου».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες εξίσωσης των δύο κοινοτήτων

Οι ισχυρές χώρες, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συνεχίζουν την προσπάθεια, που με μεθοδικό τρόπο έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο, για την εξίσωση της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή.

Αφορμή για την εκδήλωση μιας ακόμη προσπάθειας των ισχυρών προς την κατεύθυνση της «νομιμοποίησης» των τετελεσμένων στην Κύπρο αποτέλεσε η διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Στις σχετικές διαβουλεύσεις, όπως ακριβώς και τον περασμένο Δεκέμβρη, που εκδόθηκε το προηγούμενο ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, έγινε προσπάθεια να υπάρξει μια προσθήκη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία υποδηλώνει - όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά - ότι για την ανανέωση της θητείας έγιναν διαβουλεύσεις και με τις δύο κοινότητες. Με τον τρόπο αυτό, τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος ως ισότιμη οντότητα με το κυπριακό κράτος.

Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί την προτεινόμενη προσθήκη και επιμένει στη διατύπωση πως η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο εγκρίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση και οι λειτουργικές διευθετήσεις γίνονται σε συνεννόηση με τους στρατιωτικούς των δύο πλευρών. Μάλιστα, όπως επιμένουν παράγοντες της κυπριακής κυβέρνησης, η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχτεί την προσθήκη, έστω κι αν αυτό δημιουργήσει προβλήματα «νομιμοποίησης» της παρουσίας των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έκανε διάβημα προς τον Ρ. Χόλμπρουκ και ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως επιχειρεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβάνοντας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ τις τοποθετήσεις και της κυπριακής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους!

Στην κατεχόμενη Κύπρο ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας σε κάθε τομέα προς τους Τουρκοκυπρίους και τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», επανέλαβε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, πριν από την αναχώρησή του για τη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Γ. Ακμπουλούτ είπε ότι «ο αγώνας αυτός είναι κοινός. Στα μάτια μας ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός λαός ταυτίζονται, τα προβλήματα του τουρκοκυπριακού λαού είναι και δικά μας».

«Η προσπάθειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η "ΤΔΒΚ" θα ατενίζει με εμπιστοσύνη το μέλλον, μέσα σ' ένα κλίμα ευημερίας και ηρεμίας», συνέχισε ο Γ. Ακμπουλούτ.

Ο Γ. Ακμπουλούτ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του ως πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Σε συνεχή επικοινωνία ΗΠΑ - ελληνική κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού ακολούθου στην Αθήνα και έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές για την ανακάλυψη των υπευθύνων και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τόνισε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Επανέλαβε την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία, περί επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας, ενώ πήρε αποστάσεις από τις πρόσφατες καταγγελίες του πρώην αρχηγού της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πριν την αναχώρησή της για τη Συρία, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στην κηδεία του Προέδρου Ασαντ, η κ. Ολμπράιτ δήλωσε: «Συνομίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου νωρίτερα σήμερα και συζητήσαμε για την τρομερή δολοφονία και πόσο άσχημα αισθανόμαστε και οι δύο, όπως επίσης και για το πόσο σημαντικό είναι να προβεί η Ελλάδα σε ενέργειες με τον πλέον σθεναρό τρόπο. Με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για το θέμα και αισθάνεται ότι από τη δική τους σκοπιά, όχι μόνο από αυτή των ξένων που είναι εκεί, αλλά από την ελληνική σκοπιά, είναι πολύ σημαντικό να λυθεί το πρόβλημα της 17 Ν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Ολμπράιτ τόνισε ότι «όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ελλάδας. Θέλουμε να εργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση και να έχουμε τη διαβεβαίωση τής ελληνικής κυβέρνησης πως κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις καταγγελίες του πρώην αρχηγού της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης γνωρίζουν τους τρομοκράτες, η κ. Ολμπράιτ απάντησε: «Δεν έχω κανένα τρόπο να επιβεβαιώσω αυτά που λέει ο κ. Γούλσεϊ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ