ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αμερικάνικη τρομοκρατία

Μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας, Στίβεν Σόντερς, σίγουρα θα ψηφιστεί ο τρομονόμος ακριβώς όπως τον ζητήσουν οι ΗΠΑ. Ούτε πιστολιά από παιδικό χριστουγεννιάτικο όπλο δε θα ακουστεί, για την τιμή των όπλων που λένε. Η δολοφονία ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Τόσο κατάλληλη, που η λέξη σύμπτωση προσπαθεί να μην την πλησιάζει. Θα ηχούσε φάλτσα. Οι πρωτοπόροι της υποταγής και του γλειψίματος του κάθε ισχυρού δημοσιογράφοι σπεύσαν να διατυμπανίσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία, ακριβώς όπως προπαγανδίζουν και τα αφεντικά, οι Αμερικάνοι, που θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα. Ο ένας απ' αυτούς, μάλιστα, στο «αμερικανογράφημά» του, εκλιπαρεί οποιονδήποτε ξένο σωτήρα να τον σώσει. Ας είναι και Κινέζος ή όποιας άλλης εθνικότητας. Δε θυμάμαι πώς ακριβώς τα λέει, γιατί την ώρα που τον διάβαζα προσπαθούσα να μην κάνω εμετό. Εξυπακούεται ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος μ' αυτά που του εξασφαλίζει η Αμερική και, για την ώρα, δεν ψάχνει για Κινέζους. Αν τα πράγματα αλλάξουν, βλέπουμε.

Γιατί φοβάται τόσο πολύ για τη ζωούλα του; Κανείς δεν πρόκειται να τον πειράξει, γιατί, έξω από την αμερικάνικη, δεν υπάρχει τρομοκρατία. Και η αμερικάνικη τρομοκρατία δε θα ξεπέσει τόσο χαμηλά και να αρχίσει να σκοτώνει άτομα. Αυτοί ασχολούνται με το ξεκλήρισμα ολόκληρων λαών. Αντρες, γυναίκες και μωρά. Ας μη φοβάται. Ανθρωποι σαν κι αυτόν είναι πολύτιμοι για την αμερικάνικη πολιτική κι όσο θα τους είναι χρήσιμοι θα τους έχουν στα όπα - όπα. Τέτοιοι άνθρωποι - ερπετά είναι αυτοί που προλαβαίνουν, με εφημερίδες, με τηλεόραση, με ραδιόφωνο, να παρουσιάζουν μια άλλη κατάσταση, απ' αυτήν που πραγματικά υπάρχει. Να παραπληροφορούν, να συσκοτίζουν, να καλύπτουν και να δικαιολογούν κάθε εκμετάλλευση, κάθε παρανομία των αφεντικών που υπηρετούν. Να δίνουν δυσανάλογο βάρος σε θέματα δευτερεύοντα και ανούσια, να τα κρατούν ζωντανά για εβδομάδες κι, από την άλλη, ν' αποσιωπούν τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το ΚΚΕ δεν υπάρχει για το κράτος και τους κρατικούς μηχανισμούς! Το τρίτο κόμμα της Βουλής δεν υπάρχει για τα ΜΜΕ, παρά μόνο όταν κανένας απ' αυτούς τους δούλους, για να εδραιώσουν τη θέση τους κοντά στ' αφεντικά τους, αποφασίσει να πει κανένα χοντρό ψέμα για να το δυσφημίσει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δε διαμαρτύρεται γι' αυτόν τον αποκλεισμό. Αν το έκανε, πιστεύω, θα κέρδιζε πολλούς πόντους και λίγο, έστω και λίγο, σεβασμό, που τόσο τον έχει ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το κάνει, γιατί και της Νέας Δημοκρατίας ο φόβος είναι ο λαός, ο εργαζόμενος λαός, ο ζωντανός λαός. Ξέρουν πως αυτό το λαό θα βρουν μπροστά τους, αν ποτέ κάνουν «σκάντζα βάρδια» με το ΠΑΣΟΚ. Κι, ακόμα, η ΝΔ ξέρει ότι ο αποκλεισμός του ΚΚΕ ικανοποιεί απόλυτα τις ΗΠΑ, που πιθανόν να το ζήτησαν ή ακόμα και να το επιβάλανε.

Υπάρχουν κανάλια, που προβάλλονται στο εξωτερικό και υπάρχουν και εφημερίδες, που διαβάζονται στο εξωτερικό. Δε συμφέρει να ξέρουν οι Ελληνοαμερικάνοι και οι Αμερικάνοι τι γνώμη έχουν οι Ελληνες για τον Κλίντον, την Ολμπράιτ και για τα εγκλήματά τους στα Βαλκάνια... Η ΝΔ δε θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να δυσαρεστήσει τους Αμερικάνους. Ο άνθρωπος, όσο ζει, ελπίζει. Το ίδιο και τα κόμματα. Δεν ξέρω τα παρασκήνια των μεγάλων κομμάτων και τις συμφωνίες μεταξύ τους, αλλά ξέρω ότι σε ανάλογες περιστάσεις ο Μπρεχτ είπε τα εξής:

«Τότε, στην αρχή, ήρθαν να συλλάβουν τους κομμουνιστές. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Επειτα, ήρθαν για τους εργάτες και τους συνδικαλιστές. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν εργάτης ούτε συνδικαλιστής. Επειτα ήρθαν για τους Εβραίους. Δε μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Επειτα ήρθαν για τους καθολικούς. Δε μίλησα γιατί δεν ήμουν καθολικός.

Και όταν ήρθαν για μένα, δεν υπήρχε κανείς να μιλήσει».

Ο Μπρεχτ, βέβαια, δεν μπορεί να επηρεάσει, στα σίγουρα, ανθρώπους και κόμματα, που δεν μπορούν να φανταστούν τους λαούς να αγωνίζονται σαν σύνολο όλοι μαζί και να φροντίζουν τα γενικά και σταθερά συμφέροντά τους και όχι τη βρώμικη καρέκλα που χωρίζει τους ανθρώπους.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τον κίνδυνο του δικομματισμού πριν από τις εκλογές. Είχε προειδοποιήσει για τις άγριες μέρες που θα έρθουν, αν κάποιο από τα δύο κόμματα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο κλήρος έπεσε στο ΠΑΣΟΚ. Την έκανε. Τώρα για τέσσερα χρόνια θα προλαβαίνει κάθε επιθυμία της Αμερικής, πριν μπει στον κόπο η Αμερική να το ζητήσει. Αλλιώς ...αντίο Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα κρέμεται συνέχεια από πάνω μας το σπαθί του Δαμοκλέους. `Η θα κάνετε ό,τι σας λέμε ...για «το καλό της Ελλάδας» ή θα βγάλουμε ανακοινωθέν για τους αθλητές μας και τους επισκέπτες για την «Ανεξέλεγκτη Τρομοκρατία» στην Ελλάδα.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ