ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • «Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα με τις «ανατροπές του αιώνα». «Πολεμικό ανακοινωθέν» από την κυβέρνηση η παρουσίαση του νομοσχεδίου.
  • Πρόταση νόμου καταθέτει το ΚΚΕ για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων.
  • Σήμερα η κρίσιμη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αμεση απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν»

Αμεση εργατική απάντηση η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για να μην κατατεθεί το τερατούργημα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που ο υπουργός παρουσίαζε τις ρυθμίσεις ολοκληρωτικού ξεχαρβαλώματος του 8ωρου, ακόμα πιο επιθετικής ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος, κατάργησης της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. (βλ. αναλυτικά σελ. 12 - 13), εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν χτες την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε με διαδικτυακή συνέντευξη το τερατούργημά της, διαδήλωσαν διεκδικώντας «7ωρο, πενθήμερο, σταθερή δουλειά» και στέλνοντας μήνυμα αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να «ξηλωθούν» όλοι οι νόμοι που θεσμοθετούν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, που καταργούν την αργία της Κυριακής, που βάζουν εμπόδια στη δράση των σωματείων, που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», ήταν το μήνυμα που άφησαν στον τοίχο έξω από το υπουργείο, ενώ στην είσοδο του κτιρίου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «135 χρόνια αγώνας. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Οχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο». Ανανέωσαν στη συνέχεια το ραντεβού τους για το αυριανό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια.

Οπως κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θάβει ό,τι έχει απομείνει από τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο». Ανέδειξε μάλιστα ότι στην επίσημη παρουσίασή του ο υπουργός Εργασίας «πέταξε το τελευταίο φύλλο συκής» αποκαλύπτοντας ότι τα σχέδια δεν σταματούν στο 10ωρο αλλά επεκτείνονται σε εργάσιμη μέρα 13 ωρών!

«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη» φώναξαν οι εργαζόμενοι, πετώντας ένα κουβά ελιές στο υπουργείο
«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη» φώναξαν οι εργαζόμενοι, πετώντας ένα κουβά ελιές στο υπουργείο
«Να επαναφέρουμε το δικό μας σχέδιο νόμου», τόνισε αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που έχουν διαμορφώσει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την οποία έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν εμπλουτισμένη, ενώ πρόσθεσε πως τα σωματεία ήδη προετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Πλατύ μέτωπο ενάντια στο αντεργατικό οπλοστάσιο

«Οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες», ανέφερε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και κάλεσε τα συνδικάτα να διαδώσουν παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τα μαντάτα του «πολέμου» που κήρυξαν η κυβέρνηση και η εργοδοσία στην εργατική τάξη. Να παλέψουν για να δημιουργηθεί πλατύ μέτωπο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να το πάρει πίσω, αλλά και ένα μέτωπο αγώνα και πάλης για το ξήλωμα όλων των νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τσακίσει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Εχουμε υποχρέωση στην εργατική τάξη αλλά και στα παιδιά μας αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στη νέα βάρδια των εργαζομένων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό θα απαιτήσει σκληρή σύγκρουση, αγώνα μαζικό, σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία», σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου που αυξάνει την εκμετάλλευση, την απλήρωτη δουλειά, την εντατικοποίηση και την αποδιοργάνωση της ζωής των εργαζομένων.

Πάρτε το πίσω!

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Με έναν κουβά ελιές που πέταξαν στην πόρτα του υπουργείου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ...ευχαριστίες τους στον υπουργό που τους εξασφαλίζει «ελεύθερο χρόνο» μετά την εργάσιμη μέρα των 13 ωρών, ώστε να μπορούν να μαζεύουν τις ελιές τους, όπως έλεγε τις προάλλες. «Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και ξεκαθάρισαν: «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Την απαίτηση των εργαζομένων να παρθεί πίσω το αντεργατικό τερατούργημα μετέφεραν εκπρόσωποι σωματείων σε σύντομους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση.

«Ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Σημαίνει ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όπως οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής. Το «χιλιοειπωμένο παραμύθι» πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα φέρει «νέες θέσεις εργασίας» σχολίασε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας πως η δουλειά την Κυριακή έχει φέρει για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα και ωράρια - «λάστιχο». Σε απομόνωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τον ρόλο των «βαστάζων» της κυβέρνησης κάλεσε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Τη φωνή των εργολαβικών εργαζομένων μέσω της επιχείρησης «Invite» στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και χτες, μετέφερε ο Κώστας Μαλινδρέτος. «Με τη σημερινή δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πέφτει κάθε φύλλο συκής, αν είχε μείνει τέτοιο», ξεκαθάρισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Τους εργοδότες στη Ναυπηγοεπισκευή που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις για ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων με σκοπό να βάλουν στον πάγο το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, κατήγγειλε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Τη φωνή της με την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ενώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Κώστας Κεχαγιόγλου. Η πλαγιοκόπηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην απεργία, αφορά και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Κάλεσμα αγώνα απηύθυνε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στα Τρίκαλα

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» βροντοφώναξαν χτες και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, απαιτώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου μίλησε η Κωνσταντίνα Παπή, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στο τέλος ανακοινώθηκε οτι την Παρασκευή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη σωματείων για την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.


Ολοι στους δρόμους! Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Συλλαλητήρια σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έχουν πάρει εργατικά σωματεία και συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Στην Αθήνα, τα συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Στις 17.15 από Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι), στις 17.30 από Μενίδι (πλατεία Καράβου), στις 17.30 από Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία - πίσω από το δημαρχείο), στις 17.45 από Κόκκινο Μύλο (Τριγωνική πλατεία), στις 17.30 από Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ), στις 17.45 από Ασπρόπυργο (παραλία).

Στον Πειραιά, θα γίνει συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Σε άλλες περιοχές

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε:

-- Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Πρέβεζα, με πανεξόρμηση ενημέρωσης στις 7 μ.μ. από το δημαρχείο.

-- Στη Λάρισα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πάτρα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ., μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το δημαρχείο.

-- Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., πικετοφορίες σε Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και Καρλόβασι (Εμπορικό Κέντρο Ερμής). Επίσης, πραγματοποιείται πανεξόρμηση σε Αγιο Κήρυκο, Εύδηλο και Ράχες στην Ικαρία.

-- Στη Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ., κινητοποίηση στην παλιά Νομαρχία.

-- Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αύριο, Παρασκευή, στην Καλαμάτα, στις 7.30 μ.μ. συλλαλητήριο στην πλατεία 23ης Μαρτίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ