ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Μέρα αγωνιστικής δράσης η Τρίτη 16/5 σε Αθήνα και άλλες πόλεις - Κάθοδο στην Αθήνα την Πέμπτη 18/5 αποφάσισαν οι συμβασιούχοι από την Κ. Μακεδονία

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με προμετωπίδα την πάλη για το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οργανώνουν τον αγώνα τους συνδικάτα και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, δίνοντας μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, ΚΕΔΕ και οργάνων του κράτους που χρόνια τώρα τρέφουν την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων.

Τελευταίο επεισόδιο στον εμπαιγμό αυτόν ήταν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία βάζει στο στόχαστρο 15.000 συμβασιούχους, καθώς κρίνει αντισυνταγματικές τις τροπολογίες στους νόμους 4429/2016 και 4456/2017, που ορίζουν την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων μέχρι το τέλος του 2017 και διευθετούν το ζήτημα της καταβολής των μισθών τους. Η απόφαση, μάλιστα, ανοίγει και ζήτημα επιστροφής των μισθών που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει δήθεν ενδιαφέρον για τους συμβασιούχους, αλλά δεν προχωρά στην κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΕΔΕ, βάζοντας μπροστά το αστικό Σύνταγμα που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων στο Δημόσιο από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, υπερασπίζονται τις αντεργατικές πολιτικές που χτυπούν το δικαίωμα στην εργασία.

Μέρα αγωνιστικής δράσης η Τρίτη 16/5

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κλαδικά συνδικάτα στους ΟΤΑ και σωματεία δήμων, Επιτροπές Συμβασιούχων ρίχνονται στη μάχη για να μετατρέψουν την Τρίτη 16/5 σε μέρα αγωνιστικής δράσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17/5.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας την Τρίτη (από τις 11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου για συμμετοχή στην κινητοποίηση, έχουν ήδη ανταποκριθεί με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Περάματος και Ηλιούπολης και η Επιτροπή Συμβασιούχων Ωρωπού.

Επίσης, την Τρίτη, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας απευθύνει ανάλογο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 12 το μεσημέρι.

Μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και αποφάσεις για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Αμφίπολης Σερρών, διεκδικώντας εδώ και τώρα η κυβέρνηση, με νομοθετική παρέμβαση, να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίησή τους.

Με μπροστάρη και οργανωτή της πάλης τους το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ν. Θεσσαλονίκης, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

-- Το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από την εργασία τους.

-- Την Τρίτη 16/5, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση με εκπροσώπους των Συμβασιούχων από δήμους της Μακεδονίας - Θράκης με στόχο τη δημιουργία συντονιστικού.

-- Την Τετάρτη 17/5, θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Την Πέμπτη 18/5, θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα.

Η χτεσινή μαχητική απεργιακή διαδήλωση σάλπισε ξεσηκωμό. Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», κατήγγειλαν ότι η αντιλαϊκή πολιτική μοιράζει «Φτώχεια και απολύσεις στους εργάτες και στους εργολάβους κάνει πλάτες».

Στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το υπουργείο, μίλησε η Σοφία Εξαδακτύλου, συμβασιούχος εργαζόμενη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά και την ΚΕΔΕ και τη μείζονα αντιπολίτευση, που χαίρονται με την απόφαση - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους. Σημείωσε, ακόμα, ότι με την απόλυση των συμβασιούχων ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων και κάλεσε τους εργαζόμενους, ενωμένοι, μαχητικά, να βάλουν τέρμα στο καθεστώς ομηρίας που τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ μετέφερε στους εργαζόμενους ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Στρώνεται ήδη ο δρόμος για απολύσεις

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων των πληρωμών στους συμβασιούχους, που ίσως φτάσει και μέχρι την απαίτηση επιστροφής μισθών για εργασία που έχουν παράσχει, έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η επίθεση δημάρχων που υλοποιούν την πολιτική του κεφαλαίου.

Ετσι, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έχει καθαρογραφεί, έδωσε κατεύθυνση στους δημάρχους να διώξουν τους συμβασιούχους.

Ο δε γγ του δήμου Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο τομέας Καθαριότητας, ενώ παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών εάν λείψουν από το δήμο οι 690 συμβασιούχοι, την ίδια στιγμή χαράσσει γραμμή υπονόμευσης του αγώνα τους. Οπως δήλωσε χτες, οι υπηρεσίες επεξεργάζονται έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που ενδεχομένως δημιουργηθεί στην πόλη με τα απορρίμματα, είτε με υπερωρίες είτε με υπεραπασχόληση. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με τον ΟΑΕΔ προκειμένου οι 8μηνίτες κοινωφελούς εργασίας να μπορούν να εργαστούν στο τμήμα Καθαριότητας.

Στην αντίπερα όχθη, στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας, Καισαριανής, Πάτρας, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι με κοινή ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τον εμπαιγμό των συμβασιούχων από κυβέρνηση - πλειοψηφία ΚΕΔΕ - ΝΔ, που πρωταγωνιστούν στο «χιλιοπαιγμένο αντιλαϊκό έργο που επαναλαμβάνεται με θύμα τις ανάγκες, τις αγωνίες και τα δικαιώματα του λαού μας». Ταυτόχρονα, απαιτούν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μονιμοποίηση του προσωπικού και προειδοποιούν «την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων».

Χτες, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, βρέθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων, παρευρισκόμενος και μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της Καθαριότητας (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 20).

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη «Vodafone»

Συνεχίστηκαν και χτες με μεγάλη συμμετοχή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας τις κινητοποιήσεις, ήταν η απόφαση της εργοδοσίας για μείωση του διαλείμματος σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Ωστόσο, τα αιτήματα δεν περιορίζονται στο διάλειμμα, αλλά έχουν πλέον στο επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο. Η χτεσινή στάση εργασίας, προγραμματισμένη αρχικά μέχρι το μεσημέρι, επεκτάθηκε μέχρι τις 18.00, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συνελεύσεις τους, για να καλύψει και την απογευματινή βάρδια. Τη Δευτέρα θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ και το επιχειρησιακό σωματείο στην «360 Connect», που οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/5.

ΧΑΝΙΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο τραυματισμένος εργάτης

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 47χρονος εργαζόμενος που τραυματίστηκε σοβαρά την Πέμπτη, όταν έπεσε από σκαλωσιά, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε πολυκατοικία στα Χανιά. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων σχολιάζει πως «ενώ η δουλειά και τα μεροκάματα μειώνονται, τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται (...) Οι δουλειές λίγες και "σκοτωμένες" με αποτέλεσμα εργάτες και μικροεργολάβοι να "τρέχουν" κυριολεκτικά από τη μια δουλειά στην άλλη μπας και βγει το μεροκάματο, με τα μέτρα ασφαλείας να περνάνε σε δεύτερη μοίρα». Καλεί τους συναδέλφους να ενημερώνουν το Συνδικάτο τους σε κάθε περίπτωση που τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας είναι ελλιπή.

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί αύριο, Κυριακή, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org