ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Να κόψουμε το αναμμένο φιτίλι»

Συνέντευξη με τον Χαλέντ Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου

Από την πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Από την πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Η λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Λίβανο βρίσκεται στην εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ για τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας, ώστε να αποτραπούν τα αμερικανικά σχέδια για τη χώρα και την περιφέρεια, που εκφράζονται με την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια απόφαση ιδιαίτερα επικίνδυνη, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές Μάρτη στο «Ρ» ο Χάλεντ Χαντάτα, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Λιβάνου.

- Μιλήστε μας για τις εξελίξεις στο Λίβανο. Οι Αμερικανοί μιλούν περί «επανάστασης των Κέδρων», και δείχνουν να την υποστηρίζουν. Τι εκτιμάτε;

- Η νεολαία που διαδηλώνει στο Λίβανο ανήκει σε διάφορους πολιτικούς χώρους. Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν να πουν ότι μέχρι πρότινος και οι ίδιες τάσσονταν υπέρ της παρουσίας της Συρίας στο Λίβανο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν είπαν ούτε μία λέξη, επί δεκατέσσερα χρόνια, όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ. Ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ούτε ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ. Το ΚΚ Λιβάνου, από το 1990, ήταν το πρώτο κόμμα στο Λίβανο που ζητούσε την εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ, διότι η εφαρμογή της θα δώσει μια θετική ώθηση στις σχέσεις ανάμεσα στο Λίβανο και τη Συρία. Και θα συνεισφέρει σε θετικές αλλαγές μέσα στο Λίβανο, με τις αλλαγές στο εδαφικό. Πολλές πολιτικές δυνάμεις στο Λίβανο έχουν την ίδια άποψη. Γι' αυτό, δε θα λέγαμε, διότι δεν πιστεύουμε, ότι είναι οι ΗΠΑ που ωθούν στο να γίνουν αυτές οι διαδηλώσεις στο Λίβανο. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτών που διαδηλώνουν στο Λίβανο είναι εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ένα μέρος των διαδηλωτών που έχουν σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Αλλά η βασική αιτία πίσω από τις διαδηλώσεις είναι η μη εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ από τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Συρίας. Γι' αυτό εμείς καταβάλλουμε προσπάθειες να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση, και να αποτρέψουμε τα αμερικανικά σχέδια, διαμέσου της εφαρμογής της Συμφωνίας Τάεφ, της απόσυρσης των συριακών δυνάμεων προς την κοιλάδα Μπεκάα. Και κατόπιν, με ένα χρονοδιάγραμμα για την οριστική απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν αλλαγές στο καθεστώς που υπάρχει στο Λίβανο. Αυτή είναι η πολιτική του ΚΚ Λιβάνου. Προσπαθούμε να πείσουμε τις δυνάμεις στο Λίβανο και στην ίδια τη Συρία, γι' αυτήν τη μέση λύση, που είναι και η μοναδική λύση, μπορώ να πω, που εμποδίζει τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο και θα διακόψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή, πράγμα που κάνουν με την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν τον Λίβανο σε πρόσφορο έδαφος, ώστε να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή μας.

«Διαίρει και βασίλευε»

Από τη μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης της Συμφωνίας Τάεφ

Associated Press

Από τη μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης της Συμφωνίας Τάεφ
- Μιλήσατε για κίνδυνο Εμφυλίου. Από ποιες δυνάμεις, και γιατί;

- Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, που σχετίζεται με την κοινοτική, εθνοτική και θρησκευτική σύνθεση της κοινωνίας του Λιβάνου. Στόχος της μπουρζουαζίας στο Λίβανο είναι να εκμεταλλευτεί τις πολλές θρησκείες στο Λίβανο, δε θέλει να αναδειχτεί η εθνική ταυτότητα των Λιβανέζων. Θέλει να συνεχιστεί η κατάσταση του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών στον Λίβανο, και αυτό θα της εξασφαλίσει, ή έτσι νομίζει, το να παραμείνει στην εξουσία και να ελέγχει τη χώρα. Αυτή η αστική τάξη συνεργάζεται πάντοτε με κάποια «μεγάλη δύναμη» που στηρίζει την πολιτική και τα σχέδιά της. Παλαιότερα, την Τουρκία, κατόπιν τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ. Μέχρι να φθάσουμε στη Συρία, τα τελευταία 16 χρόνια. Η κατάσταση, που είναι ρευστή στο Λίβανο και στην περιοχή, μου αφήνει ένα περιθώριο να εκτιμήσω ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε έκρηξη. Αν αυξηθεί η εσωτερική ένταση μεταξύ των Λιβανέζων, σε συνδυασμό με μια αλλαγή των ισορροπιών στην περιφέρεια, ο συνδυασμός θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Τώρα, ζούμε την ένταση. `Η θα μπορέσουν οι προοδευτικές δυνάμεις να κόψουν αυτό το αναμμένο φιτίλι, που οδεύει προς έκρηξη, και το έχουν ανάψει οι Αμερικανοί, ή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα εμπόδιο, και θα υπάρξει ανάφλεξη στο Λίβανο. Γι' αυτό ζητάμε από τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να κάνει παραχωρήσεις προς το λαό του Λιβάνου, αλλά και της Συρίας, διαμέσου της εφαρμογής της Συμφωνίας του Τάεφ. Και να μην περιμένει, ούτε να κάνει καμία παραχώρηση για να ικανοποιήσει την πίεση των Αμερικανών. Να ανακοινώσει την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο με βάση τη Συμφωνία του Τάεφ, και αυτό θα βοηθήσει, ώστε να υπάρξει ένας εσωτερικός διάλογος των δυνάμεων στο Λίβανο, για να μπορέσουν οι ίδιες να φθάσουν στο να αλλάξει το καθεστώς. Ωστε να μπορέσει να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στα σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή.

Δε θα υπάρξει κανένα «κενό»...

- Ποιος θα καλύψει το «κενό», που θα αφήσουν οι συριακές δυνάμεις;

- Δε θα υπάρξει κανένα κενό, θα αναλάβει ο στρατός του Λιβάνου. «Κενό» θα προκύψει, εάν γίνει απόσυρση χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία των Λιβανέζων, εάν υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής σύγκρουσης. Γι' αυτό ακριβώς ζητάμε να εφαρμοστεί η Συμφωνία Τάεφ, μεταξύ των δύο χωρών.

- Πώς δρα το ΚΚ Λιβάνου στη δεδομένη κατάσταση;

- Διοργανώσαμε δεκάδες συναντήσεις με τη βάση του κόμματος, και με φίλους του κόμματος γενικότερα, για να αναλύσουμε την πρότασή μας. Υστερα από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, αναλάβαμε μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε την κατάσταση στο Λίβανο. Ζητήσαμε την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου. Οχι επειδή δολοφόνησε τον Χαρίρι. Αλλά επειδή πολιτικά είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία. Ζητήσαμε να γίνει ουσιαστικός διάλογος, με έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, ώστε να ζητήσουν όλες οι δυνάμεις στο Λίβανο την εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ και την απόσυρση των συριακών δυνάμεων, και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Να καταργηθεί το ουσιαστικά θεοκρατικό καθεστώς που ισχύει, και να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στο Λίβανο. Είμαστε σε καθημερινή επαφή, σε διαβουλεύσεις και με την αντιπολίτευση, και με τη συμπολίτευση, παλιότερα είχαμε συναντήσει άρνηση στο να υπάρξει ο διάλογος αυτός, όμως τώρα το ρεύμα υπέρ του διαλόγου ενισχύεται. Πάντως, οι πολιτικές δυνάμεις που αποδίδουν όλες τους τις ελπίδες στην Αμερική, μέρος της κυβέρνησης και της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, εκμεταλλεύονται την παρουσία της Συρίας. Και θέλουν να εμποδίσουν τη δική μας πρόταση, για εθνικό διάλογο όλων των Λιβανέζων. Οσον αφορά στις σχέσεις μας στο εξωτερικό, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις, ώστε να εξηγήσουμε τη θέση μας για εφαρμογή της Συμφωνίας Τάεφ, και να εμποδίσουμε τους κινδύνους που κρύβει η απόφαση 1559 του ΣΑ.

- Για να κλείσουμε. Ποιος εκτιμάτε ότι σκότωσε τον Χαρίρι;

- Πιστεύουμε ότι στην περίπλοκη τρέχουσα κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου, αλλά και στην περιφέρεια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του Χαρίρι. Ξέρω ποιοι έχουν όφελος από τη δολοφονία. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ομως, το ποιος το έκανε δεν μπορώ φυσικά να το πω, διότι δεν ξέρω, και αμφιβάλλω αν θα το μάθουμε.


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ